Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 187 ]

Temat: Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.

Moi Drodzy,

Kiedy na wokandę wszedł Harry Potter; książka, potem filmy, słyszałam grzmiące głosy, że Harry Potter to szataństwo, bo czary, bo to i siamto.
Chciałabym zapytać PRZEDE WSZYSTKIM osoby wierzące: jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Proszę również o uzasadnienie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.

Przeczytałam całą serię o Hogwarcie wink Uważam, że te książki są bardzo wciągające i dobrze napisane. Mieszczą się w dziale fantastyka, a mało to różnych innych tytułów z czarami, dziwnymi stworami i walką? Zresztą, dobro tam zwycięża.
Wstrzymałabym się z zaoferowaniem do czytania tej książki dzieciom (tak do 10 - 12 r.ż.), bo niektóre z wydarzeń (głównie w ostatnich częściach) są dość okrutne i dziecko może to za bardzo przeżywać. Poza tym należy dzieciom wyjaśnić, że ten świat to bajka. A dorośli czasem czytają dużo gorsze rzeczy niż książki o HP...

A czy widzę coś szczególnie złego w Harrym? Może to być coś nieodpowiedniego jeśli potraktuje się to w sposób poważny, a lektura przerodzi się w praktykowanie okultyzmu. Martwiłabym się, gdyby dziecko wpadło w jakąś potteromanię. We wszystkim należy zachowywać granicę. Reasumując - uważam, że to jedna z wielu książek fantasy, która można po prostu przeczytać, bez specjalnego emocjonowania się. Jeśli to jedna z wielu książek po jakie się sięga, to nie ma problemu. Gdy człowiek ma w głowie poukładane, to raczej mu nie odbije i nie zacznie po lekturze wymachiwać różdżką ;P Jednak gdyby młody czytelnik chciałby czytać tylko i wyłącznie Harrego, to wtedy bym reagowała.

3

Czytałam wszystko i bardzo mi się podobało. Do książek Rowling bardzo lubię wracać. big_smile Uważam że są wartościowe bo opisują piękną przyjaźń. A sprawa magi? Oddzielam fikcję od rzeczywistości. Zresztą gdyby ludzi faktycznie tak źle to odbierali, książki nie osiągnęłyby takiego sukcesu. Nie widzę w tym nic złego.

4

Szczerze mowiac, poza zupelnymi oszolomami, nikt nie traktuje Harrego Pottera jako szatanskie zagrozenie. Historia dla dzieci jak wiele innych.

5

widocznie nie jest zły skoro jest lekturą w v klasie szkoły podstawowej smile

6

adlernewman napisał/a:

Szczerze mowiac, poza zupelnymi oszolomami, nikt nie traktuje Harrego Pottera jako szatanskie zagrozenie. Historia dla dzieci jak wiele innych.

Tyle w tym temacie.
Swoją drogą nie rozumiem, dlaczego Potterowi się oberwało, a Czerwonemu Kapturkowi, w którym są wyraźne sadomasochistyczne akcenty, albo Alicji w Krainie Czarów, o której nawet nic nie muszę pisać, już nieszczególnie.

7

Vian napisał/a:
adlernewman napisał/a:

Tyle w tym temacie.
Swoją drogą nie rozumiem, dlaczego Potterowi się oberwało, a Czerwonemu Kapturkowi, w którym są wyraźne sadomasochistyczne akcenty, albo Alicji w Krainie Czarów, o której nawet nic nie muszę pisać, już nieszczególnie.

Bo to stare bajki i przez to nie ma na nie takiej światowej mody smile

8

No właśnie.... w którymś z wątków aldernwman zapodała link do ponad 2-godzinnego wykładu jakiejś rozemocjonowanej kobiety pt. Dlaczego Harry Potter to szataństwo smile Obejrzałam z 20 minut, ale postanowiłam sama wysnuć wnioski, obejrzałam wszystkie prawie wszystkie części "Harry'ego.." jestem też po lekturze no i.... ja tam nic diabelskiego nie widzę smile

Być może ludzie słabej wiary (mówię tu ogólnie o osobach wierzących) odczytują to jako zagrożenie, by następnie chuchać na zimne; magia, czary-mary itd., ale uważam, że jeśli osoba jest dojrzała duchowo, to nic jej nie śmie zagrażać ze strony Harry'ego, a ja się doszukałam kolejnego nawiązania do Biblii; zresztą....
wszystkie niemalże filmy, książki przygodowe opierają się na "przesłaniu" podprogowym Biblii: odwieczna walka między dobrem i złem, dobro zwycięża.

Tak samo jest i tutaj: po pierwsze, również powtórzę: to fikcja literacka. To jakby uważać za zagrożenie "Jasia i Małgosię" bo mamy do czynienia z niemalże kanibalizmem, o "Czerwonym Kapturku" i baśniach braci Grimm już nawet nie wspomnę smile

Ja w Harrym odnalazłam wiele ciekawych i wbrew pozorom głębszych prawd, jak np. lustro Ain Eingarp (od tyłu: Pragnienia) "ODBIJAM NIE TWĄ TWARZ ALE TWEGO SERCA PRAGNIENIA".
Już nie mówię, ile nawiązań odnalazłam do odwiecznej, niewidzialnej walki Boga z Szatanem o duszę, o myśli człowieka.
Jak dla mnie Harry Potter jest świetnie napisany, świetnie przetłumaczony i kto chce, znajdzie tam szataństwo, kto ma trochę więcej wyobraźni i otwarty umysł: zdecydowanie coś więcej.

9

allegra90 napisał/a:

Bo to stare bajki i przez to nie ma na nie takiej światowej mody smile

Żartujesz. Nie ma mody? Wydawało mi się, że całkiem niedawno Burton nakręcił filmową Alicję o której na całym świecie było głośno, a parę lat wcześniej był "Sucker punch", też mocno bazujący na motywach Alicji, zmieniono tylko scenerię. Czerwonego Kapturka też nakręcili, wiem, bo mam ścieżkę ze świetną piosenką Fever Ray. Znajdź mi dzieciaka, który fascynuje się Potterem, ale nie ma pojęcia, kim jest Czerwony Kapturek, to uderzę się w piersi i zaszczekam. :]

A poza tym to nie są baśnie STARE tylko KLASYCZNE. tongue

A w ogóle skoro magia jest taka szatańska, to ciekawa jestem, czemu nikt nie jedzie po "Kronikach Narnii", które aż kłębią się od magii. Hm... może dlatego, że poza magią kłębią się od odniesień gloryfikujących chrześcijaństwo, więc na magię w tym wypadku można przymknąć oko.

10

Ja nie wiem, "Kroniki z Narnii" też mi się ogromnie podobały smile

11

To ja zaznaczam ze nie jestem wierząca ,ALE.... calkowicie jestem wstanie wykazac wyrozumialość do ludzi wrecz ortodyksyjnie wierzacych, poniewaz najwyrazniej H.P kłóci sie z ich wiarą i dla nich to jest objaw szatanskiego działania, te czary,dementorzy jak ulał wsrod ich ideologi jest czymś budzącym zgroze,od czego trzeba trzymac sie jak najdalej.
Demony i okultyzmy są w swietle Chrzescijanskim objawem opętania, stad ich wielki strach,panika i bulwers na H.P

Tak poza tym, mimo ze nie mloda ze mnie babka, to przez męza córke ktora byla i jest do tej pory fanem Harrego Pottera rowniez bardzo polubilam tą ksiązke jak i filmy tez ogladalam z nią w kinie.
Dla mnie super klimat ten caly Hogwart (cholera wie jak to sie pisze)fantasty z czarami  znakomicie odrywają od codziennej rzeczywistosci smile

12

A ja jakoś nie bardzo jestem wyrywna do wyrozumiałości, bo skoro ktoś tak alergicznie reaguje na oczywistą fantazję, to może jakąś "Wróżkę Monikę", co wróży z tarota za 7,22+Vat zadźga nożem. W końcu w Biblii jak wół jest napisane "Nie pozwolisz żyć czarownicy..." roll

13

Vian napisał/a:

A ja jakoś nie bardzo jestem wyrywna do wyrozumiałości, bo skoro ktoś tak alergicznie reaguje na oczywistą fantazję, to może jakąś "Wróżkę Monikę", co wróży z tarota za 7,22+Vat zadźga nożem. W końcu w Biblii jak wół jest napisane "Nie pozwolisz żyć czarownicy..." roll

Też prawda,a zdarzaja sie takie przypadki, wkoncu najwiecej okrucienstw było i jest na świecie na podlożu swojej wybranej religii, tego zaprzeczyć nie można

14

eee, to jakieś zwykle histeryzowanie osob ktore lubia byc w centrum.... Jak ktos napisal wczesniej, jesli ktos ma poukladane w glowie to oddzieli fikcje od rzeczywistosci i zaglebi sie w tej dobrej lekturze smile. Od pierwszego tomu, autor ksiazki zaznaczyl że to jest fikcja takze takie oskarzenia że to wytwór szatana jest co najmniej smieszne...

15

Najwięcej szumu robi Kościół gdy wyczuwa konkurencję. Wszystko co nadmiernie interesuje ludzi, w co się angażują a nie pochodzi od Kościoła zostaje uznane za dzieło Szatana.  Tak jest Z Harrym Potterem, Pokemonami, kucykami Pony, Gwiezdnymi Wojnami, WOŚPem i... długo jeszcze wymieniać

16

A widzisz, a ja słyszałam i od protestantów (niektórych) że Harry to szataństwo smile

17

mortisha napisał/a:

Też prawda,a zdarzaja sie takie przypadki, wkoncu najwiecej okrucienstw było i jest na świecie na podlożu swojej wybranej religii, tego zaprzeczyć nie można

Tak, to jakiego wyznania był Stalin, Mao czy Pol Pot?

18

Catwoman napisał/a:

A widzisz, a ja słyszałam i od protestantów (niektórych) że Harry to szataństwo smile

Od ateistów pewnie nie słyszałaś wink

19 Ostatnio edytowany przez Ojciecpiotr (2013-03-10 13:41:55)

TwilightSparkle napisał/a:
mortisha napisał/a:

Tak, to jakiego wyznania był Stalin, Mao czy Pol Pot?

Zapomniałaś o Hitlerze, który był osobą bardzo wierzącą (poczytaj a znajdziesz w necie cytaty z Mein Kampf) a jednym z orędowników jego idei był Prymas Wyszyński. Cały Watykan zakochany był w faszyzmie. Do roku 70 XX w. na mocy Konkordatu podpisanego z Hitlerem nie uznawał on przynależności ziem odzyskanych do Polski. Dla Stolicy Piotrowej były to wciąż ziemie Niemieckie.

20

Ojciecpiotr napisał/a:
Catwoman napisał/a:

Od ateistów pewnie nie słyszałaś wink

No trudno żebym słyszała!

21

Dostałam pierwszą czesc w 4 klasie podstawówki na urodzinki. Wczesniej ksiązki mnie odpychały, jednak Potter mnie zafascynował, Zakon Feniksa przeczytałam w niecałe 2 dni. Od tamtej pory ksiąki mnie uspokajają, kocham przebywac w ksiegarniach i czuc zapach nowej książki. Na nude-dobra ksiązka najlepsza!;)
Wspaniała seria o przyjazni, wspieraniu się ludzi w trudnych sytuacjach, rozwijająca wyobraznie. Fakt, są drastyczne sceny w koncowych czesciach, ale nic nie ma wspolnego z szatanstwem! jest wiele gorszych ksiązek;)
Jestem wierząca, bylam wczesniej w oazie, nawet rozmawiałam kiedys na ten temat z księdzem-stwierdził, ze wszystko jest dobre byle z umiarem. A na koniec jeszcze dodał ze sam bardzo lubi ksiązki RowlingXD

22

Ojciecpiotr napisał/a:

Zapomniałaś o Hitlerze, który był osobą bardzo wierzącą (poczytaj a znajdziesz w necie cytaty z Mein Kampf) a jednym z orędowników jego idei był Prymas Wyszyński. Cały Watykan zakochany był w faszyzmie. Do roku 70 XX w. na mocy Konkordatu podpisanego z Hitlerem nie uznawał on przynależności ziem odzyskanych do Polski. Dla Stolicy Piotrowej były to wciąż ziemie Niemieckie.

1. Hitler i Himmler byli fascynatami okultyzmu zwłaszcza ten drugi.
2. Tzw "ziemie odzyskane" przy Polsce były tylko za pierwszych Piastów a potem były w rękach niemieckich - najzwyklejszy atlas historyczny to pokazuje. Do dziś część Niemców uważa je za swoje tak jak my mamy prawo uważać Wilno czy Lwów za polskie. Jednak Stalin zabrał i nam i niemcom.
3. Nadal chcę wiedzieć jakiego wyznania byli Stalin, Mao i Pol Pot?

23

Catwoman napisał/a:

No właśnie.... w którymś z wątków aldernwman zapodała link do ponad 2-godzinnego wykładu jakiejś rozemocjonowanej kobiety pt. Dlaczego Harry Potter to szataństwo smile Obejrzałam z 20 minut, ale postanowiłam sama wysnuć wnioski, obejrzałam wszystkie prawie wszystkie części "Harry'ego.." jestem też po lekturze no i.... ja tam nic diabelskiego nie widzę smile

Być może ludzie słabej wiary (mówię tu ogólnie o osobach wierzących) odczytują to jako zagrożenie, by następnie chuchać na zimne; magia, czary-mary itd., ale uważam, że jeśli osoba jest dojrzała duchowo, to nic jej nie śmie zagrażać ze strony Harry'ego, a ja się doszukałam kolejnego nawiązania do Biblii; zresztą....
wszystkie niemalże filmy, książki przygodowe opierają się na "przesłaniu" podprogowym Biblii: odwieczna walka między dobrem i złem, dobro zwycięża.

Tak samo jest i tutaj: po pierwsze, również powtórzę: to fikcja literacka. To jakby uważać za zagrożenie "Jasia i Małgosię" bo mamy do czynienia z niemalże kanibalizmem, o "Czerwonym Kapturku" i baśniach braci Grimm już nawet nie wspomnę smile

Ja w Harrym odnalazłam wiele ciekawych i wbrew pozorom głębszych prawd, jak np. lustro Ain Eingarp (od tyłu: Pragnienia) "ODBIJAM NIE TWĄ TWARZ ALE TWEGO SERCA PRAGNIENIA".
Już nie mówię, ile nawiązań odnalazłam do odwiecznej, niewidzialnej walki Boga z Szatanem o duszę, o myśli człowieka.
Jak dla mnie Harry Potter jest świetnie napisany, świetnie przetłumaczony i kto chce, znajdzie tam szataństwo, kto ma trochę więcej wyobraźni i otwarty umysł: zdecydowanie coś więcej.

no i wlasnie w tym problem ze miedzy Bogiem a szatanem czylin zlem nie ma zadnej walki, bo nie sa sobie równi. szatan jest stworzeniem a Bóg stwórca i gdyby mial taką wole zeby to stworzenie zniszczyc, zrobilby to. ja nie pochwalam czytania przez dzieci ksiazek czy oglądasnia filmów o tej tematyce. sa to tresci zywcem wyrwane z okultyzmu, magii i wszystkiego co wciagajace i niebezpieczne. pieknej przyjazni, miłosci itp mozna uczyc sie na wielu innych wartosciowych ksiazkach czy filmach. wcale nie uwazam sie za fanatyczke ale dzieki takim "cudownym" tresciom, egzorcysci maja rece pełne roboty.

24

anna3066 napisał/a:

no i wlasnie w tym problem ze miedzy Bogiem a szatanem czylin zlem nie ma zadnej walki, bo nie sa sobie równi. szatan jest stworzeniem a Bóg stwórca i gdyby mial taką wole zeby to stworzenie zniszczyc, zrobilby to. ja nie pochwalam czytania przez dzieci ksiazek czy oglądasnia filmów o tej tematyce. sa to tresci zywcem wyrwane z okultyzmu, magii i wszystkiego co wciagajace i niebezpieczne. pieknej przyjazni, miłosci itp mozna uczyc sie na wielu innych wartosciowych ksiazkach czy filmach. wcale nie uwazam sie za fanatyczke ale dzieki takim "cudownym" tresciom, egzorcysci maja rece pełne roboty.

Ja uważam z kolei, że wszystko jest dla ludzi ale z umiarem. Jeżeli zabroni się dziecku czytania Harrego Pottera to dopiero książka będzie wywoływała emocje. Pozwólcie czytać i tłumaczcie, że to bajka.
Nie widzę związku między oglądaniem filmów i czytaniem książek a opętaniem. Prędzej egzorcysta będzie potrzebny temu nadmiernie religijnemu, który boi się zabawy w duchy.

25

anna3066 napisał/a:

egzorcysci maja rece pełne roboty.

Pierwsze słyszę żeby egzorcyści byli tak zapracowani. Nie tak dawno w TV oglądałam wywiad z egzorcystą i stwierdził, ze prawdziwe opętania zdarzają się dość rzadko.  Z resztą mówiąc o przypadkach opętania wspominał tylko dorosłych, więc nie sadzę, żeby to były ofiary "Harrego Pottera".  Jak dotąd nie słyszałam, żeby była jakakolwiek ofiara tej książki, a przecież przeczytało ja miliony dzieci na całym świecie (w tym moja córka, która dzięki niej odkryła świat książek i od tamtej pory czyta ich mnóstwo) smile.

26

Ja bym się wzbraniała przed daniem dziecku do czytania Starego Testamentu big_smile Gdzie kobieta "parzy się" z koniem, ojciec z córką, ojciec wydaje córkę mężczyznom by ci się z nią zabawili a jemu dali spokój, brat zabija brata, wdowa-teściowa proponuje wdowie-synowej (Rut) by ta upiła faceta i się obok niego położyła....
I to wszystko na faktach!

Jeśli ktoś potrafi odróżnić fikcję literacką od prawdy, nie będzie miał problemu z Harrym Potterem.

27 Ostatnio edytowany przez mortisha (2013-03-11 13:48:28)

anna3066 napisał/a:

...ja nie pochwalam czytania przez dzieci ksiazek czy oglądasnia filmów o tej tematyce. sa to tresci zywcem wyrwane z okultyzmu, magii i wszystkiego co wciagajace i niebezpieczne.
....ale dzieki takim "cudownym" tresciom, egzorcysci maja rece pełne roboty.

I to mnie autentycznie przeraza i zarówno odstrasza od  wiary Chrzesnijanskiej i calego nawiedzonego KK
Jesli doprawdy wlasnym dzieciom przekazujecie taki komunikat jaki wyzej widzimy, czyli czytanie i oglądanie H.P ,czy róznych basniowych elfefów  to przez takie cudowne tresci bedziecie stac w kolejce do egzorcysty
Ludzie przeciez to dziecko mozna do obledu doprowadzic,jesli nawet w ksiegarni ujrzy tą książke na póleczce paniczce bojąc sie kolo niej stanąc, bo mama powiedziala ze przez takie ksiazki to egzorcysta ma pelne rece roboty...cudowna manipulacja
Z tego co sie orietuje, to najwiecej egzorcyzmow sie odprawia w krajach gdzie niezabardzo ludzie zaczytują sie w H.P czy innych basniowych tematykach,oni sie od tego wzbraniają kategorycznie,co wiecej nawet o tym nie slyszeli a co dopiero w rekach mieliby mieć.Tu mowa o doroslych ludziach ,ktorzy są poddawani egzorcyzmom a nie o dzieciach

Anno  gdybyś dowiedziałą się,ze znajomi twojego dziecka czytają  i ogladają to o czym piszeszmy, tez bys zakazala sie wlasnemy dziecku z nimi kolegowac czy nawet zblizac do nich bo te dzieciaki są opetane i z biegiem czasu bedzie potrzebny im egzorcysta?.Pomysl kobieto jakie ty pranie mózgu wlasnemu dziecku poprzez zastarszanie opetaniem nawet i tutaj na forum

Ja już  kilka miesięcy temu na bardzo podobny temat mialam scine z moja znajomą, ktora identycznie uwaza do czego te ksiązki doprowadzają i bezdystkusyjnie swoim dzieciom zakazuje sie kolegować z dziecmi ktorzy mają stycznosc z takimi ksiązkami i filmami fantasty/ basniowymi (nasza ma dlatego jej dzieci mają zakaz zblizania sie do niej)
Niestety jest wiele takich rodzin ktorzy tak obsesyjnie i panicznie podchodzą do  takich ksiązek jak H.P narzucąjąc pozostalym domownikom swoje czarne scenariusze wzbudzając lęki nawet u najmlodszych dzieci hmm

28

mortisha napisał/a:

Niestety jest wiele takich rodzin ktorzy tak obsesyjnie i panicznie podchodzą do  takich ksiązek jak H.P narzucąjąc pozostalym domownikom swoje czarne scenariusze wzbudzając lęki nawet u najmlodszych dzieci hmm

A to wina manipulatorów w czarnych sukienkach, którzy bredzą z ambon a ciemny lud to kupuje.

29

Ja się tak przez chwilę zastanowiłam... Jak uznamy, że książki mające w sobie jakiś element magii są złe (fantasy, sf, horror) i do tego dołożymy te brutalne (sensacyjne, kryminały, część dramatów, historyczne) i propagujące niechrześcijańskie wartości (romanse, część dramatów, część historycznych) to 90% książek mamy z głowy.

Drugie co przyszło mi do głowy, to co jeśli dziecko w szkole dostanie lekturę "Harry Potter", "Hobbit", "Władca pierścieni"? Na pewno dostanie "Mistrza i Małgorzatę" w której głównym bohaterem jest Szatan przedstawiony dość zdecydowanie pozytywnie. I co zrobisz, Anno?

30

Ja przeczytalam wszystkie czesci Harrego, uwielbialam, wciąga strasznie! Jak mialam sprzatac w domu, włączałam odkurzacz a ja czytalam big_smile Ksiazka rozwija wyobraznie, slownictwo, polecam i jak bede miala dziecko na pewno kupie wszytskie części.

Moja ulubiona lektura szkolna to Mistrz i Malgorzata tam tez były nieziemskie historie, a nie slyszalam zadnych zlych opini wink

31

kosciół wypowiada sie negatywnie na temat tej książki i filmów. najwyrazniej temat został zadany nie po to by poczytac różne opinie na ten temat ale by sprowokowac jakiegos "ciemnego", "zacofanego" w waszym mniemaniu katolika aby potem posmiac sie z niego, naobrazac i miec satysfakcje ze wy macie racje. myslcie sobie ze H.P jest wspaniałą lektura, podsuwajcie ja swoim dzieciom, nie mam nic przeciwko temu. prawda na ten temat sama sie obroni w waszych domach i w zyciu waszych światłych dzieci, a mnie zacofanej pozwólcie miec swoje zdanie, powtarzam swoje zdanie.

32

Ależ każdy może mieć swoje zdanie! ..... natomiast zdanie jest czymś, co można dowolnie formować smile

33

Anno, a odpowiesz na moje pytanie?

co jeśli dziecko w szkole dostanie lekturę "Harry Potter", "Hobbit", "Władca pierścieni"? Na pewno dostanie "Mistrza i Małgorzatę" w której głównym bohaterem jest Szatan przedstawiony dość zdecydowanie pozytywnie. I co zrobisz, Anno?

34

anna3066 napisał/a:

kosciół wypowiada sie negatywnie na temat tej książki i filmów. najwyrazniej temat został zadany nie po to by poczytac różne opinie na ten temat ale by sprowokowac jakiegos "ciemnego", "zacofanego" w waszym mniemaniu katolika aby potem posmiac sie z niego, naobrazac i miec satysfakcje ze wy macie racje. myslcie sobie ze H.P jest wspaniałą lektura, podsuwajcie ja swoim dzieciom, nie mam nic przeciwko temu. prawda na ten temat sama sie obroni w waszych domach i w zyciu waszych światłych dzieci, a mnie zacofanej pozwólcie miec swoje zdanie, powtarzam swoje zdanie.

Miej sobie to zacofanie jak sama to nazywasz dla siebie.
I powiem Ci, że masz rację bo jeśli uważasz, że osoby tu wypowiadające się mają na celu wyśmiewanie się z Ciebie i obrażanie to jesteś głupia. Mądrzy ludzie przyjmują krytykę jako naukę i wskazówkę do tego by spróbować coś w sobie zmienić.
Najgorsze jest to, że to zacofanie przelewasz na swoje dzieci, które żyją nie tylko przy Tobie ale też w szkole i na podwórku. Jak będą traktowane przez rówieśników jeżeli nie będą miały z nimi wspólnych tematów do rozmów i zabaw. Równie dobrze możesz im pozakładać ubrania z epoki lat 50 ubiegłego wieku i wypuścić do szkoły. Kto weźmie odpowiedzialność za późniejsze niepowodzenia życiowe Twoich dzieci; ksądz, Radio Maryja czy kółko różańcowe?

35 Ostatnio edytowany przez adlernewman (2013-03-12 15:32:48)

Ale sie rozpetalo...

Poza magia, w HP wystepuja wylacznie wspaniale cnoty: odwaga, przyjazn, poswiecenie, co nijak sie ma do jakis diabelskich machinacji. Zgadzam sie, czasami to mroczne, smierci duzo, ale wcale nie wiecej ni w bajce o Kopciuszku (poczytajcie orginal braci Grimm). Ta cala hysteria wkolo dzieciecej literatury z tematami fantastycznymi, po prostu mnie smieszy.

36 Ostatnio edytowany przez Kizia75 (2013-03-13 12:29:27)

anna3066 napisał/a:

najwyrazniej temat został zadany nie po to by poczytac różne opinie na ten temat ale by sprowokowac jakiegos "ciemnego", "zacofanego" w waszym mniemaniu katolika aby potem posmiac sie z niego, naobrazac i miec satysfakcje ze wy macie racje.

Najwyraźniej wyczuwam tu jakiś kompleks.  Masz z tym chyba jakiś problem Anno.  Temat został zadany właśnie po to, żeby każdy mógł się wypowiedzieć na ten temat, w tym i ci, którym "Harry Potter" wydaje się czymś złym. Przeczytałam sama tę książkę wiele lat temu, zaraz po wydaniu pierwszego tomu i od tamtej pory zmiana w sensie duchowym jaka się we mnie dokonała to było zbliżenie sie do Boga, chęc poszukiwania Go. Oczywiście "Harry Potter" na to nie wpłynął, ale też i żadnych negatywnych efektów nie zauważyłam smile. Dlatego ucieszyłam się, gdy moja córka sięgnęła po "Harrego...." , (a było to już też parę lat temu) i od tamtej pory zaczęła się jej pasja czytania, która owocuje świetnymi wynikami w szkole i dużą wiedzą ogólną oraz dojrzałością. Zatem jeśli oceniać tę książkę po owocach, to są one według moich doświadczeń jedynie dobre. Prawda o której wspomniałaś Anno w życiu mojego dziecka się zatem obroniła, a jest ona taka, że "Harry Potter" jest niesamowicie ciekawą książką, która może zaszczepić w dziecku miłość do książek odciągając je od komputera i TV i nie ma nic wspólnego z promowaniem okultyzmu.
Mam jeszcze takie małe pytanko - czy ty czytałaś chociaż jedną część "Harrego..."?

37

Tak podlącze pod to co Kizia napisala o swojej corce...wlasnie identycznemam spostrzezenia co do naszej młodej,generanie zawsze nieznosila lektur szkolnych i w zyciu nie garnela sie do czytania ksiązek, a H.P bylo jej pierwsza ksiązką ,jaką z wlasnej woli wziela do reki i zaczela czytac bez przymusu ,bez gniewui żali.
Postep kolosalny jesli chodzi o przekonanie sie do czytania, zaczela zaczytywac sie w tym podobnym ksiązakch,wyszukiwac cos z tego stylu pod fantasty/basnie i aktualnie nawet z wlasnych kieszonkowych dobrowolnie potrafi wydac na upatrzoną ksiązke, gdzie jakis czas temu to bylo nie dopomyslenia.
Fakt ogolnie do tej pory nalozone  kanony lektur szkolnych ją nudzą i nie przepada za nimi, ale sam fakt ze sama z siebie rozwinela zainteresowanie czytaniem ksiązek o wybranej tematyce przez nią w swoim wolnym czasie,to jest baardzo duzy postep.
A zaczelo sie od H.P i na nim sie nie skonczyło,i co najlepsze...nic na siłe smile

38

Mam wrażenie, że Anna rozpoczęła temat by utwierdzić się w swoich racjach. Niestety to nie ten portal. Poparcia szukaj na forach katolickich.

39

A ja bym chciała, by anna się w końcu wypowiedziała. Liczyłam na ciekawą dyskusję smile

40 Ostatnio edytowany przez anna3066 (2013-03-16 22:58:55)

Catwoman napisał/a:

A ja bym chciała, by anna się w końcu wypowiedziała. Liczyłam na ciekawą dyskusję smile

wyraziłam swoje zdanie zarówno w kwestii harrego pottera jak i odpowiedzi na mój post. dodam tylko ze panowie na tym forum notorycznie uzywaja wobec mnie słowa "głupia' i wysyłaja mnie na forum katolickie, co wskazuje tylko na to jak bardzo draznia ich moje wypowiedzi.  ja mam prawo do własnego zdania. widac tu własnie ta wielka tolerancje "mądrych" ludzi. dziekuje

41

anna3066 napisał/a:
Catwoman napisał/a:

wyraziłam swoje zdanie zarówno w kwestii harrego pottera jak i odpowiedzi na mój post. dodam tylko ze panowie na tym forum notorycznie uzywaja wobec mnie słowa "głupia' i wysyłaja mnie na forum katolickie, co wskazuje tylko na to jak bardzo draznia ich moje wypowiedzi.  ja mam prawo do własnego zdania. widac tu własnie ta wielka tolerancje "mądrych" ludzi. dziekuje

Użyłem słowa głupia warunkowo. Przepraszam jeżeli Cię uraziłem. Odpowiedz mi na jedno pytanie. Co sądzisz o osobie, która wszystkich wokoło pyta o zdanie na jakiś temat a jak się okazuje, że wszyscy myślą inaczej to strzela focha.?
Poza tym Harry Potter pisze się z wielkoch liter.
Teraz przedstawę swój pogląd na to czemu środowiska katolickie negują bardzo popularne książki. Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą (np. poglądy słuchaczy RM). Mogę na jednym stole położyć Biblię i Harrego Pottera i zapytać o zgodność z prawdą obu ksiąg. Gwarantuję, źe wygra ta, w którą wierzy więcej osób. Póki co jest to Biblia ale kto wie czy ktoś kiedyś nie napisze czegoś naprawdę wiarygodnego. HP to i tak pikuś w porównaniu z literaturą Richarda Dowkinsa czy Dana Browna, która na Watykan działa jak woda święcona na diabła.

42

Według mnie Harry P. to nie "szataństwo" ;D Nie rozumiem w ogóle skąd się to wzięło? Jest multum świetnych książek, dział: fantastyka i co? najlepiej spalmy je, bo nasze dzieci później bawią się w czarodziei lub marzą, że nasze nudne życie nie jest tak barwne? Ja bawiłam się w Pokemony, miałam pokebool i łapałam do niego muchy albo robaki z sałaty smile - później próbując karmić ;D

Sprzeciw przeciw H. P. to to samo jak zdanie, że dzieci zabijają, bo wcześniej grały w CS czy strzelankę i nie widzą różnicy między fikcją a rzeczywistością ;D heheh pozdrawiam smile

43 Ostatnio edytowany przez Myszeczka23 (2013-03-17 11:29:23)

anna3066 napisał/a:

Masz prawo mieć swoje zdanie, ale czy jesteś pewna, że to jest TWOJE zdanie, czy raczej KOŚCIOŁA?
Bo sama w pierwszym zdaniu napisałaś: Kościół się temu sprzeciwia. A gdyby się nie sprzeciwiał to byś zaakceptowała tą książkę?

U mnie to było tak: gdy wyszła do kin pierwsza cześć książki i nasza szkoła podstawowa szła na to do kina, ja musiałam jechać do kliniki do Wrocławia. Ale brat był. No i mi opowiadał z zapartym tchem o filmie.
Potem byłam w kinie na drugiej części i wszystko zrozumiałam nie oglądając pierwszej. Ale na 3 części już się po gubiłam. Za dużo tego było.
Potem przyszłam raz do mojej mamy (mieszkałam wtedy u babci i czasami rodziców odwiedzałam) i ona zaczęła mi i bratu opowiadać co będzie w 4 części. I mnie tym zaciekawiła. Więc postanowiłam przeczytać od 1 części. I się zaczęło.:P
Książki były cudowne. Opisywały pięknie przyjaźń, honor, dobro, siłę, wsparcie, miłość, braterstwo, wybaczenie, tęsknote. Dyrektor był fantastyczny. Byłam nim oczarowana. Historia przecież była o chłopcu, któremu ktoś zabił rodziców. Chłopak był od dziecka źle traktowany u wujostwa, nie miał przyjaciół, bo każdy się bał z nim zadawać. Dopiero w szkole Hogward odnalazł przyjaciół.
No i stałam się fanką H.P. Potem mi przeszło, ale
dzięki tym książkom zaczęłam czytać inne książki.
I dodam, że nic mi się złego nie stało po przeczytaniu tych książek, czarów żadnych nie odprawiałam, nikt mnie nie opętał, nadal jestem wierzącą.

44

anna3066 napisał/a:
Catwoman napisał/a:

Co chwilę potwierdzasz, że masz prawo do własnego zdania, ale ja się z tym nie zgodzę, jeśli nie czytałaś książki. Bo skąd możesz wiedzieć czy ona jest zła jak jej nigdy nie przeczytałaś? Więc jeśli tego nie zrobiłaś, to owszem nie masz prawa się wypowiadać, bo obrażasz ludzi, którzy to zrobili. Myślisz, że jak jesteś taka super wierząca to jesteś lepsza? O nie moja panno. Wiara powinna być czysta i skromna. Jeśli jesteś prawdziwie wierząca to powinnaś się nauczyć tolerancji do innych poglądów niż Twój. I przede wszystkim: najpierw przeczytaj książkę, a potem się wypowiadaj.;)

45

anno ale czy Ty czytałaś książkę?

46 Ostatnio edytowany przez Ojciecpiotr (2013-03-17 12:06:53)

Catwoman napisał/a:

anno ale czy Ty czytałaś książkę?

To pytanie powinno paść po pierwszym poście Anny.

47

Naturalnie wyszłam z założenia, że każdy, kto będzie komentował, książkę przeczytał.
Przyznam, że zanim założyłam wątek, sama przeczytałam -wcześniej nie czytałam- bo chciałam wyrobić sobie swoją opinię na ten temat.

48 Ostatnio edytowany przez Ojciecpiotr (2013-03-17 12:09:46)

Często jest tak, że najwięcej do powiedzenia mają osoby, które z dziełem się nie zapoznały. Podobnie było z filmem "Pokłosie".
Niestety dla wielu osób ambona nadal jest najbardziej opiniotwórcza.

49

Dlatego w tym wątku czekam jedynie na opinie osób, które książkę przeczytały.

50 Ostatnio edytowany przez Myszeczka23 (2013-03-17 12:44:31)

A która część książki się wam najbardziej podobała, a która filmu? wink
Przepraszam Catwomen, że zadaję pytania w Twoim dziale, bo to Twój temat.

51

Ja czytałam tylko 1. część, a oglądałam wszystkie i najbardziej podobały mi się 2 pierwsze smile

52 Ostatnio edytowany przez Myszeczka23 (2013-03-17 13:18:00)

Z filmu mi się podobała 3 cześć. Scenę jak Harry płakał na skale, bo dowiedział się, że Syriusz jest jego Ojcem Chrzestnym i zdradził kryjówkę rodziców, znam na pamięć. XD
Scenę w której Profesor Lupin opowiada Harry'emu jaką wspaniałą kobietą była jego matka też dobrze znam.
No i scena, w której Harry krąży samotnie po zamku z Mapą Huncwotów i spotyka Profesora Snape'a i mu czyta co na mapie się ukazuje: "panowie Lunatyk, Glizdogon, Łapa i Rogacz serdecznie pozdrawiają profesora Snape'a i uprzejmie proszą by nie wtykał swojego długiego nochala w sprawy innych ludzi." tongue:D
A jeśli chodzi o książkę to najbardziej mi się podobała 5 część. Pierwszy pocałunek Harry'ego pod jemiołą, zbliżenie się do Syriusza, Hermiony mania na temat ratowania skrzatów domowych (tego w filmie nie było, ale było pełno skrzatów, którzy pracowali w zamku, to oni gotowali i sprzątali. Hermiona uważała to za niewolnictwo i dziergała dla nich czapeczki, szaliczki i skarpetki. Skrzaty nie chciały być uwalniane i sprzątał jedynie zgredek, który był wolnym skrzatem. big_smile), śmierć Syriusza i ogromna rozpacz Harry'ego. To z tej książki wzięłam słowa: "jak jestem sam, to pragnę by ktoś był obok, ale jak jest ktoś obok to pragnę zostać sam". No może nie dosłownie tak to brzmiało, ale miało właśnie ten sens.
A się rozpisałam. big_smile

53

Dla fanów "Harry'ego" polecam wątek : http://www.netkobiety.pl/t27692.html    smile  Można się tam rozpisywać do nieprzytomności smile

54

Catwomen dziękuję za link. Ale i tak dziękuję Ci za przypomnienie mi dzieciństwa. I przepraszam za offtop.

55

Myszeczka23 napisał/a:
anna3066 napisał/a:
Catwoman napisał/a:

Co chwilę potwierdzasz, że masz prawo do własnego zdania, ale ja się z tym nie zgodzę, jeśli nie czytałaś książki. Bo skąd możesz wiedzieć czy ona jest zła jak jej nigdy nie przeczytałaś? Więc jeśli tego nie zrobiłaś, to owszem nie masz prawa się wypowiadać, bo obrażasz ludzi, którzy to zrobili. Myślisz, że jak jesteś taka super wierząca to jesteś lepsza? O nie moja panno. Wiara powinna być czysta i skromna. Jeśli jesteś prawdziwie wierząca to powinnaś się nauczyć tolerancji do innych poglądów niż Twój. I przede wszystkim: najpierw przeczytaj książkę, a potem się wypowiadaj.;)

.
a kto powiedział ze jej nie przeczytałam. a panną to ja juz dawno nie jestam dzieciaku. najpierw trzeba troche przezyc zycia poobserwowac swiat, wyrobic sobie poglądy, żeby innym zwracac uwagę. o tym czy jestem prawdziwie wierząca czy nie co ty wiesz? znasz mnie?

56 Ostatnio edytowany przez mortisha (2013-03-17 20:58:02)

anna3066 napisał/a:
Myszeczka23 napisał/a:

a kto powiedział ze jej nie przeczytałam. a panną to ja juz dawno nie jestam dzieciaku.najpierw trzeba troche przezyc zycia poobserwowac swiat, wyrobic sobie poglądy, żeby innym zwracac uwagę . o tym czy jestem prawdziwie wierząca czy nie co ty wiesz? znasz mnie?

Brrrrr Anno jaka frustracja narastająca w twojej wypowiedzi roll
To ze jej nie przeczytalas ,ja rowniez stwierdzilam po fakcie ,jakie masz czarne wizje na temat fabuly i gatunku tych ksiązek,do czego one doprowadzają,i jakie masz zdanie na temat osób,ktore zdecydowaly sie po nia zasiegnąć...niewątpliwe chyba przed czym przestrzegasz i to co potepiasz ,sama tego nie czynisz, przyynajmniej tak domniemam,bo w przeciwnym razie bylaby to czysta hipokryzja

A która część książki się wam najbardziej podobała, a która filmu?

Ja osobiscie jakis podzialow nie robilam,choc zostalam zmuszona do obejrzenia z Pchlą wszystkich częsci w kinie,ale dzisiaj jej sie o to pytalam,nie zabardzo umiala odpowiedziec,ktora jej najbardziej cześc przypadla do gustu, zas z automatu odpowiedzala ze  jej najulubienszym  bohaterem byl Severus Snape ,ten od czarnej magii i zaklęć...na pytanie dlaczego, to odpowiedziala ,ze jest najbardziej mroczną i nieprzewidywalną osobą z wszystkich postaci...Ehh,inne dziewczynki sie Hermioną zachwycaly ,a ona takim starym dziadkiem budzącym postrach u kazdego  hmm
Wybaczcie za offa smile

57

anna3066 napisał/a:

a kto powiedział ze jej nie przeczytałam. a panną to ja juz dawno nie jestam dzieciaku. najpierw trzeba troche przezyc zycia poobserwowac swiat, wyrobic sobie poglądy, żeby innym zwracac uwagę. o tym czy jestem prawdziwie wierząca czy nie co ty wiesz? znasz mnie?

Jak widać wiek nie daje gwarancji dojrzałości.
Nie znamy Cię Anno jaka jesteś naprawdę ale tutaj dałaś się poznać jako osoba chimeryczna i pełna pychy. Przynajmniej ja Ciebie tak odbieram.
To jak? Przeczytałaś Harryego Pottera bo jakoś wyślizgnęłaś się od odpowiedzi?

58

Może to nie będzie o Harrym Potterze (chociaż wielką fanką jestem i to książka mojej młodości, która podarowała mi wiele godzin wspaniałej przygody), ale swego czasu ćwiczyłam z wielkim oddaniem brazylijską sztukę walki- capoeirę. Raz przyniosłam do szkoły książkę Mestre Nem o capoeirze, bo moja koleżanka z Oazy chciała ją przeczytać. Zwróciła mi ją z popodkreślanymi zdaniami, które miały mi udowodnić, że capoeira może w mojej duszy, hmm... zrobić jakiś wyłom, dzięki któremu Szatanowi byłoby mnie łatwo opętać. Byłam tym bardzo zdumiona, że ona potraktowała te teksty o "energii" podczas walki bardziej poważnie ode mnie.

59

Ja szczerze mówiąc, nigdy nie znalazłam logicznych argumentów za tym, że Harry Potter jest złem, szataństwem i o co go tam jeszcze oskarżają. Czarny? Jest multum książek, w których występuje magia, zaklęcia itd., a nikt ich nie krytykuje, więc ten argument jest dla mnie po prostu słaby. Zaczęłam go czytać jako mała dziewczynka i na szczęście moja mama miała tyle oleju w głowie, że mi tego nie zabraniała, nawet sama to czytała.

Zastanawiam się, czy ci, którzy uważają go za zło i zabraniają czytać dzieciom, mają je za osoby bez rozumu? Przecież to jest powieść fantastyczna, a nie podręcznik, to się czyta dla przyjemności, a nie dla nauki, wyciągnięcia wniosków na dalsze życie itd. Nawet jeśli ktoś znalazłby tam jakieś szatańskie przebłyski, to nikt nie jest tak głupi, żeby uznać w tej książce coś za prawdę. Przecież to fikcja...

Swoją drogą, wg mnie Harry'ego Pottera się czepiano jedynie ze względu na jego niesłychaną popularność. Siedzę naprawdę głęboko w temacie książek fantasy, sci-fi itp., mam go do czego porównywać i hm... jeżeli bym miała je skatalogować pod względem obecności religii, to Harry Potter byłby właśnie na szczycie. Ile jest książek fantasy, w których tyle razy opisane jest Boże Narodzenie, Wielkanoc, rola ojca chrzestnego? W której jest taki idealnie rozgraniczony podział na dobro i zło? Harry Potter w porównaniu do wielu pozostałych książek fantasy przeznaczony jest również dla młodszych czytelników, zwłaszcza w pierwszych tomach, także przez wiek bohatera. W tej serii jest jasno pokazane, że ci "dobrzy" pozostają przy zwykłym porządku rzeczy, to "źli" szukają sposobu na życie wieczne, co się tak bardzo duchownym nie podoba (pomijając, że podobne zarzuty były jeszcze przed VI częścią, gdzie zostało to tak dokładnie pokazane).
Dlaczego z kolei nikt nie zarzuca nic (albo przynajmniej nie aż tyle) Trylogii Czarnego Maga, gdzie czarnomagicznych rytuałów nabierania mocy przy odbieraniu krwi innym ludziom dokonuje sama bohaterka, która zadaje się z półświatkiem? Och, i oczywiście ona zwycięża. Proste - bo to seria znana, ale nie na tyle. Już nie mówiąc o serii Pamiętniki Wampirów (dla fanów serialu - lepiej nie czytać, jest o wiele gorsza, chyba jeden z niewielu przypadków, gdzie zdecydowanie stawiam film nad książkę, ale cóż... różnią się diametralnie i serialowi wyszło to na dobre), gdzie w książkach bohaterka to umiera, to powraca, to jest aniołem, to wampirem, to dokładnie nie wiadomo czym. Też niezgodne z założeniami religii, prawda? Jednak książki mało kto zna, to serial jest popularniejszy, więc po co... A Harry'ego Pottera, jakby nie patrzeć, znają wszyscy.

60

Ten to ma nieszablonowe podejście! ^^

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/625559_485494421503642_1543999586_n.jpg

61 Ostatnio edytowany przez Jaga Baba07 (2013-04-06 16:25:56)

Jestem w trakcie lektury "Harry Pottera", dodam, że czytam te książki po raz n-ty...Po prostu uwielbiam te książki. Nie widzę w tym zagrożenia i nie wiem, o co kruszyć kopię. W tych książkach przecież na pierwszym planie jest dobro, miłość, siła przyjaźni oraz lojalności.

Nie rozumiem, czemu kościół się sprzeciwia i zsyła gromy na Pottera...Więcej okultyzmu jest w "Dziadach", już o części drugiej "Dziadów" nie wspomnę. Jest lekturą i jakoś kościół nie sprzeciwia się dziełu Mickiewicza.

A jak przypomnę sobie te momenty, kiedy wychodziły kolejne części, gdy stało się w kolejce do księgarni czekając niecierpliwie, żeby już książkę mieć w ręce, żeby już ją otworzyć, łezka się kręci. Mam nadzieję, że dzieci moich znajomych (ewentualnie kiedyś moje) będą kiedyś miały okazję, żeby przezywać coś podobnego, tylko że jak dotąd po Harrym Potterze żadna z książek dla młodzieży nie odniosła takiego sukcesu.Wielu z moich rówieśników nie cierpiało czytać, nie miało książki w rękach, a dopiero Potter to zmienił.

Wolę żyć w społeczeństwie, które jest oczytane, niż w społeczeństwie, które jest nadmiernie religijne. I jeżeli Harry Potter miał i ma zmieniać podejście do czytania, to chwała Joanne Kathleen Rowling za to.

Co do offu dotyczącego ulubionej części, postaci, to każda z książek jest świetna. Filmy mi się nie podobały, ponieważ niejednokrotnie zmieniano fabułę, no może najlepsza była ostatnia część, ale nie ma to, jak lektura. Ekran tego nie odda.
Postać? Właśnie Snape mnie fascynował, a w siódmej części (gdy czytałam ją pierwszy raz) przeżyłam ogromne zdziwienie dotyczące tej postaci. Jeszcze Ginny i Rona lubię za ich humor, nieco ironiczny i pokpiwający.

Aaa, i jeszcze jedno- przeciętny czytelnik ( w tym również ja) czyta te książki ze względu na fabułę, nie doszukując się okultyzmu i szatana, no chyba że ktoś właśnie po to je czyta...

62

Nie wiesz o co chodzi Kościołowi? O to, że Pottera czytasz n-ty raz. Wiesz ile w tym czasie byś odmówiła różańców?

63

... a ile razy można by Biblię przeczytać? wink Chociaż znalazłam czas i na to, i na to big_smile

64

Ojciecpiotr napisał/a:

Nie wiesz o co chodzi Kościołowi? O to, że Pottera czytasz n-ty raz. Wiesz ile w tym czasie byś odmówiła różańców?

Ach, ale tu nie ma problemu, bo nie odmawiam różańców tongue. Wolę Pottera wink.

65

Kizia75 napisał/a:
anna3066 napisał/a:

najwyrazniej temat został zadany nie po to by poczytac różne opinie na ten temat ale by sprowokowac jakiegos "ciemnego", "zacofanego" w waszym mniemaniu katolika aby potem posmiac sie z niego, naobrazac i miec satysfakcje ze wy macie racje.

Najwyraźniej wyczuwam tu jakiś kompleks.  Masz z tym chyba jakiś problem Anno.  Temat został zadany właśnie po to, żeby każdy mógł się wypowiedzieć na ten temat, w tym i ci, którym "Harry Potter" wydaje się czymś złym. Przeczytałam sama tę książkę wiele lat temu, zaraz po wydaniu pierwszego tomu i od tamtej pory zmiana w sensie duchowym jaka się we mnie dokonała to było zbliżenie sie do Boga, chęc poszukiwania Go. Oczywiście "Harry Potter" na to nie wpłynął, ale też i żadnych negatywnych efektów nie zauważyłam smile. Dlatego ucieszyłam się, gdy moja córka sięgnęła po "Harrego...." , (a było to już też parę lat temu) i od tamtej pory zaczęła się jej pasja czytania, która owocuje świetnymi wynikami w szkole i dużą wiedzą ogólną oraz dojrzałością. Zatem jeśli oceniać tę książkę po owocach, to są one według moich doświadczeń jedynie dobre. Prawda o której wspomniałaś Anno w życiu mojego dziecka się zatem obroniła, a jest ona taka, że "Harry Potter" jest niesamowicie ciekawą książką, która może zaszczepić w dziecku miłość do książek odciągając je od komputera i TV i nie ma nic wspólnego z promowaniem okultyzmu.
Mam jeszcze takie małe pytanko - czy ty czytałaś chociaż jedną część "Harrego..."?

Ja, mając gdzieś z 9 lat zaczęłam czytać HP. Przez to, jak u Twojej córki, zrodziła się pasja do czytania książek. A to zaowocowało dobrym językiem, bogatym słownictwem oraz zniwelowaniem błędów jęz.,ort. itp.
Do książek i filmów wracam bardzo często. Po prostu je lubię. Jednak znajduję również czas dla innych książek.

Co do tematu. Moim zdaniem, jeśli człowiek jest ogarnięty, będzie HP odbierał jako fikcję literacką. Nie spotkałam się z ludźmi, którzy nagle zaczęli myśleć, że są czarodziejami. Ale co człowiek to inaczej pod czaszką. Moja mama, jako osoba mądra i z setkami przeczytanych książek na koncie, wytłumaczyła mi, żebym nie brała tego wszystkiego na poważnie. Rozmawiałyśmy o wszystkich częściach, mama podkreśliła, co jest ważne w tej książce. A im byłam starsza, tym więcej z sagi wyciągałam. Jak ważne są przyjaźń i zaufanie. Jak krzywdzące może być zło. Jak okropna jest wojna i co ona niesie za sobą.
Myślę też, że ta cała walka Kościoła z HP, to po prostu reakcja na czary-mary. Nie od dzisiaj wiadomo jakie podejście mają księża do magii. W średniowieczu paliło się domniemane czarownice przecież. Dlaczego tyle szumu o to było? Ciężko stwierdzić. Powodów jest wiele. Ale gdyby tak oceniać każdą książkę, to oberwałby Pratchett, Sapkowski...

Posty [ 1 do 65 z 187 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Harry Potter to szataństwo? Wasze opinie.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024