Posiada któraś z Was takie cuda? chodzi mi o obrazy, które są drukowane specjalną maszyną na płótnie np. z jakiegoś fajnego zdjęcia. Zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego, ale przydałoby mi się kilka opinii, żeby się przekonać do tego.
Dla mnie to okropny kicz.
Cóż, jak większość reprodukcji... Takie dzieło znanego artysty w wersji dla ubogich. Mam na myśli oczywiście silenie się na efekt końcowy (ozdobne ramki i w ogóle ).
Ale czasem taki wydruk w wielkim formacie ciekawego zdjęcia - efekt może dać piorunujący...
Pracuję w tej branży i druk tego typu stał się chlebem powszednim. Zdarzało się drukować fajne prace i w powiększeniu robiły wrażenie. Owszem, są ograniczenia w postaci materiałów. Ale w naszych czasach tak wszystko "pruje do przodu", ze wkrótce i te ograniczenia znikną...
Nie wiem co konkretnie autorka ma na myśli mówiąc o "drukowaniu na płótnie? Bo w zasadzie może to być druk solwentowy (na podłożu imitującym naturalne płótno - tkanina "canvas"), technika grawertonu (wgrzew grafiki w tkaninę) a także normalny druk (atrament bądź laser) na medium imitującym tkaninę. W każdych z tych wymienionych technik efekt końcowy PRAWIE do złudzenia przypomina obraz ze względu na fakturę, aczkolwiek prawie, bo brak faktury samej farby, powierzchnia jest jednolicie płaska i w ogóle
Moja znajoma wydrukowała na płótnie zdjecie swojej córki ktore sama zrobiła... Musze powiedzieć pieknie to wygląda...
Ja się na rodzajach druku nie znam, ale ogólnie znam to z 3 typów:
- reprodukcje znanych obrazów - okropnie kiczowate (tu zaznaczę, że jeśli ktoś pała wielką namiętnością do obrazu "Krzyk" dajmy na to, to dużo bardziej rozumiem kupno ręcznie malowanej kopii niż takiej maszynowej; a w ogóle najlepiej jakby jednak kupił oryginalny obraz jakiegoś młodego malarza inspirującego się Munchiem)
- kopie zdjęć; przechodzę codziennie koło zakładu fotograficznego, który całą witrynę ma w tych "obrazach", głównie zdjęcia ślubne - masakra, wygląda gorzej niż okładka Harlequina; może gdzieś to robią estetycznie i artystycznie, ale ja się na to jeszcze nie natknęłam
- kopie najróżniejszych zdjęć "plakatowych" - czasem wygląda to ok, czasem nie ok, zależy od zdjęcia, ale kompletnie nie ogarniam, czemu skoro ktoś chciał mieć plakat, to kupił jakiś zmutowany obraz...
Ogólnie jako miłośniczka malarstwa jakoś nie mogę się do tego przekonać.
Ja proponuję przejść się do miejscowego domu kultury, spytać czy mają pracownię malarską i popatrzeć czy jest ktoś kto maluje tak jak nam się podoba. Zdarzają czasami w takich miejscach nieźli hobbyści.
Ja posiadam taki obraz i nie uważam, żeby był on kiczowaty, wręcz odwrotnie
Jest to bardzo ciekawa i efektowna rzecz, która ożywi twoje pomieszczenie.
Jedną z moich ścian zdobi wydrukowany na płótnie kolaż z własnoręcznie wykonanych zdjęć. Daje on niezły efekt dekoracyjny, gdyż doskonale rozjaśnia ścianę i jest fajnym, dużym elementem dekoracyjnym.
Natomiast takie gotowce, które można kupić - wspomniane wcześniej reprodukcje albo jakieś inne widoczki - rzadko kiedy są dobrze wykonane. Najczęściej to niezły kicz.
To wszystko zależy od tego jaki wzór/zdjęcie wybierzesz do danego pomieszczenia. Ja zamawiałam ze sklepu, gdzie mają przeszło dwa tysiące zdjęć w galerii, z których na pewno, każda nawet najbardziej wybredna osoba wybierze coś dla siebie.
Nie chodzi mi o reprodukcje, tylko o jakieś ładne zdjęcie, właśnie z takiej galerii. A gdzie zamawialiście swoje obrazy i z jakim kosztem się to wiąże?
Ja zamawiałam swój ze strony Arttoru i płaciłam niecałe 100 zł za trzyczęściowy obraz o wymiarach 120cm na 40 cm.
Zdecydowanie arttor jest najlepszym sklepem jeśli chodzi o te obrazy. Duża baza zdjęć, perfekcyjne wykonanie i chyba najniższe ceny, ponieważ zaczynają się już od 17 pln.
No to zamawiam tylko czy przy dostawie obrazy są dobrze zabezpieczone? bo jest to jednak delikatny przedmiot.
O dostawę nie masz się co martwić obrazy są bardzo dobrze zapakowane i zabezpieczone przed jakimikolwiek uszkodzeniami.
Obrazy są porządnie zapakowane w folię bąbelkową sztywny karton, dodatkowo nadruk pokryty jest laminatem, który chroni obraz przed drobnymi uszkodzeniami mechanicznymi.
16 2014-06-06 09:54:01 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-06-06 10:17:01)
Reprodukcje obrazów na płótnie też mi się nie podobają, za to te na piance są super. Mój znajomy pracuje w drukarni spam i poradził mi obraz na piance z perłowym wykończeniem i powiem, że wygląda to naprawdę fajnie. Ładnie się komponuje z wystrojem sypialni Ja akurat mam 3 takie obrazy - wszystkie przedstawiają moje własne fotografie z podróży (tzw. przyjemne widoczki - zachód słońca, Wieża Eiffla - bardzo ważny dla nas symbol i Mikołajki mazurskie). Polecam! Nie podobały mi się zadrukowane krawędzie, więc tu ich nie ma, a za to jest super efekt.
17 2014-09-26 11:13:34 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-09-26 11:15:32)
Kicz? To chyba złe obrazy widziałaś, może źle wykonane czy zrobione z beznadziejnych zdjęć. Tak naprawdę obraz drukowany może być bardzo ładny i naprawdę może być ozdobą wnętrza, jeśli został wykonany przez fachowców, w dobrej drukarni i z dobrej jakości zdjęcia. Nie bez znaczenia jest jakość płótna, ale też np. nakładanie tuszu drukarskiego tak, że na obrazie widoczne są jakby pociągnięcia pędzla. Wtedy to wygląda bardziej profesjonalnie i nie ma efektu kiczu.
Aha no i samo zdjęcie albo motyw - wiadomo, że jak kupujesz drukowany obraz, który przypomina te z chińskiego bazarku, to to wygląda tandetnie, ale zobacz sama na to spam
Powiedz, czy taki obraz też nazwałabyś kiczem??? Obraz ma tytuł Ucieczka od przeszłości i jest świetny, podoba mi się kolorystyka czerń, szary i czerwony, i zobacz sama, że tu widać właśnie pociągnięcia pędzla, wszystko jest w porządku. Ja taki by w domu powiesił i to ze spokojem.
Jeżeli coś "imituje pociągnięcia pędzlem" by udawało obraz to to jest kicz
Jezeli ktos sobie drukuje wielkoformatowe zdjęcie, które ma wyglądać jak wielkoformatowe zdjęcie, to to jest sztuka.
Jeżeli to ma być obraz (dosłownie obraz) wydrukowany na płótnie to ja również uważam że to jest kicz, jako malarka, nie toleruję takich pół środków i uważam że coś takiego absolutnie nie zastąpi ręcznie malowanego obrazu.
Dziś mamy tak różne pojęcia sztuki, że nawet zwykłe skrzypce w ramie z obrazu mogą nią być. Poczucie estetyki też bywa różne. Moim zdaniem obraz musi budzić emocje. Będąc w galerii zastanawiałam się, w jaki sposób autor je wykonał.
Całkiem inne są te "zwykłe" zdjęcia na płótnie zrobione przy okazji komunii albo ślubu na pamiątkę.Wtedy artyzm nie gra dużej roli.
21 2015-11-18 14:27:26 Ostatnio edytowany przez vinnga (2015-11-18 17:11:04)
Mi osobiście bardzo podobają się takie obrazy. Już jakiś czas temu sobie taki zrobiłam w salonie. Wybrałam sobie zdjęcie z pięknym krajobrazem. Ja fotoobraz zamawiałam na: SPAM . Bardzo profesjonalna firma i szybka przesyłka. Pozdrawiam
Zawsze mi się podobała secesja, a po wizycie w Pradze (czeskiej), w muzeum Muchy - sprawa była oczywista, coś musi być w tym stylu w moim mieszkaniu. Z całego mieszkania został mi przedpokój więc na ścianie naprzeciwko wejścia są Cztery Pory Dnia drukowane na płótnie.
Jako "obraz" - to zgodzę się kicz, ale jako jeden z elementów dekoracyjnych (tworzących klimat fin de siecle) przedpokoju - super.
A mi się właśnie bardzo podobają drukowane obrazy na płótnie - no może nie obrazy a zdjęcia w pięknych ramach. Widziałam realizacje firmy umieszczanie na forum reklam i spamu jest niezgodne z regulaminem u koleżanki w mieszkaniu i bardzo mi się podobają takie ogromne zdjęcia jej dzieci w pięknych stylowych ramach - sama rozważam takie ozdoby do domu, tylko, że nie mam dzieci i nie wiem co miałabym oprawić... psa? jaszczurkę? siebie i męża?:) Podpowiedzcie:)
sama rozważam takie ozdoby do domu, tylko, że nie mam dzieci i nie wiem co miałabym oprawić... psa? jaszczurkę? siebie i męża?:) Podpowiedzcie:)
Oczywiście, że psa. Jeśli tylko go kochasz to jak najbardziej.
Też się zastanawiam czy zamówić obraz na płótnie ze zdjęciem mojego kochanego psa, którego już nie ma Tylko nie wiem czy dobrze wyglądałby taki obraz, ponieważ zdjęcia, które mam nie są wysokiej jakości, są wykonane aparatem cyfrowym lub telefonem - ale być może taka jakość wystarczyłaby na niewielki obraz, niektóre fotografie uważam, że są na prawdę dobre.
Pytanie, czy nie lepiej wygląda już po prostu ładnie oprawione zdjęcie. Ja na przykład bardzo lubię szyby antyrefleksowe: od razu mniej "zdjęciowo" to wygląda, a jednocześnie nie ma tego zgrzytu, że płótno, ale zdjęcie... że zdjęcie, ale płótno... dla mnie to taki trochę mindf*ck, ale z drugiej strony jestem w stanie sobie wyobrazić jakąś ciekawą koncepcję, dzięki której taka konwencja by się broniła.
Btw muszę porobić jakieś naprawdę dobre zdjęcia mojemu sierściuchowi bo jak odejdzie (nawet nie chcę o tym myśleć ) to przynajmniej dobrze mieć portret...
Płótno, czy papier - to chyba kwestia gustu Jedni lubią delikatne aluminiowe ramki z wydrukowanymi wewnątrz wspomnieniami z wakacji inni reprodukcję Słoneczników Van Gogha na płótnie
Wspólnie z żoną jesteśmy zwolennikami tego pierwszego rozwiązania. Jego przewagą (fotoobraz w ramie) jest możliwość zmiany w dowolnym momencie wydrukowanego zdjęcia wewnątrz ramy.
Sporo podróżujemy i po powrotach karta pamięci naszego aparatu jest zawsze zapchana po brzegi pięknymi widokami, czy zdjęciami naszych dzieci - momentami, do których możemy powracać na co dzień oglądając je później na naszych ścianach Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy stale coś zmieniać bardzo niskim kosztem. Czego nie można powiedzieć o płótnie - samo zerwanie starego płótna zabiera nam trochę czasu, później żmudne naciąganie i przyczepienie do drewnianej ramki nowego płótna z nadrukiem... nie mówiąc już o tym, że z takim płótnem może być już później kłopot w ponownym założeniu. Natomiast w ramce zwykłej wydruk zawsze można zrolować, schować do szafy i powrócić do niego ponownie za jakiś czas
Tak więc moim zdaniem drogie Panie, oba rozwiązania są fajne, jednak fotoobraz w stylowej i delikatnej ramie aluminiowej bardziej będzie się nadawał na wspomnienia z podróży, czy niezapomnianych imprez okolicznościowych
W firmie umieszczanie na forum reklam i spamu jest niezgodne z regulaminem za coś takiego (obraz 30x40 cm) płaciłam 45 zł (35 zł + 10 na przesyłkę). Chyba trochę więcej niż za taki zwykły plakat, ale efekt zdecydowanie lepszy
Na tak wykonanym obrazie można zamieścić specjalną grafikę odnoszącą się do upodobań obdarowywanego, wspólne zdjęcia lub piękny krajobraz, który mógłby posłużyć jako ozdoba do wnętrza domu. Szczególnie ciekawym rozwiązaniem wydaje się umieszczenie tam fotografii – może to być zarówno jedno wybrane zdjęcie, jak i wcześniej przygotowany specjalny kolaż.
[spam]
Tak przygotowany prezent to szczególnie ciekawy pomysł ze względu na to, że jest spersonalizowany i odnosi się do konkretnych, wspólnych wspomnień. Na takim płótnie bardzo precyzyjnie można wykonać nawet reprodukcję starych zdjęć wykonanych w sepii lub czarno-białych.
W ostatnim czasie miałam możliwość przetestowania fotoobrazu z firmy umieszczanie na forum reklam i spamu jest niezgodne z regulaminem. Obraz ten wykonujemy dzięki aplikacji, która jest łatwa w obsłudze. Czas oczekiwania na realizację i przesyłkę jest bardzo szybki. Produkt starannie zapakowany i przesyłka dotarła bez żadnych uszkodzeń. Efekt fotoobrazu jest olśniewający. Staranne wykonanie, piękne kolory. Szczerze wszystkim polecam.
30 2017-12-30 13:14:08 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-03-06 11:25:53)
Nie wiem czy wiecie ale obrazy na "płótnie" są często wykonywane z tanich zamienników takich jak poliestrowe canvasy, które mają imitować płótno. Co więcej drukowane obrazy są często wykonywane za pomocą ecosolventu, który jest toksyczny i szczerze powiedziawszy śmierdzi . Przed zakupem radzę się zapoznać jaką techniką wykonywano taki obraz. Jeżeli szukacie dobrego jakościowo sklepu to ja najczęściej zamawiam z umieszczanie na forum reklam i spamu jest niezgodne z regulaminem
31 2018-03-05 18:50:42 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-03-06 11:25:08)
Zgadzam się warto wybierać jedynie obrazy o najwyższej jakości druku. Ostatnio znalazłam duży wybór pięknych obrazów w sklepie internetowym umieszczanie na forum reklam i spamu jest niezgodne z regulaminem Obrazy są bezzapachowe, także z tym również nie ma problemów przy zastosowaniu np. w pokoju dziecka czy sypialni. Do tego są zabezpieczone przed promieniowaniem UV oraz wodą i odkształceniami. Nie wymagają też dodatkowych ram, ponieważ maja dokładnie zadrukowane boki
32 2018-04-09 13:19:26 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-04-09 13:28:36)
Na rocznice dostałam od chłopaka nasze wspólne zdjęcie wydrukowane właśnie na płótnie, rok później reprodukcję mojego ulubionego obrazu (straż nocna) zamawiał w umieszczanie na forum reklam i spamu jest niezgodne z regulaminem i jakość jest naprawdę ok. Moim zdaniem nie jest to kicz, tylko coś co całkiem ładnie spaja pokój, ale wszystko zależy od wystroju no i od gustu, mnie się podoba, niektórym przyjaciółką nie