Mi, Jej / Jego (!) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Mi, Jej / Jego (!)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: Mi, Jej / Jego (!)

Witam wszystkich!

Ostatnio zauważyłam dziwną modę na pisanie zaimków dużą literą. Po pierwsze to wbrew zasadom pisowni, bo drugie strasznie mnie to wkurza. Pianie o sobie "Ja", "Mi", "Moje" w ten sposób kojarzy mi się z niepoprawnym mniemaniem o sobie lub pomyleniem zwrotu grzecznościowego, np. "Ty" jako bezpośredni zwrot do drugiej osoby. Czyli po prostu skromna wiedza na temat pisowni w języku polskim. 

No i tu moje pytanie: czy tego typu pisownia ma jakieś podłoże psychologiczne? Czy osoba pisząca w ten sposób faktycznie ma tak wysokie mniemanie o sobie, że pisze "Ja" wielką literą?

Jak już wspomniałam jak widzę tego typu wypowiedzi to automatycznie mam po części wyrobione zdanie na temat tej osoby - wg mnie jest niedouczona i taka jakby "tępa", bo bo JAK TAK MOŻNA PISAĆ SAMEMU O SOBIE W TEN SPOSÓB?
Skąd wywodzi się ta dziwna "moda"??

Czekam na Wasze opinie smile

Pozdrawiam,
ja

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mi, Jej / Jego (!)

Ooo, wreszcie ktoś zwrócił na to uwagę! Kiedyś zadałam podobne pytanie osobie, która sama tak pisze (ale tylko odnośnie partnera - "Mój" "Jego" "On"). Tłumaczyła się, że to z szacunku....zupełnie mnie to nie przekonuje. Kwestia pisania "ja" z dużej litery już w ogóle jest dla mnie niezrozumiała. I niestety muszę przyznać, że ja również wyrabiam sobie negatywne zdanie o takich osobach.

3

Odp: Mi, Jej / Jego (!)

Dokładnie! ale pisanie "jej, jego" zamiast "Jej, Jego" nie jest przecież w żaden sposób obraźliwe tylko normalne, poprawne i naturalne. Szacunek to pisanie IMIENIA osoby wielką literą, choć w dzisiejszej dobie to już nie ma takiego znaczenia (!).

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Mi, Jej / Jego (!)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024