Czy korzystałyście z pomocy psychologa? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy korzystałyście z pomocy psychologa?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Czy korzystałyście z pomocy psychologa?

Jestem ciekaw jak to wygląda, czy faktycznie jest to pomocne?

Osobiście jestem do psychologów bardzo sceptycznie nastawiony, bo dotychczas sam kontrolowałem swoje problemy i jestem zarazem alergicznie nastawiony na próby manipulowania moim umysłem. Zastanawiam się jednak co robić bo wprawdzie potrafię się szybko wydobyć z każdego załamania ale ta huśtawka powoli zaczyna mnie wykańczać.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy korzystałyście z pomocy psychologa?

Na szczęście nigdy nie miałam takiej potrzeby... Lecz znam wielu psychologów, gł. psychologia kliniczna. Mój zawód jest nawet troszeczkę pokrewny... W każdym razie nie ma się czego bać. To od ciebie zależy jak będzie wyglądać terapia. Osoba do której trafisz, powinna cię wysłuchać, wskazać pewne rzeczy, pokazać z innej strony, zadawać pytania itd. Uważam, że taka pomoc jest bardzo dobra, raczej nie powinna zaszkodzić. Zawsze możesz przerwać terapię... Ze znanych mi osób, tylko jedna padła ofiarą nieuczciwej manipulacji... Pani psycholog miała problemy ze sobą samą, doszło do dręczenia i takie tam... Jednak takie sytuacje są raczej sporadyczne.  Dopiszę coś więcej później, gyż spieszę się do pracy:)

Pan Lewski,
a skąd skojarzenie pomocy psychologicznej czy psychoterapii z "manipulowaniem umysłem"?

4 Ostatnio edytowany przez Kaja74 (2013-02-26 10:48:24)

Pytasz o psychologów czy psychoterapeutów ? Bo to różnica.
Byłam na kilku terapiach, wg kilku różnych nurtów, bo szukałam tej najlepszej dla siebie. Co mi dała terapia- większą świadomość siebie, swoich ograniczeń, mechanizmów obronnych. Trzymasz mocno kontrolę, to też pewien mechanizm obronny, obrona przed zmianą, a praca terapeutyczna wymaga otwarcia i pokonania tego oporu.
Terapeuta nie daje Ci rad, nie pokazuje drogi, on tylko wskazuje kierunki, decyzję zawsze podejmujesz sam. Terapia wymaga zaangażowania. Gdy zadajesz terapeucie pytanie, on odbija piłeczkę i niejako zmusza do odpowiedzi na trudne pytania.
Dla mnie terapia za każdym razem była wielką przygodą,  odkrywaniem i drogą do poznania samej siebie.

5 Ostatnio edytowany przez Pan Lewski (2013-02-26 16:30:37)

Pytam o kogoś kto ma odpowiednie kwalifikacje i nie będzie mi sprzedawał kitu który sam sobie mogę znaleźć i przeczytać. Z prawie znakomitego poziomu do którego doszedłem, spadłem jak zdechła wrona i nie radzę sobie z ustabilizowaniem nastroju. Trochę mnie to męczy.

Skąd skojarzenie pomocy psychologicznej czy psychoterapii z "manipulowaniem umysłem"?

Nie wiem. Po prostu nie lubię gdy ktoś próbuje wpływać na moje zachowanie.

6

Lewski, nikt nie wplynie na Twoje zachowanie, jezeli Ty sam nie bedziesz chcial czegos tam w sobie poprzestawiac. Terapeuta to nie hipnotyk, nie czarodziej, nie guru sekciarski, zeby jakos magicznie myslenie Ci zmieniac. Jest to po prostu osoba, ktora moze Ci pomoc widziec Twoje problem z innej perspektywy, i ktora jest wytrenowana by postrzegac Twoje mechanizmy obronne/ reakcje.

7

Baardzo często tutaj jak i prywatnie doradzam wizyte psychologa czy tez udanie sie na terapie,bo nie uwazam,ze to moze w czyms zaszkodzic,ale nie bede ukrywac, ze mam rowniez ostrozne i zdystansowane nastawienie do tego typu pomocy,lecz nie jestem ich przeciwnikiem
Aby pomoc w problemie byla skuteczna, to dwie strony muszą chciec tej pomocy,jedna przyjmowac rady i stosowac sie do zalecen, a druga strona chciec pomóc,a nie na odwal sie wysluchac, i następny
Jesli zglaszający sie nie chce pracowac ani sie otworzyc  przed specjalistą to nie uzyska zadowalającego efektu, choć nie ma co ukrywac,że nie kazdy nadaje sie na wykonywanie tego zawodu,mimo ze nie rzadko go wykonują z przymusu, bez powołania, to jest przykre

8 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-02-27 13:14:41)

Witam ponownie:)
Oczywiście jest różnica między psychologiem a psychoterapeutą... Wiadomo. Jednak nasze prawo nie sankcjonuje tego, kto może ten zawód wykonywać, czyli każdy może otworzyć gabinet i przyjmować pacjentów. Nie mówiąc o kompetencjach czy powołaniu itd. Jeżeli zdecydujesz się skorzystać z takiej pomocy, to radzę zasięgnąć opinii na temat tej osoby.

Jest to po prostu osoba, ktora moze Ci pomoc widziec Twoje problem z innej perspektywy

Dokładnie.

Pytam o kogoś kto ma odpowiednie kwalifikacje i nie będzie mi sprzedawał kitu który sam sobie mogę znaleźć i przeczytać. Z prawie znakomitego poziomu do którego doszedłem, spadłem jak zdechła wrona i nie radzę sobie z ustabilizowaniem nastroju. Trochę mnie to męczy.

Zadbaj o siebie, pamiętaj o higienie psychicznej. Pozdrawiam serdecznie

9

Niestety byłam u psychologa/ źle wspomnienia. Jedna  pani spoko, druga- masakraaaaa !!

10

A co z nią nie tak było, tą masakrą?

11

Hito Kawaii napisał/a:

pamiętaj o higienie psychicznej.

Terminu w bazie danych nie znaleziono.

12 Ostatnio edytowany przez Vian (2013-02-28 07:27:00)

Pan Lewski napisał/a:
Hito Kawaii napisał/a:

pamiętaj o higienie psychicznej.

Terminu w bazie danych nie znaleziono.

Marna baza, gugiel sobie poradził w 0,23s.

http://www.zatrutejablko.pl/higienapsychiczna.html

13

Jeśli nie potrafimy sobie poradzić z narastającym natłokiem problemów to czemu nie? Myślę że szczera rozmowa z psychologiem może dużo zdziałać.

14

Witam
Korzystałam z pomocy psychologa i jestem bardzo zadowolona.
Dobrze jest czasem porozmawiać z osoba bezstronna, która cie nie ocenia i poucza. Po kilku konkretnych pytania wie w czym tkwi problem, jesteś wstanie całkowicie sie otworzyć i wtedy czujesz ulge.

15

Tak, regularnie spotykam się z psychologiem od niecałych 3 lat. 3 lata temu byłam wrakiem człowieka, depresja, nerwica, przeróżne fobie, skłonności masochistyczne, itd... Na początku też byłam sceptycznie nastawiona, nie chciałam korzystać z jego pomocy, twierdziłam, że poradzę sobie sama. Jednak z czasem pozwoliłam sobie pomóc. Dużo mu zawdzięczam, nie wiem, czy bez niego osiągnęłabym tak wiele. Dzisiaj jestem już zupełnie innym człowiekiem. Także jak najbardziej polecam, chociaż to też zależy na kogo się trafi.

16

Tak ja tez korzystalam z pomocy psychologa,a pozniej nawet zaprzyjaznilysmy sie ,bo to dzieki niej podnioslam sie  z mojej ciezko przezytej traumy,to ona mnie wysluchala i swoimi sposobami bardzo dobrze mi wskazala  jak dalej zyc!Jestem jej dozgonnie wdzieczna i dziekuje ,ze spotkalam ja na swojej drodze!!!!Teraz  zperspektywy czasu mysle,ze "KTOS" mi w tym pomogl smile i to byl moj ukochany synek !

17

Najważniejszy jest człowiek. Trzeba trafić na odpowiedniego psychologa czy terapeutę. Tak jak z innymi lekarzami jeden dentysta może zrobić plombę która wypadnie za 3 miesiące a drugi zrobi tak, że nie wypadnie do końca życia. Osobiście pierwszą terapeutkę sobie odpuściłem tak jak i z panem terapeutą czyli numerem dwa a z numerem trzy pracuję 14 miesiąc.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy korzystałyście z pomocy psychologa?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024