kryminały co polecacie??? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » kryminały co polecacie???

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: kryminały co polecacie???

Witam Was serdecznie smile
postanowisłam założyć nowy wątek bo mam nadzieje że podzielice się ze mną sugestiami, opiniami i doradzicie coś na temat twórczości Joanny Chmielewskiej,

przeczytałam jak narazie 10 książek i wciągnęły mnie trochę,

planuje dalszą przygodę z Jej ksiązkami,
może podzielicie się opiniami co do książek tej autorki,
którą polecacie, a jaka nie warta przeczytania smile może przy okazji ktoś poleci jakiś dobry kryminał innego autora.

Ja osobiście polecam klin i lesio sa warte przeczytania:)
równie dobrze czytało mi się drugi wątek, krokodyl z kraju karoliny oraz upiorny legat smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: kryminały co polecacie???

O, to moja jedna z ulubionych autorek, chyba prawie wszystkie jej książki przeczytałam, a że niektóre już pewien czas temu to wracam do nich. Zakochałam się w jej humorze, jej książki jednym tchem pochłaniam smile

3

Muszę przeczytać coś tej autorki smile Jakoś nie było okazji. Od siebie polecam Ci np Simona Becketta, to nie jest humorystyczny kryminał, ale bardzo polecam, może się spodoba, Petera Jamesa, Joe Nesbo, Maxime Chattam- to kilka nazwisk autorów, których bardzo lubię smile Czytam dużo kryminałów, więc jakbyś jeszcze była ciekawa to coś dopiszę. Z kobiet, które piszą kryminały polecam Lisę Jackson, Ericę Spindler, Alex Kavę.

4

Nomissn, a może pomogłabys mi z wyborem, chcę zakupić parę tytułów na allegro, kilka już wybrałam ale zastanawiam się nad ksiązką byczki w pomidorach, czytałaś ją? czytałam recenzję że jest bardzo "pogmatwana" w watkach. może poleciłabyś mi jakiś tytuł do przeczytania jest tak duuuży wybór że nie umiem się zdecydować smile

5

Truskaweczka19 naprawdę polecam Chmielewską, ja osobiście ksiązki czytałam jedna po drugiej, niektórez nich czasem mają ciężkiepoczątki- tzn dla mniewniektórych zbyt wolnoakcja się rozwija ale wciagają po przeczytaniu kilku stron,

a może podała byś mi parę tytułów, było by mi łatwiej gdyż nie czytałam nic z tych autorów co podałaś smile a z chęcią coś przeczytam.

Ja na poczatek polecam Ci klin i Lesio Chmielewskiej smile

6 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-02-24 22:55:29)

Dziękuję smile
Np Joe Nesbo "Człowiek nietoperz", "Karaluchy" tego autora też niezłe i z dreszczykiem, naprawdę wciągający "Pierwszy śnieg". Na razie tyle czytałam, "Człowiek nietoperz" to pierwsza część, reszta tak nie po kolei, w sumie nie czuję, bym coś traciła czytając tak, ale niektórzy wolą czytać po kolei. Części jest 9, bardzo mi się podoba i z tego co wiem to wszystkie trzymają ten sam poziom, na pewno przeczytam resztę smile

Alex Kavy polecam np "Granice szaleństwa", Erici Spindler czytałam sporo, najbardziej podobał mi się chyba "Naśladowca", ale też "Złodziej tożsamości", "Morderca bierze wszystko" (szczególnie ciekawe dla kogoś, kto interesuje się grami komputerowymi, bo jest motyw, ja się bardzo nie interesuje, ale mnie też bardzo wciągnęło), ciekawa też "Ślepa zemsta".
Petera James np podobno świetne jest "Już nie żyjesz", ja czytałam dalszą część pt "Tropy umarłego" i też ciekawa, dobra zagadka, wciąga.
Simon Beckett np "Szepty zmarłych", "Zapisane w kościach" (zaskakujące i bardzo klimatyczne moim zdaniem).
Lisa Jackson- np "Dolina strachu", według mnie trzyma w napięciu.
Maxime Chattam- "Otchłań zła" jest według mnie świetna, przerażająca, przy czytaniu autentycznie czułam strach, działa na wyobraźnię, świetnie nakreślony zabójca. Czytałam też "Diabelskie zaklęcia", też dobre, też podziałało, jest motyw z pająkami, a ja boję się ich, w ogóle motyw jest bardzo ciekawy.

7

Dziękuje smile
napewno coś przeczytam
poszperam na allegro albo w bibliotekach smile

8

Polecam większość książek Chmielewskiej jako lekturę łatwą lekką i przyjemną.Choć uważam że  wydane ostatnimi laty są mniej ciekawe(może poza "Byczkami w pomidorach"). Teraz czytam kryminał Moniki Szwai"Powtórka z morderstwa" REWELACJA

9

Najbardziej podobały mi się jej pierwsze książki: Wszyscy jesteśmy podejrzani, Wszystko czerwone, Klin, Szajka bez końca. Fakt, te najnowsze już coraz mniej przypadały mi do gustu, ale i tak nie zmieniły mojego zdania o autorce smile

10

A co myslicie o samej książce byczki w pomidorach?
zastanawiam się nad zakupem tego tytułu ale słyszałam rózne opinie,
o monice szwai słyszałam ale nigdy nie czytałam jej książek, może się skusze smile

11

To już mi  średnio podobało się, jeśli masz możliwość wypożyczenia to przeczytaj, jeśli chcesz kupić to lepiej zainwestuj w starsze książki tej autorki

12

Ja polecam coś lekkiego - kryminały Charlaine Harris. Ostatnio przeczytałam "Kości niezgody" i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Wcześniej czytałam, że okładka nie zachęca, że jest przeciętna. Postanowiłam jednak zaryzykować i nie żałuje. Poznałam kryminalną bibliotekarkę,Aurorę, która uwielbia rozwiązywać kryminalne zagadki. W powieści odziedziczyła dom, po zmarłej przyjaciółce, znalazła tam jednak niespodziewaną rzecz... czaszkę ukrytą pod wykładziną, to od niej wszystko się zaczyna... Polecam książkę, jeszcze na te ostatnie zimowe wieczory

13

NIE JESTEM Wielką fanką gatunku, ale odc zasu do czasu sięgam i akurat w weekend dostałam urodzinowo debiut kryminalny profesroa Marcina Krola, moż eniektórzy kojarzą, znaane nazwisko. Rzecz początkowo nie mocno kryminalnie się zaczyna, ale za to bardzo sugestywnie i fantastycznie realnie. Postaci takie z krwi i kości kolesiostwo, tchórzostwo... "Prowinicja " bardzo dobra rzecz - zaczyna się od niby plagaitu, a potem handel ludźmi, korupcja.

14

Jeżeli interesuje cię kryminał bardziej wpadający klimatem w thriller , czyli generalnie coś cięższego od Chmielewskiej to polecam Alex Marwood "Dziewczyny, które zabiły Chloe" oraz Donato Carrisi "Zaklinacz" i "Hipoteza zła".
Na polskim gruncie Anna Kańtoch "Łaska" oraz "Wiara" ... bezkonkurencyjne wink
Zresztą zacznij od Cobena. Przeczytasz jedną, jakąkolwiek i następnych piętnaście od razu , na jednym oddechu wink Nauczysz sie szybko identyfikować morderców i w każdej następnej książce będziesz już zwracać uwagę na inne, bardziej wartościowe aspekty.

Ja w ostatnich dniach kupiłem swojej żonie książkę "Prowincja". Ona lubi dużo czytać, wiec sie ucieszyla z prezentu. I była bardzo zachwycona, już po kilku godzinach od wręczenia jej tej pozycji była w połowie, tak ją wciągnęła. Mówiła, że jest tam historia związana z plagaiatem, handlem ludźmi, korupcją, więc dzieje się

16

Prowincje czytalam smile Czy polecam? Zdecydowanie. Powiew swiezosci w tymm gatunku, ktory troche wsrod polskich autorow sie po prostu zasiedzial. Król daje znac ze od kryminału mozna oczekiwać czegos wiecej niz tylko seryjnego zabojcy ktory uklada zagadki dla glownego detektywa. Fabuła ciekawa, akcja dynamicznie opisana, a klimat grząski i wciągający. Jestem bardzo na tak.

17

Bezkompromisowa napisał/a:

Prowincje czytalam smile Czy polecam? Zdecydowanie. Powiew swiezosci w tymm gatunku, ktory troche wsrod polskich autorow sie po prostu zasiedzial. Król daje znac ze od kryminału mozna oczekiwać czegos wiecej niz tylko seryjnego zabojcy ktory uklada zagadki dla glownego detektywa. Fabuła ciekawa, akcja dynamicznie opisana, a klimat grząski i wciągający. Jestem bardzo na tak.

To moze i ja coś z polskiego poletka przetestuję, teraz czytałem - i polecam! Teatr złoczyńców - najpierw myślałem, mialem leekkie obawy, ze będzie nudzenie starego policjanta - czytając opis:
Oliver Marks wychodzi z więzienia. Odsiedział wyrok za morderstwo, które mógł popełnić lub nie. W ostatni dzień odwiedza go człowiek, za sprawą którego trafił za kratki. Detektyw Colborne odchodzi na emeryturę, lecz wcześniej chce się dowiedzieć, co tak naprawdę się wydarzyło w Dellecher Classical Conservatory.

Dziesięć lat temu Oliver i jego przyjaciele młodzi aktorzy studiujący Shakespeare'a w elitarnym artystycznym college'u odgrywają w życiu takie same role jak na scenie: bohatera, złoczyńcy, tyrana, kusicielki, pierwszej naiwnej, statysty. Jednak kiedy zmienia się obsada, a drugoplanowe postaci zajmują miejsce gwiazd, sztuka niebezpiecznie zaczyna ocierać się o życie. Jeden z aktorów ginie. Pozostali mają przed sobą największe wyzwanie w swoim życiu: muszą przekonać policję i siebie samych, że są niewinni.

Ale większość akcji jest osadzona w czasach zabójstwa - ja k mają po 20 lat. Jest 6 przyjaciół i mają wpsólną tajemnicę rzed policją, lecz mają też tajemnice między sobą...

18

SmartGuy napisał/a:
Bezkompromisowa napisał/a:

To moze i ja coś z polskiego poletka przetestuję, teraz czytałem - i polecam! Teatr złoczyńców - najpierw myślałem, mialem leekkie obawy, ze będzie nudzenie starego policjanta - czytając opis:
Oliver Marks wychodzi z więzienia. Odsiedział wyrok za morderstwo, które mógł popełnić lub nie. W ostatni dzień odwiedza go człowiek, za sprawą którego trafił za kratki. Detektyw Colborne odchodzi na emeryturę, lecz wcześniej chce się dowiedzieć, co tak naprawdę się wydarzyło w Dellecher Classical Conservatory.

Dziesięć lat temu Oliver i jego przyjaciele młodzi aktorzy studiujący Shakespeare'a w elitarnym artystycznym college'u odgrywają w życiu takie same role jak na scenie: bohatera, złoczyńcy, tyrana, kusicielki, pierwszej naiwnej, statysty. Jednak kiedy zmienia się obsada, a drugoplanowe postaci zajmują miejsce gwiazd, sztuka niebezpiecznie zaczyna ocierać się o życie. Jeden z aktorów ginie. Pozostali mają przed sobą największe wyzwanie w swoim życiu: muszą przekonać policję i siebie samych, że są niewinni.

Ale większość akcji jest osadzona w czasach zabójstwa - ja k mają po 20 lat. Jest 6 przyjaciół i mają wpsólną tajemnicę rzed policją, lecz mają też tajemnice między sobą...

Czytalam Teatr zloczyncow i musze przyznac, ze nie sadzilam, ze fabula tak mnie zaskoczy. Polecam, dobry kryminal i dla kobiet i dla mężczyzn. Fajny pomysl gwiazdkowy.

19

Marcina Wrońskiego cykl o komisarzu Zydze Maciejewskim. Czyta się jednym tchem, choć kto wie czy to dobra lektura dla kobiet wink

20

niebieska1 napisał/a:

Czytalam Teatr zloczyncow i musze przyznac, ze nie sadzilam, ze fabula tak mnie zaskoczy. Polecam, dobry kryminal i dla kobiet i dla mężczyzn. Fajny pomysl gwiazdkowy.

U mnie właśnie jedna z ksiażek pod choinkę smile ogólnie w tym roku zaopatrzyłam się główne w ksiażki jesli chodzi o prezenty

21 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-10-01 08:38:40)

Piszą tutaj dziewczyny i chłopaki o nich sporo na spam polecam się poopierać, bo gust mają przyzwoity. Akurat ja kryminałów nie czytam ale u nich szukam swoich inspiracji. Może kiedyś mnie na kryminały jakoś skusi, kto wie. : )

22

Na pewno warto cykl o Wallanderze ze skandynawskich, autorstwa Henniga Mankella.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » kryminały co polecacie???

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024