Dziękuję 
Np Joe Nesbo "Człowiek nietoperz", "Karaluchy" tego autora też niezłe i z dreszczykiem, naprawdę wciągający "Pierwszy śnieg". Na razie tyle czytałam, "Człowiek nietoperz" to pierwsza część, reszta tak nie po kolei, w sumie nie czuję, bym coś traciła czytając tak, ale niektórzy wolą czytać po kolei. Części jest 9, bardzo mi się podoba i z tego co wiem to wszystkie trzymają ten sam poziom, na pewno przeczytam resztę 
Alex Kavy polecam np "Granice szaleństwa", Erici Spindler czytałam sporo, najbardziej podobał mi się chyba "Naśladowca", ale też "Złodziej tożsamości", "Morderca bierze wszystko" (szczególnie ciekawe dla kogoś, kto interesuje się grami komputerowymi, bo jest motyw, ja się bardzo nie interesuje, ale mnie też bardzo wciągnęło), ciekawa też "Ślepa zemsta".
Petera James np podobno świetne jest "Już nie żyjesz", ja czytałam dalszą część pt "Tropy umarłego" i też ciekawa, dobra zagadka, wciąga.
Simon Beckett np "Szepty zmarłych", "Zapisane w kościach" (zaskakujące i bardzo klimatyczne moim zdaniem).
Lisa Jackson- np "Dolina strachu", według mnie trzyma w napięciu.
Maxime Chattam- "Otchłań zła" jest według mnie świetna, przerażająca, przy czytaniu autentycznie czułam strach, działa na wyobraźnię, świetnie nakreślony zabójca. Czytałam też "Diabelskie zaklęcia", też dobre, też podziałało, jest motyw z pająkami, a ja boję się ich, w ogóle motyw jest bardzo ciekawy.