Witam.Mam pytanie dotyczace uzaleznienia od komputera a mianowicie jak je rozpoznac?Czy granie od np 14-15 do 1-3 w nocy jest uzaleznieniem a od 10 do 22 nie jest?Czy na to wplywa zachowanie czy tez ilosc godzin spedzona na graniu?
Tu masz podobny temacik ,nawet mozesz sie podpiąc pod niego http://www.netkobiety.pl/t48629.html
Kazde uzaleznienie wplywa na zachowanie czlowieka,tym bardziej mlodocianego ,ktory zatraca sie w swiat wirtualny komputerowy.Domniemam,ze piszesz o synu,w innym watku o tym wspomniales.
Oglądales Sale Samobójcow? to polecam , zobaczysz jak destrukcyjnie na psychike nastolatka wplywa ciagle przesiadywanie przed monitorem.
To o czym piszesz to nie jest zwykla rozrywka w umiarkowanych ramach czasowych w ciągu dnia, ale juz przegiecie
Tego filmu akurat nie ogladalem.Chodzi mi bardziej o czas,ilosc godzin przed komputerem.Moj syn gra w godzinach tych pozniejszych a dzieci partnerki tych dziennych.I ona uwaza ze jej dzieci nie sa uzaleznione mimo tego ze graja w sumie tyle samo godzin.Chodzi tez poniekad ze moj syn bardziej sie bulwersuje gdy kaze mu wylaczyc kompa a jej dzieci nie.Ale podejrzewam ze gdy one beda w starszym wieku beda robily podobnie.
max.. jest kilka wskazówek, które o tym świadczą:
akie są objawy uzależnienia od gier komputerowych?
Do najczęstszych jego objawów należą:
Na próby ograniczenia dostępu do komputera dziecko reaguje złością i agresją;
Izolowanie się od rodziny i znajomych;
W przypadku pozbawienia możliwości gry, pojawiają się objawy abstynencyjne (takie sam, jak w innych uzależnieniach): depresja, obniżony nastrój, bezsenność, rozdrażnienie, niekontrolowana agresja;
Drastyczne zmiany nastroju ? przeżywanie albo dobrego nastroju i samopoczucia, albo też poczucie odrętwienia czy niemocy;
Rezygnacja z innych aktywności (sportu, spotkań z kolegami czy z rodziną) na rzecz grania;
Wagary na i lekceważenie obowiązków szkolnych oraz domowych;
Zaniedbanie higieny;
Zanik mięśni spowodowany brakiem ruchu.
dla mnie objawy są proste - to moja prywatna lista
jeżeli twoje dzieci grają.. bo mogą.. a pozostały czas "przeczekują" do momentu, az będą mogły grać... to to jest problem
mój tłucze się po chacie, nie ma co ze sobą zrobić
ogląda telewizję, albo w telefonie nagrane bitewski ze swojej gry
nie gra wtedy- GDY NIE MA TAKIEJ MOZLIWOŚCI
gdy nie ma dostępu do komputera, gdy musi zrobić coś innego, gdy mu zabraniam
w piątki może grac do oporu i NIE MA TAKIEJ MOZLIWOŚCI, żeby poswięcił ten czas na coś innego,, gra jest najważniejsza
nie ma pomysłów na inne spedzanie czasu
wszystko inne to OBOWIĄZKI
to jedyna przyjemność
dla gry jest gotów na wszystko - wyniesie śmieci bez szemrania, będzie dla ciebie milutki,, żebyś tylko dała pograć...
i tak dalej...
to jedna lista
Objawy uzależnienia od komputera i internetu:
próby kontroli i/lub ograniczania czasu spędzonego przed komputerem/w internecie
kłamstwa na temat czasu spędzonego przed komputerem/w internecie
problemy w innych dziedzinach życia (w rodzinie, pracy, szkole, życiu towarzyskim) związane z używaniem komputera/internetu
angażowanie się przy użyciu komputera/internetu w aktywności, których nie pochwalałaby rodzina lub bliscy
potrzeba wydłużania czasu spędzonego przed komputerem/ w internecie by osiągnąć pożądany poziom satysfakcji lub podniecenia
używanie komputera/internetu by uciec od uczuć
doświadczanie stanów euforycznych oraz poczucia winy w wyniku ilości czasu spędzonego przed komputerem/w internecie
doświadczanie niepokoju, bezsenności, rozdrażnienia, zmian nastroju, lub depresji gdy niemożliwe jest użycie komputera/internetu zgodnie z wcześniejszym planem lub gdy używanie komputera/internetu zostanie przerwane
bycie zaabsorbowanym kupowaniem nowych programów, akcesoriow, dodatków komputerowych
finansowe problemy spowodowane korzystaniem z komputera/internetu (kupowanie sprzętu, oprogramowania, i opłat za internet)