Mam 23lata stwierdzono u mnie gruczolaka przysadki.Prolaktyny 2300 i rosnie jestem zalamana naprawde. Doradzcie mi co robic
Mam 23lata stwierdzono u mnie gruczolaka przysadki.Prolaktyny 2300 i rosnie jestem zalamana naprawde. Doradzcie mi co robic
Jakie leczenie zastosowano? Nie załamuj się, negatywne myślenie nie polepszy sprawy. Trzeba racjonalnie, masz dobrego lekarza?
Hmm.. Napisz coś więcej o tym jakie są możliwości leczenia itd. Ja miałam guza mózgu i wyszłam z tego można rzec bez szwanku
Najważniejsze to się nie stresować, bo wtedy organizm osłabiony, a musi radzić sobie z chorobą. Trzeba myśleć pozytywnie, mimo wszystko.
Zaproponowano mi leczenie brokemonem ale ja po nim wymiotuje mdleje a jesli nie bedzie dzialam to operacja usuniecia
5 2013-10-14 00:22:57 Ostatnio edytowany przez marchewa91 (2013-10-14 00:26:24)
Odświeżam. U mnie też wykryto mikrogruczolaka przysadki, ok 7 mm. W rodzinie panika, uruchomiono wszelkie kontakty, mój endokrynolog uspokaja, neurochirurg oglądał zdjęcie to stwierdził, że guz nie jest operacyjny. Pytanie tylko co dalej i w jaki sposób ten gruczolak wpływa na moje życie, bo nie ukrywam że mnie to martwi. Co z tego, że leczę się u endokrynologa i dermatologa, skoro to leczenie na nie wiele się zdaje i dalej mam te same objawy co przed laty... Wcześniej stwierdzono hiperprolaktynemię, ale nie jest tak zaawansowana, żeby brać na to duże dawki leku, na chwilę obecna biorę cząstkę tabletki Bromergonu. Niedługo odstawiam wszystkie leki, żeby móc zrobić znowu badania hormonów.
Co z tym gruczolakiem można zrobić oprócz obserwacji? Następny rezonans mam mieć po pół roku.
Jest tu ktoś to kto ma też gruczolaka, albo musiał go usunąć? Ja się cały czas martwię, jak on wpłynie na ewentualne próby zajścia w ciążę za ileś lat. Przecież Prolaktyna jest bardzo ważna przy płodności... czy taki gruczolak może unimożliwić zajście albo donoszenie ciąży? No i czy on rośnie w trakcie ciąży pod wpływem hormonów? Moja znajoma po urodzeniu dziecka odkryła, że ma coś nie tak z hormonami, okazało się, że ma tak dużego gruczolaka, że gdyby zwlekali z tym, to mogłaby stracić wzrok.