Wolontariat za granicą - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Wolontariat za granicą

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Wolontariat za granicą

Słyszałam ostatnio, że dużo osób decyduje się na formę pomocy innym.. nie tylko w Polsce, ale też za granicą.
Można praktycznie za darmo wyjechać do innego kraju, poznawać jego kulturę, mieszkańców poprzez spotkania z nimi, poprawiać jakość ich życia.
Można uczyć ich języka, ratować gatunki zwierząt, opiekować się chorymi dziećmi..

Wydaje mi się to bardzo ciekawe, nawet dla rozwoju osobistego, zdobywaniu doświadczeń..

Czy ktoś brał udział w takim Wolontariacie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wolontariat za granicą

Hm....a o jakich krajach słyszałaś? Bo kiedy ja chciałam wyjechać w ramach wolontariatu, musiałam mieć na dzień dobry 20, 000 zł smile To była organizacja pewna, od lat jeżdżą, ale ci, których na to stać smile
Wolontariaty zagranicą wyglądają zupełnie inaczej niż w kraju; przede wszystkim trzeba mieć własny kapitał; na przelot (np. do Afryki) i życie tam.

3

Catwoman napisał/a:

Hm....a o jakich krajach słyszałaś? Bo kiedy ja chciałam wyjechać w ramach wolontariatu, musiałam mieć na dzień dobry 20, 000 zł smile To była organizacja pewna, od lat jeżdżą, ale ci, których na to stać smile
Wolontariaty zagranicą wyglądają zupełnie inaczej niż w kraju; przede wszystkim trzeba mieć własny kapitał; na przelot (np. do Afryki) i życie tam.

Tak naprawdę to o wielu.. Afryka, Ameryka Łacińska, Azja..

Naprawdę musiałaś mieć aż tyle na start? .. ja słyszałam, ze np. w ramach stażu można wyjechać i jest to praktycznie za darmo..

4

Może w ramach stażu.... Ja ilekroć się dowiadywałam, musiałam mieć spory wkład własny.

5

Catwoman napisał/a:

Może w ramach stażu.... Ja ilekroć się dowiadywałam, musiałam mieć spory wkład własny.

Drogo,drogo też chciałam ale fakt ceny masakra smile
Do tego płacisz jak za dobre wakacje a nie jedziesz tam po to aby się wylegiwać tongue
Choć gdybym była pewna co do miejsca do którego jadę...to kto wie? Te 2-3 tygodnie można by spróbować.

6

20000? Masakra, kogo na to stać...

Ależ jak najbardziej są darmowe wolontariaty zagraniczne. Widziałam niedawno takie oferty w urzędzie pracy i w internecie. W jednym ogłoszeniu było napisane, że organizator pokrywa 90% kosztów przejazdu i na miejscu dostaje się kieszonkowe. Gdzie indziej było coś, że dojazd jest na własną rękę, ale pobyt darmowy.
I tak moim zdaniem powinno być, wolontariusz nie powinien płacić góry kasy za to, że pomaga innym hmm Wystarczy, że wykonuje darmową pracę.

Też myślałam o podjęciu takiego wolontariatu, ale na razie musze pozałatwiać inne sprawy smile

7

Ja zastanawiam się nad wyjazdem na początku na dwa tygodnie przez organizację Jeden świat, wpłaca się tylko datę na organizację i można pojechać nawet do Japonii smile pobyt za free tylko trzeba dojechać na swój koszt. Na dłużej nie orientowałam się za bardzo ale poszukaj organizacji która zajmuje się wysyłaniem wolontariuszy, bo wydaje mi się że duża część kosztów jest pokrywana

8 Ostatnio edytowany przez Fayma (2013-02-26 14:43:40)

Hey:-)
My teraz z koleżanką byłyśmy na wolontariacie w Izraelu, dokładnie w Nazarecie. To naprawdę niesamowita przygoda. Cały miesiąc ( wrzesień) mieszkałyśmy w typowo arabskim mieszkaniu w centrum Nazaretu. W ramach wolontariatu pracowałyśmy w Muzeum Historycznym przy bazylice. Muzeum prowadzi taka francuska wspólnota( bardzo mili ludzie). Poznałyśmy mnóstwo fantastycznych osób, pozwiedzałyśmy Izrael i szlifowałyśmy język arabski:-) Jedzenie, mieszkanie za darmo w zamian za pracę ( w naszym wypadku 5 dni w tygodniu, zazwyczaj od 9-14). Tylko bilet sobie opłacałyśmy ( Warszawa- Tel-Aviv), ale nie jest on aż taki drogi, trzeba tylko znaleść dobrą okazję:-) Podczas naszego pobytu szukałyśmy miejsca w Izraelu, gdzie mogłybyśmy pojechać na dłużej 6-8 miesięcy. Przyjaciele polecili nam szpital, a dokładnie sierociniec w Jerozolimie, gdzie potrzebują wolontariuszy. Obecnie pracuje tam dużo młodych ludzi z całego świata. Też odbywa się to na fajnych warunkach: zakwaterowanie, jedzenie za darmo plus dodatkowo 700 izraelskich szekli ( jakieś 700-800 zł) na miesiąc jako pensja, w zamian za pracę. Z koleżanką zdecydowałyśmy się tam jechać, wstępnie wyjeżdżamy we wrześniu lub na początku pazdziernika. Jeśli tylko ktoś chciałby wyjechać na wolontariat to bardzo zachęcam, bo to niesamowita przygoda, której nie da się zapomnieć do końca życia! Jeśli macie jakieś pytania, piszcie!:-)mail: mrozek183@onet.pl

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Wolontariat za granicą

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024