CV jak uwzględnić "przerwę" w doświadczeniu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » CV jak uwzględnić "przerwę" w doświadczeniu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

1 Ostatnio edytowany przez KGB (2013-02-03 18:26:54)

Temat: CV jak uwzględnić "przerwę" w doświadczeniu?

Miałam okazję czytać cv gdzie ktoś umieszcza informację  w rubryce doświadczenie: "2005-2006 urlop wychowawczy".
Oczywiście odradzam wpisywanie takich infromacji do cv, zachęcam do skupienia się jednak na kompetencjach i tego aby nie "fiksować" na punkcie ciągłości w doświadczeniu za wszelką cenę.

Co o tym sądzicie? pisać? nie pisać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: CV jak uwzględnić "przerwę" w doświadczeniu?

Ja bym nie pisała. Nie piszę również mojego pełnego adresu ani stanu cywilnego smile

3

Przecież nieciągłość można sprytnie zamaskować smile Np. wpisując jakieś szkolenia, kursy, czy szeroko pojęta pracę w kierunku rozwoju osobistego podczas urlopu wychowawczego.

Jeśli bez maskowania to zdecydowanie lepiej wygląda "dziura" w życiorysie niż "urlop wychowawczy" czy, o zgrozo, "osoba bezrobotna". Potencjalny pracodawca może nieciągłości nie zauważyć, a jeśli zauważy i go zaintryguje - łatwiej ją atrakcyjnie wytłumaczyć ustnie niż w kilku słowach na papierze.

4

No i nie wiem, czy to takie istotne. Chyba, ze potencjalny pracodawca będzie się dopytywał. Ale też nie ma sensu wyrzekać się dzieci big_smile Przecież w ludzkim życiu to zupełnie naturalne smile

5

Cat, myślę, że dzieci w tym najmniej straszne smile Ale wiele osób ma "dziury" spowodowane zmianą pracy, szukaniem nowej, okresowym brakiem jakiejkolwiek pracy lub posiadaniem takiej pracy, którą lepiej się w danym CV nie chwalić smile

6

Ano to jasne, że lepiej nie pisać, chociaż szukanie pracy również jest czymś naturalnym big_smile

Czy trzymacie się sztywnych zasad CV?

7

Przecież w cv nie trzeba wykazywać się ciągłością pracy. Wydawało mi się, że koniecznym jest wskazanie miejsc i stanowisk pracy zbieżnych z tym, o które teraz się staramy.

A może się mylę?

8

Wielokropek napisał/a:

Przecież w cv nie trzeba wykazywać się ciągłością pracy. Wydawało mi się, że koniecznym jest wskazanie miejsc i stanowisk pracy zbieżnych z tym, o które teraz się staramy.

A może się mylę?

Nie mylisz się Wielokropku, ale wśród ludzi ( zwłaszcza tych , którzy kierują się schematami z internetu) jest przekonanie, że jak jest przerwa to cv jest mniej atrakcyjne. 
Ostatnio pisałam cv klientowi, wysłałam mu do akceptacji ( dodam, że wcześniej mieliśmy długą rozmowę na temat jego doświadczenia, co chciałby zaznaczyć, co uważa żeby pominąć itd.) , chłopak zmieniał firmy średnio co roku więc wyselekcjonowałam i zostawiłam tylko te które mogą mieć znaczenie dla pracodawcy u którego ubiegał się o pracę. Usłyszałam: "fajne, ale nie dałoby się dodać tych firm wszystkich i coś pościemniać jak nie robiłem rok? bo im więcej tym lepiej chyba nie?" - no i właśnie dlatego nie mógł znaleźć pracy 1,5 r. smile

Mam nadzieję, że kiedyś ktoś wpadnie na ten wątek i chociaż w minimalny sposób odejdzie od głupiego schematu, żeby w cv wpisywać "byleby coś było".

9

Ja z kolei od znajomych słyszę: "Popracuję tu jeszcze z rok, to będą razem 2 lata bo to też źle wygląda jak się tak często zmienia pracę"  smile

10

a czemu nie pisac całego adresu ?pisac tylko ulice i numer domu?a pisac ze jest sie panna?

11

dilajla napisał/a:

a czemu nie pisac całego adresu ?pisac tylko ulice i numer domu?a pisac ze jest sie panna?

Rób jak chcesz smile ja nie piszę swojego stanu cywilnego, bo uważam, że nikogo to nie powinno interesować. Nie piszę również adresu, bo nie uważam, że to konieczność; przecież gdy mnie zatrudnią i tak go podam smile

12

dilajla napisał/a:

Ja proponuję jednak pisać adres, jest to dokument aplikacyjny i jeśli otrzymuję od Anny Kowalskiej z Kogucikowa to brzmi dla mnie mało wiarygodnie, ponadto proszę pamiętać, że zgodnie z KP
Kodeks Pracy:
art. 22(1)
§ 1. Pracodawca ma prawo żądać od osoby ubiegającej się o zatrudnienie
podania danych osobowych obejmujących:

1) imię (imiona) i nazwisko,

2) imiona rodziców,

3) datę urodzenia,

4) miejsce zamieszkania (adres do korespondencji),

5) wykształcenie,

6) przebieg dotychczasowego zatrudnienia.

Co do tego czy masz pisać, że jesteś panną - odradzam. Nie powinno mieć to żadnego wpływu na uwzględnienie ciebie w procesie rekrutacji. Pamiętaj również o tym, że nie musisz odpowiadać na takie pytanie podczas rozmowy kwalif.

13

Ja również nie wpisywałabym do CV informacji typu panna/ mężatka/ 2 dzieci itp. Nie jest to nikomu do szczęścia potrzebne.
Jeśli zaś chodzi o adres to tu podchodzę do tematu różnie - nie jest on dla mnie konieczny na etapie rekrutacji, choć owszem sama nazwa miejscowości zamieszkania jest przydatna. Często też zdarza się, że aplikuje człowiek np. z Warszawy na ofertę dotyczącą Krakowa. I wtedy zaczynam się zastanawiać czy to decyzja świadoma czy też może pomyłka. Wówczas jakakolwiek informacja na temat chęci do relokacji byłaby dla mnie wskazana.

Co się zaś tyczy luk w CV - nie jestem zwolennikiem zamieszczania w CV tylko i wyłącznie pozycji spójnych z danym stanowiskiem. Bo wówczas z kilkunastoletniego doświadczenia zawodowego może się zrobić zaledwie 2 letnie. Owszem należy podkreślić to co koresponduje ze stanowiskiem, o które się ubiegamy, ale nie oznacza to, że należy wszystkie inne pozycje usuwać. Pracodawcy wolą jednak wiedzieć co się dzieje po kolei a nie tylko wyrywkowo i podczas rozmowy i tak te dane uzupełniają.

14

Pamiętam, gdy składałam kiedyś CV, w którym jeden rodzaj pracy nijak miał się do innego, wcześniej czy później smile I zdziwienie pracodawców: "Pani to jest wszechstronna!" smile Nigdy mi to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie, każdy to widział jako atut.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » CV jak uwzględnić "przerwę" w doświadczeniu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024