Tabl hormonalne ,a nadciśnienie tętnicze! Proszę o rade! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Tabl hormonalne ,a nadciśnienie tętnicze! Proszę o rade!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Tabl hormonalne ,a nadciśnienie tętnicze! Proszę o rade!

Witam serdecznie !

Potrzebuje rady ,dotyczącej ..antykoncepcji hormonalnej.
Otóż...od kilku lat zmagam się z trądzikiem i nieregualarnym okresem.
Wszelkie maście i antybiotyki które stosowałam,..nie były skuteczne ,nawet na czas brania. Odwiedzałam dermatologów, ale w pewnym momencie odpuściłam,bo to ile pieniędzy wydałam,na leczenie, w głowie mi się nie mieści.
Ogólnie cała ta sytuacja trwa już z 5 lat.

Najbardziej na moją cerę,działają hormony, jak i też..powodują że okres jest w miarę regualrny( podczas 7 dniowej przerwy) występuje.

W czasie zarzywania, tabl.anty .. swoich pierwszych o nazwie( Cyprodiol) cere miałam jak marzenie, żadnych skutków ubocznych nie było.. oprócz własnie `częstych migrenowych ból głowy. Które zaczynały się od strony potylicznej. Zaczeły występowac , po pół roku zarzywania hormonów. Po zmierzeniu sobie ciśnienie, odkyrwałam że jest podwyższone..byłam zmuszona odstawic leki.

Miałam przerwe,prawie roczną.. aż w końcu,znowu udalam się do ginekologa..ponieważ moja cera była straszna..a okres pojawiał się raz na kilka miesięcy.

Otrzymałam wtedy tabl. o nazwie .Stedril 30...są zdeycdowanie słabsze, takie które zarzywają normalne kobiety.. wczesniej barałam Narvay, i Lisenele.. ale nie odpowiadały mi( nastąpiła reakcja alergiczna) więc dostałam Stedril 30.
Byłam zapewniona że są słabe i nie powinny powodowac ,skoków ciśnienia.
Niestety !  po kilku miesiącach zarzywania..Od poniedziałku..znowu zaczeły sie u mnie, migrenowe ,bóle głowy.. od strony potylicznej, które ..rozchodzą się na prawą strone twarzy ..a wczorajsza noc ,była koszmarna.. do tego doszły mdłosc, wymioty ...I ból prawego oka.

Zbadałam sobie cisnienie no i było za wysokie... 135 na 86 . Potem jeszcze zmierzyłam je sobie innym urządzeniem i wychodziło 124. na 80,potem 125 na84..a na samym końcu..132 na 74.
Za kazdym razem widzę inny wynik..nie wiem czy robię to źle. wziełam tabletke na zbicie ciśnienia..mam 107.. na 65. 

Nie mam pojęcia co robic.. może ja należe do kobiet które nie powinny zarzywac wgl ,tabl anty? Czy po prostu źle trafiam?
Nie wyobrażam sobie ,nie brac hormonów... bo wtedy ucierpi na tym moja twarz,no i zabespiecznie przed ciążą ..też jest mi potrzebne.
Jestem załamana ,to całą sytuacją.

Może któraś z was była w podobnej sytuacji?!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Tabl hormonalne ,a nadciśnienie tętnicze! Proszę o rade!

A przed wypisaniem tabletek miałaś robione badania? Bo jeśli coś jest nie w porządku z organizmem, tabletek się nie wypisuje.

3

Nie ,nie miałam żadnych badań.

Lekara mi ich nawet nie zaleciła.

4 Ostatnio edytowany przez igla16 (2013-02-01 20:39:53)

No to niedobrze. Powinnaś mieć zrobioną cytologię, badania na krzepliwość krwi, badanie piersi. Upomnij się o to, albo zmień lekarza.
Ja przez to mam teraz problemy.

EDIT:
Ciśnienie też powinien Ci zmierzyć.

5 Ostatnio edytowany przez sandziax2 (2013-02-01 22:56:33)

Z tego co opisujesz to twoje cisnienie nie jest az tak barzo wysokie, rozumiem Cie ze sie martwisz ale nie jest ono tragiczne ja mam zawsze 140/80  i biore tabletki anty, jest pewne zagrozenie, mam tego swiadomosc ale ja przed braniem tez mialam wysokie. Tylko ze teraz po tej akcji z tabletkami ktpra jest tak rozglosniona nie wiem czy wog nie zrezygnuje z tabletek, zdrowie wazniejsze, ale to tak nawiasem.
Moim zdaniem powinnas miezyc cisnienie dwa razy dziennie codziennie i najlepiej zeby robil to ktos kto umie to robic bo mierzenie cisnienia to nie takie hop siup big_smile. Po obserwacji swojego cisnienia stwierdzisz czy jest ono stale czy skacze. Pozdrawiam smile

6 Ostatnio edytowany przez Natashaa21 (2013-02-02 10:40:37)

sandziax2!
Ja tak naprawdę nawet nie wiem czy to ciśnienie, bo za każdym razem,wyskakuje mi coś innego. Więc nie wiem co myślec, mierzyła mi już nawet mama,babcia ..cały dzień mnie męczyli.: D
135.na 86 ... myśle że to jest raczej za wysokę,jak na mój wiek.
Ale jeżeli nie ciśnienie ,to co w takim razie? Powoduje takie straszne bóle?

Chciałam też zaznaczyc,że zawsze mam szybki puls..na minute dochodź do 105 uderzeń.
Ale taką dolegliwosc miałam zawsze.

7

W pelni Cie rozumiem, tez mam problemy z cisnieniem...najwieksze jakie osiagnelam to 180/80 a mam 19 lat... Wiec sama widzisz. Tez zmagam sie z czestymi bolami glowy. Mialam robiony szereg badan co do tego cisnienia ( usg nerek, ekg, badania krwi i moczu) i nic nie wykazalo...byc moze w moim przypadku to sprawy genetyczne. Na Twoim miejscu zglosilabym sie do lekarza zeby zrobil Ci takie wlasnie badania. Czestym powodem wysokiego cisnienia sa chore nerki ktore ani nie bola i nic nie wskazuje na to ze to one a jednak czesto tak bywa. Norma cisnieniowa to 120/80 wiec Twoje nie jest az tak bardzo odbiegajace,ale moze lepiej niech zajmie sie tym lekarz. Ja z tym cisnieniem tyle sie na wkurzalam...przez tydz co dziennie jezdzilam do przychodni na miezenie cisnienia przez pielegniarki, pozniej szereg badan ktore nic nie wykazaly a cisnienie bylo od 140/80 do 160/80.

8

sandziax2.
A do jakiego lekarza powinnam zgłości się ,z tym swoim ciśnieniem..do rodzinego po skierowania na te badania? Czy może odrazu neurolog.? Bo chyba ginekolog nie wiele tu pomoże.
Wgl, chciałam się jeszcze spytac..czy przy ciśnieniu 160/80. się nie umiera?;)
Ciężko mi sobie wyobrazc żeby było takie wysokie.

9

Ja myślałam, że przy ciśnieniu 70/60 - 80/60 też można umrzeć, ale póki co jeszcze stąpam na tym świecie. ;-) Pójdź do rodzinnego, powiedz jaka jest sytuacja i Cię pokieruje. A tabletki odstaw, dopóki wszystko się nie wyjaśni.

10

Nie umiera sie smile przy okolo 190/80 lub 200/80 moze byc zawal lub wylew krwi do mozgu wiec jeszcze mi troche brakowalo chociaz raz bylam baaaardzo blisko gdy mialam 180/ 80 i co najlepsze dobrze sie czulam, cisnienie sobie zmierzylam u pielegniarki w szkole, kolezanka zle sie czula miala miezone to ja tez sobie zmierzylam a co tam. Jak pielegniarka zobaczyla ile , zlapala sie za glowe i dala mi odrazu krople na uspokojenie zeby zbic cisnienie a ja bylam przeciez spokojna smile jak sie pozniej uspokoilam to usypialam na lekcji i czulam sie gorzej niz z tym wysokim cisnieniem bo wtedy nic nie czulam.
Na co dzien mam 140/80 czasami zdaza sie ze w lewej rece mam 120/80 a w prawej 140/80 dziwne ale prawdziwe.

11

Jesli chodzi o badania to idz do lekarza rodzinnego to on powinien dac Ci skierowania na te badania.
Mysle ze nie ma koniecznosci odstawiania tabletek, skonsultuj to moze z lekarzem., ale to tylko moja opinia na ten temat.

12

Skoro dziewczyna ma niewiadomego pochodzenia bóle głowy, lepiej odstawić i skonsultować się z lekaezem. W ulotce moich tabsów jest tak napisane.

13 Ostatnio edytowany przez Natashaa21 (2013-02-02 18:08:47)

sandziax2.

Dzięki za radę, skonusultuje się ze swoim lekarzem rodzinnym. Akutalnie za trzy dni kończe druge opakowanie tych..Stedril 30. będę miała 7 dniową przerwę. Wtedy je odstawie..
Wciąż je zarzywam,ale bardzo sie boje że powróce to bóle głowy..a są straszliwe .

Tabletki i tak zamierzam zmienic, bo te na cerę mi nie pomagają.Narvay i Lesynele były lepsze,ale przy nich za to ..miałam reakcje alergiczną ,wyspkę na całym ciele.. i jak nie jedno przeszkadza do drugę nie działa na to co powinno.Koszmar;/

14

Witajcie dziewczyny !

Byłam dzisiaj, u swojego lekarza..wyjasniłam jej,jaka jest cała sytuacja z tymi,moimi bólami głowy.
Dowiedziałam się że migreny są jednym z przciwskazań zarzywania hormonów ,w każdej postaci.
I niestety ja nie mam na to wpływu.

Dostałam od niej plastry Eva..do wypróbowania , mam zrobic miesiąc przerwy , zobaczyc jak się czuje..i wtedy spróbowac ostatni raz.
Hormony w plastrach, podobno rozchodzą się równomiernie,więc może będzie ciut lepiej.
Ale zapewnic mi tego na 100% nie możę.
Jestem załamana.

15

A ja przerazilam sie dzisiejszej nocy.... Bylam na baletach :d u znajomych, wiadomo troche sie wypilo alko i potanczylo. Kiedy tanczylam zaczelo mnie kuc i bolec serce tak jakbym miala serce 80 latki... Niewiem co mam o tym myslec, ostatnio nie zbyt dobrze sie czuje, czasem tak jak taraz czuje jak bije mi serce ( takie dziwne uczucie) kolatanie czy cos...oczywiscie standardowy bol glowy co jakis czas..  Bardzo powaznie zaczynam sie zastanawiac na rzuceniem tych tabletek w *****. Ryje mnie w dodatku sytuacja tych dziewczyn co umarly, czytalam ze tabletki nowej generacji sa tak samo niebezpieczne jesli zawieraja diospirenon czy cos takiego, moje wlasnie zawieraja..  Niewiem co nam zrobic , z jednej strony nie chce miec nie planowanego dziecka w tym wieku az drugiej nie chce miec powaznych problemow ze zdrowiem bo i tak mam nadcisnienie ktore pewnie jest przyczyna tego. Dodam ze tak jak tej nocy nie mialam jeszcze nigdy.

16 Ostatnio edytowany przez Natashaa21 (2013-03-03 14:37:02)

Witam was !

Jak potoczyła się moja sytuacja z tabletkami. .no cóż, byłam u neurologa ,opowiedziałam o swoim problemie,dostałam leki. I biorę je od tygodnia.
Lekarka narazie zakazła mi brania tab.przynajmiej narazie.
Zrobiłam podstawowe badania krwi,tak samo tarczyce. Wszystko mam w normie.( a to tez może powodowac bóle głowy) jeszcze musze wybrac się do okulisty żeby zbadał mi ciśnienie w oczach.

Miałam miesiączną przerwę,w braniu tabletek. ..jeszcze do nich nie wróciłam, ale chyba niedługo zaczne je zarzywac. Moja twarz przypomina apokalipse, tak mnie obsypało, nawet podkładu nie idzie na to nałożyc. :<
Chce spróbowac Aktywie, brałam ją przez dwa miechy, i nie miałam żadnych dolegliwosc,więc może jeszcze raz z nimi spróbuje.

P.s Bóle głowy ,już mi nie dokuczają.

Myślałam żeby może chociaż tak pociągnąc do wakacji, potem może zacznę prace..i zarobie sobie na izotek.

17

Mimo że rozmowa o wpływie tabletek anty na zbyt wysokie ciśnienie jest zakończona chciałam dodac od siebie, że jest to klasyczny przykład, że do rad na temat zdrowia pisanych na forach należy podchodzic z dystansem.
Autorka wątku ma prawidłowe ciśnienie. Nadciśnienie zaczyna się od 140/90 mmHg. Nie widziałam, żeby ktoś ją uświadomił, iż to ciśnienie jest prawidłowe, a branie przy takim ciśnieniu tabletek na obniżenie go (których z tego, co widzę nie zapisał jej lekarz) jest, łagodnie mówiąc, nieodpowiedzialne.
Sandzia napisała, że normą jest 120/80. Jej wypowiedź sugeruje, że jest to jedyna prawidłowa wartośc cisnienei a to nie jest prawda. Tak samo prawidłowe jest 110/70. 132/80  dajmy na to również.

18

elodia.

Może i ciśnienie miałam prawidłowe, ale będąc u neurologa ,ona równiez wypisała mi tabletki na jego obniżenie:)

19

Tak, bo wyobraź sobie, że leki obniżające ciśnienie znajdują również zastosowanie w leczeniu migrenowych bólów głowy.

20

elodia napisał/a:

Tak, bo wyobraź sobie, że leki obniżające ciśnienie znajdują również zastosowanie w leczeniu migrenowych bólów głowy.

No to się dogadałyśmy:)

21 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-03-05 00:05:48)

Twoje ciśnienie nie jest takie tragiczne, ja czasem takie miałam i bez tabletek antykoncepcyjnych, a raz też około 140. Pamiętam, że wtedy właśnie byłam na badaniach hormonów w szpitalu, pielęgniarki się przeraziły, choć nie jest to straszne ciśnienie jeszcze.. ale schudłam potem (miałam dużą nadwagę) i teraz zazwyczaj mam w normie ok 120 na 80 czy 110, a nawet 100 (wiadomo, jak niewyspana np), a 130 ciśnienie rzadko mi się już zdarza. Nie wiem czy masz nadwagę, ale może tak i może by to pomogło, może źle się odżywiasz albo masz stresy? Wtedy jak najbardziej ciśnienie może się podwyższyć. W sumie dziwię się, że przy tak niewiele podwyższonym ciśnieniu bierzesz proszki na ciśnienie, zrozumiałabym, gdyby było ok 150-160, bo chyba wtedy się bierze, a przy takim zazwyczaj pomaga zmiana stylu życia i wtedy jest w normie smile Dlatego nie przejmuj się, powinno być u Ciebie łatwo, by je zmniejszyć, tak jak i było u mnie, choć na początku też panikowałam, że np może będę musiała tabletki na ciśnienie brać, a jednak nie ma takiej konieczności.

No i porób badania, przynajmniej morfologia krwi z krzepliwością, próby wątrobowe, badanie moczu, badanie krwi też warto z OB. Może skierowanie wypisać rodzinny i wtedy zrobisz za darmo. Wtedy będziesz więcej wiedziała. Wtedy się ocenia czy możesz brać tabletki. Jeżeli masz jakieś kłopoty zdrowotne, to lepiej nie brać. Przeciwskazaniem u Ciebie pewnie nie będzie lekko podwyższone ciśnienie, ale tak jak piszesz migreny, bo tabletki mogą Ci je nasilić, a domyślam się, że migreny są naprawdę uciążliwe.

22 Ostatnio edytowany przez Natashaa21 (2013-03-05 09:40:42)

truskaweczka19

Zrobiłam pełną morfologie krwi, i tarczyce..wyniki mam podobno odpowiednie:)
Jeszcze musze zgłosic się do okulisty,na  badanie.

Co do mojego ciśnienia..to podobno jak na mój wiek,jest troszkę podwyższone, biorąc pierwszy raz tabletki anty..(to były dośc silne) tez miałam takie ciśnienie,i występowały  bóle głowy.

Nie mam nadwagi,wręcz przeciwnie jestem bardzo szczupłą osobą. Pływam ,biegam smile
Myślę,że zdrowo się odżywiam. Ale fakt zawsze serce mi szybko biło, czasami dochodziło do 100 udzerzeń na minute.

No i mam też sporo stresów ,w zyciu..lecze się na nerwice.

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Tabl hormonalne ,a nadciśnienie tętnicze! Proszę o rade!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024