Witam serdecznie !
Potrzebuje rady ,dotyczącej ..antykoncepcji hormonalnej.
Otóż...od kilku lat zmagam się z trądzikiem i nieregualarnym okresem.
Wszelkie maście i antybiotyki które stosowałam,..nie były skuteczne ,nawet na czas brania. Odwiedzałam dermatologów, ale w pewnym momencie odpuściłam,bo to ile pieniędzy wydałam,na leczenie, w głowie mi się nie mieści.
Ogólnie cała ta sytuacja trwa już z 5 lat.
Najbardziej na moją cerę,działają hormony, jak i też..powodują że okres jest w miarę regualrny( podczas 7 dniowej przerwy) występuje.
W czasie zarzywania, tabl.anty .. swoich pierwszych o nazwie( Cyprodiol) cere miałam jak marzenie, żadnych skutków ubocznych nie było.. oprócz własnie `częstych migrenowych ból głowy. Które zaczynały się od strony potylicznej. Zaczeły występowac , po pół roku zarzywania hormonów. Po zmierzeniu sobie ciśnienie, odkyrwałam że jest podwyższone..byłam zmuszona odstawic leki.
Miałam przerwe,prawie roczną.. aż w końcu,znowu udalam się do ginekologa..ponieważ moja cera była straszna..a okres pojawiał się raz na kilka miesięcy.
Otrzymałam wtedy tabl. o nazwie .Stedril 30...są zdeycdowanie słabsze, takie które zarzywają normalne kobiety.. wczesniej barałam Narvay, i Lisenele.. ale nie odpowiadały mi( nastąpiła reakcja alergiczna) więc dostałam Stedril 30.
Byłam zapewniona że są słabe i nie powinny powodowac ,skoków ciśnienia.
Niestety ! po kilku miesiącach zarzywania..Od poniedziałku..znowu zaczeły sie u mnie, migrenowe ,bóle głowy.. od strony potylicznej, które ..rozchodzą się na prawą strone twarzy ..a wczorajsza noc ,była koszmarna.. do tego doszły mdłosc, wymioty ...I ból prawego oka.
Zbadałam sobie cisnienie no i było za wysokie... 135 na 86 . Potem jeszcze zmierzyłam je sobie innym urządzeniem i wychodziło 124. na 80,potem 125 na84..a na samym końcu..132 na 74.
Za kazdym razem widzę inny wynik..nie wiem czy robię to źle. wziełam tabletke na zbicie ciśnienia..mam 107.. na 65.
Nie mam pojęcia co robic.. może ja należe do kobiet które nie powinny zarzywac wgl ,tabl anty? Czy po prostu źle trafiam?
Nie wyobrażam sobie ,nie brac hormonów... bo wtedy ucierpi na tym moja twarz,no i zabespiecznie przed ciążą ..też jest mi potrzebne.
Jestem załamana ,to całą sytuacją.
Może któraś z was była w podobnej sytuacji?!