Witam,
dzisiaj ginekolog przepisał mi tabletki antykoncepcyjne microgynon 21, za bardzo nie wiem jak mam je zażywać, bo lekarz był wyjątkowo niemiły, wyraźnie dał mi do zrozumienia żebym wzięła receptę i nie zadawała żadnych pytań, więc może ktoś mi odpowie na moje pytania? po pierwsze kiedy mam zacząć je brać? w pierwszym dniu miesiączki? i po 21 dniach mam zrobić przerwę 7 dni, w tym czasie powinnam miec okres, który trwa 5 dni, to przez te dwa bez okresu też mam nic nie brać? drugie moje pytanie, czy palenie bardzo zmiejsza skuteczność? i po jakim czasie brania tabletek mogę czuć się bezpiecznie bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń?
może moje pytania wydają się śmieszne, ale trafiłam na lekarza, który nie pozwolił mi zadać tych pytań, więc wolę zapytać doświadczonych osób niż chodzić z brzuchem. z góry dziękuję za każdą odpowiedz, pozdrawiam ![]()
2 2013-01-30 20:16:38 Ostatnio edytowany przez simpleKarolina (2013-01-30 20:20:05)
Dawkowanie pigułki hormonalnej to precyzyjna procedura. Pierwsze opakowanie: pierwszą drażetkę należy połknąć w pierwszym dniu cyklu miesięcznego (czyli w pierwszym dniu krwawienia). Na przykład, jeżeli okres pojawi się w poniedziałek, będzie to drażetka oznaczona na opakowaniu ?Pon. ". Przez 21 dni należy kolejno, zgodnie z kierunkiem strzałek, brać po jednej drażetce, najlepiej o tej samej porze dnia. Po zażyciu wszystkich 21 trzeba zrobić 7-dniową przerwę. W ciągu tych 7 dni bez pigułki wystąpi krwawienie odpowiadające miesiączce.
Ważne jest, aby dokładnie po 7 dniach bez tabletki zacząć nowe opakowanie, bez względu na to, czy krwawienie się skończyło, czy jeszcze trwa.
Przy zachowaniu tego schematu pierwszą drażetkę z każdego nowego opakowania przyjmuje się zawsze w tym samym dniu tygodnia. Na przykład, jeśli pierwsza drażetka z pierwszego opakowania zostanie połknięta w poniedziałek, to pierwszy dzień przerwy i zażycie pierwszej drażetki z każdego nowego opakowania również wypadną w poniedziałek.
Z pozoru wydaje się, że nie ma nic prostszego niż zasada: 1 pigułka codziennie przez 21 dni, potem 7 dni przerwy, po nich 21 pigułek z kolejnego opakowania, znowu 7 dni przerwy, i tak w kółko.
A jednak czasem zdarzają się pomyłki. Nie każdy człowiek żyje z kalendarzem w ręku.
Są też szczególne przypadki: kobiety, które dużo i daleko podróżują, przekraczając strefy czasowe, łatwiej niż inne mogą pominąć jedną pigułkę.
Regularne przyjmowanie pigułki jest konieczne, by zapewnić efekt antykoncepcyjny. Stosowanie pigułki według powyższych zasad zapewnia efekt antykoncepcyjny od pierwszego do ostatniego (28) dnia cyklu, łącznie z 7-dniową przerwą (już od pierwszej drażetki z pierwszego opakowania). Jeżeli zapomni się połknąć drażetkę o zwykłej porze, należy policzyć, ile godzin wynosi spóźnienie. Jeżeli mniej niż 12 godzin, nie ma powodu do niepokoju. Należy połknąć zapomnianą drażetkę, a kolejne przyjmować o zwykłej porze.
Wątków o tabletkach antykoncepcyjnych jest na forum mnóstwo. Ale zostawię ten, z uwagi na to, że odnosi się do wiedzy podstawowej - może się komuś takie podręczne kompendium przyda ![]()
Agnieszko, przeczytaj dokładnie ulotkę. Tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
Generalne zasady są takie: zaczynasz przyjmować tabletki w pierwszym dniu cyklu, od początku jesteś zabezpieczona przed ciążą. Po 21 tabletce robisz przerwę 7 dni bez względu na to, czy krwawienie wystąpi (z reguły występuje) i ile będzie trwało. Po 7 dniach zaczynasz kolejny listek bez względu na to, czy krwawienie się kończyło, czy nie. Taka sztywna matematyka: 21+7 i od nowa, nie zważając na inne okoliczności ![]()
Palenie nie obniża skuteczności tabletek. Nic a nic. Ale...zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych skutków ubocznych, głównie ze strony układu krążenia. Twój niemiły lekarz powinien dokładnie Cię zbadać zanim przepisał tabletki...
kiedy mam zacząć je brać? w pierwszym dniu miesiączki?
Tak.
po 21 dniach mam zrobić przerwę 7 dni, w tym czasie powinnam miec okres, który trwa 5 dni, to przez te dwa bez okresu też mam nic nie brać?
Nie wiesz, czy Twój okres będzie trwał 5 dni. Przy tabletkach wszystko może się zmienić. Poza tym to już nie będzie typowa miesiączka, tylko tzw. krwawienie z odstawienia - związane z brakiem hormonów dostarczanych do organizmu z tabletkami. Może być krótsze i mniej obfite niż Twój standardowy okres, ale pamiętaj, że nie jest to regułą. Tak czy siak bierzesz wszystkie 21 tabletek z opakowania, potem przez 7 dni ich nie bierzesz (niezależnie od tego kiedy wystąpi krwawienie i kiedy się skończy - martwić się możesz tylko wtedy, jeśli krwawienie podczas tych 7 dni wcale nie wystąpi). Ósmego dnia rozpoczynasz kolejne opakowanie.
czy palenie bardzo zmiejsza skuteczność?
Palenie w ogóle nie zmniejsza skuteczności tabletek, tylko zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepicy żylnej (która może być śmiertelna). Palenie papierosów jest przeciwwskazaniem do brania antykoncepcji hormonalnej, radziłabym Ci więc rzucić palenie, jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu i życiu.
po jakim czasie brania tabletek mogę czuć się bezpiecznie bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń?
Jeśli zaczniesz brać tabletki pierwszego dnia miesiączki, będziesz zabezpieczona od razu.
Niemniej polecam Ci przeczytanie ulotki - tam naprawdę jest to WSZYSTKO opisane. No i nie dawaj się spławić niekompetentnemu lekarzowi - jesteś dorosłą kobietą, powinnaś umieć zadawać pytania i domagać się respektowania Twoich praw.
http://www.netkobiety.pl/t4304.html
Witam mam pytanie .Mam implant juz 3 miesiące prawie cały czas krwawie raz słabiej raz mocniej. Moze mi ktos napisac czy na krwawienie ma wpływ alkohol .O to mi chodzi ze jak wypije 1 piwko albo lampke winka, po dwóch dniach zaczynam krwawic
Witam mam pytanie .Mam implant juz 3 miesiące prawie cały czas krwawie raz słabiej raz mocniej. Moze mi ktos napisac czy na krwawienie ma wpływ alkohol .O to mi chodzi ze jak wypije 1 piwko albo lampke winka, po dwóch dniach zaczynam krwawic
Alkohol rozszerza naczynia krwionośne, ale reakcja po 2 dniach wydaje się nie mieć z tym związku. Z kolei 3 miesiące to zbyt długo na krwawienia, więc proponowałabym skonsultowanie tej sytuacji z ginekologiem. Możliwe, że nie jest to odpowiednia antykoncepcja dla Ciebie. Zwykle takie krwawienie oznacza, że dawka hormonów jest zbyt mała.
Witam to znaczy ze implant w moim przypadku nie działa i moge zajsc w ciaże.Według pani powinnam ten implant usunąc dzieki za wczesniejszą odpowiedz.
Witam:) Mam pytanie odnośnie stosowania tabletek , tak więc mój ginekolog przepisując mi tabletki powiedział że mam je brać przed snem ale teraz mam pytanie - jak to przed snem ? Przecież tabletki trzeba brać regularnie i praktycznie codziennie o tej samej porze a przecież wiadomo że spać się idzie o różnych porach. Co wy o tym sądzicie ? Bo np. jeśli jednego dnia biorę o 22 a drugiego dnia idę na imprezę i wracam o 3 to czy po wzięciu tabletki z 5 godziny różnicy będzie tak samo działać ? Bo jak dla mnie jest to trochę nie zrozumiałe.
Witam to znaczy ze implant w moim przypadku nie działa i moge zajsc w ciaże.Według pani powinnam ten implant usunąc dzieki za wczesniejszą odpowiedz.
Spokojnie, najprawdopodobniej działa, tylko zbyt słabo, żeby organizm zareagował tak jak na właściwą ilość hormonów. Opieram to na własnym doświadczeniu, kiedy pod koniec przyjmowania tabletek jakieś 2 miesiące miałam krwawienia o różnym natężeniu. Kiedy udałam się do ginekologa ten stwierdził, że trzeba tabletki zmienić na inne, bo dotychczasowe mają za mało hormonów. Wtedy pytałam czy takie "za słabe" tabletki chronią przed ciążą. Powiedział, że tak.
Nieznajoma, zapewne Twój ginekolog użył skrótu myślowego. Przed snem, czyli wieczorem. Jeśli lekarz każe przyjmować jakiś lek rano to przecież nie zastanawiasz się nad tym czy wstajesz zawsze o tej samej godzinie tylko ustalasz sobie taką godzinę, żeby zawsze być wtedy na nogach... Tak samo w tym przypadku - ustal sobie, że bierzesz tabletki o 22 i o tej godzinie je bierz. Bez względu na to, czy zaraz idziesz spać czy właśnie wychodzisz na imprezę.
Witam, mam pytanie. Wzięłam tabletkę antykoncepcyjną o pół godziny za wcześnie, niż przyjmuję je zwykle. Czy to ma jakiś wpływ na zachowanie skuteczności antykoncepcji ?
Witam, mam pytanie. Wzięłam tabletkę antykoncepcyjną o pół godziny za wcześnie, niż przyjmuję je zwykle. Czy to ma jakiś wpływ na zachowanie skuteczności antykoncepcji ?
Absolutnie żadnego.
Witam na ulotce załączonej do opakowania tabletek nie znalazłam informacji dotyczącej zażycia tabletki podczas plamienia ...
mam 18 lat i są to moje pierwsze tabletki i nie współżyłam jeszcze , ginekolog powiedział mi że zażycie w 1 dniu okresu od razu mnie zabezpieczy przed ciążą...
w dniu wizyty u ginekologa dostałam bardzo ale to bardzo lekkiego plamienia , myślałam że normalnie okres mi się zaczął .
to plamienie zauważyłam z rana , lecz przez cały dzień nic się nie działo , następnego dnia było tak samo , lecz już plamienie było troszkę mocniejsze i też nastąpiło z rana , zażyłam 1 tabletkę z myślą że mam okres ... , 3 dni wcześniej bolał mnie brzuch a tak zawsze mam przed miesiączką ,
dziś jest 4 dzień jak biorę tabletki , a okresu dalej nie dostałam ... bardzo proszę o poradę ...
mam pytanie ja mi się okres zacznie w niedziele to mam wziąść tabletke z niedzieli a z tymi wcześniejszymi ca mam zrobić
prosze o szybką odpowiedz
i jak mam stosować tabletki antykoncepcyjne
mam pytanie ja mi się okres zacznie w niedziele to mam wziąść tabletke z niedzieli a z tymi wcześniejszymi ca mam zrobić
Jak to co masz zrobić "z wcześniejszymi", nie bardzo rozumiem? Na blistrze są tylko oznaczenia dni tygodnia, nie ma dni miesiąca. Dlatego jeśli zaczniesz brać tabletki w niedzielę, to zakończysz je brać w sobotę trzy tygodnie później (lub cztery, jeśli blister zawiera także tabletki placebo). Wszystkie tabletki z blistra zostaną wykorzystane - do tych "wcześniejszych" też w końcu dojdziesz.
Nie wiem, czy wystarczająco jasno to wytłumaczyłam, ale też nie rozumiem czego nie rozumiesz, że się tak wyrażę
To, jak stosować tabletki opisane jest wyczerpująco w ulotce.
Witam. mam 19 lat i od niedawna chodzę do ginekologa. przepisano mi tabletki antykoncepcyjne na wywołanie okresu i nie bardzo wiem jak mam je przyjmować? od pierwszego dnia cyklu mówiła p. doktor ale ja mogę dostać okres dopiero za 3-4 miesiące i mam czekać aż do tego czasu czy mam je przyjąć od razu?
18 2013-07-22 01:55:20 Ostatnio edytowany przez sandziax2 (2013-07-22 01:58:40)
Witam. Przez rok bralam tabletki anty i zrobilam sobie trzy miedieczna przerwe, teraz chcialabym wrocic do brania tych samych tabletek ( Daylette). Problem jest w tym ze do lekarza ide dopiero we wtorek a jestem w trakcie 2 dnia miesiaczki a tabletke powinno sie wziasc w dzien pierwszy. W polowie sierpnia jade z chlopakiem na wakacje i nie chcialabym w tym czasie miec miesiaczki, z wyliczen to akurat w dniu naszego wyjazdu jest 28 dzien cyklu
tyle ze mnie ostatnio bardzo spozniaja sie miesiaczkj i cykl trwa nawet 36 dni wiec zdazylabym nawet wrocic
. Zastanawia mnie to czy jakbym wziela tabletke w 4 dzien okresu to kiedy bym miala nast miesiaczke ...bo chyba nie po 28 dniach jesli nie wzielam pierwszego dnia.. Chce wrocic do tabletek ale nie wiem czy nie popsuly by mojego urlopu , gdyby jednak nie utrudnily mi tych dni bylabym za i zaczelabym je znow brac juz w tym miesiacu. Moze ktoras z was miala podobna sytuacje wie jak temu zaradzic ?
z gory dziekuje.
Rozwazalam jeszcze mizliwosc nie robienia przerwy miedzy pierwszym a drugim opakowaniem tylko ze nie wiem czy przy pierwszej paczce tabletek jest to mozliwe i madre ![]()
sandzia proponowałabym Ci nie kombinować. Od takiego kombinowania wątki typu "Spóźnia mi się okres- czy jestem w ciąży?" pękają w szwach.
Zacznij je brać zgodnie z ulotką, a jeśli chcesz kombinować- zapytaj lekarza podczas najbliższej wizyty.
Witam mam takie pytanie biorę tabletki Kontracept i chce przejsc na taki cykl 3 opakowania jedno po drugim i przerwa na okres i nastepnie znowu 3 opakowania i przerwa. Czy jest to bezpieczne ? nie bedzie zadnych komplikacji ?
Jako tako nic Ci się nie stanie w związku z tym, ale licz się z plamieniami.
22 2013-07-26 18:38:16 Ostatnio edytowany przez Animus (2013-07-26 18:40:05)
A jak trafiłem już na ten wątek, to zapytam: tabletki hormonalne są oczywiście zupełnie obojętne dla równowagi hormonalnej, nie ma żadnego związku pomiędzy nimi a rakiem piersi i rakiem szyjki macicy, występowaniem owłosienia na brzuchu, twarzy i wszelkimi zmianami sfery emocjonalnej?
To są, jak przypuszczam, przesądy? Czy aby nie te przesądy tłumaczą niekiedy dziwne zachowania lekarzy ginekologów?
Będę wdzięczny za merytoryczne odpowiedzi z powołaniem się na wyniki badań z czasopism medycznych !
Animus każda trzeźwo myśląca osoba wie, że hormony absolutnie nie są obojętne dla organizmu, a pigułki mają to do siebie, że działają obwodowo, a nie centralnie.
24 2013-07-27 14:58:43 Ostatnio edytowany przez Animus (2013-07-27 15:09:50)
Animus każda trzeźwo myśląca osoba wie, że hormony absolutnie nie są obojętne dla organizmu, a pigułki mają to do siebie, że działają obwodowo, a nie centralnie.
Catwoman proszę o wnioski, bo takie zdanie może do młodzieży nie dotrzeĆ ze swym bardzo hermetycznym przesłaniem.
A Osoby trzeźwo myślące jednak dzielą się zbyt często na myślące intencjonalnie i racjonalnie.
Rozmawiałem wczoraj z moją znajomą, która ma dwie specjalności - lekarz medycyny i psychiatra. Jeździ często na konferencje medyczne i rozmawia tam z lekarzami różnych specjalności. Mówiła, że nie spotkała takiego, który by nie uważał stosowania hormonalnych specyfików (sterydów) jako ostateczności tylko w przypadkach ratowania życia.
A tu drogie Panie NetKobiety instruują jak sobie niszczyĆ organizm. Nie wiem, może to dbałośĆ o ruch na forum, a może produkcja pacjentów psychologów i psychiatrów, gdy już mózg wyprany z pewnych związków zareaguje depresją.
Czy chcesz napisaĆ, że treśĆ mojego poprzedniego posta to nie są przesądy, ale jednak skutki uboczne, które należy wziąĆ pod uwagę, aby potem móc sobie trzeźwo spojrzeĆ w oczy i powiedzieĆ "MAM to, czego chciałam" !
Animus proponuję tę dyskusję przenieść do wątku: http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1609219#p1609219
Biorę 3 opakowanie kontraceptu bez robienia przerwy i niestety krwawie od ponad tygodnia dokucza mi przy tym lekki ból brzucha, również współżyłam z partnerem i niestety skonczylismy w srodku.. czy to moze spowodowac krwawienie ? a jesli nie to czemu tak jest ?
Ewelinka 18 pigułki właśnie po to są, by kończyć w środku.
Jak pisałam w tym wątku lub podobnym; jeśli decydujesz się nie robić przerwy, musisz się liczyć z plamieniami/krwawieniami tak czy siak. Nie zmniejsza to jednak skuteczności antykoncepcyjnej.
Witam Serdecznie.
Drogie dziewczyny, mam problem z tabletkami anty .. od 7 miesięcy biorę Atywie . Mam problemy z trądzikiem,i niereguralnym okresem.
Otóż ,nie zauważyłam żadnej poprawy cery, wcześniej gdy je zażywałam widziałam poprawę...ale teraz zauważyłam pogorszenie... nie wiem od czego to zależy ,może od pogody ,temperatury? bo w trakcie roku szkolnego.. było naprawdę super .
Nie chciałabym zmieniać tabletek ..bo mam problemy z ciśnieniem i raz wystąpiła u mnie migrena zażywałam leki co prawda ,ale boje się że przy innych znowu to wystąpi..,a te tabletki ..jako jedyne z 4 jakie zażywałam ,nie sprawiają że to wraca, sampoczucie jest ok.
Nie wiem ,co robić ? czekać ..czy iść do lekarza?
Przyjmuje micorygon 21 rano a pierwsza tabletke wzielam 3 dni po okresie.
Czy stosunek wieczorem jest bezpieczny? To moje pierwsze opakowaane, a lekarz nie
byl na tyle uprzejmy aby poinformowac mnie o wszystkim.
Post przeniesiony:
7 dni brałam tabsy i tydzień temu przerwałam stowanie anty. Czy 16 lipca w 1 dniu okresu moge znow zaczac stosowac tabsy anty.? (Nowe opakowanie) Help!
Przyjmuje micorygon 21 rano a pierwsza tabletke wzielam 3 dni po okresie.
Czy stosunek wieczorem jest bezpieczny? To moje pierwsze opakowaane, a lekarz nie
byl na tyle uprzejmy aby poinformowac mnie o wszystkim.
Wzięłaś 21 tabletek i zrobiłaś 7 dni przerwy? Nie rozumiem tego '3 dni po okresie'. Nawet jeżeli okres się skończy to i tak należy zachować 7 dni przerwy między jednym blistrem a drugim.
Post przeniesiony:
bianka22 napisał/a:7 dni brałam tabsy i tydzień temu przerwałam stowanie anty. Czy 16 lipca w 1 dniu okresu moge znow zaczac stosowac tabsy anty.? (Nowe opakowanie) Help!
Możesz zacząć je brać ponownie. Ale na przyszłość: więcej zdecydowania i konsekwencji ![]()
Witam
Mam pytanie. Skończyłam 1 opakowanie i jestem to 5 dzień bez tabletki. I moje pytanie - czy we wtorek 1 tabletkę muszę zażyć o tej samej porze co zawsze? Nie ukrywam że wolałabym zmienić porę przyjmowania tabletek tylko nie wiem jak to wpłynie na ich skuteczność. Do tej pory przyjmowałam je zawsze rano o 8 a wolałabym wieczorem ok 22.
Witam
Mam pytanie. Skończyłam 1 opakowanie i jestem to 5 dzień bez tabletki. I moje pytanie - czy we wtorek 1 tabletkę muszę zażyć o tej samej porze co zawsze? Nie ukrywam że wolałabym zmienić porę przyjmowania tabletek tylko nie wiem jak to wpłynie na ich skuteczność. Do tej pory przyjmowałam je zawsze rano o 8 a wolałabym wieczorem ok 22.
Różnica nie powinna wynosić więcej niż 12h. Oczywiście, możesz zmienić porę przyjmowania, ale zrób to stopniowo, np. w e wtorek weź o 12.00 a kolejną już o 22.00.
O dziękuję ![]()
Oczywiście
Będę pamiętała ![]()
Witam znowu
Biore od dzisiaj drugie opakowanie Harmonetu a od wczoraj mam lekkie plamienie. Takie w kolorze ciemnej krwi prawie brazowe. Niby czytałam że może tak się dziać ale niedługo wyjeżdżam za granicę i nie będę miała możliwości kontaktu z ginekologiem do właściwie grudnia. No i to plamienie to trwa tak ok 2 -3 godz wczoraj tak że wkladka wystarcza. Gdyby to trwało dłużej i przy kolejnych opakowaniach to powinnam je odstawić czy brać nadal? Pierwsze opakowanie zaczęłam w 1 dniu okresu i krwawienie trwało 9-10 dni. Nie miałam żadnych plamień dopiero to wczoraj. Okres w 7 dniowej przerwie pojawił się 3 dnia i trwał 2 dni. Drugiego dnia było bardzo skąpe. Gdyby nie ten wyjazd to bym nie zawracała Wam głowy.
Witam znowu
Biore od dzisiaj drugie opakowanie Harmonetu a od wczoraj mam lekkie plamienie. Takie w kolorze ciemnej krwi prawie brazowe. Niby czytałam że może tak się dziać ale niedługo wyjeżdżam za granicę i nie będę miała możliwości kontaktu z ginekologiem do właściwie grudnia. No i to plamienie to trwa tak ok 2 -3 godz wczoraj tak że wkladka wystarcza. Gdyby to trwało dłużej i przy kolejnych opakowaniach to powinnam je odstawić czy brać nadal? Pierwsze opakowanie zaczęłam w 1 dniu okresu i krwawienie trwało 9-10 dni. Nie miałam żadnych plamień dopiero to wczoraj. Okres w 7 dniowej przerwie pojawił się 3 dnia i trwał 2 dni. Drugiego dnia było bardzo skąpe. Gdyby nie ten wyjazd to bym nie zawracała Wam głowy.
Plamienia przez pierwsze 3 opakowania są normalne.
Zachęcam Cię do dokładnego zapoznania się z ulotką
Są w niej wypisane wszystkie możliwe przypadki ![]()
Dziękuję za odpowiedź. Czytałam ulotkę, ale zdziwiło mnie że wystąpiły dopiero przy drugim opakowaniu. Brałam je wcześniej (dwa opakowania w listopadzie i grudniu ubiegłego roku) przestałam przez nagły wyjazd i brak możliwości wizyty u lekarza. Wtedy nic takiego się nie działo, dlatego wolałam zapytać.
należy skonsultować się z ginekologiem.
Wiem ze przynudzam ale opisze to jeszcze raz
Czy jestem zabezpieczona przed ciążą, jeśli zaczęłam 2 opakowanie Harmonetu we wtorek o czasie i potem przesuwałam go o 4-5 godzin by zmienić godzinę przyjmowania? Tzn we wtorek - 8:00 Sroda - ok 11:30 Czwartek 15:00 Piatek - 20:00 ???
W piatek kochalam sie z chlopakiem uzylismy prezerwatywy a po fakcie powiedzial mi ze nie jest pewny czy byla wazna tzn czy nie byla przeterminowana. W piatek wylatuje za granice i nie ukrywam ze chyba panikuje. Wedlug ulotki opoznienie do 12 godz oznacza zachowana ochrone. Prosze o odpowiedz
Wiem ze przynudzam ale opisze to jeszcze raz
Czy jestem zabezpieczona przed ciążą, jeśli zaczęłam 2 opakowanie Harmonetu we wtorek o czasie i potem przesuwałam go o 4-5 godzin by zmienić godzinę przyjmowania?
Tak.
Witam,wczoraj byłam na wizycie u gin między innymi z zapytaniem o zmianę tabletek,do tej pory przyjmowałam Asubtele wszystko było ok tylko cena rośnie no i to zmusiło mnie to zapytania o zamiennik.Lekarz przepisał mi Levomine jako lek niby o tym samym składzie i powiedział že śmiało mogę przyjąć pierwszą tabletkę po siedmiu dniowej przerwie.Ostatnią asubtelkę wzięłam we wtorek tzn 22.07 teraz mam przerwę.Mam jednak wątpliwości do stosowania levomine tzn czy powinnam może postąpić zgodnie z ulotką i nie robić przerwy tylko tabletkę levomine przyjąć zaraz kolejnego dnia po zakończeniu przyjmowania tabletek asubtela,czy po 7mio dniowym odstawieniu po przyjęciu nowych tabletek będę dalej zabezpieczona i czy levomine są słabsze od asubtela czy na odwrót. będę wdzięczna za odpowiedź doświadczonej osoby.
Może też trochę panikę ze zmianą ale nie chce popełnić błędu,lekarz,który wpisał levomine powiedział żeby wziąć po 7mio dniowej przerwie,na ulotce pisze żeby wziąć bez zachowania przerwy tylko kolejnego dnia po wzięciu tabletki z dotychczasową przyjmowanych tabsów a jeszcze gin u którego prowadziłam kiedyś ciąže powiedział żeby pierwszą tabletkę przyjąć pierwszego dnia krwawienia z odstawienia.
hej
no własnie, sporadycznych. a ja mam pytanie:
jesli czesto zdarza mi sie przyjac tabletke z pol godzinnym opoznieniem (rzadko, moze 2 razy z godzinnym) czy to jakos zaburza ich dzialanie? ten miesiac był dla mnie ciezki, stad te opoznienia ![]()
witam
nie jestem pewna w jakim wątku powinnam pytać, ale chodzi o stosowanie antykoncepcji więc chyba tutaj.
spotkałam sie z różnymi opiniami na temat pominięcia tabletki.
1) w pierwszym i trzecim tygodniu pominiecie jest najbardziej niebezpieczne
2) w trzecim tygodniu, z racji ze wiekszość tabletek została przyjeta, pominiecie jest najmniej szkodliwe.
jak wy sądzicie?
jeszcze dręczy mnie pytanie:
*co się dzieje w naszym organizmie po pominięciu takiej tabletki?
podobno po odstawieniu antykoncepcji szybko wraca płodność. po pominięciu ochrona pewnie jest zaburzona ale czy może calkowicie się "wyłączyc"?
*czy w szybkim czasie dochodzi do owulacji?
*czy owulacja może (w przypadku pominięcia) wystąpić po lub w trakcie krwawienia? dziwne pytanie, jednak to co ingeruje w nasz organizm nie jest naturalne, wiec chyba wszystko moze sie zdarzyc ![]()
jeśli piszę w złym wątku, przepraszam
Hej Dziewczyny! Przepraszam że tak pisze ale potrzebuje pomocy.. ;<
Dzisiaj dostałam okres (wczoraj wieczorem wzięłam 3tabletke plebeco). Moje pytanie brzmi, czy musze wziąć tą 4 tabletke dzisiaj czy zacząć już nowe opakowanie ?
P.S Mam tabletki przy ktorych nie robi się przerwy po miedzy opakowaniami.
bierzesz tabletki placebo do konca i potem zaczynasz kolejne opakowanie.
dlaczego chcesz przerwac placebo ? mozesz tak zrobic jesli chcesz skrocic przerwe co poskutkuje innym terminem okresy za 28 dni
dziękuuuje
to moje 2opakowanie dopiero i nie umiałam się połapać. ![]()
Witam, jestem po pierwszym opakowaniu tabletek Naraya, ale krwawienie nastąpiło u mnie 3 dni przed zakończeniem 21dni przyjmowania tabletek. Jak wspominałam jest to moje pierwsze w życiu opakowanie tabletek anty i zastanawiam się czy piwinnam sobie zrobić te przerwę 7-dniowa? Mój lekarz przyjmuje tylko w pon i wt wiec nawet nie mam jak go zapytać. Z góry dziękuję za odpowiedz
ja bym postępowała zgodnie z tym co lekarz Ci powiedział, nawet jeśli krwawienie pojawiło się wcześniej, ponieważ organizm musi się przystosować do nowych warunków, więc może trochę wariować na początku, ale z czasem powinno się unormować, ale nie powiem Ci dokładnie abyś tak zrobiła, tylko co ja bym zrobiła:)
Zwykle organizm potrzebuje około 3 miesięcy na dostosowanie się do pigułki, więc zawsze warto chwilę zaczekać.
Witam, zaczynam dopiero brać tabletki antykoncepcyjne i nie bardzo wiem jak mam je zacząć brać... Tzn wiem że pierwsza tabletke mam wziąć pierwszego dnia miesiączki, tylko problem w tym że nie wiem czy mam wziąć biała czy zielona
a następna rzecz jest taka że mam dość nieregularne miesiączki, czyli raz mam co 2 tygodnie a raz co 21 dni i jakie mam brać wtedy tabletki? Czy nie zwracać na to uwagi i brać po prostu każdego dnia taka tabletkę jaka będzie odpowiadała danemu dniu?
Ło matko. Przeczytaj ulotkę. Tam wszystko masz napisane.
Ginekolog Ci nic nie powiedział? Jak będziesz brać aktywne tabletki to nie będzie w tym czasie okresu.