Dziwne objawy, nie moge oddychac. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Dziwne objawy, nie moge oddychac.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: Dziwne objawy, nie moge oddychac.

Od trzech dni mam wrazenie, jakby ktos mnie dusil. Zaczelo sie od gardla, zwlaszcza z lewej strony mialam jakis taki zacisniety przelyk, szczegolnie bolesne bylo glebokie nabieranie powietrza. Dzis rano przenioslo mi sie to na klatke piersiowa (chociaz wciaz i tak najbardziej boli lewa strona przelyku i obojczyk). Nie przeszkadza mi to w jedzeniu, mowieniu, przelykaniu.. tylko boli samo z siebie. Nasila sie kiedy sie poloze, albo schyle. No i przy glebokim oddychaniu. Czasem, kiedy np. wchodze po schodach, mam wrazenie ze bol robi sie pulsujacy, uciskajacy i dusi jeszcze bardziej.

Nie piszcie, zebym poszla do lekarza, bo sama wiem, ze jesli objawy nie mina po kilku dniach, bede musiala pojsc. Na razie musze 2 dni jeszcze niestety pracowac i nie da rady z chorobowym.
Bardziej chcialabym sie dowiedziec, czy ktos tez tak kiedys mial? Czy mozliwe ze to na tle nerwowym, czy raczej np. cos z sercem, albo jakas nowa odmiana ptasiej grypy wink Jesli nerowe, to co z tym zrobic? Bardzo mnie to meczy, mam wrazenie jakby ktos wsadzil mi reke w klatke piersiowa i sciskal pluca/serce. Nie moge nawet nabrac powietrza.

z gory dzieki za odpowiedzi!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dziwne objawy, nie moge oddychac.

Kochana, po pierwsze, serce nie boli. Ale może dawać objawy nerwobóli. 
Sama raz na jakiś czas mam problemy z oddychaniem, skutek petów. Nasilenia przy leżeniu biorą się od innego przepływu krwi w organizmie. Staraj się oddychać świeżym powietrzem, powinno pomóc.
Na odległość ciężko jest coś stwierdzić. Mogłaś się uderzyć albo zrobić coś, co uszkodziło szyję.

Palisz papierosy?

3

Nie pale. To wlasnie nie jest taki bol jak od uderzenia, tylko jakby ktos sciskal mnie za szyje. Albo napchal waty do pluc i spowalnial oddychanie. A jak probuje to zwalczyc i mimo to wziac glebszy oddech, zaczyna mega sciskac, bolec.

+ Igla <3 Jestes moja nowa bratnia dusza na tym forum big_smile

4

A przechodziłaś ostatnio jakieś choroby górnych dróg oddechowych? Może to jakieś powikłania...?

loveaellie Ty też jesteś moją nową bratnią duszą. ;-)

5

Więcej informacji potrzebujemy smile

Ja ci mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że takie duszności mogę być zarówno na tle układu oddechowego, nerwowego, jak i krążeniowego smile i wszystko zależy od tego, co ostatnio się z tobą działo. Piszę o tym, ponieważ są różne rodzaje duszności, a ja się w ciągu ostatnich kilku miesięcy spotkałam z każdym u siebie (niestety)

Teraz mamy epidemię chorób układu oddechowego. Te duszności mogą być spowodowane zapaleniem krtani, bądź tchawicy. Przechodziłaś ostatnio grypę? Dużo się teraz mówi o powrocie krztuśca u dorosłych, na których już nie działa szczepionka z lat dziecięcych. W przypadku krztuśca możesz mieć wszystko w porządku przy badaniu osłuchowym, a jednak pojawia się męczący suchy kaszel, uczucie duszenia i słyszalne świsty przy oddychaniu. Zastanów się też, czy nie jesteś na coś uczulona. To nie muszą być koniecznie pyłki, ale również jedzenie. Wykonywałaś kiedyś testy alergologiczne? Jeśli dawno temu, warto byłoby je powtórzyć.

Co do serca, tu ci za dużo nie pomogę, sama będę niedługo przechodzić badania w tym kierunku, więc może wtedy będę w stanie ci coś więcej powiedzieć, ale z całą pewnością ataki duszności mogą mieć związek z sercem i nie należy ich lekceważyć. Badałaś sobie kiedyś ciśnienie i wysokość tętna? Wysokie, czy niskie?

I na koniec zostawiłam duszność wywołaną stresem, która u mnie pojawia się najczęściej. Nikomu nie życzę przeżywania ataku paniki, którego ja doświadczyłam w zeszłorocznej sesji egzaminacyjnej w czerwcu. Nie da się tego z niczym wręcz porównać. Zastanów się kiedy najczęściej pojawiają się u ciebie te ataki (w dzień, czy w nocy) i jak bardzo są nasilone. Ile mniej trwają (czy są chwilowe, czy trwają kilkadziesiąt minut). W jakich okolicznościach się pojawiają (czy gdy jesteś aktywna, czy nie - to może być nawet przed snem, gdy zbierzesz myśli o tym co się wydarzyło lub ma dopiero wydarzyć). Czy towarzyszą ci przy tym bóle głowy? Mówisz, że czasem się kładziesz przy tych dusznościach, a masz wtedy problemy z równowagą, kręci się w głowie, widzisz ciemność albo jasność, rozmazany obraz. Czy przy tych dusznościach czujesz że masz przyspieszone bicie serca? A może wręcz przeciwnie, wydaje ci się, że serce dosłownie się zatrzymało?

6

Dzis rano jest jeszcze gorzej, bol przeszedl na mostek i jeszcze bardziej nie pozwala mi oddychac.

Nie pale, nie przechodzilam ostatnio zadnych chorob ukladu oddechowego (w ogole zadnych chorob), alergii na nic nie mam, cisnienie mierzylam wczoraj i w normie.

Bólom nie towarzyszy nic, tzn. nie ma kolatania serca, ani ciemnosci przed oczami. Boli mnie caly czas, nie w jakichs konkretnych sytuacjach, tylko od poniedzialku bez przerwy, z kazdym dniem coraz bardziej. Nasila sie kiedy leze, schylam sie albo probuje wziac glebszy oddech.

W piatek mam wolne, jak nie przejdzie pojde do lekarza. Dzisiaj 8h w pracy, mam nadzieje ze nie fikne i ze to nie jakis stan przedzawalowy tongue

7

loveaellie

Zrobiłaś coś ze swoimi objawami ?

8

Nie, ale przeszlo. Wiec zgaduje, ze to faktycznie bylo ze stresu..

9

Dla pewności zrobiłabym EKG,troponiny i oznaczyła hormony tarczycy.

10

Na tarczyce sie lecze od kilku lat juz.. a EKG robili mi w sumie jakies 10 lat temu ale bardzo nieprzyjemnie to wspominam tongue i jakos sie boje teraz.

11

loveaellie napisał/a:

Na tarczyce sie lecze od kilku lat juz.. a EKG robili mi w sumie jakies 10 lat temu ale bardzo nieprzyjemnie to wspominam tongue i jakos sie boje teraz.

Ale czego się boisz w badaniu EKG ? co było nieprzyjemne ? może pomyliłaś z jakimś innym badaniem ?

12

Bylo nieprzyjemne psychicznie. Mialam z 14 lat, stara, oblesna pani doktor mowila caly czas ze mam "ladne cycuszki" i patrzyla mi sie na biust, a pozniej oczywiscie wyszlo, ze jestem zdrowa jak ryba. A ja przez trzy tygodnie mowilam mamie ze mam jakies dziwne kolatanie w klatce piersiowej..i na badaniu akurat nic nie wyszlo, wszystko bilo normalnie i rytmicznie. Wiec nie dosc ze wyszlam na hipochondryczke, to jeszcze zostalam zmolestowana werbalnie przez stara, oblesna babe bez zeba. Fu.

13

Witaj.  smile

loveaellie napisał/a:

Od trzech dni mam wrazenie, jakby ktos mnie dusil. Zaczelo sie od gardla, zwlaszcza z lewej strony mialam jakis taki zacisniety przelyk, szczegolnie bolesne bylo glebokie nabieranie powietrza. Dzis rano przenioslo mi sie to na klatke piersiowa (chociaz wciaz i tak najbardziej boli lewa strona przelyku i obojczyk). Nie przeszkadza mi to w jedzeniu, mowieniu, przelykaniu.. tylko boli samo z siebie. Nasila sie kiedy sie poloze, albo schyle. No i przy glebokim oddychaniu. Czasem, kiedy np. wchodze po schodach, mam wrazenie ze bol robi sie pulsujacy, uciskajacy i dusi jeszcze bardziej.

Bardziej chcialabym sie dowiedziec, czy ktos tez tak kiedys mial?(...) Czy mozliwe ze to na tle nerwowym, czy raczej np. cos z sercem, albo jakas nowa odmiana ptasiej grypy wink Jesli nerowe, to co z tym zrobic? Bardzo mnie to meczy, mam wrazenie jakby ktos wsadzil mi reke w klatke piersiowa i sciskal pluca/serce. Nie moge nawet nabrac powietrza.

z gory dzieki za odpowiedzi!

Doświadczyłam kilka lat temu takich objawów.
Najpierw miałam ból w łokciu prawej ręki tzw. łokieć tenisisty. Brałam kilka zabiegów akupunktury w Przychodni Leczenia Bólu.
Przeszło, ale po pewnym czasie ból usadowił mi się na plecach między łopatkami.
Najbardziej bolało przy oddychaniu, ból miał różne nasilenie, czasem gniotący, lub wręcz świdrujący.
W momencie ataku wstrzymywałam oddech na dobrą chwilę i wówczas następowało jakby 'wyciszenie' - ból powoli ustępował, mijał.

Pani doktór twierdziła, że w moim przypadku były to powikłania po łokciu tenisisty - pozostał mi tzw. ból wędrujący. Ale przyczyny mogą być różne m.inn. stres.
Stosowaną miałam akupunkturę i prądy stymulacyjne (chyba tak się nazywały).

Pomimo, że jak piszesz czujesz się już lepiej, to warto poprosić o skierowanie do neurologa.
Jeżeli atak się powtórzy (czego Ci nie życzę), to spróbuj właśnie wstrzymać oddech. Może Tobie też podziała.

Pozdrawiam Cię serdecznie.  smile

14

Wstrzymywalam oddech i faktycznie pomagalo. Najbardziej bolalo przy nabieraniu powietrza.
Hmm lokiec tenisisty tez czesto mi doskwiera, ale zwykle na zmiane pogody. Czasem mam tez takie objawy, jakie daje rwa kulszowa, tj dretwieje mi cala noga (lewa albo prawa), od krzyza az do stopy. Zawsze jednostronnie.
Myslisz ze to wszystko moze byc powiazane`?

15

loveaellie napisał/a:

Czasem mam tez takie objawy, jakie daje rwa kulszowa, tj dretwieje mi cala noga (lewa albo prawa), od krzyza az do stopy. Zawsze jednostronnie.
Myslisz ze to wszystko moze byc powiazane`?

Tak, przypomniałaś mi, że też miałam takie bóle i to jednostronne - u mnie raczej w lewej nodze.
W Przychodni Leczenia Bólu miałam przepisywane zabiegi cztery razy w roku, przez dwa lata.
Miały one na tyle dobre działanie, że nie stosowałam już leków przeciwbólowych.
Naprawdę postawiły mnie 'na nogi', bo teraz sporadycznie występuje ból i tylko w łokciu albo w nodze.
Wtedy stosuję tylko maści rozgrzewające, rozprężające.

Jednakże, tak jak już wcześniej pisałam, idź do lekarza neurologa, a nawet też do ortopedy, bo pomimo podobnych objawów możesz mieć te bóle od kręgosłupa, albo łącznie.

16

Pojde. Dziekuje :* smile

17

A rozważałaś możliwość, że to początki astmy?

18

Hmm nie rozwazalam. Ale jesli przeszlo to chyba nie astma? Zaraz zapytam google. tongue

19 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-11 12:00:24)

a bralas pod uwage astme? musisz pojsc do lekarza, nie lekcewaz tego i nie zbieraj porad na forum, bo nic nie zastapi prawdziwego badania i praktyki lekarskiej. z objawow jakie opisujesz nasunela mi sie od razu astma, ale moze to dlatego ze mam w rodzinie astmatyka i wszystko mi sie z tym kojaerzy, polecam poradnik dla astmatykow i test, ktory moze ci zasugerowac czy masz sklonnosci atmkatyczne czy nie spam  Ogolne objawy astmy to kaszel, który pojawia się po wysyłku oraz w nocy, świszczący i utrudniony oddech, duszności, ucisk w klatce piersiowej oraz krótki, przyśpieszony oddech ale kazdy eaguje inaczej, pozdrawiam

20

Ale ja to mialam tylko dwa razy dopiero, pierwszy raz moze z rok temu a drugi kiedy pisalam w tym watku.. i w obu przypadkach minelo po tygodniu. Bez sensu jak pojde do lekarza, bo nie mam(i nie mialam) zadnych fizycznych objawow, tylko ten straszny ucisk w klatce piersiowej.. ale nie mialam "swiszczacego" oddechu, czy dusznosci.. tylko tak jakby lek przed oddychaniem tongue nie wiem, dziwne to bylo, trudno mi to wytlumaczyc. Jedyne co moge zrobic, to poczekac az kiedys znowu mi to wroci (chociaz mam nadzieje ze nie, bo to bylo naprawde troche straszne) i wtedy isc do lekarza tongue

Zrobilam test z tej strony, Magii56 i wyszlo mi ze "moje dziecko" wink nie ma astmy tongue Nie mam zadnych objawow z tej strony.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Dziwne objawy, nie moge oddychac.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024