Nie zdam szkoły z powodu fobii? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Nie zdam szkoły z powodu fobii?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Nie zdam szkoły z powodu fobii?

Witam, bardzo proszę Was o pomoc...

Sytuacja dla mnie -jest krytyczna!

Obecnie uczęszczam do klasy maturalnej LO .W zeszłym semestrze uczęszczałam do szkoły na tyle, na ile moja sytuacja mi pozwoliła ..(w ferie zdiagnozowali u mnie fobię szkolną) ...boję się chodzić do szkoły- przez co w ubiegłym semestrze otrzymałam nieklasyfikację z niektórych przedmiotów. 
Nie wyobrażam sobie chodzić dalej do tej szkoły...ale również nie wiem ,czy zostanę przyjęta do innej , a jeśli nawet to czy : ten problem nie pójdzie za mną dalej ?
Chodzę na terapię do psychologa od dwóch tygodni ..
Nie mam pojęcia co zrobić,czy postarać się o zajęcia indywidualne, czy przenieść się do liceum zaocznego ( nawet nie wiem na ile to jest realne)
Najgorsze jest to ,że tu nawet nie chodzi o naukę ,ale o sam fakt chodzenia.
Kiedyś miałam takie wielkie marzenia odnośnie studiów , dalszej nauki.... a teraz co? mam olać rok ?...
Kompletnie nie wiem co zrobić.
Nie wyobrażam sobie nie zdać tego roku,byłaby to dla mnie kompletna porażka.

Pomóżcie,

Pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nie zdam szkoły z powodu fobii?

a co z indywidualnym nauczaniem? można to jakoś załatwić? rozumiem że możesz się bać na tyle, że sam fakt pójścia do szkoły jest trudny. ale pomyśl, że nie tylko Ty masz taki problem, a ludzie muszą sobie radzić. chyba najgorsze jest wytrzymanie w szkole średniej. może na studiach się to zmieni, jest inna sytuacja, chcesz to siedzisz na wykładach czy ćwiczeniach, wychodzisz i nikt na to nie zwraca uwagi... przede wszystkim powinnaś się skupić na terapii, myśleć pozytywnie, bo przez to myślenie jeszcze popadniesz w nerwicę.

3 Ostatnio edytowany przez igla16 (2013-01-27 23:24:34)

Miałam podobny problem w klasie maturalnej - strasznie się bałam chodzić do szkoły(co prawda z innych powodów), jednak zmiana szkoły nic nie pomogła, pójście do zaocznego LO też.
Jeśli nie zaliczysz jednego roku - to absolutnie nic złego. Wychodzę z założenia, że zdrowie jest najważniejsze.
Dwa tygodnie to mało, porozmawiaj z dyrekcją na temat indywidualnego. Chociaż wydaje mi się, że musi być dłuższa historia choroby, jednak co do zaburzeń psychicznych nie mam pewności. Jesteś pełnoletnia, więc wszystkich informacji powinna Ci szkoła udzielić, aczkolwiek weź mamę ze sobą na wszelki wypadek.
Zobaczysz, że terapia po jakimś czasie zacznie Ci pomagać. Będzie tylko lepiej. A szkoła dla dorosłych może być jakimś rozwiązaniem dla Ciebie - może zajęcia kilka razy w miesiącu dla Ciebie okażą się zbawienne.

4

Ja bym poszła do psychiatry. Leki pomagają na fobie. Osobiście dzięki temu ciągle pracuje, a chciałam już wszystko rzucić.
Będzie dobrze, zobaczysz.

5

igla16 napisał/a:

Miałam podobny problem w klasie maturalnej - strasznie się bałam chodzić do szkoły(co prawda z innych powodów), jednak zmiana szkoły nic nie pomogła, pójście do zaocznego LO też.
Jeśli nie zaliczysz jednego roku - to absolutnie nic złego. Wychodzę z założenia, że zdrowie jest najważniejsze.
Dwa tygodnie to mało, porozmawiaj z dyrekcją na temat indywidualnego. Chociaż wydaje mi się, że musi być dłuższa historia choroby, jednak co do zaburzeń psychicznych nie mam pewności. Jesteś pełnoletnia, więc wszystkich informacji powinna Ci szkoła udzielić, aczkolwiek weź mamę ze sobą na wszelki wypadek.
Zobaczysz, że terapia po jakimś czasie zacznie Ci pomagać. Będzie tylko lepiej. A szkoła dla dorosłych może być jakimś rozwiązaniem dla Ciebie - może zajęcia kilka razy w miesiącu dla Ciebie okażą się zbawienne.

Dzwoniłam do szkół zaocznych w moich okolicach - i niestety ,mogą mnie przyjąć dopiero od następnego roku ,ponieważ przedmioty nie pokrywają się , a poza tym jeszcze te nieklasyfikacje...

Igla16 a możesz mi powiedzieć jak to u Ciebie wyglądało? Co w końcowym efekcie wyszło? Bardzo się boję, kompletnie nie wiem co będzie.

6

malutka91 napisał/a:

a co z indywidualnym nauczaniem? można to jakoś załatwić? rozumiem że możesz się bać na tyle, że sam fakt pójścia do szkoły jest trudny. ale pomyśl, że nie tylko Ty masz taki problem, a ludzie muszą sobie radzić. chyba najgorsze jest wytrzymanie w szkole średniej. może na studiach się to zmieni, jest inna sytuacja, chcesz to siedzisz na wykładach czy ćwiczeniach, wychodzisz i nikt na to nie zwraca uwagi... przede wszystkim powinnaś się skupić na terapii, myśleć pozytywnie, bo przez to myślenie jeszcze popadniesz w nerwicę.

Jutro moja Mama pójdzie się zorientować jak wygląda możliwość zajęć indywidualnych..mam nadzieję że coś załatwi ..

7

sluuu napisał/a:

Ja bym poszła do psychiatry. Leki pomagają na fobie. Osobiście dzięki temu ciągle pracuje, a chciałam już wszystko rzucić.
Będzie dobrze, zobaczysz.

Tak,do psychiatry swoją drogą muszę się wybrać..

Bardzo bym chciała ,żeby ten problem się rozwiązał ...bo już nie daję rady psychicznie...

8

U mnie się to tak skończyło, że jeszcze do matury nie przystąpiłam. Po niezaliczonym roku wyjechałam, a teraz problem się powtarza.

9

W takim razie umów wizytę i zdaj maturę. Szkoda że wcześniej nie poszłaś.
Daj znać jak Ci idzie. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Zobaczysz z nerwicą da się żyć. Świece przykładem ;-)

10

leki lekami, ale nie na wszystkich dobrze działają. może najpierw lepiej spróbować samego psychologa?? oczywiście nie może to być pierwszy lepszy. tylko innego trudno znaleść. ale przede wszystkim to pozytywne nastawienie:) od Twojego myślenia dużo zależy.

11

Takie_czasy Ja też miałam taki sam problem jak Ty. Nie chodziłam praktycznie do szkoły wcale.Zasypiałam o 6-7 rano bo bałam się spać w nocy, a potem nie potrafiłam wstać i pójść normalnie do szkoły. Bałam się wyjść z domu. Droga do szkoły była moim koszmarem, tak samo jak noc. Często płakałam, bo strach był silniejszy, ale w szkole udawałam, że wszystko jest w porządku. Pani pedagog załatwiła mi lekcje indywidualne na późniejsze godziny. Oczywiście niektóre przedmioty miałam z klasą, ale akurat szkoła i ludzie w niej byli naprawdę bardzo fajni. Nauczyciele również. Dzięki nauczaniu indywidualnemu zdałam 2 lata. Drugą i trzecią klasę. Jednak ze względu na dużą obecność godzin nieusprawiedliwionych (miałam 200 uspr. i 200 nieuspr.) dyrektorka kazała mi wycofać deklarację maturalną, albo w przeciwnym razie specjalnie da mi poprawkę z jakiegoś przedmiotu. Musiałam więc wycofać. Zdałam rok.
Do matury podeszłam w następnym roku. Ale bardzo ciężko było mi wziąć się do nauki. Praktycznie po roku nie uczenia się nie pamiętałam nic. Nie zdałam też matury z matematyki. W tym roku będę podchodzić do matury z matematyki już po raz trzeci... Praktycznie nie potrafię nic. Nie pamiętam nawet zadań z podstawówki. Nie wiem jak sobie poradzę...
Radzę Ci więc pójść do poradni żeby mogli Ci dać tok nauczania indywidualny. Miło by również było, gdybyś spróbowała zdać maturę w tym roku. Jest wiele trudniej zdać ją w kolejnych latach jeśli się ukończy szkołę i się do niej nie przystąpi. Pozdrawiam i ściskam Cię mocno, dasz radę!

12

malutka91 , Takie_czasy , sluuu - dziewczyny, skąd jesteście i w jakich miastach się uczycie?

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Nie zdam szkoły z powodu fobii?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024