Piekło rodzinnego domu. Jak od tego uciec? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Piekło rodzinnego domu. Jak od tego uciec?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Piekło rodzinnego domu. Jak od tego uciec?

Witajcie. Musze to gdzies ulokowac bo czuje sie przez to wszystko zagubiona, slaba, nie wiem co robic. Mam 27 lat, jestem po studiach obecnie szukam pracy. Od 18 roku zycia pracuje i nawet niezle sobie zawsze radzilam, teraz mam jakis przestój od listopada, ale nie o tym. Pochodze z rodziny patologicznej- ojciec alkoholik, matka-wariatka. Nie sa to puste slowa ojciec pil cale zycie byl agresywny najbardziej wobec mnie( mam jeszcze brata) słownie i silowo, kiedy chcial sie przyczepic do matki ona robila tak zeby do nas sie przyczepil nawet gdy bylismy dziecmi. Matka chora psychicznie, siedziala w szpitalu, leczy sie bierze tabletki. Niestety nie wiem co jej jest. Kiedys mowila ze to depresja ale objawow takich nigdy nie miala. Oboje rodzice sa mocno zaburzeni ze tak to ujme. Mieszkamy w duzym, starym domu ktory jest spadkiem po dziadku. Ja otrzymalam 1/4 domu. Odnowilam ja na swoj koszt, stworzylam sobie czyste komfortowe warunki. Prowadze osobne gospodarstwo domowe. Caly czas do tego dazylam, myslalam ze kiedy sie od nich odseparuje to uczucie ktore mnie wciaz meczy minie. Ciagle czuje smutek zal nienawisc, zazdrosc ze inni maja lepiej, strach ze nie mam na kogo liczyc w zyciu, nawet na kromke chleba. Rodzice wtyd to pisac o nic nie dbaja( nie sprzataja, nic nie remontuja, na podlogach 40 tetni gumolit, nie zmieniaja poscieli, nie przeszkadza im ze pies sika po katach) a ja codzien na to patrze i czuje sie coraz slabsza (nie mamy osobnych wejsc). Nie wiem co zrobic. Nie moge sie w tym momencie wyprowadzic bo nie mam srodkow, moglabym sprzedac samochod mialabym ok 10 000 ale szkoda mi i boje sie. Chcialabym zeby splacili mi moja 1/4 czesc ale nie wiem jak ich zmusic. Na brak pieniedzy raczej nie narzekaja. Ojciec ma oszczednosci, dochody tez maja niezle. Oni i ten dom mnie niszcza.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Piekło rodzinnego domu. Jak od tego uciec?

Szukaj ogłoszeń o pracy z zamieszkaniem, nawet poniżej swoich kwalifikacji. Pierwszy krok to wyrwac się, następny szukac lepszej pracy, lepszego mieszkania. Nie Ty jedna tak będziesz zaczynac. Oferty o pracy za granicą też uwzględnij. Brat starszy czy młodszy? Jak on sobie radzi?
Współczuję takich rodziców. To chyba początki jakiejś choroby psychicznej, ale obydwoje "wzięło"?

3

smutna26 napisał/a:

Chcialabym zeby splacili mi moja 1/4 czesc ale nie wiem jak ich zmusic. Na brak pieniedzy raczej nie narzekaja.

Możesz wnieść sprawę do sądu o dział spadku ze zniesieniem współwłasności.
Ale gwarancji na spłatę nie ma bo są różne sposoby zniesienia współwłasności. W pierwszej kolejności podział fizyczny nieruchomości.
Udaj się po poradę do prawnika.

4

luc napisał/a:
smutna26 napisał/a:

Chcialabym zeby splacili mi moja 1/4 czesc ale nie wiem jak ich zmusic. Na brak pieniedzy raczej nie narzekaja.

Możesz wnieść sprawę do sądu o dział spadku ze zniesieniem współwłasności.
Ale gwarancji na spłatę nie ma bo są różne sposoby zniesienia współwłasności. W pierwszej kolejności podział fizyczny nieruchomości.
Udaj się po poradę do prawnika.

No dobrze podzial fizyczny czy sad moze go narzucic jezeli ja nie chce z nimi mieszkac? I kto ma pokryc koszty takiego podzialu fizycznego? Prosze o odpowiedz bo musze cos z tym zrobic.

5

Smutna - jak pisałam, podział fizyczny jest przez ustawodawcę wskazany na pierwszym miejscu. Zatem, jeżeli jest możliwy (bo nie zawsze nieruchomość da się podzielić) i przynajmniej jeden ze współwłaścicieli będzie takiego podziału chciał (czyli będzie chciał część dla siebie) to zapewne takiego podziału sąd dokona. Wyjątkowo może zrobić inaczej np. gdyby był olbrzymi konflikt uniemożliwający zamieszkiwanie, ale to wyjątkowo. Dopiero gdy żaden ze współwłaścicieli nie chce podziału fizycznego albo rzecz nie daje się podzielić, to wchodzą w grę inne sposoby zniesienia współwłasności np. przyznanie jednemu ze współwłaścicieli z obowiązkiem spłaty dla pozostałych. W ostateczności wchodzi też w grę licytacyjna sprzedaż rzeczy - bardzo rzadko.
Jeżeli zostałby dokonany podział fizyczny i dostałabyś swoją część to przecież nie musisz tam mieszkać - możesz sprzedać.
Koszty z postępowaniu nieprocesowym, co do zasady, każdy z uczestników ponosi koszty związane ze swoim udziałem w sprawie. Sąd może też inaczej rodzielić koszty postępowania. To zależy od sytuacji.
Jeżeli to Ty wnosisz sprawę to na początek musisz się liczyć z obowiązkiem poniesienia opłaty od wniosku. Potem jeszcze koszty biegłego. Jeżeli Cię nie stać to możesz ubiegać się o zwolnienie od kosztów sądowych.

6 Ostatnio edytowany przez luc (2013-01-29 23:08:29)

pomyłkowo wkleiłam drugi raz smile

7

Warto pomyslec o spotkaniu z psychologiem,dzieciństwo ma ogromny wplyw na to co z nami sie dzieje w zyciu dorosłym.
Ciezko sobie poradzic z uczuciami.
Wiem  ,ze mozna uciec od chorej rodziny na koniec swiata ,ale mentalnie pozostaje sie w niej.
Poczucie ,krzywdy,strach ,lek,poczucie winy.To sa uczucia  z okresu dzieciństwa zwiazane z zachowaniami np  pijacego ojca i matke niestabilnej emocjonalnie.
Rozmowa o tym jak sie czułam w dziecinstwie  np :jak sie bałam,jak nie wiedziałam co za chwile nastapi ,moze zmienic myslenie na dzień dzisiejszy i spojrzenie na siebie z innej perspektywy .Polecam smile

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Piekło rodzinnego domu. Jak od tego uciec?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024