Witam . mam zasadzone alimenty , z komornikiem nie idzie sie dogadac a chce otworzyć działalność gospodarcza mam wiec pytanie czy może on zajać konto firmowe gdy ja wpłacam mu dobrowolnie ile moge .dziekuje i pozdrawiam
Co to znaczy, że z komornikiem nie idzie się dogadać. Z komornikiem można się dogadać i ustalić plan spłat.
Na konto firmowe jak najbardziej będzie mógł wejść jak tylko się o nim dowie
3 2013-01-23 12:24:28 Ostatnio edytowany przez askani (2013-01-23 12:26:59)
Komornik może ustalić plan spłat ale na wniosek wierzyciela i tak ściągać dodatkowe pieniądze ( np wierzyciel napisze , że dostałeś przelew itp).
Tak, może Ci zając konto firmowe, poza tym może Cię sprawdzić w US ( czy masz zwrot podatku itp) a tam masz wykazane w rocznym rozliczeniu dochody itp.
Zajmując Ci konto firmowe zajmuje kwotę do wysokości zadłużenia przy czym najpierw pobiera swoje opłaty za czynności .
Specjalizuję się w odszkodowaniach więc Ci nie pomogę
poszukaj dobrego prawnika specjalizującego się w negocjacjach i niech wierzyciel wycofa sprawę od komornika, spisz umowę u notariusza i wtedy zakładaj firmę.
Wierzyciel chce odzyskać kasę więc gdybyś był moim klientem sugerowałabym zapłacić od ręki jakąś kwotę i negocjowała wycofanie komornika.
Pozdrawiam
PS Pamiętaj o art 209 kk :
?Art. 209. § 1. Kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądowego obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej osoby i przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych,
- podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.?
Przestępstwo niealimentacji jest karalne.
Ciesz się że nie usłyszałeś "płać albo 209 kk" i nie dostałeś terminu 14 dni