Witam Kochani=D
CZY KTOŚ Z Was, tu obecnych jest na studiach medycznych? Jeśli tak to- jaki kierunek i gdzie? I co Was do tego skłoniło? Perspektywa kasy po studiach? Powołanie? Coś innego? Piszta, dzielcie się;)
cóż, ja poszłam na studia medyczne - jestem na farmacji. co mnie skłoniło - hm... kasa ;P? Ale prawdę powiedziawszy nie jest wcale tak różowo, nawet obecnie ciężko jest z dostaniem dobrze płatnej pracy, rynek powoli się nasyca. A sam kierunek do najłatwiejszych nie należy: czysta pamięciówa, dużo kolokwiów, egzaminy, labolatoria i bloki zajęciowe, przez które trzeba ślęczeć na uczelni od 8 do 19 ... A sam zawód traci prestiż - często ludzie postrzegają nas jako zwykłych sprzedawców, wchodzą w dyskusje, mądrują się... Uroki pracy z ludźmi.
Lepiej zastanówcie się 100 razy zanim pójdziecie na farmację...
Studia medyczne w każdym kierunku są CIĘŻKIE. Jeśli wybierasz studia medyczne, przygotuj się na 2-3 krotnie większą liczbę godzin do zrealizowania niż na innych kierunkach. Jeśli Cię to interesuje, nauką się nie przejmuj, będziesz słuchać i czytać z ciekawością
nauka na studiach medycznych cechuje się tym, że ile byś się nie uczył i tak wszystkiego wiedzieć nie będziesz. Tutaj w grę wchodzą lata pracy, ciągłe dokształcanie, bycie "na topie", nowinki w medycynie, specjalizacje itp. itd... Wybierając zawód medyczny, poza ciężką pracą nigdy nie przestajesz się uczyć. Oczywiście każdy kierunek ma swoją specyfikę. Jak by ciężko nie było, koniec końców w Polsce i tak nie zostaniesz finansowo doceniony - przykra rzeczywistość...