zapis dla nieletniej corki oraz wydziedziczenie drugiej - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » zapis dla nieletniej corki oraz wydziedziczenie drugiej

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: zapis dla nieletniej corki oraz wydziedziczenie drugiej

Witam.
Poczytalam na forum to i owo, jednak nie znalazlam konkretnego tematu, ktorym moge sie posilkowac.

Jestem chora osoba w terminalnym stadium nowotworu. Chce poddac sie pewnej metodzie leczenia, ktora z powodu genetycznej choroby krwi niesie ze soba 85% mozliwosc zgonu. Chce w zwiazku z tym uregulowac juz dzis sprawy majatkowe, ustanowic rodzine zastepcza lub opiekunow dla mojej 12-letniej corki.

Stad pytanie:

jak zapisac caly majatek, przede wszystkim mieszkanie mojej 12-letniej corce. Mam druga corke, 22-letnia, ktora chce wykluczyc z dziedziczenia po mnie. Jest to poparte skazujacym ja wyrokiem sadowym za znecanie sie nade mna i nad mlodsza corka.
Jak to wszystko zrobic, w jakiej formie, aby bylo wazne i respektowane.

Mam na zalatwienie tego okolo 2-3 tygodni. Prosze o konkrety.

Pozdr.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: zapis dla nieletniej corki oraz wydziedziczenie drugiej

Moja droga,
Na początek przyjmij proszę moje szczere wyrazy współczucia z powodu zaistniałej sytuacji.
Dobrze, że myślisz o córce. Sposoby są dwa - spisanie testamentu samemu w obecności dwóch świadków - ten tańszy sposób.
Najbezpieczniejszy sposób to pójście do notariusza. To nie jest drogie. Standardowy testament kosztuje tylko 50 zł i jest nie do podważenia. Wystarczy powiedzieć notariuszowi co chcesz tam umieścić.
aha, istnieje coś takiego jak prawo do zachowku. Twoja starsza córka będzie mogła starać się o ten zachowek nawet jeśli nie uwzględnisz jej w testamencie. Aby jej to uniemożliwić możesz to także ujać w testamencie - że nie dajesz prawa do zachowku. Wtedy taki testament kosztuje 100 zł.
Zawsze na pewno najbezpieczniej będzie to zrobić u notariusza. poszukaj w swoim mieście, na pewno jakiś jest.

3

Masz poważne przesłanki, aby starszą córkę wydziedziczyć, więc z tym problemu nie będzie.

Idź do notariusza spisać testament

4

Dzieki za odpowiedzi. O notariuszu juz myslalam. jednak najbardziej zalezy mi na tym, abym mogla WSZYSTKO co mam zapisac mojej mlodszej. A starsza pozbawic mozliwosci dochodzenia czegokolwiek. Zadna osoba, ktora nie przezyla tego co ja nie jest w stanie zrozumiec mojego postepowania.

Czy sam testament wystarczy, aby tego dokonac? Notariusz proponowal, abym sama go napisala i przyszla po potwierdzenie.
Najlepiej z jakims swiadkiem dodatkowo lub dwoma.

Wiem, ze moge wydziedziczyc starsza. Nie bedzie miala prawa do zachowku itd, gdyz w opisanej sytuacji byloby to niezgodne z oglonie przyjetymi normami wspolzycia spolecznego.

Potrzebuje jednak jakiegos opisu, wzorca, aby nie byl do podwarzenia ani od strony formalnej ani merytorycznej.

5

Każdy testament jest teoretycznie do podważenia. "Najbezpieczniejszy" w tym zakresie tzn. najtrudniej jest podważyć, jest testament notarialny czyli sporządzony w formie aktu notarialnego (przez notariusza oczywiście), a nie sporządzony przez testatora (co też jest formą testamentu - testament własnoręczny) i tylko potwierdzony przez notariusza (potwierdzony podpis).
Ponieważ przy sporządzeniu aktu notarialnego są określone wymogi dlatego trudno go potem skutecznie kwestionować.
Konieczne jest zawarcie w testamencie wydziedziczenia oraz jego przyczyny.Tylko wtedy spadkobierca będzie pozbawiony zachowku. Notariusz wie jak to zapisać.

6

Dzieki. Dzwonilam juz do notariusza. Konieczny bedzie uprawomocniony wyrok sadowy. Sami sporzadza testament z wydziedziczeniem. I tu bedzie on nie do podwazenia, gdyz sa przeslanki, ktore mi to umozliwiaja.
Koszt niestety wysoki: 200zl, ale uwazam, ze moj spokoj i los mojego dziecka jest wazniejszy od pieniedzy.

7

Witam
Potrzebuję porady w sprawie testamentu a w zasadzie zapisu który brzmi tak:
Do całości spadku powołuję siostrę a tytułem zapisu zobowiązuję ją do nieodpłatnego przeniesienia własności 1/2 samochodu na mojego męża oraz własności garażu.
Niestety jej mąż zmarł miesiąc później i dopiero potem notariusz poświadczył ten testament.teraz spadkobiercy tego zapisobiorcy domagają się wydania tych rzeczy.Czy oni te zapisy odziedziczyli?
Bardzo mi zależy i proszę o radę.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » zapis dla nieletniej corki oraz wydziedziczenie drugiej

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024