Powrót z zagranicy do ex męża - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Powrót z zagranicy do ex męża

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Powrót z zagranicy do ex męża

Wiatam na forum.

Jestem kobietą tzw. po przejściach po rozwodzie.
Z mężęm rozwiedliśmy się dwa lata temu, do rozwodu skłoniło na wiele czynników chociaż dwa były przeważające.
Pobraliśmy się jako  niezbyt młodzi  ludzie ale jednak mimo wszystko  nie mieliśmy własnego mieszkania, co dwa, trzy lata zmienialiśmy lokum co po narodzinach dziecka stanowiło dużą uciążliwość, mąż pracował zarabiał w sumie nieźle ale o kupnie własnego lokum bez kredytu mogliśmy zapomnieć.
Wzieliśmy kredyt na dom, z czasem coraz trudniej było nam wiązać koniec z końcem, aż w końcu przy nadażającaj się okazji podjęłliśmy decyzję że ja wyjadę za granicę by mąż mógł utrzymać sałe  i jedyne źródło naszego utrzymania.
Na początku nie było mi  tam łatwo, brak języka, znajomych, tęsknota za dzieckiem ale częste telefonowanie, rozmowy na skypie, od czasu do czasu krotki powrót do Polski by nie stracić stanowiska pracy dodawały mi sił i wiary że za chwilę nie będziemy się już musieli martwić o kredyt i wszystko się unormuje.
W tej gonitwie za pieniędzni straciliśmy siebie, po spłacie kredytu mąż oznajmił mi że nie dał rady i poznał kogoś i jest z tym  kimś, świat mi się zawalił bo w jednej chwili prysły moje marzenia jak bańka mydlana.
W amoku wróciłam spowrotem za granicę, w czasie przyjazdu na Wielkanoc gdy emocje opadły złożyłam pozew rozwodowy. Zdradę przetrawiłam w sobie no może w dniu, w którym się o niej dowiedziałam darlam się jak szlana ale ogólnie rozstaliśmy się narmalnie bez wyzwisk,krzyków  na tzw. przyjacielskiej stopie.
Dziecko zostało z nim bo przcież mój wyjazd miał być tylko na góra dwa lata, a w miedzyczasie dziecko poszło do szkoły, nie chciałam mu wywracać świata do góry nogami i wydzierać ze świata,otoczenia kolegów, rodziny (babć i dziadków).
Dom został przepisany na mnie ale były mąż mieszka tam ciągle z naszym dzieckiem i nie mam mu tego za złe bo jest wspaniały ojcem dla tego skarba.
Z kochanką nie mieszka za względu na  na nasze dziecko,które by tego nie zaakceptowalo i po części na mnie bo powiedziałam mu że nigdy nie zaakceptuję sytuacji gdzie obca kobieta będzie miała wpływ na moje dziecko on powiedział że  akceptuje moje warunki i będzie je respektował. 
Po roku od rozwodu poznałm kogoś .Ten nowy człowiek w moim życiu mnie kocha, na początku myślałam że mimo przegranego życia coś mi jeszcze  los zaoferował, wynagrodził ale to chyba było z mojej strony zauroczenie chęć pokaznania byłemu, że ja też mogę kogoś mieć, że nie jestem za stara, itd.(W sumie duszę się w tym nowym związku.)
Jednak to chyba nie jest miłość bo nie ma dnia żebym nie myślała o ex, poza tym nie wywiązałam się ze swojego zadania jako matka a to strasznie boli i nie daje mi normalnie funkcjonować.
Z byłym mężem jesteśmy w stałym kontakcie ze względu na dziecko on otwarcie mówi że nic nie czuje do tej kobiety z którą poniekąd jest w związku, prosi żebyśmy spróbowali jeszcze raz. Z drugiej strony w tym wszystkim są jeszcze inni ludzie których skrzywdzimy mój obecny partner, jego partnerka.Oprócz tego  boję się  że jak nam  nie wyjdzie a dziś już jestem kobietą po 40 nie mam jakiegoś świetnetegogo wykształcenia,  że  zostanę bez środków do życia nie mogąc znaleźć pracy w Polsce, a z dugiej strony jest moje dziecko, które jest dziś nastolatkiem.
Tu za granicą nie mam sielankowego życia,  staram się coś odkładać lub wysyłam synowi to takie życie polegające tylko na pracy, pracy od czasu przerywanej krótkim czasem wolnego to też  jest jakimś czynnikiem który przemawia do powrotu.
Dziś nie mama we mnie jej nagatywnych emoscji w stosunku do ex męża dlatego ciągle nurtuje mnie myśl czy nie spróbować powrotu do niego, czy jest sens rozwalać sobie życie, które w jakiś sposób sobie posklejałam dla ex, który już kiedyś zawiódł.
Co byście zrobili drodzy forumowicze na moim miejscu?
Z góry dziękuję za każdą sugestię

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Powrót z zagranicy do ex męża

Witaj

Musisz sobie odpowiedzieć w pierwszej kolejności na podstawowe pytanie.
Czy Ty sama tego chcesz?
Bo cokolwiek napiszemy, to i tak to będzie wyłącznie Twoja decyzja.

3 Ostatnio edytowany przez kochamkonie (2013-01-16 20:54:24)

Sama czujesz , że nie będziesz się mogła odnaleźć w Polsce. Po pierwsze praca , po drugie tam gdzie teraz jesteś masz swoje życie. Nie musisz robić nic na siłę. Lepiej będzie dla Ciebie i przede wszystkim dla Twojego dziecka , jeżeli będzie widziało szczęśliwą mamę. Ustaliliście z byłym mężem , jak ma wyglądać Wasze życie , a to że on chce teraz spróbować bycia razem i namawia Cię do tego nie znaczy , że macie przewracać Wasze dotychczasowe życie i Wasz świat do góry nogami. Oczywiście możecie spróbować , ale czy to wyjdzie ? Czy nie zniszczycie w ten sposób tego co udało Wam się dotychczas wypracować ? I nie pisz proszę , że nie sprawdziłaś się jako matka , nie Tobie to oceniać . Ocenę wystawi Ci Twoje dziecko. Jeżeli przez tą sytuację  nie czuje się gorsze od innych dzieci , jeżeli nie obarcza Cię winą , jeżeli macie dobry kontakt , to znaczy że jesteś dobrą mamą. A przynajmniej najlepszą ,jaką potrafiłaś być. Powodzenia.

4 Ostatnio edytowany przez pati31 (2013-01-16 20:38:49)

Witaj kochana !
Moze skoro pracujesz zagranica ,moze urzadzaloby Cie otwarcie lumprexu w polsce ,bedziesz miala prace dochod , bedziesz sie czuja pewniejsza w kraju ,w ktorym zarobic sie nie da. Mowie o lumpexie bo jest nie duzy wklad  ,mozesz zaczynac od malutkiego sklepiku .
Przy innym towarze jest wiekszy wklad.)
kIEDY bedziesz pewniejsza finansowo latwiej bedzie Ci zrezygnowac  z pracy zagranica.
Bedziesz mogla sprobowac z bylym  mezem i z dzieckiem stworzyc rodzine .Piszesz ze myslisz o ex , on chce sprobowac .Czyli szansa jest jak i ryzyko ,ale kto nie ryzykuje ten nie zyje .
Trzymam kciuki i zycze powodzenia.

5 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-02-09 01:05:47)

Twój problem składa się z wielu elementów.

Zacznijmy od najprostszych:
Zostać za granicą, czy wracać.
Z tego co zrozumiałem do wyjazdu zmusiła Cię konieczność finansowania budowy/kupna domu. Rozumiem też, że ta konieczność nie jest już aktualna (dom został spłacony).
Nie zauważyłem też w Twoim poście jakiejkolwiek radości z życia za granicą. Nawet w związku, o którym pisałaś dusisz się. Zresztą podejrzewam, że związek ten powstał głównie po to, byś nie czuła bólu samotności po zdradzie męża.
Obawa, o znalezienie w Polsce pracy jest w pełni zasadna. Uważam jednak, że osoba chcąca pracować zawsze coś dla siebie znajdzie.
Masz do wyboru: życie wśród obcych, z mężczyzną, którego nie kochasz, albo powrót do Polski i życie z własnym dzieckiem i mężczyzną, którego kiedyś kochałaś i który (wnioskując z Twojego opisu) nadal jest wobec Ciebie lojalny (o tamtej zdradzie teraz nie piszę).
Dziecka nowego mieć już prawdopodobnie nie będziesz, a mężczyzna, za którego wyszłaś z miłości i rozsądku nadal chce z Tobą być.
Dla mnie wybór jest prosty.
Wracając, będziesz musiała znacznie ograniczyć przyjemności i poziom życia. Ale myślę, że lepiej żyć w niedostatku, z osobami kochanymi, niż żyć samotnie we względnym komforcie.

Problem drugi, to zdrada Twojego męża. Zdrady mają różny charakter i powody.
Narażę się teraz płci pięknej, ale uważam, że zdrada Twojego męża nie była najgorsza z możliwych.
Facet po długiej samotności zaczął budzić się obok kobiety, która zapewne starała się do takiej sytuacji doprowadzić. Przyznał Ci się do tego. Nie oszukiwał i nie próbował wywłaszczyć Cię z Twojego majątku (przepisał wasz dom na Ciebie). Zachowywał się zgodnie z ustaleniami i nie "szczuł" przeciw Tobie dziecka. To bardzo dużo, to nawet więcej niż w niektórych "normalnych" małżeństwach.
Gdyby kochanka była ważniejsza dla niego od Ciebie słuchałby jej i jej ulegał. Zapewne nie miałabyś już dzisiaj domu, a dzieciak patrzyłby na Ciebie z obrzydzeniem.
Dlatego zaryzykowałbym dać mu jeszcze jedną szansę. Możesz wygrać dużo więcej, niż masz obecnie.

Problem trzeci dotyczy Twojego dziecka. Jest już nastolatkiem, to ostatni moment, by poczuł Twoją bliskość. Możesz zaczekać i sprowadzić go do siebie. Nie jest jednak pewne, że będzie chciał zostawić przyjaciół. Poza tym nie pisałaś o swojej sytuacji finansowej, jako bardzo dobrej.

Problem czwarty: znalezienie źródła dochodu w Polsce. Z Twojego opisu wnioskuję, że jesteś osobą solidną, choć niezbyt przebojową (mam nadzieję, że nie uraziłem). Jak napisałaś masz też pewne oszczędności. Oszczędności, które na zachodzie mają małą wartość w Polsce są dużo cenniejsze. Sądzę, że wystarczą Ci na rozpoczęcie jakiegoś interesu. Nie dasz rady prowadzić go sama, więc rozejrzyj się za kimś "ze smykałką" . Najlepiej by była to osoba zaufana (choć w interesach nie ma przyjaciół). Jak widzę potencjalni wspólnicy już się zgłaszają big_smile.
W razie potrzeby mogę służyć poradą big_smile. Jestem leniwy sad, ale moje pomysły wszyscy doceniają big_smile.

6

widzisz, życie powinno być funkcją celu.
Działania które podejmujemy powinny umożliwiać nam osiągnięcie celu.
Problem powstaje wtedy kiedy wydaje nam się że mamy dwa cele - w Twoim przypadku dziecko, mąż rodzina lub praca (partner chyba nie ,... dusisz się z nim)
Jednak wydaje mi się że to błędne spojrzenie. To nie są cele ale sposoby ich osiagnięcia.
Określ swoje oczekiwanai od zycia, uczucia których chcesz doznać,
- spełnienie jako pracownica, kochanka, żona, matka, podróżniczka itd.
Określ sobie co, kiedy będziesz u kresu na tej ziemi, bedzie powodowało że czujesz się dobrze, a następnie rób tak żeby to osiągnąć smile
Masz wydaje mi się dosyć komfortową sytuację, jesteś na rozstaju dwóch dróg, każdy prwowadzi w przeciwnym kierunku, ale pytanie czy na każdej, badź jednej z nich uda Ci się umieścić więcej istotnych elementów "spełnienia".
Analizę misisz zrobić sama. Tylko Ty znasz swoje prawdziwe oczekiwania od życia. Weż kartkę , napisz je, przypisz wartości na skali 1 do 5 i podsumuj - gdzie wychodzi więcej ?

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Powrót z zagranicy do ex męża

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024