Kompetencje miękkie - jaki mają wpływ na jakość pracy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Kompetencje miękkie - jaki mają wpływ na jakość pracy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1

Temat: Kompetencje miękkie - jaki mają wpływ na jakość pracy?

Czytając ogłoszenia o pracę da się zauważyć, że kompetencje miękkie odgrywają kluczową rolę przy doborze kandydata na określone stanowisko. Stały się równie istotne jak kompetencje twarde ( wiedza, doświadczenie) oraz kompetencje poznawcze ( umiejętność szybkiego przetwarzania inf. ). Często to właśnie kompetencje miękkie decydują o wyborze danego kandydata  np. jeśli profile konkurentów są mocno zbliżone.
Osoba, która ma wysoki poziom umiejętności miękkich dobrze radzi sobie ze stresem, jest asertywna, potrafi się sama motywować i jest konsekwentna w działaniach. Dobrze zarządza czasem, jest sprawna w autoprezentacji i tworzeniu swojego wizerunku, odnosi sukces w negocjacjach, skutecznie komunikuje się i współpracuje z innymi ludźmi. Jest kreatywna, potrafi rozwiązywać konflikty i dobrze się sprawdza w zarządzaniu zespołem. Umiejętności te niewątpliwe pomagają usprawnić funkcjonowanie firmy, dlatego też są coraz bardziej doceniane przez pracodawców.

A jakie jest wasze zdanie? Jaki wpływ kompetencje miękkie mają na funkcjonowanie firmy?( jakość pracy)  Czy przy pisaniu cv piszecie szablonowo czy faktycznie możecie podać przykłady, które potwierdzą wasze umiejętności?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kompetencje miękkie - jaki mają wpływ na jakość pracy?

Przez kilka lat zajmowałam kierownicze stanowisko, które wiązało się również z rekrutacją nowych pracowników w miejsce zwalnianych wakatów. Przyznaję, że samo C.V. stosunkowo niewiele mi o tych ludziach mówiło (suche, puste informacje), a dopiero rozmowa, na której miałam okazję zadać pytania rozszerzające aplikacyjne informacje, a przede wszystkim bliżej przyjrzeć się kandydatowi, dawała mi jakiś szerszy obraz i umożliwiała podjęcie ostatecznej decyzji. Bardzo zwracałam uwagę na komunikatywność, sposób mówienia, w tym na umiejętność poprawnego wysławiania się, kojarzenia faktów, na argumentację, zdolności negocjacyjne, bo w placówce bankowej, na stanowisku doradcy klienta, to wszystko było bardzo ważne. Ważna była również umiejętność współpracy w zespole. I przyznaję, że zdarzało się, że pracę dostawali kandydaci z uboższym doświadczeniem i kwalifikacjami, ale za to dobrze zmotywowani i z odpowiednią do miejsca pracy osobowością.

Pytasz jaki wpływ na funkcjonowanie firmy mają kompetencje miękkie. Otóż - moim zdaniem - ogromny. Dopiero zmotywowany, współpracujący i dobrze zorganizowany pracownik, to pracownik jakiego potrzebuje firma. Każda!

3

Należy też dodać, że owe kompetencje, które wpływają na jakość pracy powinien również, a może nawet przede wszystkim, posiadać kierownik ( w końcu "ryba psuje się od głowy" ).
Ja pracowałam kiedyś w takiej firmie gdzie dyrektor wyskakiwał z inwektywami, nie przebierał w słowach dodatkowo nie potrafił zmotywować ani nas ani siebie, no jedyne czego nie mogę mu zarzucić to asertywność smile Takie zachowanie wpływało na całokształt nie tylko jego pracy, ale również na jakość pracy naszej, naszego rozwoju etc.
Często spotykacie się z tego rodzaju "kierownictwem"? jak brak takich kompetencji u osoby zarządzającej wpływa na waszą jakość pracy? na pewno są osoby, który potrafią to zignrować i pracować z dystansem. Ciekawa jestem każdej opinii.

4 Ostatnio edytowany przez brzydulla (2013-01-12 21:33:05)

To tak to się nazywa: kompetencje miękkie? Jakkolwiek,to niestety ja posiadam ich brak całkowity i to mnie dyskwalifikuje z większości prac, zwłaszcza w dobie kryzysu i na nic mi certyfikaty. Sama widzę że wypadam marnie i nieprzekonująco ale moim zdaniem nie da się tego naprawić. Czy ma to wpływ na jakość pracy? Jasne że ma,i obiektywnie muszę przyznać że się potencjalnym pracodawcom nie dziwię. Ktoś kto jest komunikatywny, ma zdolność autoprezentacji i negocjacji jest bardziej przekonujący i zapewni firmie lepszą efektywnośc i zysk. No chyba że jakaś praca kompletnie na zapleczu ale takich niewiele jest w dzisiejszych czasach. Nie w mojej branzy w każdym razie.

5

Nie zdarzyło mi się nigdy pracować w korporacji, jakiejś dużej firmie, obecnie jestem freelancerem pracującym na umowę śmieciową, ALE:
Miewam szefów; raz takich, którzy nadzorowali moją pracę non stop przez 8h, innym razem (jak teraz) bardzo pośrednich, którym składam jedynie raporty dotyczące swojej pracy.

Co do samych szefów; trzeba zaakceptować jedną rzecz: szef jest innym człowiekiem w pracy i innym prywatnie. Spotkałam w swym życiu mnóstwo osób - pracowników (kobiet) które nie wiedziały tego, nie potrafiły zaakceptować i personalnie brały do siebie dosłownie wszystko, po czasie zwalniając się z hukiem w poszukiwaniu "lepszego szefa".
Natomiast gdyby przeanalizować zachowanie samego szefa- był upierdliwy, niechętny do dawania podwyżek, zawsze miał mnóstwo "ale" i zadań "na wczoraj" - ale cóż, taki zwykle jest szef smile
Pracownice, które znam a o których mowa, zdecydowanie nie posiadały kompetencji miękkich big_smile

6 Ostatnio edytowany przez KGB (2013-01-15 14:05:22)

W wątku o motywacji http://www.netkobiety.pl/t48316.html rozmawiałyśmy o tym, że jednym z narzędzi motywacji może być rozmowa, konstruktywna krytyka itd. no własnie! i tutaj nam się "zlewa w całość" , ponieważ aby odpowiednio przeprowadzić rozmowę motywującą z pracownikiem trzeba mieć kompetencje miękkie i umiejętnie je wykorzystać - mówię tutaj oczywiście o roli szefa. To wszystko składa się w jedną całość : wówczas pracownik będzie zadowolony tym samym bardziej produktywny, a szef usatysfakcjonowany.
Myślę, że to są rzeczy jasne, nic nowego nie wymyśliłyśmy, ale jednak wciąż się z tym spotykam że poziom komunikacji w firmach jest na przerażająco niskim poziomie.
Wracając do brzydulla, która pisze o tym, iż jest dobrym specjalistą a niekoniecznie posiada ów kompetencje miękkie. Uważam, że w takiej sytuacji szef może  zyskać dobrego specjalistę a dzięki systemom szkoleniowym w firmie ( np coaching) pomóc i doskonalić jej kompetencje miękkie, co oczywiście będzie przynosiło dodatkowe korzyści przede wszystkim dla firmy. Obawiam się jednak, że na nasze realia to zbyt idealistyczna perspektywa.
Jak myślicie?

7

KGB, myslisz że kompetencji miękkich można się nauczyć?

Ja mam poważne wątpliwości. To znaczy pewnie można ale tylko do pewnego stopnia. Jeśli się ma chociaż minimalne predyspozycje to można je udoskonalić, ale bez predyspozycji to walenie głową w mur.
Ja zawsze byłam 'inna' od rówieśników. Nie umiałam nawiązać kontaktu w grupie. I przez 35 lat od dnia mojego pierwszego dnia w przedszkolu niewiele się zmieniło. Od 4 lat jestem w UK i nie mam ani jednej koleżanki/kolegi.
Autoprezentacja? Negocjacje? Kreatywność? Rozwiązanie konfliktów? Zapomnij! Nikt mnie nie nauczy jak zachowywać się w takich sytuacjach bo nikt mi nie poda gotowych formułek do zapamiętania. A bez formułek po prostu właściwe odpowiedzi nie przychodzą mi do głowy. Nie wyobrażam sobie żeby był na to jakiś sposób.
Widziałam jakąś reklamę warsztatów która mówiła 'każdy może nauczyć się być menadżerem'. Uważam że to bzdura. Nie każdy może być skoczkiem narciarskim, skrzypkiem, projektantem wnętrz,politykiem - i nie każdy może też być menadżerem.
Nie rozumiem jak 10 godzin jakiegoś treningu miałaby dać mi to do czego 40 lat pracy i doświadczeń nawet mnie nie przybliżyło?
Zawsze w zyciu miałam także jak coś wydawało mi się do nauczenia to się tego nauczyłam,a jak coś budziło lęk i wydawało się górą nie do przebycia to takie pozostawało mimo że starałam się tego nauczyć - że choćby wymienię prowadzenie samochodu czy robienie prezentacji.

PS. Nigdy  nie mówiłam że jestem dobrym specjalistą. W tym zakresie  niestety też poległam.

8

brzydulla jestem przekonana, że da się nauczyć smile. Nic nie przychodzi lekko, ale trochę detreminacji, pracy, samodyscypliny i dobrego "nauczyciela" a efekt da się zauważyć i co ważne odczuć. Przykro mi jeśli dotychczas miałaś inne doświadczenia, ponieważ te rzutują na dalsze postrzeganie formy rozwoju poprzez szkolenia ( warsztaty, coaching ). Niestety nie jestem w stanie pomóc na forum w tym aspekcie.

Co do kwestii specjalisty, ja zrozumiałam, że jesteś smile i jestem przekonana, że jest dziedzina na której znasz się wyjatkowo, ale należy to wyeksponować.

To nie jest tak, że po jednym szkoleniu, warsztacie człowiek staje się kims innym smile no cudów nie ma ( choć spotykam się z takimi, którzy obiecują big_smile ) . Wszystko wymaga czasu, poświęcenia i ogromnego nakładu pracy a przede wszystkim CHĘCI!

Jak wynika z dotychczasowych dywagacji w powyższych postach, kompetencje miękkie mają wpływ na jakość pracy więc dlaczego nie poprawiać sobie komfortu pracy? wyników naszej pracy?

9

KGB napisał/a:

Jak wynika z dotychczasowych dywagacji w powyższych postach, kompetencje miękkie mają wpływ na jakość pracy więc dlaczego nie poprawiać sobie komfortu pracy? wyników naszej pracy?

dlatego:

KGB napisał/a:

To nie jest tak, że po jednym szkoleniu, warsztacie człowiek staje się kims innym smile no cudów nie ma ( choć spotykam się z takimi, którzy obiecują big_smile ) . Wszystko wymaga czasu, poświęcenia i ogromnego nakładu pracy a przede wszystkim CHĘCI!

Plus, zapomniałaś dodać, kasy. W UK to może kosztować fortunę.
A jak i tak jestem w niebezpiecznej sytuacji, mogę zostać bez pracy na długo i oszczędności są mi potrzebne. Zwłaszcza że już wtopiłam na kredycie w CHF. Więc niekoniecznie chcę inwestować więcej w coś w co może nie przynieśc efektów...

10

Wiesz, nie mam wiedzy na temat darmowych warsztatów w UK ale masz rację, że ciężko inwestować w momencie kiedy mamy inne priorytety. Zgadzam się smile dlatego fajnie, jeśli mamy taką możliwość od pracodawcy.

11

W Polsce darmowych też nie ma!

12

Brzydulla w Polsce jak najbardziej są smile jeżeli będziesz zainteresowana zapraszam na priv.

13

A kto robi cokolwiek za darmo? Każdy przecież musi z czegoś zyć...

Niemniej- chętnie spróbuję. Chociaż nie jestem przekonana co do skuteczności.
Podobnie było z prawe jazdy. Niektórzy mówili: każdy może się nauczyć. Byłam na kursie raz, jeszcze jako nastolatka, oblałam egzamin i więcej nie poszłam. Po jakichś 10 latach poszłam na kurs znowu, zdałam za 4 razem i po mnóstwie dodatkowych lekcji. Potem bałam się jeździć więc znowu wzięłam dodatkowe lekcje. W efekcie jeżdżę jako tako ale tylko po znanym terenie, w nieznanym terenie gubię się tzn nie mogę znaleźć drogi no i przy tym robię błędy i do tragedii niewiele potrzeba. Więc rzeczywiście - do jakiegoś tam stopnia nauczyłam się, ale to jest chyba maksimum moich możliwości w tym zakresie chociaż wciąż niewystarczająco żeby bezpiecznie prowadzić.

14

Koleżanko,
może warto by się zastanowić, co się wydarzyło w Twoim życiu, że tak się postrzegasz. Nad czym warto popracować, aby zmienić ten obraz.
Co na tą chwilę możesz zrobić, aby dokonać zmian, na których Ci zależy.

15

Ja tylko dodam, że teraz jest moda na to aby w pracy być "widocznym". Każdy szef chce komunikatywną osobę, która szybko nawiązuje nowe relacje, która potrafi rywalizować przynosząc sukces szefowi albo zespołowi. Mile widziane są osoby tzn. dobrze wygadane, które swoją postawą sprawiają wrażenie pewnych siebie. Asertywne, energiczne, szybkie.

Ok! Te cechy są ważne, szczególnie jak ktoś pracuje w sprzedaży. Jednak absurdem jest wymagać takich cech na stanowiskach gdzie w rezultacie najbardziej liczy się precyzja, dokładność, fachowość. Gdzie często przy tego typuj pracy nie ma potrzeby posiadania umiejętnosci nawiązywania nowych znajomści, co najwyżej umiejętności przekazywania istotnych informacji. Dobrej ogranzacji pracy własnej itp.

Tym bardziej, że osoba energiczna raczej zanudzi się i nie wysiedzi kilku godzin nad jakimś np. wymagającym precyzji projektem. Natomiast ktoś spokojny nie ma ochoty na siłę "przyjaźnić się z zespołem" aby ktoś inny nie zarzucił mu braku umiejętności pracy z ludźmi. Co akurat jedno nie musi wykluczać drugiego.

Zresztą ludzie raczej instynktownie wybierają sobie zawody zgodnie z osobowością, temperamentem. Wiadomo, że innych cech powinno się oczekiwać, wymagać od sprzedawcy, a jeszcze innych od informatyka, czy księgowej.

Jednak ja mam wrażenie, że pracownicy jak i szefowie te cechy (asertywność, komunikacyjność, elastyczność itp.) często mylą z cwaniakowaniem i agresją. Czesto paradoksalnie osoby kłótliwe, atakujące kogoś innego aby się same wybielić, ogólnie nieustępliwe, krzykliwe są odbierane jako te pewne siebie, komunikatywne, asertywne. W moim poczuciu to jest żałosne. Tym bardziej, że jak taka osoba awansuje na np. lidera zespołu to jakoś słabo widzę aby taki ktoś potrafił swoich podopiecznych zmotywować, czy czegoś nauczyć.

16

Dla mnie rozmowa kwalifikacyjna to jedna wielka bzdura. Czego można dowiedzieć sie o człowieku przez 15 min, rozmowy. Ja mam tego pecha że zawsze jest coś mnie dyskwalifikuje w oczach pracodawcy i nie mam zielonego pojęcia co to jest.
Zatrudniają osoby wg. osób rekrutujących lepsze.....

Tak mi ostatnio powiedziano ,, Niestety nie otrzymała Pani tej pracy , ponieważ była osoba lepsza od Pani..

Ok. Za dwa miesiące ta lepsza osoba okradła firme i dała dyla.

17

enya napisał/a:

Jednak ja mam wrażenie, że pracownicy jak i szefowie te cechy (asertywność, komunikacyjność, elastyczność itp.) często mylą z cwaniakowaniem i agresją. Czesto paradoksalnie osoby kłótliwe, atakujące kogoś innego aby się same wybielić, ogólnie nieustępliwe, krzykliwe są odbierane jako te pewne siebie, komunikatywne, asertywne. W moim poczuciu to jest żałosne. Tym bardziej, że jak taka osoba awansuje na np. lidera zespołu to jakoś słabo widzę aby taki ktoś potrafił swoich podopiecznych zmotywować, czy czegoś nauczyć.

Zgadzam się. Bardzo często tak jest, że cwaniactwo jest interpretowane jako asertywność. Najgorszy scenariusz jest wtedy kiedy taka "pseudo asertywna" osoba awansuje i uczy młodych jak mają być "asertywni" wobec klientów. Wtedy rozgrywa się dramat ponieważ szereg klientów nie godzi się na taką "asertywność " i rezygnują, wyniki spadają w konsekwencji zaczynają się zwolnienia i to najczęściej tych nieboraczków których jakiś cwaniakowaty typ uczył "asertywnego" zachowania.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Kompetencje miękkie - jaki mają wpływ na jakość pracy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024