Kosmiczny rachunek za prąd!Proszę o pomoc.ENERGA. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Kosmiczny rachunek za prąd!Proszę o pomoc.ENERGA.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 32 ]

Temat: Kosmiczny rachunek za prąd!Proszę o pomoc.ENERGA.

Witam Kochane Net Kobietki.
Szukam informacji na temat płatności za prąd.
Moja koleżanka mieszka w niwielkim domu.Gdzie prądu zużywa do:oświetlenia,tv,pranie,piekarnik( bardzo rzadko) no i bojler elektryczny.
Do tego wiadomo drobne pobieranie prądu typu:ładownie telefonu,żelasko.
W zeszłym miesiącu 3 grudnia zapłaciła rachunek 95,40zł.
Dziś poprosiła mnie bym podała stan licznika przez internet.
Trzeba było podać dwa stany,nocny i dzienny.Zrobiłam wszystko jak trzeba było i wyskoczył komunikat,że zużyła od grudnia do dnia dzisiejszego 1685.0000KWH i ma do zapłaty 890,55zł.
Była w szoku jak Jej to napisałam.
Czy to jest możliwe,że w ciągu miesiąca zużyła tyle prądu?Gdzie dziewczyna na prawdę stara się oszczędzać.

P.S.
patrząc na faktury jakie miała wystawiane,w ogóle nic nie rozumiem:
2012/10/16 zużycie  680.0000KWH do zapłaty374,14zł
2012/11/16 zużycie -680.0000KWH do zapłaty-374,14zł
2012/11/16 zużycie -793.0000KWH do zapłaty-434,10zł
2012/10/16 zużycie 793.0000KWH do zapłaty 434,10zł
2013/01/10 zużycie 1685.0000KWH do zapłaty 890,55zł
2012/10/16 zużycie 787.0000KWH do zapłaty 430,90zł
2012/11/16 zużycie -787.0000KWH do zapłaty-430,90zł
2012/11/16 zużycie -741.0000KWH do zapłaty-406,63zł
2012/10/16 zuzycie 741.0000KWH do zapłaty 406,63zł
2012/11/16 zużycie 108.0000KWH do zapłaty 51,83zł
2012/10/16 zużycie 589.0000KWH do zapłaty311,80zł
2012/10/16 zużycie 939.0000KWH do zapłaty511,53zł

Jak to odczytywać?Bo ja nic z tego nie rozumiem.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kosmiczny rachunek za prąd!Proszę o pomoc.ENERGA.

Specjalista nie jestem. Ale z doświadczenia (jako elektryk) tak wielkie zużycie prądu może wynikać z :
- Uszkodzony mechanicznie licznika (zdarza sie czesto)
- Ktoś podkrada trochę prądu?
A ile koleżanka płaci za 1 KWh ? W taryfie dziennej / nocnej?

3

Nie wiem dokładnie,musiałabym ją spytać ale pisała coś o taryfie 39gr.
Byłam bardzo zdziwiona jak zobaczyłam ile KWH zużyła.
Ja mieszkam z narzeczonym i prawie,że codziennie robię pranie ( fakt,że pralka ma klasę A+++),ale do tego piekarnik-też bardzo często,mikrofala,TV prawie cały dzień,do tego laptop,oświetlenie,ładowania telefonów i inne domowe urządzenia zwykłe i przez 3 miesiące zużyliśmy 285KWH.
A wiem,że dziewczyna na prawdę stara się oszczędzać.Też Jej odrazu napisałam,żeby sprowadziła kogoś do sprawdzenia licznika( jednak jak licznik okaże się Ok będzie musiała liczyć się z kosztami ok 220zł za sprawdzenie).
No i pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy,że ktoś im się dokłada do tych KWH...

4

duży ten rachunek,u nas dom 200 metrowy i rachunek nie większy niż 450 zł,ale to już max,latem max jest 330 zł,a właściwie wszystko co pożera prąd chodzi na okrągło
albo ktoś ciągnie na jej koszt,albo coś z licznikiem nie tak
a tak po za tym to nie wiadomo o co w tej fakturze chodzi

5

Ja tą sytuację potrafię wyjaśnić ale z mojego punktu widzenia, bo nie wiem jak to jest u koleżanki. Otóż u nas zapłatę za prąd dokonuje się w systemie prognoz, tzn. raz na 6 miesięcy spisywany jest stan licznika, wtedy elektrownia wystawia na najbliższe pięć miesięcy do przodu faktury na podstawie swoich wyliczeń i prognoz, opierając się na poprzednim zużyciu. W 6 miesiącu znów przychodzi Pan i spisuje stan licznika i wtedy wystawiana jest f-ra wyrównująca oraz f-ry z prognozą na kolejne 5 miesięcy. I teraz jeśli koleżanka zużywała więcej prądu niż przewidywała to prognoza to teraz musi nie tylko zapłacić za ten miesiąc, ale także wyrównać za poprzednie miesiące. Ja miałam podobną sytuację z gazem niedawno. Tak jak przewidywały to prognozy płaciłam po 350 zł miesięcznie a jak przyszła faktura wyrównująca to musiałam zapłacić na raz 1200 zł!

6

Też mam tzw. prognozy i nie jestem zadowolona. W zeszłym roku była spora niedopłata. Teraz była spora nadpłata. Lepiej płacić na bieżąco. Cudują.

7

My w trakcie budowy jeszcze, mieliśmy dwa razy rachunki około 2000zł. Też mamy "prognozy" hmm

8

to co wy macie za dostawców? my te 450 płacimy co 2 miesiące i to jest najwyższa kwota raz w roku

9

Jej dostawcą produ  jest ENERGA.
I ma rozliczenie rzeczywiste,czyli co miesiąc musi sama spisywać licznik i podawać stan przez tel.albo przez internet.
Zadzwoniła dziś i ma ktoś przyjechać sprawdzić licznik.Jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
Ona ma malutki dom.Dwa pokoje,małą kuchnię,łazienkę i korytarz.
Górę -jeden pokój,zajmuje Jej młodsza siostra,której i tak prawie w ogóle nie ma.

10 Ostatnio edytowany przez dagaczek (2013-11-19 15:38:18)

witam, borykam się z takim problemem w sprawie prądu i bardzo proszę o pomoc gdyż nie mam pojęcia co o tym myśleć: obecnie mam taryfę G12w znaczy że taryfa nocna (tzw prąd tańszy) obejmuje godziny między 22.00 a 6.00 i 13.00 a 15.00 oraz weekendy i święta zaznaczone w kalendarzu na czerwono a pozostałe godziny to taryfa dzienna (tzw droższy prąd) ostatnio płacę bardzo duże rachunki za prąd a co miesiąc sama spiuję licznik i wtedy płacę  za zużycie rzeczywiste, wczoraj minęły 2 tygodnie od ostatniej płatności i z ciekawości spisałam licznik okazało się, że zużycie było bardzo duże, bo na godzinę 19.30 z I taryfy wynikało że użyłam 100kWh a z II taryfy 175kWh masakra pomyślałam, bo to jest już koszt okolo 134 zł bez dodatkowych opłat. Pomyślałam, że nie będę już używała bojlera żeby na koniec miesiąca rachunek nie przekroczył 200zł ale dziś z ciekawości ile pobiera w nocy lodówka, bo nic innego nie działało (tv do 23,15)spisałam licznik o godzinie 10.45 i pokazało mi że w taryfie I przez 7H15min zużyłam 0,8 kWh a w taryfie II przez 8H zużyłam 3,1 kWh i nie rozumiem dlaczego w nocy wskoczyło mi tyle kWh a w dzień tak malutko czy to nie jest tak że jeśli lodówka (A+) zużyła w nocy przez 8 h tyle kWh to w dzień wydaję mi się też powinna zużyć tyle czy się mylę??? proszę o podpowiedź co mam z tym zrobic byłam w elektrowni to mi Pani powiedziała że mam nowy licznik (faktycznie 1,5 miesiąca) i napewno dobrze wskazuje i że tyle pewnie zużywam a ona nie wie co mam w domu na prąd a jak chcę to mogą wziąć licznik do ekspertyzy ale jak będzie z nim wszystko dobrze to płacę za to 200zł masakra nie wiem co z tym zrobić.. pomóżcie z góry bardzo  dziękuję za odpowiedzi

11

Kiedyś miałam podobną sytuację w wynajmowanym mieszkaniu. Powodem był uszkodzony bojler elektryczny: w ogóle się nie wyłączał i cały czas grzał na maksa prawie wrzątek.

12

no ok smile  tylko, że w mojej sytuacji jest dziwne to, że w nocnej taryfie od 22.00 do 6.00 rano pobrało mi 3,1 kWh a w dzień przez tyle samo czasu 1 kWh zaczynam się zastanawiać czy ktoś nie podpina się do mnie, chociaż myślę, że to raczej nie możliwe ale na wszelki wypadek wyłączę dziś wszystko na noc żeby mieć pewność no i w ogóle dziś spisuję licznik co godzinę i tak jakoś dziwnie te kWh wskakują więc jest też opcja że licznik jest trefny mimo tego, że nowy sad no i jakbym miała coś z lodówką to raczej by cały czas brała prąd a ona normalnie "się zachowuje" jak zawsze

13

Moja koleżanka,której sytuację opisałam ,też miała problem z bojlerem.I okazało się też potem,że jakieś przebicie prądu było w ścianie...dlatego takie kosmiczne rachunki.
Swoją drogą...sporo ludzi narzeka na te rachunki z tymi taryfami.

14

to przebicie prądu było od bojlera??

15

Nie, miała zepsuty bojler-to raz.
A dwa, miała w ścianie przebicie prądu...uszkodzoną instalację.I zwyczajnie prąd uciekał.

16 Ostatnio edytowany przez N4VV (2013-11-19 19:25:46)

sandra9011 napisał/a:

...
Trzeba było podać dwa stany,nocny i dzienny.Zrobiłam wszystko jak trzeba było i wyskoczył komunikat,że zużyła od grudnia do dnia dzisiejszego 1685.0000KWH i ma do zapłaty 890,55zł.

To jest spoko. Całkiem niedużo.

sandra9011 napisał/a:

...
P.S.
patrząc na faktury jakie miała wystawiane,w ogóle nic nie rozumiem:
2012/10/16 zużycie  680.0000KWH do zapłaty374,14zł
2012/11/16 zużycie -680.0000KWH do zapłaty-374,14zł
2012/11/16 zużycie -793.0000KWH do zapłaty-434,10zł
2012/10/16 zużycie 793.0000KWH do zapłaty 434,10zł
2013/01/10 zużycie 1685.0000KWH do zapłaty 890,55zł
2012/10/16 zużycie 787.0000KWH do zapłaty 430,90zł
2012/11/16 zużycie -787.0000KWH do zapłaty-430,90zł
2012/11/16 zużycie -741.0000KWH do zapłaty-406,63zł
2012/10/16 zuzycie 741.0000KWH do zapłaty 406,63zł
2012/11/16 zużycie 108.0000KWH do zapłaty 51,83zł
2012/10/16 zużycie 589.0000KWH do zapłaty311,80zł
2012/10/16 zużycie 939.0000KWH do zapłaty511,53zł

Jak to odczytywać?Bo ja nic z tego nie rozumiem.

Ja niestety również nie.

17 Ostatnio edytowany przez sandra9011 (2013-11-19 19:45:48)

Od grudnia do stycznia zużyła prądu na ponad 800zł....to jest dla Ciebie całkiem niedużo???
Przecież to jest tylko miesiąc czasu!!

18

1685.0000KWH tyle to my w pół roku zuzywamy,cos nie tak jest napewno

19

sandra9011 napisał/a:

Od grudnia do stycznia zużyła prądu na ponad 800zł....to jest dla Ciebie całkiem niedużo???
Przecież to jest tylko miesiąc czasu!!

Sorka - ubzdurałem sobie, że to teraźniejszy watek.

20

dagaczek napisał/a:

witam, borykam się z takim problemem w sprawie prądu i bardzo proszę o pomoc gdyż nie mam pojęcia co o tym myśleć: obecnie mam taryfę G12w znaczy że taryfa nocna (tzw prąd tańszy) obejmuje godziny między 22.00 a 6.00 i 13.00 a 15.00 oraz weekendy i święta zaznaczone w kalendarzu na czerwono a pozostałe godziny to taryfa dzienna (tzw droższy prąd) ostatnio płacę bardzo duże rachunki za prąd a co miesiąc sama spiuję licznik i wtedy płacę  za zużycie rzeczywiste, wczoraj minęły 2 tygodnie od ostatniej płatności i z ciekawości spisałam licznik okazało się, że zużycie było bardzo duże, bo na godzinę 19.30 z I taryfy wynikało że użyłam 100kWh a z II taryfy 175kWh masakra pomyślałam, bo to jest już koszt okolo 134 zł bez dodatkowych opłat. Pomyślałam, że nie będę już używała bojlera żeby na koniec miesiąca rachunek nie przekroczył 200zł ale dziś z ciekawości ile pobiera w nocy lodówka, bo nic innego nie działało (tv do 23,15)spisałam licznik o godzinie 10.45 i pokazało mi że w taryfie I przez 7H15min zużyłam 0,8 kWh a w taryfie II przez 8H zużyłam 3,1 kWh i nie rozumiem dlaczego w nocy wskoczyło mi tyle kWh a w dzień tak malutko czy to nie jest tak że jeśli lodówka (A+) zużyła w nocy przez 8 h tyle kWh to w dzień wydaję mi się też powinna zużyć tyle czy się mylę??? proszę o podpowiedź co mam z tym zrobic byłam w elektrowni to mi Pani powiedziała że mam nowy licznik (faktycznie 1,5 miesiąca) i napewno dobrze wskazuje i że tyle pewnie zużywam a ona nie wie co mam w domu na prąd a jak chcę to mogą wziąć licznik do ekspertyzy ale jak będzie z nim wszystko dobrze to płacę za to 200zł masakra nie wiem co z tym zrobić.. pomóżcie z góry bardzo  dziękuję za odpowiedzi

Wyłącz wszystko - ale dokładnie wszystko - licznik powinień przestać zliczać (musi byc sygnalizacja - w starych była tarcza z paskiem).
Skombinuj zwykła żarówkę 100W (może być 2x 60W).
Włącz żarówke/i i zmierz okres zliczania na liczniku stoperem.
Odczytaj z tabliczki (albo sfoć tabliczkę) ilość impulsów per kWh.
Z tych danych obliczę, czy masz dac licznik do ekspertyzy.

21

witam, zacznę od tego, że w nocy miałam wszystko wyłączone i stan licznika się nie zmienił, znaczy napewno się nikt nie podpina. Włączyłam światło na żarówkach zwykłych 75W i  25W i poszłam liczyć impulsiki smile i według mnie jeśli dobrze liczyłam od pierwszego impulsu włączając stoper wyszło mi 11 impulsów na minutę (mam nadzieję że dobrze to zrobiłam) bardzo proszę o wyliczenie i bardzo dziękuję za pomoc smile jeśli zrobiłam coś nie tak to mogę zrobić to jeszcze raz smile pozdrawiam

22 Ostatnio edytowany przez N4VV (2013-11-20 08:38:53)

Dobrze, tylko jeszcze potrzebna jest stała licznika, tj. ilość impulsów na kWh. Ta wartość jest podawana na tablicze znamionowej licznika. Może byź np. 750 na kWh. Później wszysko sporowadza sie do wyliczenia przez mnożenie i dzielenie mocy chwilowej pobieranej przez żarówki. Jeśli sie zgadza +- 10% to licznik jest ok. Ja będę mógł to policzyć jutro, bo dziś jestem trochę zajety.

Aha - 100W to jest 0.1kW. Może ktoś Ci wyliczy prędzej, to jest naprawdę nietrudne.

23 Ostatnio edytowany przez dagaczek (2013-11-20 14:50:03)

no tak smile  dziękuję bardzo smile stała licznika to jest 6400 imp/kWh a według moich obliczeń wychodzi 6600 na kWh chyba, że się mylę, ale poczekam do jutra, jakby Pan mógł to przeliczyć to będę wdzięczna..

24

dagaczek napisał/a:

no tak smile  dziękuję bardzo smile stała licznika to jest 6400 imp/kWh a według moich obliczeń wychodzi 6600 na kWh chyba, że się mylę, ale poczekam do jutra, jakby Pan mógł to przeliczyć to będę wdzięczna..

Zgadza się. Jeśli użyte żarówki, to były prawdziwe żarówki (czysta rezystancja) i stała faktycznie 6400, to by znaczyło, że licznik jest raczej ok i należało by poszukac pożeracza energii.

A Pany to Lechia, albo inszy klub szprotowy (do wyboru).

25

smile bardzo mi miło zwał jak zwał smile a wracając do sprawy mojego prądu to koleżanka dziś mi uświadomiła, że źle spisuję licznik sad masakra tyle nerwów, przez jednego takiego z elektrowni, który zmieniając licznik nie poinformował mnie, że inne "parametry" mam spisywac, no cóż, jutro zaś pojadę do elektrowni i zobaczę co tym razem mi powiedzą, ale bardzo dziękuję za pomoc.. pozdrawiam

26

no i okazało się, że mam sporą nadpłatę za prąd smile może to i dobrze najważniejsze jest to, że wszystko dobrze się skończyło smile pozdrawiam

27

Z dobrego serca radzę jeśli istnieje taka możliwość zmienić operatora prądu, sama mam energe i niestety nie mogę jej zmienić, natomiast rachunki tak samo kosmiczne

28

U mnie pojawił się podobny problem.Mam nowy licznik od pradu.Przez pierwszy miesiąc zuzylismy 72 kw a teraz po dwóch miesiącach wychodzi nam 402 kw-czyli jakby przez miesiąc było 201 kw.Wydaje mi sie to nie mozliwe ale...sama nie wiem.Mamy bojler elektryczny,włączamy go 2 razy w tygodniu na 3 h czy to mozliwe by on tak naciognął kw?

29

Małpa69 napisał/a:

Z dobrego serca radzę jeśli istnieje taka możliwość zmienić operatora prądu, sama mam energe i niestety nie mogę jej zmienić, natomiast rachunki tak samo kosmiczne

niestety nie mam możliwości zmienić operatora, choć chyba nawet nie chcę, zmieniłam przed zmianą taryfy na Centrum Energetyczne z Radomia ale potem jak się naczytałam na necie ,że oszukują, że ludzie płacą podwójnie rachunki kosmiczne to szybciutko się wycofałam i cieszyłam się, że jak umowa podpisana w domu to mam 10 dni na rezygnację co też zrobiłam i nie chciałabym znowu przechodzic przez ten stres więc niech jest jak jest smile zostanę z Energą może drogo ale bezpiecznie smile

30

Werona28 napisał/a:

U mnie pojawił się podobny problem.Mam nowy licznik od pradu.Przez pierwszy miesiąc zuzylismy 72 kw a teraz po dwóch miesiącach wychodzi nam 402 kw-czyli jakby przez miesiąc było 201 kw.Wydaje mi sie to nie mozliwe ale...sama nie wiem.Mamy bojler elektryczny,włączamy go 2 razy w tygodniu na 3 h czy to mozliwe by on tak naciognął kw?

nic nie piszesz jaką masz taryfę, co myslę że przydatne byłoby w udzieleniu odpowiedzi być może źle spisujesz licznik tak jak ja smile wydaje mi się, że bojler tak dużo nie ciągnie tym bardziej że włączasz go dwa razy w tygodniu.. ale może spróbuj sprawdzić licznik w ten spoób co kolega mi tu na forum proponował wtedy będziesz miała pewność, czy licznik jest dobry.. smile

31

Bojler elektryczny nie ma co ukrywać, ciągnie trochę. Ja korzystam z kuchenki indukcyjnej ale jakoś nie zauważyłam żeby rachunki znacznie wzrosły, może dlatego, że zmieniłam dostawcę. Zaryzykowałam i podpisałam już umowę , na razie jest ok, jak będzie dalej....zobaczymy

Posty [ 32 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Kosmiczny rachunek za prąd!Proszę o pomoc.ENERGA.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024