Zachowek-skad uzyskac dokumenty wspierajace sprawe - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Zachowek-skad uzyskac dokumenty wspierajace sprawe

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Zachowek-skad uzyskac dokumenty wspierajace sprawe

Sprawa o zachowek. Umarl ojciec (mieszkal w innym miescie), testament sporzadzony z wyznaczonym 1 spadkobierca- zona (2 zona bo byl rozwod z moja matka). Brak dzieci z drugiego malzenstwa, jedynym potomkiem jestem ja. Teraz ja jako corka wnosze o zachowek i dostaje pismo iz musze wszystko udokumentowac i wskazac sume. Skad wziasc wykaz nieruchomosci, kont bankowych, dochodow i wszystkiego co ojciec posiadal lub przepisal za zycia aby sporzadzic rozrachunek dla sadu (rozumiem iz jesli bylo mieszkanie nalezy wykazac jego wartosc, tak samo jak samochod, ile bylo majatku na koncie, ale skad te documenty z liczbami wziasc?)? Przeciez pozwana strona tego nie przedstawi dla mnie. Rowniez jak dowiedziec sie co bylo w testamencie?

Sprawa toczy sie w innym miescie zamieszkania niz moje. Ja mam tumor w glowie, jestem inwalidka i rowniez nie moge podrozowac. Rozumiem ze sprawa o zachowek musi toczyc sie w miejscu zamieszkania ojce, ale jak ja moge poprosic o pozwolenie zlozenia dokumentow i zeznan w moim miescie?

Rowniez jak umozyc koszty sadowe zwiazane z ta sprawa juz po jej zakonczeniu. jak juz wspomnialam jestem na inwalidzkiej glodowej rencie.

dzieki

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zachowek-skad uzyskac dokumenty wspierajace sprawe

u nas była sprawa odnośnie zachowku teraz,i jeśli chodzi o oszacowanie wartości odbywało się to sądownie po przez jakiegoś tam kogoś kto przychodzi i wycenia wartość nieruchomości

3

makocz napisał/a:

...
Sprawa toczy sie w innym miescie zamieszkania niz moje. Ja mam tumor w glowie, jestem inwalidka i rowniez nie moge podrozowac. Rozumiem ze sprawa o zachowek musi toczyc sie w miejscu zamieszkania ojce, ale jak ja moge poprosic o pozwolenie zlozenia dokumentow i zeznan w moim miescie?

Rowniez jak umozyc koszty sadowe zwiazane z ta sprawa juz po jej zakonczeniu. jak juz wspomnialam jestem na inwalidzkiej glodowej rencie.

Dlaczego nie możesz pism wysyłać pocztą do tego innego miasta? Oni mogą do Ciebie - Ty możesz do nich.
Jeśli sobie nie radzisz, możesz zwrócić się o bezpłatną poradę - Centrum Praw Kobiet, Fundacja Iuris - trudno radzić, nie wiedząc gdzie mieszkasz - ale widać, że potrafisz posługiwać się internetem? Ewentualnie poprosić o adwokata z urzędu.
Kiedyś były tzw. ?Cps? ? Centralna Pomoc Sądowa - wnioski o udzielenie pomocy sądowej w sprawach cywilnych - czyli właśnie sąd przesłuchiwał w miejscu zamieszkania osoby przesłuchiwanej i odsyłał do sądu gdzie sprawa się toczyła... nie jestem na bieżąco - trzeba dopytać w miejscowym sądzie. Wniosek o zwolnienie od kosztów można złożyć w każdej chwili postępowania.
A ten ktoś taki co wycenia to biegły sądowy smile Jednakowoż musi sąd mu podać CO ma wyceniać a TO sąd musi się dowiedzieć od zainteresowanego - czyli Ciebie.

4

Anhedonia napisał/a:
makocz napisał/a:

...

Dlaczego nie możesz pism wysyłać pocztą do tego innego miasta? Oni mogą do Ciebie - Ty możesz do nich.
Jeśli sobie nie radzisz, możesz zwrócić się o bezpłatną poradę - Centrum Praw Kobiet, Fundacja Iuris - trudno radzić, nie wiedząc gdzie mieszkasz - ale widać, że potrafisz posługiwać się internetem? Ewentualnie poprosić o adwokata z urzędu.
Kiedyś były tzw. ?Cps? ? Centralna Pomoc Sądowa - wnioski o udzielenie pomocy sądowej w sprawach cywilnych - czyli właśnie sąd przesłuchiwał w miejscu zamieszkania osoby przesłuchiwanej i odsyłał do sądu gdzie sprawa się toczyła... nie jestem na bieżąco - trzeba dopytać w miejscowym sądzie. Wniosek o zwolnienie od kosztów można złożyć w każdej chwili postępowania.
A ten ktoś taki co wycenia to biegły sądowy smile Jednakowoż musi sąd mu podać CO ma wyceniać a TO sąd musi się dowiedzieć od zainteresowanego - czyli Ciebie.

dziekuje bardzo za sugestie. doceniam!

5

Anhedonia napisał/a:

nie ten ktoś w tej sprawie nazywał się inaczej,i tutaj zanim doszło do wyceny to sprawa ciągła sie już prawie 2 lata,jeszcze się nie zakończyła co najlepsze smile

6 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2013-01-07 20:26:37)

RZECZOZNAWCA?
biegły, opiniodawca, ekspert. To wszystko synonimy...
Nic w tym dziwnego, że trochę sprawa trwa - jakby sporu nie było to i sprawy by nie było. Każdy chce jak najwięcej tego dorobku... Powinno być rzetelnie (bez powodów do apelacji)

7 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-01-21 20:21:27)

Witam

Miałam podobne problemy do opisywanego, w tym wątku i również poszukiwałam odpowiedzi na
nurtujący mnie problem na różnych forach, stronach itp. Chciałam swój problem rozwiązać sama i z
pomocą pseudo podpowiadaczy z Internetu, na szczęście trafiłam na profesjonalnych ludzi z zespołu
spam, dzięki którym uniknęłam poważnych tarapatów (długi, rozprawy sądowei tp.). Na początku
współpracy z spam byłam pełna obaw, w szczególności o koszty jakie będę zmuszona ponieść za poradę, ale w
ostatecznym rozrachunku okazało się, że mój problem można rozwiązać naprawdę tanio (notabene
w porównaniu z innymi ofertami, było bardzo tanio, zwłaszcza biorąc pod uwagę wysokość opłat
pobieranych przez różnego rodzaju kancelarie)

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Zachowek-skad uzyskac dokumenty wspierajace sprawe

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024