Rozbudowany świat fantazji z zachowaniem krytycyzmu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Rozbudowany świat fantazji z zachowaniem krytycyzmu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Rozbudowany świat fantazji z zachowaniem krytycyzmu?

Witam,
od około trzech lat żyję po trosze we własnym wymyślonym świecie, konkretnie chodzi mi o znajomych, których sobie wyimaginowałam. W pewnym momencie wszystko obróciło się przeciwko mnie, byłam w depresji, a dobrzy zmyśleni znajomi stali się złymi. W moich fantazjach, o których wiedziałam, że są nieprawdziwe, ale stały się moim światem, moją codziennością ci wyimaginowani przeze mnie ludzie stali się po prostu źli, to wszystko działo się w mojej głowie, wielokrotnie mnie pobili (nie wiem dlaczego tak sobie to wymyśliłam) i aby odzwierciedlić to, co wymyśliłam w głowie, zadawałam sobie sama obrażenia. Zdaję sobie sprawę jakie to niedorzeczne, ale dzięki temu czułam, że w moim życiu się coś dzieje. Jednak w końcu zaczęłam się bać, wmawiać sobie, że oni mnie znajdą, że mnie śledzą.. I pomimo, że wiedziałam, że to wszytsko jest w mojej głwoei, to bałam się wychodząc z domu. Bardzo proszę aby mi ktoś powiedział, czy to jest choroba, co to oznacza, dlaczego tak się zachowałam.. ja już sama nie wiem, zagubiłam sie w tym wszytskim.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rozbudowany świat fantazji z zachowaniem krytycyzmu?

Tak, to jest choroba. Musisz koniecznie iść do psychiatry. Nie zwlekaj z tym.

Zgoda, choroba, ale jaka? Jakie są jej objawy? Czy możemy diagnozować chorobę na samej podstawie zachowań odbiegających od normy? Czy ktoś może udzielić mi konkretniejszej odpowiedzi, bardzo prosze?

4

sprawiają Ci te fantazje dyskomfort i utrudniają życie, tak? no to jest to wystarczający powód żeby uznać je za chorobowe, nawet przy zachowaniu krytycyzmu. a do czego Ci potrzebna diagnoza?

Schizofrenikowi omamy nie sprawiają dyskomfortu do póki nie zdaje sobie z nich sprawy. A niezaprzeczalnie jest chorobą. Chciałabym usłyszeć jakąś diagnozę, znać konkret, nazwać to jakoś, aby rzeczywiście mieć pewność, że to kwalifikuje się do leczenia.

6

cytrynowa_lemoniada napisał/a:

...Chciałabym usłyszeć jakąś diagnozę, znać konkret, nazwać to jakoś, aby rzeczywiście mieć pewność, że to kwalifikuje się do leczenia.

TO idź do lekarza - bo to oni się tego nauczyli na studiach.
Nie wystarczy chcieć by ściągnąć lekarzy akurat na to forum wink trochę realizmu może jednak?

7

znaczy, że chcesz się pokłócić że wcale nie jesteś chora, bo masz wyimaginowanych przyjaciół od 3 lat, którzy Cię biją i śledzą, z których zdajesz sobie sprawę i dlatego jesteś zdrowa. zastanów się gdzie ten krytycyzm, bo ja tu widzę raczej racjonalizację.

8

Autorko - jak Ci ktoś na tym forum napisze, że nie jesteś chora to Ci wystarczy? Albo postawi "diagnozę" to też wystarczy?
Jak pisała wyżej Anhedonia - idź do lekarza - psychiatry. Czasem nawet jedna rozmowa nie wystarcza aby postawić prawidłową diagnozę.

9

Gdy byłam mała, byłam jedynaczką, rodzice nie poświęcali mi czasu, nie bawili się ze mną. Ja też wymyśliłam sobie przyjaciół. Do dzisiaj pamiętam jak ich nazwałam. smile To była moja reakcja na samotność. Godzinami z nimi rozmawiałam smile. Samo przeszło, gdy trochę podrosłam i poszłam do szkoły.

10

Cytrynowa, nikt Ci tu diagnozy nie bedzie dawal, bo to nie forum specjalistow psychiatrow, tylko zwykle kobiece forum. Zreszta nawet jezeli ktos z nas jest takowym lekarzem, to kilka zdan w poscie nie jest wystarczajace do zdiagnozowania czlowieka.

Objawy masz niepokojace (z ogolnego punktu widzenia), wiec dobrze by bylo umowic sie na wizyte do psychiatry.

Powodzenia.

11

Nie trzeba być psychiatrą, żeby na podstawie tego co o sobie napisałaś jasno stwierdzić, że masz poważny problem natury psychicznej, w dodatku stanowisz zagrożenie dla swojego życia i zdrowia (autoagresja). Nikt ci tu diagnozy nie postawi, ale każda z nas widzi, że jesteś chora. Takie wymyślanie znajomych, którzy śledzą, biją, bicie samej siebie, racjonalizacja swoich fantazji to nie jest coś, co mieści się w normie.

12

Emilia, zgadzam sie z Toba, Autorka ma objawy wskazujace na powazne zaburzenia, ale jakowo nikt tu nie jest w stanie postawic Jej diagnozy, wizyta u lekarza jest najlepszym rozwiazaniem.

13

od około trzech lat żyję po trosze we własnym wymyślonym świecie

Wymyslanie sobie przyjaciol to nic niezwyklego ,ale u Ciebie to sie wymknelo spod kontroli,bardzo niepokojace jest to ze doszlo u Ciebie do lęków i autoagresji.
Ile masz lat?

Mam 21 lat, zaczęłam leczenie u paru psychiatrów- jednak żadnemu nie byłam w stanie powiedzieć do końca o moim problemie. w rozmowie z jednym lekarzem skupiłam się raczej na depresji, o moim świecie fantazji tylko wspomniałam. U drugiego lekarza przedstawiłam wersję wydarzeń jakoby ci znajomi byli prawdziwi.. nie wiem dlaczego, nie potrafię powiedzieć prawdy, wolę to przedstawiać w taki sposób jakim jest w mojej głowie.

15

Mam 21 lat, zaczęłam leczenie u paru psychiatrów- jednak żadnemu nie byłam w stanie powiedzieć do końca o moim problemie.

Nie dziwie sie ,to jest trudne.Jesli nie bedziesz mogla sie przelamac, moze na poczatek  sprobuj kontaktu z psychologiem przez internet- napewno cos poradzi i jesli uzna ze to konieczne pokieruje dalej.Nie lekcewaz tego,czymkolwiek to jest wymaga konsultacji specjalisty.Najwyrazniej cala ta sprawa Cie dreczy,skoro napisalas na forum- jezeli pojawia sie problem trzeba stawic mu czola ,nie ma innej drogi.Zrob ten krok ,przelam sie,potem bedzie juz coraz latwiej.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Rozbudowany świat fantazji z zachowaniem krytycyzmu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024