pracodawca nie chce wypłacić za urlop - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » pracodawca nie chce wypłacić za urlop

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: pracodawca nie chce wypłacić za urlop

ostatniego dnia maja tego roku rozwiązałam z pracodawcą umowę na czas nieokreślony za porozumieniem stron - wyjeżdżałam do pracy za granicę. poszliśmy sobie nawzajem na rękę - powiedziałam mu o tym na niecały miesiąc wcześniej, a na znalezienie i wyszkolenie kogoś na moje miejsce potrzebował więcej czasu. ale się dogadaliśmy. problem powstał przy omawianiu kwestii niewykorzystanego urlopu- za 5 miesięcy przepracowanych należy mi się ekwiwalent z racji tego, że do ostatniego dnia umowy musiałam pracować. usłyszałam, że z powodu ciężkiej sytuacji finansowej firmy, nie są w stanie wypłacić mi tego ekwiwalentu, co ujęli w świadectwie pracy. ponieważ zależało mi na szybkim i płynnym odejściu, powiedziałam że w takim wypadku zgłoszę się po moje pieniądze w późniejszym czasie. do dnia dzisiejszego nie jestem w stanie wyegzekwować od nich ekwiwalentu za 5 miesięcy mojej pracy!!!
wobec tego PROSZĘ was o pomoc w tej sprawie : czy mam podstawy do zgłoszenia tego do Sądu Pracy? przeczytałam że mam na to 3 lata, ale czy oni MUSZĄ wypłacić mi te pieniążki, czy jest tak jak od eks-szefa usłyszałam, że mogę sobie ten urlop wybrać u pracodawcy w Hiszpanii ( pytałam-wyśmiali mnie tam!), bo to jest w UE ?

proszę o konstruktywne opinie

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: pracodawca nie chce wypłacić za urlop

Co do zasady - nie ma takiej możliwości, aby urop niewykorzystany "przeszedł" do wykorzystania u kolejnego pracodawcy. Kończąc umowę z jednym pracodawcą musisz mieć rozliczoną kwestię urlopu - czy to w naturze czy w ekwiwalencie.

Moim zdaniem powinnaś przesłać byłemu pracodawcy wezwanie do zapłaty kwoty ekwiwalentu - wraz z należnymi odsetkami. W PIP powinni pomóc Ci właściwie skonstruować takie wezwanie. Jeśli to nie poskutkuje, to Sąd Pracy. Skoro nawet w świadectwie pracy masz opisane, że urlopu nie wykorzystałaś, a ekwiwalent nie został wypłacony (swoją drogą kuriozum! jaka kadrowa takie coś wystawiła?!), to masz w kieszeni wygraną sprawę.

3

Przyznam szczerze, że jest to co najmniej dziwna sytuacja... no ale wiadomo, takie rzeczy się zdarzają. Walcz o swoje i naprawdę nie poddawaj się bo moim zdaniem to Ty masz rację i jesteś na wygranej pozycji. Polecam jeszcze poczytać sobie artykuły na stronce radypracownikow bo tam właśnie jest sporo takich różnych informacji związanych z prawem pracy.

4 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2012-12-19 13:56:51)

anna_g a Ty pracujesz na tym portalu czy co, że w każdym wątku promujesz tą stronę.

Ps. Znam lepsze i BEZPŁATNE strony gdzie można znaleźć informacje.

5

dzisiaj byłam "zasięgnąć języka" w PIP i w Sądzie pracy
jutro, z gotowym wezwaniem do zapłaty, ruszam do boju....zobaczymy jakie będą efekty

6

Powodzenia smile

7

wizyta wyglądała tak: grzecznie zapukałam, poprosiłam o 5 minut rozmowy i.....zostałam WYPROSZONA ! usłyszałam też że jestem bezczelna  smile że śmiem się pojawiać !!!!

jestem w szoku, że można mieć taki tupet....czas zmienić strategię i zawalczyć tą samą bronią - próbowałam drogą polubowną odzyskać, co mi się należy, ale skoro to JA w tym momencie jestem bezczelna, to niech ktoś inny uświadomi mu, że bardzo się myli !
zbroję się na wojnę wink

8

A ja bym jeszcze napisała pismo do byłego pracodawcy o tym że byłaś u niego i chciałaś porozmawiać, że należy Ci się ekwiwalent za urlop.
W razie rozprawy będzie jakiś dowód wink.

9 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2012-12-27 00:14:34)

Witam.

MaRyla71 napisał/a:

dzisiaj byłam "zasięgnąć języka" w PIP i w Sądzie pracy
jutro, z gotowym wezwaniem do zapłaty, ruszam do boju....zobaczymy jakie będą efekty
(...)wizyta wyglądała tak: grzecznie zapukałam, poprosiłam o 5 minut rozmowy i.....zostałam WYPROSZONA ! usłyszałam też że jestem bezczelna  smile że śmiem się pojawiać !!!!(...)

Wezwanie do zapłaty za niewykorzystany urlop, wyślij do pracodawcy listem poleconym.
Dobrze jest wyznaczyć ostateczny termin wypłaty zobowiązania.

A tak z ciekawości pytam: czy PIP ze swojej strony nie poczyni żadnych kroków, nie przeprowadzi kontroli u Twojego byłego pracodawcy?

10

"LeeBee", po prostu zaczęłam się ostatnio interesować tym co się wokół mnie dzieje jeżeli chodzi o moje prawa jako pracownika. Ludzie często są nieświadomi, nie wiedzą gdzie szukać pewnych informacji i kase wydają na prawników. A tak wcale nie trzeba. Internet jest skarbnicą wiedzy i można w nim znaleźć odpowiedź na każde pytanie. Stronka jest po prostu fajna i czytelna, dlaczego jak ktoś szuka pomocy to nie mogę napisać że wiem, gdzie danych informacji szukać. Pomagajmy sobie, a nie szukajmy dziesiątego dna jak to mawia mój mąż  wink

11

żyworódka napisał/a:

A tak z ciekawości pytam: czy PIP ze swojej strony nie poczyni żadnych kroków, nie przeprowadzi kontroli u Twojego byłego pracodawcy?

Sam od siebie tego nie zrobi, ale jak były pracownik wniesie pismo do PIP to ma obowiązek sprawdzić firme.

12

smerfetkaaa napisał/a:
żyworódka napisał/a:

Sam od siebie tego nie zrobi, ale jak były pracownik wniesie pismo do PIP to ma obowiązek sprawdzić firme.

To wiem.

Tylko tak sobie przyjęłam, że skoro MaRyLa była w PIP-ie, a skargę można również złożyć ustnie...
Fakt, że napisała tylko o "zasięgnięciu języka".
A szkoda, bo taka kontrola byłaby bardzo 'pouczająca' dla jej byłego pracodawcy, łamiącego przepisy prawa pracy.

Autorko, jeżeli wezwanie do zapłaty nie odniesie pożądanego skutku, to złóż skargę.
Tylko w ostateczności skieruj sprawę do Sądu Pracy, bo często jest to droga dość uciążliwa i długa.

Działaj!

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » pracodawca nie chce wypłacić za urlop

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024