Rozwód a podział majątku. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Rozwód a podział majątku.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Rozwód a podział majątku.

Mam pytanie dotyczące rozwodu i podziału majątku.

1.Mieszkanie, garaż, samochód- współwłasność majątkowa
2.Mąż nabył aktem darowizny gospodarstwo rolne. Było to 11 lat temu i przez ten czas wspólnie łożyliśmy na utrzymanie tego
3. Mieszkanie przepisane na mnie testamentem.

I moje pytanie brzmi tak, jakie mam prawa, i czy w razie rozwodu i sprzedaży mieszkania córka może żądać swojej części.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rozwód a podział majątku.

1. wspólność majątkowa do równego podziału (chyba żeby ustalony został nierówny udział małżonków)
2.gospodarstwo rolne należy wyłącznie do męża. Do zwrotu dla Ciebie połowa nakładów poczynionych wspólnie w czasie małżeństwa.
3.mieszkanie jako, że pochodzi z dziedziczenia, stanowi Twój majątek osobisty.
3.córka nic nie ma do Waszego majątku.

3

dziękuję za odpowiedź

Ale czy córka w razie sprzedaży mieszkania i podziału po połowie otrzymanej sumy między nami może żądać też swojej części.

4

Jeżeli mieszkanie nie należy do córki (nie jest jego współwłaścicielem) to nie może się domagać "swojej" części, bo żadnej jej części w mieszkaniu (ani w Waszym majątku) nie ma.

5

a co jesli w trakcie malzenstwa ktores dostalo w spadku 1/4 części gospodarszej, na ktorym jest tez dom rodzinny. to tez jest majątek tylko jednego? i drugi jeszcze malzonek nie ma nic do tego? i dodam, ze do tej czesci nic nie bylo dokladane finansowo. Po prostu zostalo przepisane na syna po jego zmarlym ojcu, jak i na reszte rodzenstwa i powiedzielone chociaz na dobra sprawe nawet nie jest powiedziane, ktora konkretna część jest czyja. Czy w takim przypadku ten majątek jest tylko spadkobiercy, i jego żonie byłej jak i przyszłej nic do tego? nie mają do tego prawa?

6

Spadki i darowizny pozostają własnością jednego ze współmałżonków nawet po ślubie.

7

girl90 napisał/a:

...w takim przypadku ten majątek jest tylko spadkobiercy, i jego żonie byłej jak i przyszłej nic do tego? nie mają do tego prawa?

Żona przeszła lub przyszła MA SWOICH przodków i po nich może dziedziczyć. Spadek dotyczy bezpośrednich wstępnych i zstępnych a NIE "wżenionych obcych" spoza rodziny...

8

ok dzieki smile

9

witam,jestem ofiara przemocy fizycznej moj maż mnie bił ok 3 lat.wysłałam pozew o rozwod mamy wspolny dom ktory jest pod hipoteka działka nalezy do mnie dostałam ja jako darowizne.chciałabym dowiezdziec sie jak bedzie wygladał nasz podział majatku?

10

Również interesuje mnie temat wrzucony przez kaczoch. może sie ktos wypowiedzieć?

11

Dzień Dobry,chciałabym się zapytać Państwa o pewną sprawę.Wczoraj dowiedziałam się,że mój mąż zrobił za moimi plecami przez ostatnie dwa lata zadłużenia wobec instytucji Państwowych.Proszę napiszcie mi jakie mam prawa i co mogę zrobić,by nie odpowiadać za długi męża.Dziękuję i życzę miłego dnia

12

Krotkie streszczenie mojej sytuacji i prosba o pomoc

1.    Maz kupil rok przed slubem dom z dzialka 3h (2004r) ? stan surowy otwarty ? cegla i nic (bez okien bez pokrytego dachu)
2.    W 2005 r slub ? nie mielismy rozdzielności majątkowej.
3.    Od 2010 jesteśmy w separacji
4.    W 2011r zniesiona wspólność majatkowa
5.    W 2012 maz bez mojej wiedzy sprzedał dom wraz z całym wyposażeniem. Wykończenie i wyposażanie domu (okna, podłogi, dach) wszystko szlo ze wspolnej kasy która zarabialismy ? proszę pamietac ze dom kupiony przed slubem w stanie surowym otwartym.

Pytania:
1. Co mam zrobić by odzyskac polowe pieniędzy ze sprzedaży domu ? polowa pieniędzy z wykończenia i wyposazenia domu ?
2. Czy to da się zalatwic ? isc do adwokata ?
3. Założyć sprawę o zwrot połowy kasy ze sprzedaży domu ?
4. Czy mam szanse odzyskać połowę ze sprzedaży domu ?

zmierzamy do rozwodu tak poza tym

13

Marta - dom był majątkiem odrębnym. Masz prawo do zwrotu połowy NAKŁADÓW. Pewnie, że idź do prawnika (tylko się porządnie przygotuj do rozmowy i weź rachunki za te nakłady) to zbyt poważne sprawy by je traktować z nonszalancją smile

14

Anhedonia napisał/a:

Marta - dom był majątkiem odrębnym. Masz prawo do zwrotu połowy NAKŁADÓW. Pewnie, że idź do prawnika (tylko się porządnie przygotuj do rozmowy i weź rachunki za te nakłady) to zbyt poważne sprawy by je traktować z nonszalancją smile

Dziekuje za odpowiedz. Tak, chce zwrotu polowy nakladow na ten dom. Rachunki raz byly brane na mnie, raz na meza, ale to chyba nie ma znaczenia skoro nie mielismy rozdzielnosci majatkowej ? wszystko bylo wspone: pensje, premie itd.

Nie traktuje tego z nonszalancja absolutnie, chce sie przygotowac wlasnie bardzo solidnie do rozmowy. Nie wiem ile czasu moze trwac taki proces o zwrot polowy kasy, ale finansowo juz sie do tego przygotowalam smile
szczerze mowiac sadzilam ze juz nie mam o co walczyc, i mialam sobie odpuscic, ale mam 2 dzieci ktorym cos sie nalezy i to bedzie walka o pieniadze dla nich
dziekuje jeszcze raz
MK

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Rozwód a podział majątku.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024