Witam! Nie wiem czy dobrze trafilam ale mam straszny problem- Nie wiem co mam wziac na weekend w góry.
Jade z moim chlopakiem w ten weeknd. Ponoc ma byc ładna pogoda tylko ze nie wiem jakie buty ubrac kozaki czy adidasy??? Wogóle nie wiem co mam wziac do ubrania
Prosze o pomoc!?
W jakim celu jedziesz w góry? Żeby sobie po nich pochodzić czy żeby sobie posiedzieć w jakiejś górskiej miejscowości? W jaki rejon górski jedziesz? Ja mieszkam w Beskidzie Śląskim i tutaj w tej chwili jest syf, jeśli chodzi o pogodę. W weekend u nas ma być 10-13 stopni, odczuwalna pewnie niższa, wieczorem, czyli w tej chwili po 16-stej, temperatura ostro jedzie w dół. Jeśli jedziesz pochodzić, to zabierasz to co zwykle w góry, czyli buty trekkingowe, lekką polarową czapkę, coś na szyję, cienkie rękawiczki z polara, cieplejsze spodnie, np. softshellowe, kurtkę, bieliznę termiczną, polar. Jeśli chcesz posiedzieć w mieście, to kozaki jak najbardziej, chociaż jeśli te adidasy nie mają zbyt wielu materiałowych wstawek to też mogły by być ok. Ogólnie to lepiej żeby było ci za ciepło niż za zimno.
pogoda w górach jest zmienna, więc nawet jak zapowiadają ładną nie oznacza że się popsuje. Lepiej wsiąść ciepłe ciuchy, gruby sweter, polar. Wygodne buty do chodzenia. najlepiej się ubierać na cebulkę:) koleżanka Emillia fajnie wszystko wymieniła ![]()
Jadę w Pieniny.... Jade na wycieczke pozwiedzac i pochodzic.
To najlepsze będą buty trekkingowe, za kostkę. Lub jeśli nie masz to adidasy. W kozakach po górach raczej nie pochodzisz, nie chronią dostatecznie dobrze zarówno stopy, jak i palców. Możesz sobie w nich łatwo na kamieniach skręcić kostkę. Co jeszcze zabrać, to napisałam w poście powyżej. Jeśli nie masz spodni trekkingowych, to weź dżinsy, tylko może nie rurki, bo nie są na tyle wygodne. Zestaw: koszulka plus polar plus kurtka przeciwwiatrowa/przeciwdeszczowa/ sportowa będzie idealny zarówno na zwiedzanie, jak i łażenie po górach.
Ja byłam na zaproszenie siosstry w tym roku w górach w Karpaczu spędziłam tam kilka wspaniałych dni... Wszystko było ok gdyby ten jej chłopak wcześniej mi powiedział co mam z sobą zabrać bo on tam był już któryś raz z koleji ja byłam już 2 razy ale pierwszy raz to było jeszcze w Szkole . Na pewno wez wygodne buty najlepiej 2 pary , płaszcz nieprzemakalny bo pogoda w górach się zmienia , cieplą bluzę , termos .