Komornik a kredyt - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: Komornik a kredyt

Witam,
maz zalega z zaplata alimentow.Sprawe przejal komornik.Prosze o informacje:
1.Czy maz moze miec problemy ze splata kredytu wzietego pod hipoteke jesli zabierana jego czesc wynagodzenia bedzie niewystarczajaca na pokrycie alimentacyjne?
2.Czy komornik moze zajac jego mieszkanie jesli bedzie to na razie kwota nieznaczna,a innego wlasnego majatku nie bedzie posiadal?
3..Jak powiadomic jego bank,ze taka sytuacja istnieje i ze maz ma zasadzone na razie postanowieniem wyskoie alimenty?
W momencie kiedy bral kredyt na siebie mial rozdzielnosc majatkowa ze mna,a deklarowal bankowi ewentualne alimenty w bardzo niskiej kwocie by uzyskac kredyt
4,Nie mam jeszcze podzialu majatku wiec trudno mi wskazac cos poza jego mieszkaniem teraz na kredyt co byloby jego
5.Maz nie trzyma zadnych pieniedzy na kontach,jedynie co robi to wplaca rate kredytu mieszkaniowego bankowi i potem konto znowu jest na zero

Prosze o porade jak to ogarnac

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Komornik a kredyt

1.Czy maz moze miec problemy ze splata kredytu wzietego pod hipoteke jesli zabierana jego czesc wynagodzenia bedzie niewystarczajaca na pokrycie alimentacyjne?

Komornik ustala z dłużnikiem harmonogram spłat i ustalone kwoty zabiera. Nie zajmie mu nagle całych pieniędzy.

2.Czy komornik moze zajac jego mieszkanie jesli bedzie to na razie kwota nieznaczna,a innego wlasnego majatku nie bedzie posiadal?

To mieszkanie, na które wziął kredyt? Jeśli był to kredyt hipoteczny to mieszkanie nie jest męża tylko banku. Poza tym dług musiałby przybliżyć się do wartości mieszkania, żeby komornik je zajął.

3..Jak powiadomic jego bank,ze taka sytuacja istnieje i ze maz ma zasadzone na razie postanowieniem wyskoie alimenty?

Ale banku to nie obchodzi. Mąż podpisał oświadczenie, że alimenty nie będą utrudniać spłaty kredytu.

5.Maz nie trzyma zadnych pieniedzy na kontach,jedynie co robi to wplaca rate kredytu mieszkaniowego bankowi i potem konto znowu jest na zero

Rozumiem, że nie pracuje? a przynajmniej legalnie? Jeśli pracuje to komornik zwróci się do pracodawcy.

3

Mała uwaga. Właścicielem mieszkania kupionego na kredyt jest nabywca, nie bank. Nabywca, nie bank widnieje w księdze wieczystej i akcie notarialnym. Na rzecz banku ustanowione jest na nieruchomości ograniczone prawo rzeczowe, jakim jest hipoteka.

4

Ad.1.
w jaki sposob komornik z dluznikiem to ustala?
Maz podobno byl u komornika jak dostal wezwanie ale nic nie wplacil
ad.2.
A jesli mieszkanie jest jedyna w chwili obecnej tylko jego rzecza,ktora moglaby pomoc w zaspakajaniu roszczenia i potrzeb rodziny?
Nie mam jeszcze podzialu majatku,wszystko inne jest wspolne

Tak,to mieskzanie na ktore wzial kredyt hipoteczny(zreszta z wiekszosci rowniez moich pieniedzy ktore przywlaszczyl)
Ad.3.
Czyli co, banku nie obchodza jego dlugi i zobowiazania w chwili obecnej,ale tylko to ze wplywa rata za kredyt?
Ja to ma sie do pierwszenstwa w zaspokajaniu potrzeb rodziny?
Ad.4.
Pracuje,
komornik wystapil do pracodawcy o udzielenie informacji o zarobkach,jednak pracodawca wiedzac co jest w tym liscie ,nie kwapi sie do odebrania tego listu od komornika i podpisania awizo.
Zatem,komorik nie majac wiedzy ile zarabia maz ma  jakby zwiazane rece

i co dalej>?

5

Czy mąż pracuje legalnie? Jeśli tak, do komornik zwróci się do pracodawcy i zajmie wypłatę, nie ma znaczenia czy wypłata idzie na konto czy nie. Przyjdzie obciążenie komorniczy i tyle.

Oczywiście, że zabezpieczenie rodziny jest na pierwszym miejscu i stoi nad kredytem. Mówię tylko, że nie ma sensu iść do banku i zgłasza takich faktów.

Kolejna sprawa. Nie jesteście po rozwodzie i nie macie rozdzielności majątkowej? Więc mieszkanie, które kupił mąż jest wspólne.

Komornicy rzadko posuwają się do zabierania mieszkań, a zwłaszcza za alimenty.

6

maz wykazuje tylko jedno zrodlo dochodow,a mial ich wiecej,zapewne juz bierze na kogos innego.
Kredyt na mieszkanie splaca wiekszy niz komornik sciaga alimnety z jego minimalnej pensji...
Jak tu mozna mowic o pierwszenstwie w zaspokojeniu roszczen....
Rozdzielnosc majatkowa mamy od pewnego czasu,wiec mieskzanie jest tylko jego bo niedawno je nabyl.
Jedyne co moge wskazac to posiada to wlasnie te mieszkanie na kredyt hipoteczny.
Robi wszystkich w bambuko i dobrze sie nasza bieda w ktorej nas zostawil bawi(mam alimnety na zabezpieczenie na siebie i dziecko).
Prosze o jakas pomoc(pomysl)bo sprawa rozwodowa sie przeciaga bo maz wszystkie postanowienia sadowe zaskarza

7

No dobrze, ale czego Ty oczekujesz.
Żeby zarzucić mężowi ukrywanie dochodów musisz mieć niezbite dowody. Jeśli z kimś życie możesz o tym w Sądzie powiedzieć (ma to znaczenie dla wys. alimentów).
To, że ma mieszkanie to nie ma żadnego znaczenia. Nikt mu mieszkania nie zabierze za dług alimentacyjny.

Skąd wiesz z jakiego konta mąż opłaca kredyt? Może nie z tego co komornik ściąga. A skoro oficjalnie mąż zarabia najniższą krajową, to nie licz na to, że komornik wszystko mu z tego konta zabierze.

PS. Wystąp po rozwodzie do Funduszu Alimentacyjnego i tyle.

8

Komornik może zająć pensję męża pod warunkiem , że jest wyższa niż najniższa krajowa 1115 netto .Raczej sąd nie zasądzi wysokich alimentów jeżeli męża dochód będzie zbyt niski aby pokryć ratę kredytu i wystarczyć mu na życie 400zł . na osobę. Bank nie interesują alimenty męża do zdolności kredytowej ich nie podał a sytuacja finansowa kredytobiorców zmienia sie z dnia an dzień . Musisz się liczyć z tym , że jeśli będziesz pod nim kopać dołki zwolni się z pracy , będzie pracować an czarno i tyle . Mieszkania komornik nie zabieże w dziale obciążeń jest wpisany ban i musiałby najpierw go spłacić pozatym nie łątwo o wyrok eksmisyjny a zaległóść musiałąby przekraczać wartość mieszkania.Komornik może wziąść 50% dohodu ale mąż może się też odwołąć. Uważam , że najlepiej i najprościej sie dogadać między sobą.

9 Ostatnio edytowany przez oczka (2012-12-10 23:44:43)

nie bardzo rozumiem,jak to mieszkania mu nikt nie zajmie?Komornik poinformowal mnie ze moge wskazac jego mieszkanie jako jego majatek.
Czy komornik chcac zajac takie mieszkanie najpierw wzywa dzluznika do splaty a potem dopiero dokonuje odpowiednich w tym zakresie czynnosci?Jak to formalnie wyglada krok po kroku?
Nie kopie pod nim dolkow,to ze sie zatrudni na czarno to musialby powaznie kombinowac,bo pracuje w duzej firmie.
Nie bardzo rozumiem co to znaczy ze figuruje jak ban?
Komornik powiedział mi że wystarczy jakakolwiek kwota zaleglosci meza by on zajal mu mieszkanie......!
Mąż wykazał dokumenty w sadzie swiadczace o tym,ze ma udzielony kredyt i splaca go na wskazane przez bank konto,stad wskazalam je komornikowi.Odp.z banku byla taka ze nie ma na tym koncie nic.Zapewne wplaca dana kwote danego dnia i nic wiecej tam nie trzyma.
Co do dogadania się..nie ma niestety szans.
Do funduszu wystapie ale nie wiem kiedy bo wyznaczenie nastepnej sprawy rozwodej maz przeciaga w czasie i pojdzie raczej w lata by miec konkretny wyrok w reku.Na razie mam przyznane alimenty na zabezpieczenie...

Prosze o dalsze wskazówki

10

Niestety i na szczęscie komornik nie zajmie niczego jeżeli wartość zadłużenia nie przekracza wartości zajmowanej rzeczy . Coś co jest w kredycie czy samochód czy mieszkanie wogle nie podlega zajęciu Tylko i wyłącznie na wniosek wierzyciela.  Poczytaj sobie prawo cywilne , gospodarcze oraz bankowe. Mąż w tej chwili mógłby mieć problem z kredytem ponieważ miałby małą zdolnośćmniej więcej wyliczana jako 1000zł na głównego kredytobiorce i po 200zł. na każdego członka rodziny. Jeżeli przestałby spłacać kredyt windykacja bankowa i tak będzie chciała załatwić sprawę polubownie i jeśli do tej pory był dobrym klientem zaproponują ugodę. Ja nie rozumiem co masz na celu chcąc powiadamiać bank.

11

baskakidou-ciekawa propozucja poczytaj sobie tak obszerne rzeczy-chyba po toi jest to forum by pomagac i ew je wskazac?
Po czym wywyodzisz,ze komornik nie moze zajac rzeczy jeżeli wartość zadłużenia nie przekracza jej wartości?
Skoro bedzie n amój wniosek,wiec nie bardzo widze w ty problem.
Dlaczego mówie o mieszkaniu?bo to jedyna rzecz ktora moge wskazac jako jego posiadany majatek.I to nie ja powiadomie bank,ale komornik jesli wskaze je aby zajac zalegle alimenty.
Masz inny pomysl jak odzyskiwac reszte alimentow?
Fundusz udzielil mi info ze jesli komornik sciaga ponad 50% to nic mi nie dadza z Funduszu.
Alimentow wogole nie placi,a kredyt swoj splaca bez mrugniecia okiem.Nie bardzo rozumiem co to znaczy ze moglby miec problem z kredytem?Przeciez on ma juz go udzielonego i splaca.

12

Oczko akurat skończyłam szkołę w tym kierunku i troche o tym wiem. A Ty nie jesteś wierzycielem jest nim bank  nie jesteś wpisana w IV ksiege hipoteki . Niedowierzasz jak Ci piszemy na forum dlatego odsyłąm do prawa . Poprostu chyba sama byś nie chciała żeby zabrano Ci mieszkanie za dług np 20 tyś zł bo chyba więcej nawet tych alimentów Ci sie nie nazbierało.

13

oczka skoro komornik Co powiedział, to po co pytasz tutaj i nie wierzysz w to co piszą inni. Słuchaj komornika i już. Czemu jeszcze nie złożyłaś tego pisma?

A komornik mieszkanie może i może zająć ale Ty z tego NIC nie będziesz mieć, bo nie zlicytuje mieszkania za niski dług.

PS. Nie zakładaj za każdym razem nowych wątków, bo wprowadzasz tylko bałagan. Nie można Ci rzetelnie radzić bo w każdy jest jakaś inna część opisana, a to się tak nie da. Założyłaś wniosek o funduszu, ale o tym że się ubiegać nie możesz odpowiedziałaś tutaj. Mogłaś napisać nam, to może komuś się ta wiedza przyda.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024