,,Kult martwych dzieci - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » ,,Kult martwych dzieci

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1 Ostatnio edytowany przez xxxOTYMISTICxxx (2009-04-09 15:19:58)

Temat: ,,Kult martwych dzieci

Wlasnie przeczytałam dosc wstrząsający reportaż. Była o nim mowa o kobietach, które po śmierci swoich małenkich dzieci...robiły sobie z nimi sesje zdjęciową!
One jak i również dzieci-rodzenstwo malenstwa i ojciec... fotografie są robione jak portrety rodzinne, fotografie są jednak bardzo delikatne, dziecko jest fotografowane tak aby nie bylo widac mankamentów, jest owiniente w kocyk... podobno ma to uzdrawiająca moc, dla matki ktora odczuwa ból po stracie dziecka. Jest to rowniez pamiątka po krótkim zyciu malucha....
Nie uwazacie ze jest to traktowanie zwłok malenstwa jak lalki? Bez szacunku?
A  moze jest to wg Was chore?
Ja juz niewiem co o tym myslec.

Pozdrawiam.
P.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ,,Kult martwych dzieci

dziwne troszkę, ale z drugiej strony w dawnych czasach robiono ludziom zdjecia po smierci i bylo to calkiem normalne ale zeby matka z dzieckiem... to takie troszeczkę dziwne jak dla mnie i za bardzo poruszajace, moze ktos uznac to za calkiem normalne mi jednak jakos nie miesci sie w glowie na te czasy

3

a mnie się wydaje, że to faktycznie może mieć bardzo dobre skutki terapeutyczne dla matki i rodziny maleństwa. Nie sądzę aby w dzisiejszych czasach zdjęcia takie mogły być robione w dłuższym czasie po śmierci dziecka, raczej chyba od razu po śmierci i wtedy nie sądzę aby to była profanacja, przecież wiele matek trzyma długo w swoich ramionach dzieci jeszcze po śmierci i to też nie uznajemy za profanację tylko bardzo ciężkie przeżycie rozstania się z maleństwem

4

Czytałam gdzieś że takie przytulenie dziecka po śmierci ma terapeutyczny wpływ na matkę,być może i na całą rodzinę.
Jeżeli tego nie zrobią i nie pożegnają się z maleństwem ich ból i cierpienie będzie jeszcze większe.A robienie zdięć nie nazwałabym sesją zdjęciową tylko raczej pamiątką po tej malutkiej istotce jaka tym rodzicom zostanie.

5

Ja też o tym przeczytałam.nie mam nic przeciwko temu.Choć może źle działać na psychike.

6

Trochę mnie to przeraża, aczkolwiek trudno takie coś oceniać nie mając (na szczęście!) czegoś takiego za sobą. Jeśli komuś to pomaga, to nie wydaje mi się żeby było w tym coś złego. O ile pomaga, to niech będzie, ale zastanawiam się jak u licha ktoś na to wpadł? Chyba w życiu by mi to do głowy nie przyszło...

7

Tu Harmony  ma rację mi również nie przyszło by do głowy by w takiej chwili robić sobie zdjęcia z maleństwem . Ale nie potępiam takiego czegoś,  po stracie dziecka nasuwają się różne myśli .

8

To rzeczywiście poruszające i trochę szokujące zarazem, kto na to wpadł? nie wiem ale może ktoś ze szpitala . Byłam niedawno w szpitalu z moim synkiem i pielęgniarki kilka razy proponowały zrobienie zdjęcia , a to z panem doktorem a to z chłopczykiem z którym synek był na sali itp. Koszt takiego zdięcia to 25 zł.

9

Regina, ale tu chyba chodziło o coś innego...chcieli na Tobie zarobić w pokrętny sposób, a tam mamy do czynienia z próbą terapii po stracie członka rodziny...

10

W czasie żałoby ludzie mogą zachowywać się róźnie, dla nas ich zachowanie może być niezrozumiałe, ale tak naprawdę to jest normalne.  Dla matki dziecko, które zmarło nadal jest jej ukochanym dzieckiem. I nie uważam, że robienie zdjęć z tymi dziećmi to brak szacunku. To chyba forma pożegnania.

11

Ja wiem że to zupełnie inna sprawa, chodzilo mi tylko o to że niektórzy ludzie potrafią zarabiać nawet na ludzkim nieszczęściu no a włściwie to nie wiadomo kto taką terapię zaproponował jeśli choć trchę pomaga w porządku . Współczuję  wszystkim kobietom które straciły swoje dzieci.

12

Trochę to dziwny sposób terapii,ale skoro pomaga przejść w trochę lżejszy sposób rodzicom,a szczególnie matce przez czas żałoby po utracie dziecka to może warto próbować.Osobiście nie zrobiłabym sobie takiej sesji,dla mnie byłby to jeszcze większy ból niż pomoc.

13

Niektore matki  nie maja odwagi na pozegnanie sie  ze swoim malenstwem ,bo po prostu są w takim szoku po utracie dziecka, lub powodem jest zwyczajny brak odwagi...

14

To że zrobią jakieś zdjęcie OK. Ale w tym artykule była także mowa o tym że starsze rodzeństwo fotografuje się z tym zmarłym dzieckiem. To jest CHORE.

15

..... ja tez nie wiem co o tym myslec...

16

Dla mnie jest to co najmniej dziwne.
Jestem matką,ale nie wyobrażam sobie robić takich zdjęć.Zrozumiała bym robić sobie zdjęcia takiego dziecka na pamiątkę,pożegnanie się z nim,ale nie robienie sobie portretów rodzinnych z martwym dzieckiem.

17 Ostatnio edytowany przez merkaba (2010-10-02 16:51:03)

stare to jak świat  odkąd  aparat  został wymyślony to ludzie robili zdiecia razem z  zmarłymi

18

To jakiś koszmar jest.
Zostawmy żywym co żywe, a śmierci, co martwe.
Jak dla mnie to nie jest żegnanie się ze zmarłym dzieckiem, tylko "podskórne" zatrzymywanie go przy sobie. A to nie jest ani dobre, ani zdrowe.
Patrzeć do końca życia na fotkę z martwym dzieckiem?
Jak to może pomóc?

Bo robić zdjęcie po to, żeby wrzucić do szuflady....

19

Dziwne, odważne, i trochę trudne do zrozumienia z początku, ale nie chore.
To trudny okres dla matki, i szczerze nie całkiem wierze w ta metodę terapeutyczną bo te zdjęcia, one będą przypominać ostatnie pożegnanie, z jednej matka ma jeszcze chwile z tym dzieckiem ale to nie to samo, to może być bardzo dotkliwe po jakimś czasie. Ale może bywa inaczej, jeśli ma to pomóc, to myślę że nie całkiem jest to niestosowne gdyż ciało dzieciątka jest traktowane z szacunkiem miłością... Tylko że to jest ciało, a to dusze powinno się obdarzyć swego rodzaju kultem.

W każdym bądź razie nie uważam tego za chore, czy złe i nie potępiam, ale sama nie wiem czy była bym w stanie zrobić coś takiego.

20 Ostatnio edytowany przez Pixy (2010-10-03 23:55:28)

W tej materii mi osobiście wydaje się, że to jest kolejna fanaberia naszych czasów.
Ale to dlatego, że drzaźni mnie dogłębnie, że ludzkość zamiast zająć się rzeczami dobrymi, żywymi, budującymi, rozwojowymi coraz bardziej zagłębia się w mroczne kulty ciała.
Ale to jest temat na zupełnie inna rozmowę.

Z punktu widzenia pojedynczej matki - może to będzie miało sens, a może wręcz odwrotnie.
Z punktu widzenia ludzkości jako takiej - możemy sobie zaczęć kopać masowe groby mentalne, umysłowe, etyczne.
Zakopujemy własną przyszłość.*

--------------------------------
*Tak wiem... brzmi pompatycznie, ale jak się przyjrzeć to już od dawna się nie rozwijamy.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » ,,Kult martwych dzieci

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024