działy spadku, przyrodnie rodzeństwo - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » działy spadku, przyrodnie rodzeństwo

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: działy spadku, przyrodnie rodzeństwo

Moja historia jest długa i dosyć ciekawa.Wraz z mężem mieszkamy w moim "rodzinnym" domu. W domu tym mieszka też mój przyrodni brat i Moja mama. Zacznę od początku: Mój ojciec wraz ze swoją pierwszą żoną wybudowali dom, kupili ziemię i dochowali się trójki dzieci:dwie córki i syn. Po pewnym czasie jego pierwsza żona zmarła,ojciec został sam z trójką dzieci. Po pewnym czasie ożenił sie drugi raz. Ze związku tego jest dwoje dzieci:Ja i siostra. Reasumując mam dwie siostry i brata z pierwszego małżeństwa ojca i jedną siostrę rodzoną. Dwie siostry przyrodnie po uzyskaniu pełnoletności wyprowadziły sie i wyszly za mąż, brat przyrodni został z nami.W 1995 roku zmarł ojciec pozostawiając nieuregulowane sprawy spadkowe, ja z siostrą byliśmy jeszcze dziećmi.Po ojcowej śmierci mama i ja  z siostrą staliśmy się intruzami, bo mama przyszla na tzw. gotowe, ale o dzieciach (ja i siostra)to już n ikt nie pamiętał. Sąsiedzi i wszyscy na około byli przeciwko nam, my nie mieliśmy ojca?!!! Ojciec też nas kochał przecież. Jakoś  to wszystko przeżyliśmy,bo i tak nie mieliśmy dokąd pójść.Z biegiem lat gospodarstwo upadało, brat nie umie zadbać o nic i w ogóle prowadzi "luźny" tryb zycia, co niestety odbija się na nas.  Dom jest nie duży liczy trzy pokoje i kuchnię. brat przyrodni zajmuje jeden pokój a ja z mężem i moja mamą pokój z kuchnią. Zaraz po ojcowej śmierci zaczeło się wyprzedawanie majątku głOwnie przez brata przyrodniego. Jeżeli chodzi o remonty domu i gospodarstwa to brat palcem nie kiwnie. Chciałabym zrobić sprawę o podział :(brat by miał dożywotkę)siostra rodzona nie chce nic, a siostry przyrodnie chcą spłatek. Zastanawiam się ile mogą odemnie wołać pieniędzy(na inny podział nie chcą się zgodzić). Mama oczywiście odda swoją część mnie. Oboję z mężem zastanawiamy się czy robić tę sprawę bo brat (pijak)będzie z nami mieszkał w tym domu i sytuacja naszego posiadania nie zmieni sie . co tu zrobić? Dom i całe gospodarstwo potrzebuje dużych wkładów gotówki, remontów. Jeżeli spłacimy te dwie siostry to nie zostanie nam duzo na remonty. Ile one mogą odemnie chcieć. Z tymi siostrami żyjemy w dobrych stosunkach, widzę, że też mają ciężki orzech do zgryzienia. Ile wołać kasy. A ja już zgłupiałam , może kupić z mężem coś własnego i zostawić to wszystko bratu, skazując tym samym dom i gospodarstwo na ruinę. Gdyby jeszcze brat zgodził się na to, że wyremontujemy mu z mężem "letnia kuchnię"(miałby tam o niebo lepsze warunki niż w tym pokoju co teraz mieszka(wcale o to nie dba nawet ścian nie maluje, meble jego pamiętają jeszcze ojca ). Mogłabym tez nic nie robić i mieszkać tu do śmierci z myślą, że nic nie mam. Tak to jest dzziewczyny zostać na majatku:(

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez luc (2012-09-25 01:05:50)

Odp: działy spadku, przyrodnie rodzeństwo

Najwyższy czas przeprowadzić postępowanie spadkowe - stwierdzenie nabycia spadku (lub poświadczenie dziedziczenia u notariusza) i dział spadku.
Spłata dla sióstr będzie wyliczona wg ich udziału spadkowego w odniesieniu do wartości spadku.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » działy spadku, przyrodnie rodzeństwo

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024