Domowy majonez - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: Domowy majonez

Robicie samodzielnie majonez w domu? Macie jakieś sprawdzone sposoby na to, żeby zawsze wyszedł?

Ja dziś próbowałam pierwszy raz i niestety zakończyło się totalną klapą tongue Majonez za żadne skarby nie chciał zgęstnieć, niezależnie od czasu miksowania była to rzadka paciaja z żółtka i oleju... Dziwi mnie to tym bardziej, że wszystko odbywało się pod okiem mojej mamy, która majonez robiła miliony razy i zawsze jej wychodził, a teraz próbowałyśmy obie i nic. Macie jakieś swoje "triki" na idealny, albo chociaż jakikolwiek, majonez? wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Domowy majonez

Moja mama kiedyś zawsze robiła majonez w domu, według niej najważniejsze było żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby olej dolewać powoli. Sprawdzało się to tak w 8 razach na 10 ;-)

3

Zadbałam właśnie o to, żeby składniki miały pokojową temperaturę, robiłam wszystko dokładnie według przepisu (nawet odpaliłam film "instruktażowy" na YouTube i robiłam wszystko krok po kroku jak jego autorka, której wyszedł piękny puszysty majonez wink) i nic. Najbardziej dziwi mnie to, że ten nieszczęsny majonez nie wyszedł nawet mojej mamie, która robiła go wcześniej dziesiątki razy. Myślisz, że przyczyną mogą być jakieś wadliwe składniki? Nie wiem - chemia w jajku/oleju? Wiadomo, że teraz produkty spożywcze są o wiele bardziej sztuczne, niż kiedyś... A faktem też jest, że odkąd skończyła się komuna, mało kto robi majonez w domu, raczej kupujemy wink

4

Moja babcia obstawiałaby, że pewnie i Ty i Twoja mama miałyście okres, bo wtedy to ciasta nie rosną i majonezy się ważą ;-)
Być może to wina chemii, spróbowałabym jeszcze raz z jajkami z innego źródła, pamiętam, że ten domowy majonez był pysznością wielką ...

5 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2012-09-16 19:13:04)

sierpniowa masz rację z pokojową temperaturą to się zgadza .Mój tato robi pyszny majonez robi go co jakiś czas palce lizać smile Kochane kobietki żeby Wam też wyszedł majonez to wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę to Wam wyjdzie macie moje słowo smile mój tato jeszcze daje mielonej gorczycy do smaku smile

6

flores18261 napisał/a:

Mój tato robi pyszny majonez robi go co jakiś czas palce lizać smile Kochane kobietki żeby Wam też wyszedł majonez to wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę to Wam wyjdzie macie moje słowo smile

Przeczytaj co napisała Anemonne wyżej i zastanów się co mamy z tym Twoim słowem zrobić teraz tongue
A ojcu majonez wychodzi, bo przecież mężczyźni nie miesiączkują ;-)

7

sierpniowa napisał/a:
flores18261 napisał/a:

Mój tato robi pyszny majonez robi go co jakiś czas palce lizać smile Kochane kobietki żeby Wam też wyszedł majonez to wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę to Wam wyjdzie macie moje słowo smile

Przeczytaj co napisała Anemonne wyżej i zastanów się co mamy z tym Twoim słowem zrobić teraz tongue
A ojcu majonez wychodzi, bo przecież mężczyźni nie miesiączkują ;-)

Tak czytałam co pisałaś ale to bzdura jakiś zabobon ech ja nie wierzę już w żadne zabobony .

8

flores, chodzi o to, że u mnie wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i, że tak powiem, d...pa tongue Majonez i tak nie chciał wyjść.
A co do okresu - ani ja, ani moja mama nie miałyśmy wtedy, tak że nawet na to nie mogę zrzucić winy wink

9

Anemonne To raczej wina jaj , mój tato zawsze na majonez kupi od gospodarza bo te ze sklepu sama wiesz sama chemia...Tak na marginesie  Ty wierzysz w te durne zabobony?

10

Swego czasu musiałem kręcić majonez w takiej glinianej misce. Mama nalewała składniki, a ja mieszałem i musiałem szybko to robić. To nie jest najlepsze wspomnienie z dzieciństwa mojego wink Choć majonez wychodził bardzo smaczny.

11

flores18261 napisał/a:

Anemonne To raczej wina jaj , mój tato zawsze na majonez kupi od gospodarza bo te ze sklepu sama wiesz sama chemia...

No właśnie - próbowałam 2 albo nawet 3 rodzajów jaj. Zawsze kupuję ekologiczne, z wolnego wybiegu, ale to pewnie i tak chemia... Będę musiała wybrać się po wiejskie jaja na targ chyba wink Dzięki za rady.

flores18261 napisał/a:

Tak na marginesie  Ty wierzysz w te durne zabobony?

No coś Ty, przecież tylko tak sobie żartuję wink

12

A mi majonez wychodził bądź nie, w zależności od tego, w jakim blenderze go robiłam wink Ale mój sprawdzony (i najłatwiejszy) przepis to:
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 jajko w całości
- sól, pieprz
- olej rzepakowy (najzdrowszy i bez własnego smaku)
Jajko sparzamy, wbijamy do blendera, dodajemy musztardę. Lekko mieszamy razem i zaczynamy wąską stróżką wlewać olej do kielicha. Blendujemy i wlewamy tak długo, aż zgęstnieje. Jeśli zacznie się ważyć możemy spróbować uratować majonez mieszając szybko łyżką. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotowe smile

13

Dziewczyny właśnie ojciec robił teraz majonez i przypatrzyłam się i zeby Wam wyszedł ubijamy osobno białka to wtedy Wam wyjdzie smile musi.

14

flores18261 napisał/a:

Dziewczyny właśnie ojciec robił teraz majonez i przypatrzyłam się i zeby Wam wyszedł ubijamy osobno białka to wtedy Wam wyjdzie smile musi.

Białka...? W żadnym przepisie, jaki widziałam, w ogóle nie było białek... dodawało się tylko żółtka i pani na filmie wychodził piękny gęsty majonez tongue

15

Anemonne napisał/a:
flores18261 napisał/a:

Białka...? W żadnym przepisie, jaki widziałam, w ogóle nie było białek... dodawało się tylko żółtka i pani na filmie wychodził piękny gęsty majonez tongue

Mój tato daje zawsze wtedy majonez jest taki bardziej pulchniejszy .

16

Przyznam,ze próbowałam kilku przepisów na domowy majonez,ale niestety- efekt nie był powalający. Za każdy razem czegoś mi w nim brakowało,z białkami również próbowałam:)

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024