Czy przyznana kwota zabezpieczenia alimentów na dzieci (na czas trwania rozprawy alimentacyjnej), w przypadku gdy właściwe alimenty zostana przyznane bedzie podstawa do zwrotu roznicy?
np.zabezpiecznie bylo nizsze niz przyznane alimenty
ps.czy warto sie odwolywac od decyzji sadu co do przyznanej wyskosci zabezpieczenia?
Wg mojej wiedzy, to zabezpieczenie jest po to, żeby na tu i teraz szybko rozwiązać problem.
Potem sąd wyda wyrok, w którym określi, jak ma wyglądać rozliczenie i od jakiej daty.
Nie wiem jedynie czy przysługuje Tobie prawo odwołania w przypadku zabezpieczenia kwoty.
Co masz w postanowieniu sądu?
Tak jak przedmówczyni. Zabezpieczenie jest po to, żebyś już teraz otrzymywała alimenty.
Ale zapewne tak jak w przypadku kontaktów ojca z dzieckiem tak i zabezpieczenia alimentacyjnego, pewnie sama zaproponowałaś kwotę, a teraz nagle chcesz zmieniać.
Za dużo srok za ogon chcesz złapać i za chwilę na tym stracisz.
4 2012-09-13 12:43:07 Ostatnio edytowany przez oczka (2012-09-13 12:43:59)
Tak jak przedmówczyni. Zabezpieczenie jest po to, żebyś już teraz otrzymywała alimenty.
Ale zapewne tak jak w przypadku kontaktów ojca z dzieckiem tak i zabezpieczenia alimentacyjnego, pewnie sama zaproponowałaś kwotę, a teraz nagle chcesz zmieniać.
Za dużo srok za ogon chcesz złapać i za chwilę na tym stracisz.
Na razie radze sie was,kontaktow nie ograniczam,stosuje sie do aktualnego postanowinia Sadu.
Rozumiem,ze zabezpieczenie alimentacyjne jest(o wiele nizsze niz sie ubeigalam-Sad twierdzil ze za malo urawdopodobnilam roszczenie na wyzsza kwote-nie wiem czy sie odwolywac bo to ta sama Sedzia w sprawie o rozwod) ale prosze o rzetelna odpowiedz jak to pozniej jest rozliczane jak beda orzeczone alimenty.
Jezeli alimenty beda w wyzszej kwocie to mam regres o zwrot poniesionych wydatkow w trakcie trwania zabezpieczenia?
Czy postanowienie o zabezpieczeniu dostaje od razu klauzule natychmiastowej wykonalnosci?
To wszystko zależy od wyroku Sądu. Później możesz wnosić o wyrównanie wstecz jeśli Sąd zasądzi wyższą kwotę
Teraz się nie odwołuj. Poczekaj do końca sprawy.
a jak maz zlozy apelacje?wtedy odpowiadac na jego apelacje?nie chcialabym by sedzia powiedziala ze moglam zazalic i udowodnic..
no ale przeciez wydanie postanowienia to tylko uprawdopodobnienie pewnych wydatkow/faktow,co nie?
Poza ty chyba zawsze?zabezpieczenie jest udzielane nizsze niz alimenty by roszczenie nie stalo sie w pelni wymagalne prawda?