od jutra zaczynam 4 klase Technikum Handlowego, w nastepnym roku matura a ja nie wiem czy wogole przystapic do niej
najbardziej boje sie ustnej matury z niemca:( bede szczera ze sobie olalam nauke z niemca, nie znam podstawowych slowek a z angielskiego to nic nie rozumiem
probuje sie uczyc ale obecnie nie moge sie skupic poprostu nic mi nie wchodzi do glowy
nie dosc ze mam problem z tym zeby sie uporac z tym niemieckim to juz mysle zeby nie zdawac matury
czuje tez wielka presje ze strony mamy, nie moge nawet z nia o tym rozmawiac bo zaraz zaczyna mowic ze wymyslam a ja naprawde nie czuje sie na silach zeby sie uczyc
moze ktos mi cos poradzic jak sie ogarnac z tym niemieckim:(
Dziewczyno zdaj maturę, a zobaczysz jaką satysfakcję odczujesz. Ja zdawałam w tym roku, a powiem że jestem kompletnie zielona z matmy. I tak jak Ty boisz się niemieckiego, tak ja na samo słowo "matematyka" dostawałam palpitacji serca... Ale postanowiłam, że nie poddam się, a matura przecież może mi otworzyć drzwi do lepszego życia. I tak się wzięłam do roboty, że ZDAŁAM;) A więc nie poddawaj się, kup jakąś dobrą książkę do niemieckiego, jest też wiele stron internetowych. Wierzę w Ciebie i jestem pewna, że dzięki uporowi i ciężkiej pracy dasz sobie radę;)
Zainwestuj w przygotowanie do matury, poszukaj jakiegoś dobrego korepetytora który ci pomorze. Ja miałam udrękę z angielskim, też byłam z niego całkiem zielona i nic nie rozumiałam ale przez cały rok przygotowywała mnie kobieta i zdałam.
I zdaj maturę, da ci to wiele możliwości