witam
piszę z prośba o poradę w sprawie mojego księdza proboszcza. W tym roku ksiądz proboszcz zakładał kostkę brukową na cmentarzu i chwała mu za to. Skandliczne jest to, że na wejściu na chodniku z tej kostki jest wielki napis "Jezu ufam Tobie" - po którym nie da się nie przejść chcąc wejść na cmentarz. W dalszej części cmentarza umieszczone są zaś na kostce brukowej 3 krzyże, po których również się chodzi. Zatem depcze to co dla nas katolików święte: imię Jezus i krzyż.
Byłam w tej sprawie u mojego proboszcza któremu przedstawiłam moje zdanie w tej sprawie, jednak stwierdził, że "zajmuje sie pani głupotami" i niemalże wyrzucił mnie z plebani.
Co najgorsze w kolejnych parafiach robione są te same chodniki przez ta samą formę i z tymi samymi symbolami religijnymi do deptania przez odwiedzających cmentarze.
Napisałam w tej sprawie do biskupa 2 listy. Jednak ku memu zdziwieniu żaden z nich nie dotarł do rąk ks biskupa, tylko ks sekretarz je przeczytał - mimo iż 2 list wysłałam na prywatny adres ks biskupa!
Dostałam wymijającą i lekceważącą odpowiedź, że tenże ks nie chciał nikogo urazić i że działał w porozumieniu z radą parafialną - a od kiedy rada parafialna podejmuję takie decyzje?
Żądałam w tych listach konkretnej odpowiedzi, gdyż jest to dla mnie bulwersujące a nie otrzymałam nawet konkretnej odpowiedzi. Co najgorsze - nie czytał tego biskup tylko sekretarz a do biskupa nie mam jak dotrzeć .
Proszę o pomoc, co mam zrobić?
Nie mogę zrozumieć jak kapłan osoba duchowna godzi się na umieszczanie naszych symboli religijnych do publicznego deptania. I co najgorsze nie widzi w tym nic złego !
Nie widziałam nigdy czegoś takiego - nigdzie. A teraz mamy i to na cmentarzu - miejscu świetym, do bezczeszczenia przez deptanie tego co święte.
Proszę o pomoc.