Menopauza - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Menopauza

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Menopauza

Jak pomóc mamie w przejściu menopauzy.
Zrobiła się jakaś dziwna i boję się o nią. Liczę że mi doradzicie.
Z góry dzięki.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Menopauza
ona636 napisał/a:

J Liczę że mi doradzicie.

Ja również chętnie się dowiem " czym to się je".
W rodzinie jestem najstarszą kobietą (43l. wink ) i nieuchronnie zbliżam się do tego okresu. Moja matka nie doczekała menopauzy( nie żyje 20lat) i moja wiedza w tym temacie jest tylko podręcznikowa. Chętnie poczytam opowieści z życia. smile

3

Menopauzę przeszłam 10 lat temu. Po prostu wygasła funkcja jajników, przestałam miesiączkować. Było trochę potów, trochę problemów z ciśnieniem i tyle.
Nie stosowałam terapii hormonalnej, uważam że na dłuższą metę bardziej szkodzi niz pomaga.
Uważam też, że wiele zależy od podejścia kobiety do tego tematu. Wiele moich koleżanek traktowało menopauzę jak dramat, koniec kobiecości, koniec atrakcyjności, prawie śmierć za życia. I te właśnie przechodziły ten czas burzliwie. Rozedrgane, płaczliwe, kłótliwe, z emocjami na wierzchu. Wszystkie dostały hormony od swoich ginekologów. Niektóre są już po sześćdziesiątce, a nadal je biorą.

Dla mnie menopauza to część życia, tak jak dojrzewanie. Skoro natura tak to zorganizowała, to tak ma być. Byłam emocjonalnie przygotowana na nią i pewnie dlatego prawie nie zauważyłam gdy nadeszła.

Moja przyjaciółka, która miała bardzo burzliwe życie uczuciowe i erotyczne, a w związku z tym wiele kłopotów, mówi teraz "niech żyje menopauza". Mówi, ze dopiero teraz stała się stabilna emocjonalnie i wyciszona. I że teraz jej dobrze z samą sobie. Nie  bierze hormonów.

Menopauza to nie choroba. Zmienia się coś w funkcjonowaniu ciała. Ale najwięcej dzieje się w głowie kobiety. Koniec młodości, koniec płodności, to jak przejście na drugą stronę szerokiej rzeki. Dołączenie do grupy kobiet dojrzałych, zdystansowanych do szaleństw młodości, rozumiejących życie.
Mnie jest dobrze po tej stronie. Może dlatego, że jestem kobietą spełnioną, że mi życie "wyszło" i teraz cieszę się plonami?
Koniec czegoś jest początkiem czegoś innego.

4

Kolejny etap w naszym życiu,trzeba się z nim pogodzić:-)każdą z nas to czeka.Być może Twoja mama myśli ,iż to koniec świata.I stąd Jej nerwowość,złe nastroje?.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Menopauza

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024