Budowa domu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

Temat: Budowa domu

Ostatnio mój chłopak stwierdził, że po ślubie (najprawdopodobniej gdy skończą studia czyli gdzieś za 3 lata) chciałby ruszyć z budowa domu a ten czas, który nam pozostał chciałby przeznaczyć na zbieranie pieniędzy. Plusem jest to, że posiadamy już działkę, na której jest już woda, prąd...
I tu pojawia się moje pytanie ile potrzeba tak mniej więcej aby wybudować dom w stanie zamkniętym?? Od razu mówię, że nie chodzi mi o jakiś wielki dom. smile Jak to było u was budowaliście własnymi siłami czy jednak postawiliście na kredyt??
Może jest tu ktoś kto aktualnie prowadzi budowę i chciałby podzielić się swoimi doświadczeniami odnośnie budowy upragnionych 4 kątów;)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Budowa domu

Wszystko w zależności od powierzchni (nie mylić użytkowej z całkowitą), rodzaju użytego materiału, tego czy zechcecie budować systemem gospodarczym, czy zlecicie budowę firmie, od tego czy bryła domu jest prosta, czy może ma jakieś wykusze, ryzality, jaka jest konstrukcja dachu, dwuspadowy jest tańszy, a im więcej 'załamań' tym większy koszt wykończenia dachu. Stan surowy zamknięty obejmuje też okna, pcw są tańsze od drewnianych, jedni chcą mieć szprosy na szybach, innym się to nie podoba, cena okien też zależy od ilości komór, przenikania ciepła. Mogę tak wymieniać i wymieniać..  Rozpiętości w cenach postawienia stanu surowego zamkniętego są tak duże, że nie jestem w stanie powiedzieć Ci ile nawet tak plus minus.

3

Co to znaczy niewieli? To pojęcie względne.
Dla jednych 150m to duża powierzchnia, dla innych 200 to za mało.

Chcecie robic coś sami, czy do wszystkiego najmiecie firmy?

4

Bez kredytu ani rusz, no chyba, że obydwoje bardzo dobrze zarabiacie. Przez 3 lata możecie sporo odłożyć i to na pewno pomoże. Moim zdaniem jednak jak budować to lepiej z kredytem i szybko zamieszkać, niż oszczędzać przez lata i gnieść się np z rodzicami.

5

Dziewczyny mają rację - bardzo wiele czynników decyduje o kosztach budowy domu, na przykład konstrukcja+materiały, powierzchnia, czy ma być on jedno- czy wielopoziomowy, koszt samego projektu itp. Domek można postawić już za 200 tys. złotych (lub mniej), ale to zależy od wyżej wymienionych czynników. Moja rada: jeśli chcecie mieć taniej wybudowany dom to nie inwestujcie w idiotyczne dachy łamane (niestety tak bardzo popularne w naszym kraju...), ryzality, daszki-sraszki czy kolumienki. Tani i estetyczny jest dach płaski - nie wyrzucacie kasy na dachówki i przede wszystkim macie lepsze wykorzystanie przestrzeni. Za to nie ma sensu oszczędzać na materiałach budowlanych - jedna większa inwestycja oznacza spokój na dłużej, na przykład bez akrobacji z docieplaniem i ponownym tynkowaniem smile
Myślicie o zatrudnieniu architekta czy o kupnie "gazetowego" projektu?

6

Tylko, jeśli będziecie brać kredyt, to zróbcie to z głową. Lepiej wcześniej przeliczcie dokładnie wszystkie koszty związane z kredytem. Warto skorzystać z kalkulatora kredytowego.

7

spotkałam się już z 3 przypadkami gdzie ludzie chcieli wziaść kredyty na mieszkanie w bankach położonych w małych miastach,wszystkim tym osobom odmówiono z tytułu zarobków,pojechali do duzego miasta wojewódzkiego tak dostali te kredyty bez problemów,bank bankowi nie równy

8

Ja też mam taki sam problem, oglądałem dużo nieruchomości i stwierdzam, ze jednak najbardziej opłaca się postawić coś swojego . Sądzę, że to inwestycja wielkości 200 - 250 tys .

9

Kraczek - te 250 tys. to dość optymistyczna wersja. Chyba, że już się ma działkę, dom ma być mały, niepodpiwniczony, jakie są ceny usług w regionie etc.
Ja trochę bym dodała to podanej przez Ciebie kwoty. Nie potrafię powiedzieć ile bo od czasu skończenia mojej budowy parę lat już minęło.

Z jednym na pewno się zgodzę. Lepiej zainwestować we własny dom, koszty na pewno wyjdą mniejsze niż kupno mieszkania choćby porównywalnej wielkości (na pewno mniejszej), no i koszty rozkładają się w czasie. Sporo można też zrobić systemem gospodarczym.

Budowa zajmuje trochę czasu, to fakt, ale finansowo wychodzi taniej (chyba, że ktoś kupi małe mieszkanie w blokowisku), a posiadania własnego domu nie da się porównać nawet z mieszkaniem w dobrej lokalizacji. Moim zdaniem oczywiście, bo znam osoby, które w życiu nie przeniosłyby się z centrum miasta, czy w ogóle z mieszkania do domu.

10 Ostatnio edytowany przez Bardolka (2012-10-13 15:06:49)

Powiem na przykładzie mojej siostry.

Dom niepodpiwniczony, z własną działką, powierzchnia użytkowa ok 150m, dach w kształcie litery T czyli jeden dach dwuspadowy wchodzący w drugi. Kryli blachodachówką, pustaki firmy Solbet.

Koszt do stanu surowego zamkniętego to 110 tysięcy złotych.

Dom stawiała firma (naprawde bardzo tania), bardzo dużo pracy mojego szwagra, męża i taty. Jeśli chodzi o materiały budowlane, to najważniejsze jest sprawdzenie cen w kilkunastu miejscach. My mamy 2 znajomych w hurtowniach budowlanych, więc dawali mojej siostrze naprawdę niezłe rabaty.

Wiem, że podana cena jest niska, w stosunku do wielkości domu, ale podkarpackie okolice nie są bardzo drogie.

Dużo da się zaoszczędzić porównując ceny, szukając solidnych fachowców, cięzko samemu pracując.

Jeśli chodzi o kredyt, to nie polecam brania kredytu od początku inwestycji, bo na 100% braknie i nie zamieszkacie, a będziecie płacić dużą ratę i kombinować, jak wykończyć resztę. Chyba że weźmiecie naprawdę z zapasem, ale wtedy koszt kredytu będzie gigantyczny, nie ważne w jakim banku.

Jesli chodzi o to, co pisała lena, to jakiś idiotyczny argument. Zdolność kredytowa nie zależy od pani w okienku w banku, tylko od systemów, które obliczają zdolność kredytową. Dobrze wziąć kredyt na przykład od stanu surowego zamkniętego właśnie, bo wtedy można się szybko wprowadzić, a spłata nie będzie tak dotkliwa.

11

Moja propozycja jest taka. Postarajcie się uzbierać na stan surowy zamknięty ok. 40 procent budowy.

12

kraczek0 napisał/a:

Ja też mam taki sam problem, oglądałem dużo nieruchomości i stwierdzam, ze jednak najbardziej opłaca się postawić coś swojego . Sądzę, że to inwestycja wielkości 200 - 250 tys .

optymizmem powiało!!!

13

MamaM napisał/a:
kraczek0 napisał/a:

optymizmem powiało!!!

jeśli ktoś ma działkę,zna się na rzeczy to i za 150 tysięcy postawi dom

14

ciekawe:)

lena812 napisał/a:
MamaM napisał/a:
kraczek0 napisał/a:

optymizmem powiało!!!

jeśli ktoś ma działkę,zna się na rzeczy to i za 150 tysięcy postawi dom

15

magda dlaczego ciekawe? znam takich co postawili,oczywiście ja mówię o stanie surowym zamkniętym a nie o zrobionym domu w środku

16

nie neguję, że jest to niemożliwe, pewnie komuś się zdarzyło, pewnie jest to zależne od wielu czynników w tym od lokalizacji. jednak dla mnie mało realne. ale podkreślam - to moje prywatne, poparte osobistym doświadczeniem, subiektywne zdanie.
jestem MamaM nie magda wink

lena812 napisał/a:

magda dlaczego ciekawe? znam takich co postawili,oczywiście ja mówię o stanie surowym zamkniętym a nie o zrobionym domu w środku

17

a coś mysłałam o Magdzie i tak napisałam smile
no dokładnie przedewszystkim lokalizacja,albo własna działka

18

nie szkodzi Magda też ładnie:) czy za 150 tyś czy za mniej czy więcej ...wiem jedno...że fajnie mieć swój dom, mój stoi w lesie i jest po prostu wyjątkowy;)

19

lena812 napisał/a:

oczywiście ja mówię o stanie surowym zamkniętym a nie o zrobionym domu w środku

Ale stan surowy to jeszcze nie dom nadający się do zamieszkania. Trzeba dodać conajmniej drugie tyle.
Też się zgadzam, że własny dom jest wspaniałą rzeczą. Nawet jeśli kosztuje....

20

Aga_22_ jak już moi poprzednicy Ci napisali wszystko zależy od tego jaki miałby to być dom, jak duży i czy posiada się już działkę. Doskonale rozumiem Twoją niepewność, sama jakieś pół roku temu zdecydowałam, że wraz z mężem zamiast kupować mieszkanie wybudujemy własny domek smile W naszym przypadku był to domek w technologii szkieletowej, budowany z gotowych elementów. Bardzo baliśmy się o jego trwałość, ale gdy już zamieszkaliśmy w nim to uznaliśmy oboje, że słowa, iż domy szkieletowe są nietrwałe to mit. Zaletą tego typu budownictwa jest czas budowy oraz koszty. Ze swojej strony gorąco polecam usługi firmy Alians z Kartuz, Panowie naprawdę profesjonalnie podchodzą do każdego zlecenia i pomagają we wszystkich formalnościach.

21

Czas budowy własnego domu wspominam jako najpiękniejszy czas w życiu, choć zaczynaliśmy mając do dyspozycji tylko 40 tyś. Oczywiście wzięliśmy kredyt, 100 tyś. Działkę mieliśmy dużo wcześniej.
Budowa do stanu surowego zamkniętego trwała 7 miesięcy. Potem wykończyliśmy sobie salon, urządziliśmy kuchnię i jedną łazienkę i....wprowadziliśmy się. Akurat zaczynała się zima. Koczowaliśmy w tym salonie, ale był to wspaniały czas, bo było w nas tyle radości, że szok. Dzieci przyjeżdżały ze studiów na weekendy, i wszyscy razem siedzieliśmy przy kominku popijając wino.
Potem wykańczaliśmy pokój po pokoju. To było 10 lat temu.

Co wiem o budowie i o obniżaniu kosztów?
Dom ma być na miarę, prosty, najlepiej na planie kwadratu. Bez piwnic i garażu w bryle. Samochód nie zasługuje na to, żeby budować mu oddzielny pokój. Można postawić wiatę.
Dach dwuspadowy, bo wszelkie udziwnienia bardzo podnoszą koszty. Ceramiczna dachówka też podnosi koszty, wystarczy blachodachówka.
Porządne ocieplenie, nie żałować na styropian i ocieplenie strychu.
Mądrze wybrać ogrzewanie. U nas jest DGP, czyli ogrzewamy kominkiem z rozprowadzeniem ciepła. Wprawdzie drewno zdrożało, ale nadal jest taniej niz gaz.
Duże okna od południa. Zimą slońce ogrzewa, jeśli świeci. Gdy jest słoneczny dzień, rozpalamy dopiero wieczorem. Od pólnocy najlepiej lita ściana bez okien.
Unikać balkonów, bo po co one? Jest taras, jest ogród, a z balkonu nikt nie korzysta.

Nigdy nie żałowałam budowy domu. Te różne niedogodności związane z odległością od cywilizacji to dla mnie bzdet w porównaniu do komfortu posiadania własnej solidnej przestrzeni.

Teraz buduje moja córka, a ja jestem tak podekscytowana jak przy swojej budowie.

22

Dom budowaliśmy ponad 20 lat temu. Różnica między tym co jest obecnie ogromna. Przede wszystkim papierologia. Jeśli weźmiecie kredyt, będzie on wypłacany transzami. Czyli słowo kluczowe: dobry kierownik budowy, bo panu z banku musi wszystko grac.

Budując za własne oszczędności, na swojej działce znacznie potaniamy koszty domu. Zależy też od regionu, odległości od miasta, infrastruktury. Nas kopnęło finansowo podłączenie gazu po iluś tam latach. Płacimy za każdy metr przyłącza, a jeśli nie mamy wspólnych chętnych, rura w oddali, to naprawdę zaboli. Mało tego, nie wiem jak jest u was, ale są regiony gdzie za ciągnięcie przyłącza przez działkę sąsiada, trzeba mu coś tam odpalic za zgodę, plus niwelację terenu.

Tutaj zgodzę się z Mareną, piwnice to duży koszt, a garaż możemy zrobic z płyt OSB, ewentualnie jakiś blaszak ( blacha powlekana i wygląda super).

Obecnie ogrzewamy dom węglem, piec jest z podajnikiem szufladkowym, a nie ślimakowym, więc drogi ekogroszek nie musi byc. Gaz mozemy włączyc gdy mamy tzw "lenia". Kominek jest dobrym pomysłem, a zwłaszcza taki z płaszczem wodnym, bo ogrzeje chałupę i przy okazji wodę.

Przyglądałam się pompom ciepła, tudzież innym wynalazkom. Piekielnie droga ekologia, ilu orędowników, tylu przeciwników.

Reasumując: najlepiej dom niewielki, bez udziwnień. Dobrze jest czerpac wiedzę z Muratora, KBD, ich forów, tudzież Elektrody. Piszą tam fachowcy, praktycy, ludzie znający temat.

23

Trzeba pamiętać o tym, że każda inwestycja budowlana jest niedoszacowana o około 30%. Każdy kosztorys wstępnie należałoby powiększyć o taką kwotę.

24

Nasz dalszy sąsiad postawił dom w stylu norweskim. Za 100 tys. zł smile Domek stoi, ma się dobrze.

25

Około 220 m2 z piwnicą plus garaż wolnostojący - stan surowy zamknięty zrobiłem za 200 tys. z hakiem. Potem poszło drugie tyle na ocieplenia, ścianki G-K na poddaszu, instalacje, tynki, wylewki, szambo i kupę innych pierduł, a jeszcze będę pakował następne pieniądze. Mam dom prosty ale dorzuciłem do okien drewnianych i mam sporo okien połaciowych, mam też szklaną werandę i zewnętrzne pergole. W większości domu mam ogrzewanie podłogowe, w tym w piwnicy, to też trochę nabija. Jak gadam ze znajomymi, to wychodzi, że te 2.5 tys. zł na m2 domu trzeba wydać.
Jeśli ktoś ma zamiar kupić projekt typowy, to niech pamięta o kilku kwestiach.
Po pierwsze, jest to tylko pierwszy krok, taki projekt typowy musi być zaadaptowany przez projektantów wszystkich branż (architekt, konstruktor, inst. sanitarny, elektryk) oraz muszą być zrobione przez nich projekty mediów zewnętrznych. Do tego trzeba zapłacić geodecie za mapę, zrobić badania geologiczne pod posadowienie budynku.
Po drugie, jeśli ktoś szuka swojego wymarzonego projektu, to radzę znaleźć najpierw architekta, który będzie później ten projekt adaptował i poprosić go o pomoc w wyborze.
Po trzecie, jeśli mamy już upatrzony projekt typowy, to nie wprowadzać w nim zmian poza mało istotnymi typu lokalizacja okna czy jakiejś ścianki działowej. Każda istotna zmiana podraża cenę za adaptację projektu. Może się zdażyć, że za adaptację zapłacicie kilka razy więcej niż za projekt typowy. Dlatego patrz pkt 2, najpierw znaleźć architekta i z nim konsultować projekty i potencjalne przeróbki.
Jeśli już naprawdę żaden projekt typowy bez wielu istotnych zmian nie będzie spełniał waszych oczekiwań, to wyrzucić je w diabły i umówić się z architektem na projekt indywidualny. Nie powinien być drastycznie droższy od projektu typowego z wieloma istotnymi przeróbkami, a macie od początku do końca to co sobie sami z projektantem określicie.
Po czwarte, w projektach typowych zwracać uwagę na ujęte tam technologie wykonania budynku. W wielu projektach są np. stropy żelbetowe, które w wykonawstwie są dwa razy droższe od stropów gęstożebrowych. Może to zmienić projektant w czasie adaptacji ale policzy za to jakby projektował nowy strop (bo tak będzie w praktyce). Sporo firm sprzedających projekty typowe ma je w różnych wersjach materiałowych więc warto o to zapytać. Ja robiłem sobie stropy żelbetowe, bo chciałem ale u mnie to było wydane  dodatkowe 10-15 tys.
Po piąte, nie polecam ścian z ceramiki. Będziecie słyszeć legendy, że są zdrowsze itp. opowiastki. Bzdury. Ściana z pustaka ceramicznego jest droższa sama w sobie, przeważnie jest mniej ciepła niż ściana z pustaka komórkowego. Ponadto sama technologia murowania i wykonania pustaka ceramicznego powoduje, że są w niej duże mostki termiczne (spoina) oraz wyda się potem więcej na tynki (pustaki mają rowkowaną powierzchnię). Pustak komórkowy ma większą dokładność pojedyńczego elementu, lepszą izolacyjność, można kupić pustaki pod cienką zaprawę na pióro i wpust co w dużej mierze eliminuje mostki termiczne. No i jeszcze zajrzyjcie na jakąś budowę jak wygląda prowadzenie instalacji wewnętrznych w ścianach z pustaka ceramicznego i komórkowego. Robi się bruzdy i o ile w komórkowym jest ładna, równa bruzda, która w niewielkim stopniu stwarza mostki termiczne, to pustaki ceramiczne pękają, bruzda otwiera szczeliny powietrzne w pustaku, które odpowiadają za jego izolacyjność. Potem się okazuje, że wydało się więcej pieniędzy na "zdrowy" pustak ceramiczny, w którym jest kupę mostków od instalacji.

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024