Systematyczność - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Systematyczność

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Systematyczność

Systematyczność w wielu sytuacjach bywa warunkiem koniecznym do osiągnięcia sukcesu, natomiast jej brak znacząco przyczynia się do porażki niejednego przedsięwzięcia. Jeśli podejmujemy wyzwanie, którego podstawą jest samodyscyplina i regularność w wykonywaniu określonych czynności, musimy zdawać sobie sprawę, że bez systematyczności nie jesteśmy w stanie osiągnąć zamierzonego efektu.

Gdyby to jeszcze w praktyce było tak proste, jak w teorii, prawda? smile Kiedyś z systematycznością nie miałam najmniejszych problemów. Dziś wciąż nie mam, o ile mam ku temu odpowiednią motywację lub temat mnie interesuje. Jeśli jednak nie jest spełniony żaden z tych warunków, a czynność wymaga zaangażowania czasu i uwagi, to potrafię odkładać ją w nieskończoność, zwykle zresztą licząc na cud, że ,,samo się zrobi lub wejdzie do głowy?, niestety nie chce big_smile.

A jak to wygląda u Was? Macie z tym problem? I jeśli nie, to jak wygląda Wasza recepta?

2

Odp: Systematyczność

Ciekawy temat smile
Chętnie poznam tajniki systematyczności innych osób.

Z moją systematycznością jest różnie, i także jak u Oliniki, w dużej mierze zależy ona od motywacji, w moim przypadku tej zewnętrznej. Walczę, by zmienić ją na wewnętrzną.
Doświadczenie nauczyło mnie również, że jeżeli się nie zmuszę do czegoś, to nie zacznę, a pozwolenie sobie chociaż na jedno odstępstwo, prędzej czy później doprowadza do utracenia systematyczności.

3

oj Olinka, uderzyłaś w mój najczulszy punkt big_smile TAK!! MAM OGROMNIASTE z tym problemy ale od kilku dni podjełam decyzję opartą na działaniu, że to zmieniam. Wiję się z bólu powinności, ale to konieczność.
Zapodam kilka motywatorów które i mnie motywują stale i powtarzam je sobie jak mantra:
*Czy rzeczywiście potrzebujemy więcej czasu?
Czy też potrzebujemy więcej dyscypliny, by wykorzystać czas, który mamy?
Kerry Johnson

**Prawdziwa decyzja jest mierzona poprzez fakt podjęcia nowego działania. Jeśli nie ma działania - tak naprawdę nie podjąłeś decyzji.
Anthony Robbins

***Wielkie cele prowadzą do wielkich rezultatów. Brak celów prowadzi do braku rezultatów lub osiągania rezultatów dla kogoś innego.
Mark Victor Hansen

****Jeśli nie pokonasz swojej tendencji do poddawania się zbyt szybko, twoje życie będzie prowadzić donikąd
Masutatsu Oyama

*****Jeśli nie przygotujesz własnego planu na życie, jest duża szansa, że będziesz wykonywać plan kogoś innego. I zgadnij, co ten ktoś mógł Ci zaplanować? Nic wielkiego.
Jim Rohn

******To nie górę pokonujemy, ale samych siebie
Edmund Hillary
pierwszy zdobywca Mount Everestu

itd.itd.

4

Cat, przytoczyłaś bardzo trafne myśli, muszę je gdzieś zapisać, a najlepiej od razu wtłuc do głowy i, podobnie jak Ty, powtarzać jak mantrę smile.

Rzeczywiście plany, a potem konsekwentna ich realizacja, wydają się być bardzo ważne, kto wie czy nie najważniejsze, niemniej ja nie mam problemu z planowaniem, gorzej z motywacją big_smile.

Wiesz, u mnie to przyszło z czasem, w którymś momencie zwyczajnie doszłam do wniosku, że ja przecież nic nie muszę, więc robię to, co chcę lub co należy do moich obowiązków (z tym nie mam problemów, bo z natury jestem sumienna i obowiązkowa), jeśli jednak czegoś nie muszę, to zaczynają się schody. Wtedy potrzebuję odpowiedniego bodźca, stymulatora, czegoś, co pozwala mi wierzyć, że to zwyczajnie ma sens.

5

ale z czego to wynika?? ta niemoc? smile Ja powiem z własnego przykładu:
jeśli coś planuję i się "przyciskam"by to wykonać, czuję się jak więzień, jakby ktoś kontrolował moje życie i minuta po minucie mojego dnia. Chyba mam uraz z dziecinstwa i wczesnej młodości gdzie stale coś MUSIAŁAM.
Uznałam, ze jak będe dorosła, będę robiła tylko to, na co mam ochotę.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Systematyczność

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024