Rak piersi. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Rak piersi.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Rak piersi.

Witam.
Jakiś miesiąc temu dowiedziałam się, że moja mama ma raka piersi. Po zrobieniu biopsji wyszło, iż rak na szczęście nie jest złośliwy. Mama ma jednego guza w piersi. Nie mam zbyt wielkiego pojęcia o raku piersi, ale miałam nadzieję, że jej to wytną, zrobią z tym cokolwiek. A lekarz stwierdził, że nie ma sensu i kazał jej przyjść za rok na mammografię. Chyba, że coś się będzie działo (ból, zaczerwienienie) to ma przyjść wcześniej. I stąd moje pytanie - czy rzeczywiście nie ma sensu? Nie będzie lepiej jak mama zasięgnie porady u innego lekarza?

Teraz i ja jestem w grupie ryzyka. Mam 21 lat, powinnam zrobić USG piersi? Jest możliwie, żebym dostała skierowanie od lekarza rodzinnego? Ponadto, od 8 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne (Yasminelle), nie będzie lepiej jak przestanę je brać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rak piersi.

a ginekolog do którego chodzisz nie może Ci zrobić usg?co do tabletek to tez jego raczej zapytaj

3

Jak go pytałam o te pigułki, to radził mi zasięgnąć rady na onkologii.

4

Pewnie, że idź sobie USG piersi zrobić. Ja już z 3 razy miałam to badanie, bo jestem panikarą i muszę się zbadać jak tylko sobie coś w piersi wymacam wink Co do raka Twojej mamy: jeśli nie jest złośliwy to chyba faktycznie nie ma sensu ciąć, ale trzeba być ostrożnym i obserwować, czy to się jakoś nie rozwija. A jeśli chodzi o tabletki to może faktycznie lepiej onkologów zapytać, bo oni wiedzą jaki to typ raka i co przy tym wolno, a co nie.

5

kaisa_malene napisał/a:

Pewnie, że idź sobie USG piersi zrobić. Ja już z 3 razy miałam to badanie, bo jestem panikarą i muszę się zbadać jak tylko sobie coś w piersi wymacam wink Co do raka Twojej mamy: jeśli nie jest złośliwy to chyba faktycznie nie ma sensu ciąć, ale trzeba być ostrożnym i obserwować, czy to się jakoś nie rozwija. A jeśli chodzi o tabletki to może faktycznie lepiej onkologów zapytać, bo oni wiedzą jaki to typ raka i co przy tym wolno, a co nie.

dziękuję za odpowiedz. A USG robisz prywatnie, czy ze skierowaniem?

6

Szczerze mówiąc USG robię po znajomości, więc można powiedzieć, że prywatnie, choć w państwowym szpitalu. Niemniej jednak rodzinny powinien Ci skierowanie wypisać jak powiesz, że u Twojej mamy wykryto raka piersi, nie wiem tylko ile byś musiała czekać. Ale póki nic się u Ciebie nie dzieje to poczekać możesz, po co płacić prywatnie. Badasz sobie sama piersi regularnie? Bo to dość ważne.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Rak piersi.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024