Jestem zazdrosna o przyjaciółkę - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jestem zazdrosna o przyjaciółkę

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Jestem zazdrosna o przyjaciółkę

Witam,

Mam problemy z poczuciem własnej wartości odnośnie mojej przyjaciółki.
Nie jest uważana za ładniejszą ode mnie, ale jest też ładna.
Podoba się wielu facetom (ja tez na to nie narzekam).
Jednak mimo łączącej nas przyjaźni - zazdroszczę jej niestety. Ciągle mam jakieś dziwne obawy, że ona podoba się bardziej (ma np większy biust), że ma większe powodzenie.
Że będzie bardziej podobać się mojemu facetowi niż ja.
Wiem że wzieło się to z przeszłości - znamy się długo i ja zwykle byłam w jej cieniu.
Ona ma dość zaborczy charakter, ale to nawet nie z tego powodu byłam w cieniu.
Byłam kiedyś bardzo nieśmiała i niezbyt urodziwa (albo i tak się czułam) i przez to postrzegałam siebie zawsze jako tą gorszą, brzydszą, mniej lubianą.
Zostało mi coś z tego do tej pory - to że mam te dziwne obawy, że ona będzie podobac się bardziej.
Ufam jej, wiem że nic nie zrobi głupiego (np nie odbiłaby mi faceta), ale jednak chcę pozbyć się tych myśli...
Zauważyłam że na przykład zawsze porównuję jak wyszłyśmy na zdjęciach i jestem zła. Szukam tego gdzie wyglądam ładniej od niej...
Nie chcę tak się czuć, w końcu to bliska mi osoba. Chcę czuć się dobrze, nie mieć takich myśli, ale nie bardzo wiem  od czego zacząć.
Poradzicie mi coś?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jestem zazdrosna o przyjaciółkę

Psychologa...

Najlepiej znajdź sobie trędowatą przyjaciółkę, i na zdjęciach będziesz mogła porównywać "ładnie wyszłam-ona nie"...
Cały czas się do niej porównujesz, pytam po co ?
Ma większy biust ?
A Ty masz ładniejszy tyłek np ..
Zawsze w każdym są jakieś zalety, ale Ty spoglądasz tylko na zalety koleżanki...

A po za tym Twój post odebralam jako "wygląd jest najważniejszy!"
Wygląd owszem jest ważny, aczkolwiek zadaj sobie pytanie czy najważniejszy?
I czy zawsze będziesz potrzebować kogoś, aby się dowartościować, albo zdołować ??

3

Hej Marzena1, wiesz co, Twój post nie był najmilszy na świecie, ale... pomógł mi na swój sposób. Nie mam 16 lat, choć tak może sie wydawać z moich postów.
Po prostu każdy czasem ma gorsze chwile... gdy czuje sie nieatrakcyjny...
mi sie to zdarza niestety ostatnio często, nie wiem czemu.
Chce z tym walczyć
Wiem że wygląd nie jest najważniejszy ...
Kubeł zimnej wody przydał mi się, dziękuję.

4

Ja sama miałam "przyjaciółkę", która mi zazdrościła. Ona wtedy była otyła, ja szczupła, nie jak jakaś modelka, lecz nie miałam nadwagi, choć piorunującej figury też nie. Nie jestem też zbyt ładna, nie mam specjalnego powodzenia. Jednak to, że szczuplejsza od niej itp, ona zawsze mówiła, że mi zazdrości i czasem dziwnie się przez to zachowywała. Dla mnie to było dziwne, bo ja nigdy nie porównywałam się do niej. Mam różne koleżanki, niektóre są naprawdę ładniejsze ode mnie i co? Nie przeszkadza mi to. Przecież zawsze znajdzie się ktoś ładniejszy, ktoś ma coś ładniejszego. Dla mnie wygląd nie odgrywa aż tak wielkiego znaczenia, dlatego nie rozumiem takiego porównywania. A potem jeszcze ona zrobiła się zaborcza, nie rozumiała w ogóle mnie, więc zerwałam kontakt. Myślę, że musisz popracować nad samooceną, bo to nie jest zdrowe, że chcesz ciągle być naj, to Ciebie zniszczy, bo zawsze znajdzie się ktoś komu będziesz mogła zazdrościć. Albo sama pracuj nad sobą albo psycholog, nie ma innej rady.

5

ZAZA ja też polecam Ci psychologa. Masz kompleksy, nie wieadomo skąd się wzięły, być moze są głęboko zakorzenione w dzieciństwie, gdy nie nauczono cię zdrowego poczucia własnej wartości.
Możemy sobie tu gadać, obrażać, się, dywagowac, ale MASZ PROBLEM- i jeśli nie ta przyjaciólka, to znajdziesz inną, która będzie np. lepsza od ciebie w śpiewaniu, jeździe na nartach, czy będzie częsciej usmiechnięta a przez to bardziej charyzmatyczna, lubiana.
Warto udać się na rozmowę do psychologa- on wyciągnie ten problem z korzeniami.

6

kurcze dzieki dziewczyny, chyba się na prawde udam do lekarza...

7

Hej Marzena1, wiesz co, Twój post nie był najmilszy na świecie, ale... pomógł mi na swój sposób. Nie mam 16 lat, choć tak może sie wydawać z moich postów.
Po prostu każdy czasem ma gorsze chwile... gdy czuje sie nieatrakcyjny...
mi sie to zdarza niestety ostatnio często, nie wiem czemu.
Chce z tym walczyć
Wiem że wygląd nie jest najważniejszy ...
Kubeł zimnej wody przydał mi się, dziękuję.

Przepraszam, nie chciałam być niemiła, przykro mi że Cie uraziłam hmm
Masz rację, każdy ma gorsze chwile, ja też takie mam wink
Ale najgorsze wtedy jak porównujemy sie do kogoś ;]
Jeśli zdarzy Ci się jeszcze coś takiego zapytaj koleżanki (jeśli jest na tyle zaufana, aby nie odebrać tego jako egoistyczne podejście) co jest w Tobie fajnego, uroczego wink

Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam :*

8

Marzenko, nie masz za co przepraszać, jak już pisałam ten kubeł zimnej wody sie przydał.
Rozwazam wciąz pojscie do psychologa, choć dziś juz wogole sie z przyjaciolką nie porównuje i nie czuje sie gorsza ani nic.
Po prostu to uczucie znikło i wiem, że to też dlatego, że tak mi napisałyście - jak mówię, ostre słowa często pomagają.
Myślę, że w tej chwili wszystko już w porządku, mam nadzieje że nieprędko wroci do mnie tamto uczucie...
pozdrawiam dziewczyny!

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jestem zazdrosna o przyjaciółkę

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024