Proszę o pomoc. Potrzebuję porady prawnej odnośnie alimentów, podziału majątku. Gdzie mogę się zwrócić?
Pytaj tu. Przynajmniej będzie za darmo. ![]()
3 2012-07-15 17:51:23 Ostatnio edytowany przez smutna123 (2012-07-15 17:51:56)
Proszę o pomoc. Potrzebuję porady prawnej odnośnie alimentów, podziału majątku. Gdzie mogę się zwrócić?
Masz kilka możliwości. Pierwsza opcja (gdy masz pieniądze) to udanie się do kancelarii adwokackiej. Poszukaj dobrej (popytaj rodzinę i znajomych, poszukaj opinii w internecie) lub skorzystanie z płatnej porady przez internet (są tańsze, ale moim zdaniem jak mam płacić to wolę z kimś porozmawiać oko w oko). Druga opcja (gdy nie stać Cię na płatną usługę) to udaj się do MOPS, urzędu gminy, starostwa- być może (nie na 100%) przyjmuje tam nieodpłatnie radca prawny. Możesz też udać się (o ile mieszkasz w dużym mieście) do państwowej uczelni (wydział prawa). Zazwyczaj przy takich uczelniach funkcjonują punkty darmowej informacji prawnej. Porady są udzielane przez studentów prawa pod okiem doświadczonych wykładowców i praktyków. Ewentualnie możesz zadać pytanie tutaj lub na forum prawnym. Być może znajdzie się ktoś, kto Ci pomoże. Pozdrawiam!
mieszkam z siostra w jednym domu ja mam osobno pokoj z kuchnia ona tez ma osobne pomieszczenia ich jest razem piecioro nie ma testamenyu nasi rodzice nie zyja jesy jeszcze dwoje rodzenstwa mieszkaja osobno.siostra chce mi zabrac pokoj twierdzac ze nalezy sie jej poniewaz jest ich wiecej ja jestem sama.straszy mnie sms nie mam wogule zycia.jeszcze jest jeden problem zrobili sobie z polowy ganku swoja lazienke polozyli plytki na podlodze wcalym ganku wiec powiedziala ze nie mam prawa tam wchodzic bo sie nie dolozylam.placi podatki a mi wogule nie daje rachunkow do placenia.czy ja mam jakies prawa jezeli zglosze sprawe do sadu .
Jedyne to możesz zrobić, to założyć sprawę o dział spadku. I to Sąd podzieli między Was dom. A to ile dzieci ma siostra nie ma znaczenia. Spadkobiercami jesteście Ty i Twoje rodzeństwo. A kto widnieje jako właściciel?
to ze ona ma dzieci i rodzine a Ty jestes sama nie swiadczy ze nie nalezy Ci sie nic, w swietle prawa wszystko jest na pol. wiec nie masz o co sie martwic. straszy ? idz na policje wszystkie dowody przeciwko siostrze zbieraj. z ganku lazienke ? a ma zezwolenie ? widze ze siostra Cie straszy , wiec Ty zacznij sa straszyc.
na kogo stoi dom ? czy podatki sa na nia ? idz do gminy i ureguluj to , po za tym nie jestes sama, a jak reaguje reszta rodzenstwa na to co sie dzieje pod dachem rodzinnym?
ja kiedyś znalałam dobrego prawnika, ale to był polski prawnik w uk , ale wtedy też chodziło o podziałk majątku i on się zajął tą sprawą. trzeba tylko trafić na dobrego prawnika, który zna się na rzeczy i ma doświadczenie.
mieszkam z siostra w jednym domu ja mam osobno pokoj z kuchnia ona tez ma osobne pomieszczenia ich jest razem piecioro nie ma testamenyu nasi rodzice nie zyja jesy jeszcze dwoje rodzenstwa mieszkaja osobno.siostra chce mi zabrac pokoj twierdzac ze nalezy sie jej poniewaz jest ich wiecej ja jestem sama.straszy mnie sms nie mam wogule zycia.jeszcze jest jeden problem zrobili sobie z polowy ganku swoja lazienke polozyli plytki na podlodze wcalym ganku wiec powiedziala ze nie mam prawa tam wchodzic bo sie nie dolozylam.placi podatki a mi wogule nie daje rachunkow do placenia.czy ja mam jakies prawa jezeli zglosze sprawe do sadu .
Radca prawny to nie jest duży wydatek, a może podpowiedzieć jakie są kolejne kroki w takich sprawach.
(Ostatnio potrzebowałam porady, wprawdzie z innej dziedziny - płaciłam kilkadziesiąt złotych, podzwoń, popytaj o ceny).
Co do kwestii dziedziczenia - to dziedziczy chyba całe rodzeństwo (rozumiem, że nie uregulowaliście kompletnie spraw po śmierci rodziców - najwyższa pora to zrobić).
Siostra może mieć nawet kilkanaścioro dzieci, ale jej udział w spadku będzie taki sam jak Twój i reszty rodzeństwa, więc jej argumentacja, że jest ich więcej jest od czapy.
Nie wiem tylko, czy sama sprawa spadkowa wystarczy - czy nie dojdzie do czegoś takiego, że np. sąd ustali, że jesteś właścicielką jednej czwartej nieruchomości podobnie jek reszta rodzeństwa - i znowu trudno będzie się dogadać, która płytka na ganku czyja jest i czyja stopa może ją muskać. Chyba powinno dojść do podziału nieruchomości, ale mogę bredzić - koniecznie radca.
10 2012-08-23 15:36:50 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-10-17 16:02:49)
Niech się Pani nie poddaje, tylko zawalczy o swoje. Ma Pani prawo do domu - takie samo jak Pani siostra. Nie wiem z jakiego miasta Pani pochodzi, ale wiem że niektóre kancelarie udzielają też bezpłatnych porad prawnych, np. w Krakowie polecam spam.
Życzę siły i powodzenia.
Potrzebuje informacji: Teraz odbedzie się już 4-ta sprawa karna z urzędu, ja jestem oskarżycielem posiłkowym ...paragraf 207....Jestem w jednym mieszkaniu z byłym mężem 10 lat po rozwodzie. Stale się nade mną znęcał psychicznie ,a teraz fizycznie. Mam obdukcję ,ale POLICJA twierdzi ,że to jeszcze nie jest ,,głęboka przemoc"....Rozwód jest z wyłącznej jego winy ...Ja z synem (ktory z nami mieszka)chcemy go spłacić ,ale mam obawę czy on sie na to zgodzi bez nakazu sądu.
Na pierwszej rozprawie oskarżony nie wyraził zgody na mediacje.
12 2015-01-29 00:24:08 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-01-29 12:43:49)
grejs powiem Ci że forumowicze mają rację lepiej dopytac prawnika jakie są poszczególne etapy złożenia spawy i jak to powinno wyglądac, ja miałem sprawę o podział majątku, także była kłopotliwa, znalazłem stronę spam i powiem Ci że przydała się ta konsultacja z prawnikiem bo inaczej bym sobie sam nie dał rady.
13 2015-01-29 12:37:49 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-01-29 12:44:03)
znalazłem stronę spam i powiem Ci że przydała się ta konsultacja z prawnikiem bo inaczej bym sobie sam nie dał rady.
Warto by zwrócić uwagę, że to dość stara sprawa, bo sprzed jakichś 3 lat. I grejs zdaje się, że od dawna tu już nie zagląda
Chyba, ze to zwykła reklama ![]()
Ile masz lat i Twoja siostra? Nieprzyjemna sprawa, toczyć bitwę z własną siostrą, ale jej zachowanie nie pozostawia Ci nic innego, jak tylko wnieść sprawę o podział domu. To, że siostra rości sobie prawa do nieruchomości może się wkrótce zakończyć, bez względu na to, ile ona ma dzieci - Ty i ona jesteście dziećmi właścicieli budynku, i to pomiędzy Wami nastąpi podział. Możesz zwrócić się do kancelarii, możesz również załatwić sprawę przez Internet, znam dużo serwisów, e-prawnik, prawnicy czy niedawno odkryta przeze mnie giełda porad prawnych. Powodzenia