Anemia a ciąża - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Anemia a ciąża

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Anemia a ciąża

Hej babeczki
Mam taki mały problem. Jakkolwiek nie patrzeć na razie nie planuję zajść w ciążę,ale chcę wiedzieć pewną rzecz na przyszłość.
Czy jeśli mam nawracającą się anemię i to nie tylko po okresie,tylko co kilka miesięcy robiąc badania wychodzi anemia, to czy będą problemy w czasie ciąży lub podczas porodu zagrażające mojemu życiu lub dziecka?
Podkreślę,że te schorzenie mam od dzieciaka.
Lekarz mi powiedział,że całkowicie wykluczone jest krwiodawstwo,ale zastanawia mnie ten fakt jak to się może mieć w czasie ciąży.

Pozdrawiam!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Anemia a ciąża

nie wiem niestety czy ma to jakiś wpływ na rozwój dziecka, ale równiez chciałam się dowiedzieć bo jesteśmy w podobnej sytuacji, ja też staram się o dziecko, i też przynajmniej na pół roku czy rok mam anemię...
Niedobór żelaza,
wypadające włosy,
łamiące się paznokcie,
ospałość, zmęczenie...
Tak to u mnie się objawia.
W tej chwili biorę witaminy, może coś pomogą  smile

3

Pytanie jak duża jest ta anemia - jakie są wartości Hemoglobiny, erytrocytów (czerwonych krwinek) i hematokrytu w morfologii? Czy jesz regularnie mięso? Jeśli jest niewielka i od zawsze, to znaczy, że taka jest norma dla Twojego organizmu i jest do tego przystosowany. Jeśli jest to niedobór żelaza, to można stosować preparaty żelaza doustnie lub uzupełniać dietą. Dużo żelaza mają też nasiona amarantusa - ja bardzo lubię, pyszne są nasiona ekspandowane np z jogurtem lub mlekiem.

4

Konwalia,powiedziałabym Ci jakie są te wartości z ostatniego badania,ale niestety zostawiłam je w drugim mieszkaniu.
To czy niewielka to zależy,raz lekarz popatrzył i powiedział,że średnio mu się to podoba i,że dzieje się to mimo,że przyjmuję od dawna żelazo doustnie i jem mięso kilka razy w tygodniu.
Bardzo mi szkoda,że nie mogę nawet krwi oddać,bo przez to mam niskie ciśnienie(zawsze poniżej 100).
A chcę wiedzieć,bo czytałam,że dziecko może się słabiej rozwijać,bo przy niedokrwistości mniej tlenu dochodzi do dziecka(podobno) i chcę wiedzieć,czy to nie zagraża przy porodzie nic ani ogólnie nie zaburza przebiegu ciąży.

5

Zapytałam o wartość, bo w ciąży niewielka anemia jest w zasadzie normą, bo zwiększa nam się objętość krwi a liczba czerwonych krwinek nie rośnie aż tak znacznie. Na razie nie martw się o maluszka, bo on ma inną hemoglobinę, niż my i "wyłapuje" tlen dużo efektywniej, więc nie grozi mu niedotlenienie. Przyjmuj nadal żelazo i zrób kontrolne wyniki za jakiś czas. Pozdrawiam smile

6 Ostatnio edytowany przez Lena (2012-06-22 11:37:25)

czytałam, że papryka zawiera mnóstwo witamin, czy myślicie, że jest odpowiednia dla kobiety w ciąży? podaję wam link, możecie poczytać o papryce i jej właściwościach usnięte z powodu łamania zasad regulaminu

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Anemia a ciąża

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024