Zostać za granicą czy wracać ? Co robic? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Zostać za granicą czy wracać ? Co robic?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Zostać za granicą czy wracać ? Co robic?

Hej, mam problem. Od 3, 5 roku mieszkam w Hiszpanii. Wiodlo mi sie bardzo dobrze, zarowno zawodowo jak i towarzysko. Do czasu. Wlasnie sie rozstalam (moja historie mozecie przeczytac w poscie 'Toksyczny zwiazek i rozstanie') i stracilam prace, czyli w zasadzie nic mnie tu juz nie trzyma. W zasadzie tylko moi przyjaciele, co jest dla mnie bardzo cenne.

Nie wiem, co robic? Zostac, wracac, przeprowadzic sie do innego miasta, do innego kraju... Jakie pytania powinnan sobie zadac, na co zwrocic szczegolna uwage, o czym najpierw myslec, jakie czynniki powinny byc decydujace...

Moze ktoras z was musiala kiedys podjac taka decyzje, i moglabym podzielic sie swoim doswiadczeniem...
Dziekuje za wszystkie rady i podpowiedzi

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zostać za granicą czy wracać ? Co robic?

Witaj. Musisz zadać sobie pytania, które dotyczą Twojej sytuacji i sobie na nie odpowiedzieć. Napisałaś , że nic tam Cię nie trzyma. Możesz postawić minus. Masz jednak tam przyjaciół, a to już jest plus. Jakie masz możliwości podjęcia tam pracy a jakie w Polsce. Gdzie chciałabyś pracować. Gdzie miezkać, ile zarabiać. Jakie masz przygotowanie zawodowe. Jest naprawdę wiele pytań na które musisz sobie odpowiedzieć. Musisz wziąć pod uwagę, że obecnie w naszym kraju sytuacja na rynku pracy bardzo się pogorszyła. Zwalnia się dużo osób. Jednak niektórych firmach poszukuje się specjalistów. Taka analiza powinna ułatwić Ci podjęcie decyzji. Ja życzę Ci aby ta decyzja była dla Ciebie jak najlepsza. Pozdrawiam i myślę, że napiszesz co postanowiłaś.

3

Zastanawiam sie nad przeprowadzka do Barcelony. Mam tam kilku przyjaciol gotowych, aby mi pomoc. Umowilam sie tez na ogladanie mieszkania. Martwi mnie tylko fakt, jak sobie poradze finansowo do czasu jak zaczna wyplacac mi zasilek (niestety mozna czekac, az do 4 miesiecy, mam nadzieje, ze w moim przypadku bedzie krocej).

W niedziele lece do Polski, glownie po to, aby poinformowac moich rodzicow o mojej aktualnej sytuacji. Chce sie tez rozejrzec pod katem ewentualnej przeprowadzki. Nie wiem co zrobic, mam prawdziwy metlik w glowie.

Prosze was o wiecej opinii i rad dziewczyn. Potrzebuje was :-)

4

Hm chcialabym Ci pomoc, ale za bardzo nie wiem co Ci doradzic. Jestem typem człowieka, ktoremu wszedzie dobrze- gdzie blisko domu:)) nie potrafilabym zyc gdzies daleko za granica.

Ale musisz wsyztsko przemyslec, w hiszpanii mozesz zostac bo masz przyjaciol, ale nie masz pracy. Wiec ja bym zostala tam tylko pod warunkiem, ze znalazlabym tam prace, rozgaladas sie za czyms juz?
Co do barcelony- no ciezko bedzie zaczac Ci wsyztsko od nowa.

Jak bedziesz w POlsce to porozmawiaj z rodzicami, moze oni Ci tez cos doradza

5

ikaa napisał/a:

Hm chcialabym Ci pomoc, ale za bardzo nie wiem co Ci doradzic. Jestem typem człowieka, ktoremu wszedzie dobrze- gdzie blisko domu:)) nie potrafilabym zyc gdzies daleko za granica.

Ale musisz wsyztsko przemyslec, w hiszpanii mozesz zostac bo masz przyjaciol, ale nie masz pracy. Wiec ja bym zostala tam tylko pod warunkiem, ze znalazlabym tam prace, rozgaladas sie za czyms juz?
Co do barcelony- no ciezko bedzie zaczac Ci wsyztsko od nowa.

Jak bedziesz w POlsce to porozmawiaj z rodzicami, moze oni Ci tez cos doradza

Powiedzialam rodzicom o moim rozstaniu i o mojej sytuacji. Przemilczalam niektore sprawy, nie powiedzialam wszystkiego.
Ich reakacja bardzo mnie zabolala, gdyz sie bardziej przejeli moim bylym chlopakiem niz tym, jak ja sie czuje. Mama juz mnie spisala na straty. Powiedziala, ze juz nie bede miala dziecka, rodziny, bo bede na to za stara. Jest mi tak przykro...
Co do pracy, to powiedzialam im, ze juz pracuje w Barcelonie, co niestety nie jest prawda. Nie chcialam czuc sie jeszcze gorzej po uslyszeniu ich ewentualnych komentarzy. Wyobrazam sobie jakie by byly. Mama mi powiedziala, ze teraz bede sama jak kolek, taka samotnica.

Jak mam wrocic do Polski jak we wlasnych rodzicach nie mam wsparcia, co?

6

i co w koncu postanowilas?

7

naomi24 nie wracaj do Polski, skoro tak sie sytuacja przedstawia... Ja na Twoim miejscu chyba probowalabym ulozyc sobie zycie na nowo z dala od rodzicow...

I nie martw sie- nie bedziesz sama jak kolek!!! Na pewno poznasz wielu znajomych i moze za jakis czas nowa milosc...

Trzymam kciuki!

8

Kochane, juz podjelam decyzje, ale zanim wam o niej powiem, chcialabym przeprosic, iz tak dlugo nie pisalam. Bylam bardzo zajeta, raz mialam dobry dzien, raz gorszy i nie moglam sie zebrac, aby napiasac.

Od  3 dni jestem w Barnie, wynajelam mieszkanie z 2 osobami, dziewczyna z Galicji, chlopak z Katalonii, jest fajnie. Mam spokoj i mile towarzystwo. To najwazniejsze. Na razie nie szukam pracy, ale bede musiala zaczac wczesniej niz sadzilam, bo zasilek mimo, ze mi przysluguje do konca roku, to nie jest za wielki.

Chce sie spotykac ze znajomymi, ksztalcic sie, chodzic na koncerty, do kina, do teatru (tak gdzie mozna, to gratis oczywiscie), moze zapisze sie na jakis kurs... Musze miec dnie wypelnione do ostatniej godziny, bo inaczej mi sie wlacza myslenie.

Bardzo tesknie za moim bylym, czuje sie samotna, zwlaszcza jak zasiadam do stolu, to mi sie robi przykro, i czesto placze. Mam nadzieje, ze wkrotce bedzie lepiej.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Zostać za granicą czy wracać ? Co robic?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024