Czy mam anoreksje ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Czy mam anoreksje ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Czy mam anoreksje ?

Witajcie smile

Mam pytanie ? Od kilku miesięcy zastanawiam się czy moge mieć anoreksje ?
Waże bardzo mało a przy moim wzroście (mam 169 - 47 kg - 50max) to chyba mało.
Nie czuję glodu , a jak już jem to bardzo mało.
Biegam i pływam, boję się ze jednak moge mieć anoreksje ;(

Licze na rady i pomoc z Waszej  strony smile
Pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy mam anoreksje ?

Hm ja przy wzroscie 167 wazylam 48, to nie byla anoreksja, po prostu bylam szczupla. Dziewczyny z  anoreksja waza o wiele wiele mniej. A przede wsztskim one chca schudnac, nie jedza specjalnie, zeby chudnac. Anoreksja to probolem z psychika przede wszystkim

3

Najważniejsze pytanie to:
                    co sądzisz o swoim ciele ?
                    Czy uważasz, że jesteś za gruba, za chuda, w sam raz ??
Anoreksja to choroba zaczynająca się od tego, że dziewczyny nie akceptują swojego ciała i zaczynają się odchudzać stosując dietę polegającą na żywieniu się głównie powietrzem (bo przestają przyjmować wszelkiego rodzaju pokarmy).
Jeśli Ty akceptujesz swoje ciało, to wszystko z Tobą jest OK. Możliwe, że tracenie na wadze i brak apetytu wiąże się np. ze stresem.

4

anoreksja to przede wszystkim choroba psychiki. patrząc w lustro taka osoba widzi siebie w nieprawdziwych proporcjach, wiecznie "zbyt grubą". mają jadłowstręt, prowokują wymioty, ćwiczą jak w transie...

Z Tobą jest Ok. Powinnaś się cieszyć, wiele kobiet chciałby mieć taką figurę smile

5

Ja ważę i mierzę podobnie - ale jem tyle, że anoreksja nie wchodzi w grę hehe smile
Spokojnie - jestem pewna, że nie masz anoreksji.

6

Zgodnie ze wskaźnikiem BIm masz niedowage i to jakieś 3-4kg jednak anoreksja a niedowaga to co innego radziła bym skonsultowac się z lekarzem tak na wszelki wypadek bo często z niedowagą i dzie anemia profilaktyczne lepiej sprawdzic.

7

Sądzę,że nie masz anoreksji,po prostu jesteś młoda,masz dobrą przemianę materii,dużo ruchu.Ja do 25 roku życia ważyłam 49-50 kg. i nie miałam anoreksji.

8

Wszystko z Toba jest jak najbardziej ok smile

jeżeli nie czuejsz obrzydzenia do swojego ciała oraz potrzeby schudnięcia  to nie masz  anoreksji.

9

DZIĘKI DZIEWCZYNY smile   

Ale własnie w tym jest problem ;(
ja nie lube swoego ciała .Ok ! Mam płaski brzuch i da się policzyć żebra ,ale
mam ochydne nogi ! Grube i brzydkie jak dla mnie sad Cały czas chce schudnąć i nie przytyć ;/
Nie lubię siebie za to sad Chciałabym mieć piękne długie i chude przedewszystkim nogi .
Czsami nie jem specjalnie, bo wiem ,że jak zjem TO albo TO ,to odrazu przybiore na wadze.
Jade na wakacje na plaże i chciałabym jakoś się pokazać . A nie w TAKICH  nogach . hmm
Utrzymuję swoją wagę,ale czasami mam wstret do siebie za to .

10

mala_czarna napisał/a:

DZIĘKI DZIEWCZYNY smile   

Ale własnie w tym jest problem ;(
ja nie lube swoego ciała .Ok ! Mam płaski brzuch i da się policzyć żebra ,ale
mam ochydne nogi ! Grube i brzydkie jak dla mnie sad Cały czas chce schudnąć i nie przytyć ;/
Nie lubię siebie za to sad Chciałabym mieć piękne długie i chude przedewszystkim nogi .
Czsami nie jem specjalnie, bo wiem ,że jak zjem TO albo TO ,to odrazu przybiore na wadze.
Jade na wakacje na plaże i chciałabym jakoś się pokazać . A nie w TAKICH  nogach . hmm
Utrzymuję swoją wagę,ale czasami mam wstret do siebie za to .

Skoro tak to jak najszybciej powinnaś się udać do lekarza - zanim się zagłodzisz! Dziewczyno! Jak można mieć grube nogi ważąc 47 - 50 kg?!

11

Mała-czarna...ale skoro sądzisz, że tylko nogi masz grube( w co wątpię ), to przecież odchudzanie jest bez sensu!
Jeśli chce się zmienić kształt naszego ciała to powinniśmy ćwiczyć na wybrane fragmenty ciała...
to ćwiczenia modelują naszą sylwetkę...odchudzanie sprawi, że jeszcze bardziej stracisz tam gdzie i tak jest mało, a tam gdzie jest więcej dalej będzie prawie tyle samo!
Nie myślałaś o uprawianiu jakiegoś sportu np. pływaniu lub wykonywaniu choćby w domy specjalnych ćwiczeń na nogi? Jesli chodzi o biodra, uda to można bardzo szybko je wymodelować za pomocą ćwiczeń..gorzej jeśli chodzi Ci o część od kolana w dół ...ale wszystko można osiągnąć za pomocą wysiłku fizycznego!

Troszkę pracy kochana! A podczas ćwiczeń dodatkowo uwalnia się serotonina, czyli hormon szczęścia, więc jeśli na prawdę chcesz zmienić tylko wygląd swoich nóg, żadnych więcej głodówek, które bardzo negatywnie oddziaływują na Twój organizm.
Ruch, ruch i jeszcze raz ruch! To jest zdrowie!
Odżywiaj się zdrowo, ale nie głodz się kochana, bo prędzej czy później to się na Tobie zemści, czego Ci nie życzę!

Powodzenia!

12

Ja przy wzrosci 173cm ważę 51 kilo w porywach do 54... to jest dopiero masakra... Jem,jem i jem i na nic to moje jedzenie, nic nie tyję. Byłam u lekarza z tym nie raz i wszystkie wyniki mam nawet lepsze niż powinny byc,wiec nie wiem dlaczego nie mogę przybrac na wadze. Najgorsze jest to, że jak narzekam na swoją wagę to każdy puka się w głowe, bo z regóły kobiety pragną schudnąc, a nie przytyc. I tak to jest...

13

Dzięki [sueno6 ]
A wiesz moze jakie sporty sa dobre na nogi ? Chodzi mi o uda ?
Biegałam kiedyś ,ale mam obowiązki np. pies itp . który jest młody i usze znim punktualnie wychodzić ;(
Jest obok mnie park i chciałam tam biegac ale boję się wieczorami biegać a rano to mi się wstawac nie chce smile [zapewne jak większości] Co mam robić? nie mam pomysłu

14

Moim sprawdzonym sposobem na zgrabne nogi są przede wszystkim PRZYSIADY!!!

Dobra jest także skakanka, rowerek i pływanie wink

Trochę jest tych ćwiczeń na nogi, poczytaj trochę o nich i wybierz te, które najbardziej Ci odpowiadają wink
Dobre są te wszystkie gdzie unosi się nogi.
Pozdrawiam

Ps. gdybyś miała jakieś pytania - pisz...mogę Ci jeszcze jakoś doradzić wink

15

mala_czarna w innym temacie na forum już poruszałaś kwestię swojej wagi przy czym pisałaś, że jest to wybór świadomy, wypracowany i cierpliwie utrzymywany. Zatem nie sądzę byś miała anoreksję, gdyż jest to problem siedzący w psychice, przy czym przez anorektyczki nieuświadamiany. Jeśli chcesz wyszczuplić uda/ nogi to słuchaj rad sueno6 a nie katuj się dietą, która na tą partię ciała nie działa.

Jeśli natomiast chodzi o bieganie to przecież możesz biegać w ciągu dnia a nie z samego rana czy wieczorem. Do tego jeśli masz młodego psa to możesz go spróbować wyszkolić tak by np. móc z nim biegać. Owszem na początku będzie to ciężkie, ale konsekwentne szkolenie przyniesie pożądane rezultaty.

16

Hej:*

Mam taki sam problem jak mala_czarna.
Mam 160 cm wzrostu, i ważę 39 kilo...
Wogulę nie chce mi się jesć...

Proszę o poradę....
Myślę ,że to nie to.

17 Ostatnio edytowany przez paawlaa (2010-03-27 13:12:18)

Ja tez mam 160 ale wąze 45 kg.
Myślę , żę u Ciebie to jeszcze nie anoreksja , ale zdecydowanie ważysz za mało... Może zapisz się do dietetyka i doradzi Ci jakąś dietę aby przybrać na masie. Zresztą jak pisały poprzedniczki waga to jeszcze nie wszystko , chodzi jeszcze o psychiczne nastawienie do siebie i swojego ciała. Jeśli nie możesz sie patrzeć na siebie w lustrze i pomimo tak małej wagi wydaje Ci się , że jesteś gruba... to już jakis znak ,że coś jest nie tak .Tak mi się wydaje...
Pozdrawiam

18

Paawlaa ma rację...to, że mało ważymy jeszcze nie oznacza, że mamy anoreksje...tu chodzi w dużej mierze właśnie o zaburzenia w psychice...kobieta, która ma anoreksję ma zaburzoną wizję własnej osoby, nie akceptuje często siebie, swojej sylwetki - mimo, że straci dużo na wadze i wygląda jak "wieszak" - patrząc w lustrze nadal widzi, że jest za gruba...ma także jadłowstręt, już samo myślenie o jedzeniu sprawia, że czuje się źle, a gdy zje według niej za dużo - czuję się gorsza, zaśmiecona...
Nie można każdej szczupłej osoby traktować jako anorektyczkę - jest wiele kobiet, które jedzą dużo a nie mogą przytyć - taka ich uroda...wtedy o dziwo najlepszy jest sport i rozbudowanie mięśni, które sprawią, że sylwetka wyda się bardziej pełna smile

19

Ja mam 175cm i waże niecałe 50kg.
Naprawde polecam ćwiczenia. Dziewczyny nigdy w życiu nie róbcie sobie głowódek ani nic w tym rodzaju!
To jest najgorszy wybór na świecie...
Jak byłam jeszcze w gimnazjum to duuużo tańczyłam<w zespole> i zawsze chciałam schudnąć. Nie jadłam i było mi ciężko, ale po jakimś czasie schudłam i później dalej chudłam...  przy moich 170cm ważyłam 45,5 kg!
I co mi po tym zostało? Okropne rozstępy i celulit... <nie będę wspominać że żaden chłopak mnie nie chciał>

20

Hej.
Mam pewne pytanie mianowicie od pewnego czasu czyli od jakiś dwóch trzech dni zaczęłam się zastanawiać czy nie mam anoreksji ..??
Ważę jakieś 40 - max 43 kilo przy wzroście ok. 167.
Biegam, jeżdżę konno no i niedawno grałam też w siatkówkę - uwielbiam sport.
Może to dziwnie zabrzmi ale chcę schudnąć .. nie podoba mi się moje ciało ..Ciągle wydaje mi się że za gruba .. mimo iż wszyscy mówią że jestem chuda ..
Nie lubię jeść nigdy nie lubiłam .. rodzice zawsze wciskali we mnie jedzenie... czasem aż mnie biorą mdłości.. bywa i tak że mam poczucie winy że zjadłam np. jakiegoś batonika albo coś. wtedy staram się to spalić ale też nie zawsze mi się chce.
Nie stosuję głodówek ani nic w tym stylu .. po prostu mało jem i uważam na to co jem.
chce schudnąć .. tak jakieś jeszcze 3-5 kilo, i wtedy już przestanę się odchudzać..

21

ludzie! anoreksja nie siedzi w ciele, tylko w głowie! Jeżeli np. powiesz, że masz 170 i ważysz 49 kg, to nie można powiedzieć, czy masz anoreksję czy nie! Tu chodzi o psychikę! Jeżeli czujesz wstręt do siebie i panicznie boisz się przytycia, sądzisz, że powinnaś schudnąć, to najlepsza pora, żeby szukać pomocy.

Ja swoje już przeszłam.
W wieku 16 lat przy wzroście 165 ważyłam 35 kg. Wyszłam z tego. Ale wiem, jak okrutna to choroba. a jednocześnie jak... przyjemna.

22

Tez znam osobe, która ma takie doświadczenia. Samą siebie widzi w krzywym zwierciadle, ale innych nie… Dokladnie – to siedzi w głowie.

23

lady/nnn/ napisał/a:

ludzie! anoreksja nie siedzi w ciele, tylko w głowie! Jeżeli np. powiesz, że masz 170 i ważysz 49 kg, to nie można powiedzieć, czy masz anoreksję czy nie! Tu chodzi o psychikę! Jeżeli czujesz wstręt do siebie i panicznie boisz się przytycia, sądzisz, że powinnaś schudnąć, to najlepsza pora, żeby szukać pomocy.

Ja swoje już przeszłam.
W wieku 16 lat przy wzroście 165 ważyłam 35 kg. Wyszłam z tego. Ale wiem, jak okrutna to choroba. a jednocześnie jak... przyjemna.

Przyjemna? Tzn?

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Czy mam anoreksje ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024