Jak zmusić tatę, żeby zaczął dbać o siebie i schudł? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak zmusić tatę, żeby zaczął dbać o siebie i schudł?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1 Ostatnio edytowany przez mata hari (2012-05-03 12:59:25)

Temat: Jak zmusić tatę, żeby zaczął dbać o siebie i schudł?

Witam,

Jeżeli umieszczam post w złym dziale, to proszę o przeniesienie.

W wielu rzeczach tata sam sobie poradził, natomiast od pewnego czasu strasznie tyje. Tata zawsze był szczupły, a teraz jest po prostu ogromny i nic sobie z tego nie robi. Daję wskazówki jak się powinien odżywiać, pytam czy zdaje sobie sprawę jak wyglądają jego organy, a tu zero odzewu - wszystko obraca w żart. Proponuję częściej uprawiać sport, ale na racje żywieniowe jakie serwuje sobie mój tata sport niewiele daje.

Wiem, że niby się nie da nikogo zmusić do zmiany zachowania, ale to mój tata i chcę pomóc walczyć o jego zdrowie, bo nawet nie o wygląd chodzi.

Widzę po sobie, że utrzymywanie wagi już teraz więcej mnie kosztuje niż pare lat temu, a co dopiero gdy ktoś jest po 50 r.ż.

Macie może jakieś pomysły?

P.S. Dodam, że mieszkam w innym mieście, więc wspólne uprawianie sportu nie wchodzi w grę.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak zmusić tatę, żeby zaczął dbać o siebie i schudł?
mata hari napisał/a:

(...)Wiem, że niby się nie da nikogo zmusić do zmiany zachowania, ale to mój tata i chcę pomóc walczyć o jego zdrowie, bo nawet nie o wygląd chodzi.(...)

A co na ten temat mówi sam zainteresowany?

3

Dziękuję Wielokropku, że się odezwałaś, bardzo cenię sobie Twoje komentarze.

Mój tata na pytanie jak wyglądają jego organy, odpowiada z uśmiechem: są całe w tłuszczu.

Nie wiem co mogę zrobić i jak przemówić do rozsądku, bo naprawdę zależy mi na zdrowiu mojego taty.

4

mata hari napisał/a:

(...)Nie wiem co mogę zrobić i jak przemówić do rozsądku, bo naprawdę zależy mi na zdrowiu mojego taty.

Rozumiem, że zależy Ci na zdrowiu Twego taty. On zaś, jak wynika z Twego postu, ma świadomość swej sytuacji. Jest również, tak rozumiem, świadomy konsekwencji swej decyzji o nieograniczaniu jedzenia.

Co możesz zrobić?
Zamiast rozmów umoralniających i uświadamiających, powiedzieć wprost: "Martwi mnie Twoja otyłość (nadwaga) i związane z nią konsekwencje". I już.
Twój tata jest dojrzałym człowiekiem, decydującym o sobie. Namawianie go wbrew niemu sprawia, iż okopuje się on na swojej pozycji, zgodnie ze starym powiedzeniem: "na złość mamie niech mi uszy zmarzną". Pozwól mu dojrzeć do podjęcia decyzji. Daj czasowi czas. Bądź również przygotowana na to, że Twój tata podejmie decyzję niezgodną z Twymi oczekiwaniami.

5 Ostatnio edytowany przez mata hari (2012-05-03 14:10:03)

Podczas świąt jak zobaczyłam, że tata bierze się za ciasto tuż po obiedzie, to zapytałam kiedy ostatnio był głodny (bo ja jem jak jestem głodna), na co tata z dumą, że nie jadł 3 dni i był głodny... Jak nastolatka, a tata ma 53 lata, a nie 16.

Poza tym, jak wracam do domu, to dostaję obiad, który mogłyby zjeść 3 osoby, Oczywiście mówię, że ja tyle nie zjem, ale dla mojego taty to normalne - takie ilości.

Powiem tacie co napisałaś, ale czasem myślę, że dorośli ludzie powinni być bardziej dojrzali.

6

Ja niestety mam ten sam problem tyle ze z synem, tez czlowiekiem doroslym, bo pelnoletnim.

Nic nie pomaga: tlumaczenie, ksiazki o dietach, przygotowywanie specjalnych lekkich dan, namawianie na sport wspolny badz samodzielny, rozmowy o zdrowiu, urodzie - mic, jak grochem o sciane a tyje z roku na rok.

Zamiast ruchu - komputer no wiec pewnie powinnam odlaczyc, tez probowalam ale co z tego.polozyl sie na sofie przed TV.

Jak przekonac mlodego chlopaka zeby zaczal dbac o zdrowie i urode?

7

mata hari napisał/a:

(...)czasem myślę, że dorośli ludzie powinni być bardziej dojrzali.

Powinien panować pokój na Ziemi, zgodność w związkach, ludzie powinni rozchodzić się kulturalnie, powinno się akceptować zdania odmienne od swojego, powinno się..., itd.
Nie zajmuj się "powinnościami", bo oszalejesz.

Powodzenia. smile

8 Ostatnio edytowany przez mata hari (2012-05-03 14:28:00)

A sugestie, że bardziej będzie się podobał płci przewinej? Jego koledzy nie chodzą na siłownię/basen? Razem łatwiej.

Odłączanie Interneru rodzi bunt, ale może takie sugestie podziałają?

Wielokropek napisał/a:
mata hari napisał/a:

(...)czasem myślę, że dorośli ludzie powinni być bardziej dojrzali.

Powinien panować pokój na Ziemi, zgodność w związkach, ludzie powinni rozchodzić się kulturalnie, powinno się akceptować zdania odmienne od swojego, powinno się..., itd.
Nie zajmuj się "powinnościami", bo oszalejesz.

Powodzenia. smile

Niby wiem, w wielu sprawach tak do życia podchodzę, tylko trochę mi ciężko, gdy chodzi o najbliższą rodzinę.

9

Mussuka napisał/a:

(...)Jak przekonac mlodego chlopaka zeby zaczal dbac o zdrowie i urode?

Może zaproponować wizytę u lekarza i serię badań podstawowych?

10

mata hari napisał/a:

A sugestie, że bardziej będzie się podobał płci przewinej? Jego koledzy nie chodzą na siłownię/basen? Razem łatwiej.

Odłączanie Interneru rodzi bunt, ale może takie sugestie podziałają?

O dziewczynach tez juz byla mowa, koledzy chodza ale on nie idzie z nimi. Na silownie ostatnio zaczal chodzic ale jakos nie widac efektow bo albo za wczesnie albo sie tam obija. Proponowalam wspolne spacery nordyckie, jazde na rowerze, kopanie pilki..jemu jest zwyczajnie coraz ciezej cokolwiek zaczac.

Mysle, ze jak sie zakocha to moze cos ruszy.

11

Wielokropek napisał/a:
Mussuka napisał/a:

(...)Jak przekonac mlodego chlopaka zeby zaczal dbac o zdrowie i urode?

Może zaproponować wizytę u lekarza i serię badań podstawowych?

No widzisz, tez proponowalam ale on uwaza, ze ma sie dobrze. a ja z 18-latkiem nie moge juz nigdzie pojsc, bylam z nim rok temu u dietetyczki - wysluchal, zgodzil sie a ja nadal spod lozka tony opakowan po slodyczach wyciagalam. Ostatnio spytalam sie, czy wie jak oslabia swoje serce i skraca sobie w ten sposob zycie a on na to, ze sa grubsi niz on. Masakra. Patrze jak wlasne dziecko niszczy swoj organizm i nie wiem co mam robic. Jak przemowic.

Chcialam z nim isc do tych Weight Watchers, pare razy z nim, pozniej sam by chodzil - nie. Kupilam pare fajnych ksiazek o diecie, proponowalam tez, ze wspolnie zrobimy plan odchudzania i ja mu pomoge z zywieniem, ruchem, jakimis oplatami jak trzeba by bylo. Nie.

Obawiam sie, ze za pare lat to pozostanie mu juz tylko operacja odsysania, jesli rzeczywiscie jakis zwrot w jego swiadomosci nie nastapi.

12 Ostatnio edytowany przez mata hari (2012-05-03 14:37:32)

Nie warto uzależniać zakochania od dbania o siebie, bo gdy zakochanie minie (bywa), to i dbanie o siebie. Twój syn powinien znaleźć pasję, a z Twojego postu wynika (może się mylę), że tego nie chce. Nie każdy lubi siedzieć na siłowni, co nie zmienia faktu, że każdy może polubić jakąś aktywność fizyczną - nie po to, żeby schudnąć, ale żeby to lubić (łączenie przyjemnego z pożytecznym).

13

mata hari napisał/a:

Nie warto uzależniać zakochania od dbania o siebie, bo gdy zakochanie minie (bywa), to i dbanie o siebie. Twój syn powinien znaleźć pasję, a z Twojego postu wynika (może się mylę), że tego nie chce. Nie każdy lubi siedzieć na siłowni, co nie zmienia faktu, że każdy może polubić jakąś aktywność fizyczną - nie po to, żeby schudnąć, ale żeby to lubić (łączenie przyjemnego z pożytecznym).

tez nie chcialabym aby sie zakochal i tylko dlatego chudl ale jesli to mogloby dac mu jakis bodziec to lepsze niz nic.

jeszcze rok temu jego pasja byl hokej, jeszcze poprzedniej zimy jezdzil na lodowisko i wiedczorem wracal glodny ale zadowolony. Tej zimy nic mu sie nie chcialo. Ale jak pisalam, jemu jest coraz ciezej ruszac sie wiec moze to jest ten powod.

Ja mysle, ze problem jest gdzies w podlozu psychicznym ale nie moge do niego dotrzec choc tak wiele razy pytalam i dyskutowalam z nim.

14

Mussuka napisał/a:

(...)Ja mysle, ze problem jest gdzies w podlozu psychicznym ale nie moge do niego dotrzec choc tak wiele razy pytalam i dyskutowalam z nim.

Widocznie Twój syn nie dojrzał jeszcze do rozmowy z Tobą na temat go trapiący. Może jednak ma dobry kontakt za kolegami, i z nimi ruszy trochę sprzed komputera?

15

Ja, mimo wszystko, będę stawiać na pasję. Sama wiem, że gdy byłam nastolatką zgubiłam sporo kg pływając - tylko z pasji. Jest mnóstwo sportów, które można uprawiać, mam nadzieję, że w czymś Twój syn się odnajdzie. Moi znajomi, którzy mieli problemy z wagą zaczęli chodzić na rugby czy na siłownię (sporty siłowe, więc szybko zmienili tłuszcz w mięśnie). Stety, niestety, w takim wieku łatwiej docierają koledzy do młodego człowieka niż rodzice.

16

W tym wieku po takim zastaniu mięśni tylko nie zmuszaj go sportów biegowych, skokowych. W ogóle to niestety jak z każdym nałogiem człowiek sam musi się przekonać że warto.

17

Wiem, że ciężko zmusić.

Mój tata dużo może dźwigać, wielu młodszych nie daje sobie rady z ciążarami z jakimi mój tata spokojnie wyrabia. Poza tym, tata jeździ na rowerze, ale nie na tyle, żeby coś zgubić z kg.

18 Ostatnio edytowany przez klarek (2012-05-03 20:29:24)

mata hari napisał/a:

Wiem, że ciężko zmusić.

Mój tata dużo może dźwigać, wielu młodszych nie daje sobie rady z ciążarami z jakimi mój tata spokojnie wyrabia. Poza tym, tata jeździ na rowerze, ale nie na tyle, żeby coś zgubić z kg.

No tak. Jedzenie, jedzenie smile Ciężko. A dietetyk ? Mnie kilka lat temu jak przekroczyłem 120 to lekarz domowy skierował do dietetyczki. Ta mi powiedziała co i jak i od kwietnia do października ciężko pracując smile zrzuciłem 18kg. Potem niestety nabawiłem się podczas upadku na rowerze kontuzji i zima na siedziąco. No i jedzenie sad Waga trochę wróciła ale od wiosny zabrałem się za siebie i teraz mam nadwagę ale ważę 95kg. Więc można. I wtedy praktycznie tylk obył rower. Ale codziennie po 25-30km a w weekendy przy okazji wycieczek z jakimiś ekipami dużo więcej. Natomiast nie wiem co się stało ale zdecydowanie łaknienie mi się zmniejszyło. Potrafię cały dzień tyle zjeść i nie czuć głowy, że przed laty to było I i II śniadanie. Ale jak chcę to potrafię bardzo dużo zjeść.

19 Ostatnio edytowany przez mata hari (2012-05-03 20:47:52)

Myślę, że tata powinien z 30 kg zrzucić. Komuś młodszemu łatwiej, bo w grupie raźniej. Mój tata ma możliwości fizyczne, tylko że chęci brak. Wydaje mi się, że nie ma dla kogo i z kim się starać.

A tata do dietetyka nie pójdzie, bo uważa, że to nie problem. Nawet ja mogę ułożyć dietę i ćwiczenia, ale tata tego nie chce.

20

mata hari napisał/a:

Myślę, że tata powinien z 30 kg zrzucić. Komuś młodszemu łatwiej, bo w grupie raźniej. Mój tata ma możliwości fizyczne, tylko że chęci brak. Wydaje mi się, że nie ma dla kogo i z kim się starać. A tata do dietetyka nie pójdzie, bo uważa, że to nie problem. Nawet ja mogę ułożyć dietę i ćwiczenia, ale tata tego nie chce.

No cóż. Nikomu nie należy źle życzyć, ale może nabierze rozumu jak mu organizm się postawi.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak zmusić tatę, żeby zaczął dbać o siebie i schudł?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024