solarium..facet - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » solarium..facet

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 36 ]

1

Temat: solarium..facet

witam, chcialbym zaczac przez jakis czas chodzic na solarium. Mnie osobiscie ten pomysl sie nie bardzo podoba, ale ze tak powiem 'nie mam wyjscia' ;p Kompletnie nie wiem, o co w tym wszystkim chodzi, nigdy tam nie bylem. Wiec mam do Was dziewczyny pytanie, jak sie przygotowac, czy stosowac jakies kremy, na ile minut itd. smile

2

Odp: solarium..facet

Kremy- takie "jednorazówki" możesz kupić w solarium.Wszystko zależy od tego jaką masz karnację.Jeśli jasną na pewno obsługa solarium zaleci Ci krótką kurację.Swoją drogą nie bardzo widzę sens teraz,kiedy słońce już mocno przygrzewa chodzenia na solarium.Dla mnie ten smród na skórze spalonego kurczaka jest nie do przyjęcia.
Nie lepiej wystawić się na słońce?

3

troszke malo czasu zeby wystawiac sie na slonce. Dodatkowo chcialbym tez opalic skore w okolicy miejsc intymnych a troche mi glupio lezec pod blokiem w samych majtach, a innej miejscowki niestety na razie nie znajde.

4

Powiem Ci szczerze też nigdy nie byłam w solarium ale nie żałuje bo naturalne słońce ma witaminy smile

5

Może zamiast solarium opalanie natryskowe.. ?;)

6

Słońce akurat teraz daje radę, no ale skoro koniecznie musisz iść na solarium to wybierz jakieś dobre, bo niektóre solaria mają takie łóżka, że strach się bać.

7

ja też od nie dawna korzystam z solarium,na początek zaserwuj sobie tylko 5 minut,potem po 2-3 dniach 7 min ja najwięcej byłam na 10min,więcej już bym tam nie wyleżała,nie byłam już jakiś miesiąc i powiem Ci że prawie tych chyba 8 razy kiedy byłam  na tym solarium już nie widać,w sumie zastanawiam się czy jest sens tam chodzić wydawać kasę a przede wszystkim psuć sobie zdrowie

8

to trzeba codziennie tak? i po jakim czasie widać juz takie porządne efekty jesli chodzi o solarium?

@lady czytam w internecie o tym natryskowym i pisze ze to tylko na tydzien jest a potem niby schodzi opalenizna:) Tylko teraz pytanie do jakiego stopnia schodzi ta opalenizna? do tego co przed zabiegiem?

9

A mogę Cię zapytać po jaką cholerę chcesz iść na to solarium i co oznacza, że "nie masz wyjścia"?

10

nie możesz chodzić codziennie na solarium!
u mnie jako taki efekt było widać po 3-4 wizycie na solarium,zależy jaki się ma typ skóry
opalanie natryskowe dobre,ale krótkotrwałe i drogie

11

Nie idz wiecej na niz 10minut na solarium. Do 10minut Skóra się jeszcze opala,powyżej juz spala!
Nie trzeba codziennie i w ogóle nie można. Na początek weź sobie te pięć-sześć minut. Tydzień pozniej, 8-9minut. I po tej wizycie napewno zobaczysz efekt:) wiadomo Słońce,witamina d,ale na nie trzeba tez uważać. Najbezpieczniejszym sposobem na opalanie sa smamoopalacze,No ale to jednak nie ten sam efekt.

12

Chłopaku zastanów się, czy chcesz to robić...

13

Jeśli chcesz iść na solarium to na pewno nie codziennie, jak dziewczyny wyżej pisały - zależy od karnacji, ale na początek polecam 5 min, np. dwa razy w tygodniu. No chyba, że koniecznie chcesz się spalić czy też wyglądać jak niektóre osiedlowe dziunie.

A w taką pogodę to naprawdę dziwię się, że pytasz o solarium, bo na słońcu opalisz się szybciej i ładniej (oczywiście stosując jakiś olejek do opalania). Nie chce mi się wierzyć, że w taką pogodę wszyscy Twoi znajomi siedzą w domach.

14

O Jeju dziewczyny,skoro chłopak pisze,że niemożliwym jest teraz jego opalanie się na słońcu i pisze konkretnie na temat solarium,to Nie piszcie komentarzy w stylu 'ale przecież taka Ładna pogoda jest; po co Ci teraz solarium' itp ... Wyraźnie zaznaczył,że nie skorzysta ze słońca bo nie pozwalają mu na to okoliczności... No trudno. Jego sprawa, a sprawa dotyczy lamp więc można sobie oszczędzić pouczeń i po prostu wskazać mu tylko potrzebne rady dotyczące solarium:)ach te baby Heh pozdrawiam...

15

@paulla777 dzięki za zrozumienie smile

@kaisa_malene - muszę iść ponieważ odkąd zacząłem chodzić na siłownie (co wiąże się z przybraniem większej masy) zrobiły mi się rozstępy na udach (od strony wewnętrznej). Bylem u dermatologa, przepisał mi jakieś kremy ale mówił ze nie wiele dadzą (3 miechy smarowałem i nic) i najlepszym wyjściem byłoby opalenie się ponieważ wtedy będą mniej widoczne. Czuje się z tym bardzo niekomfortowo wiec będę próbował wszystkich opcji by je w jakimś stopniu zminimalizować smile solarium na razie zostawiam jako alternatywę, jutro mam trochę czasu wiec pójdę na słonce. Jakim kremem się smarować żeby w miarę szybko złapać opaleniznę ? I ile na tym słońcu siedzieć?:)
I dziekuje dziewczyny za pomoc:)

16

a kobiety kochane co wyscie sie tak uczepily ze solarium to zlo wcielone?? ja chodze rugularnie raz w tygodniu, nie jestem spalona na maxa, tylko podtrzymuje opalenizne, i dlaczego niby nie dluzej niz 10 minut?? 10 minut super, ale na 1 raz, na nastepny 15 min, a pozniej na 20 raz w tygodniu. I bzdura jest, ze nie wolno jest chodzic na solarium wiecej niz jeden raz w tygodniu. Kuba 93 jezeli masz skore latwo opalajaca sie na brazowo chodz w 1 tygodniu powiedzmy poniedzialek i czwartek - 10 minut , plus kup saszetki z balsamem brazujacym do opalania (do kupienia na solarium), w nastepnym tygodniu 2x po 15 minut plus saszetki, a nastepnie raz w tygodniu na 20 min albo 15 zalezy jakie lozko i jaka masz skore. Jezeli masz wrazliwa skore i opalasz sie na rozowo, to tez nie jest problem bo wlasnie to na solarium mozna zalapac ladna opalenizne, a nie tak jak na naturalnym sloncu wyjsc rozowiutkim. Jak delikatna skora to najslabsze lozko i pierwsze 2 razy 5 minut, poniej mozna juz 10 minut, a pojakis 3 tygodniach mozna na 15minut. Zreszta Panie/Panowie ktore pracuja na solarium zazwyczaj umieja swietnie doradzic, wiec nie boj sie pytac o cokolwiek smile
A ja powiem Wam, ze nie cierpie byc dwukolorowa i nie wyobrazam sobie normalnie sie opalac. Poza tym w zimie, na jesieni psychologowie tez zalecaja od czasu do czasu solarium smile plus solarium ladnie przygotowuje do slonca letniego smile ale oczywiscie wszystko z glowa smile
ps moj takze chodzi na sorium razem ze mna wink

17

Wybierz opowiednią ochronę przed słońcem dla swojej skóry,ponieważ nie nadmieniłeś jaką masz skórę tak więc podpowiem tak ogólnie,niskie filtry SPF(6-10)-dla ciemniejszej oliwkowo-brązowej karnacji lub już opalonej skóry,która nie jest podatna na poparzenia słoneczne,średnie filtry SPF(15-25)-dla średnich,powoli opalających się odcieni skóry lub lekko opalonej cery,która może ulec poparzeniu przy ekspozycji na słońce i wysokie filtry SPF(30-50)-dla bardzo jasnych odcieni skóry,które łatwo ulegają poparzeniom słonecznym i trudno się opalają.Polecam produkty do opalania SOL firmy Oriflame,jestem niezależną konsultantka tej firmy,możesz mnie znalezc na facebooku i odwiedzić moje prywatne centrum piękności Oriflame na tymże portalu.Beata Palemba-505294325

18

Na słońce i do solarium moga być takie same kremy lub olejki,pod warunkiem że wybierzesz odpowiedni dla swej karnacji filtr,no a po opalaniu,również w solarium jak i na słońcu intensywnie skórę nawilżać preparatami po opalaniu np:kojący balsam po opalaniu SOL FAMILY firmy Oriflame,lub odzywczy balsam po opalaniu lub jeśli wolisz to nabłyszczający balsam po opalaniu,który pozostawia skórę nabłyszczoną złocistą poświatą...(hm,ale to już chyba nie dla chłopaka) z tej samej serii firmy Oriflame-ceny na kazdą kieszeń,a jakośc produktów bezkonkurencyjna :)Polecam:)

19

PRODUKTY NA ROZSTĘPY TEŻ MAMY W ORIFLAME:) A na dodatek rekomendowane przez swiatową sławę tenisa, chętnych zapraszam do zapoznania się z katalogiem,możecie pisać lub dzwonić:505-294-325.Beata

20

anetqueen napisał/a:

a kobiety kochane co wyscie sie tak uczepily ze solarium to zlo wcielone?? ja chodze rugularnie raz w tygodniu, nie jestem spalona na maxa, tylko podtrzymuje opalenizne, i dlaczego niby nie dluzej niz 10 minut?? 10 minut super, ale na 1 raz, na nastepny 15 min, a pozniej na 20 raz w tygodniu. I bzdura jest, ze nie wolno jest chodzic na solarium wiecej niz jeden raz w tygodniu. Kuba 93 jezeli masz skore latwo opalajaca sie na brazowo chodz w 1 tygodniu powiedzmy poniedzialek i czwartek - 10 minut , plus kup saszetki z balsamem brazujacym do opalania (do kupienia na solarium), w nastepnym tygodniu 2x po 15 minut plus saszetki, a nastepnie raz w tygodniu na 20 min albo 15 zalezy jakie lozko i jaka masz skore. Jezeli masz wrazliwa skore i opalasz sie na rozowo, to tez nie jest problem bo wlasnie to na solarium mozna zalapac ladna opalenizne, a nie tak jak na naturalnym sloncu wyjsc rozowiutkim. Jak delikatna skora to najslabsze lozko i pierwsze 2 razy 5 minut, poniej mozna juz 10 minut, a pojakis 3 tygodniach mozna na 15minut. Zreszta Panie/Panowie ktore pracuja na solarium zazwyczaj umieja swietnie doradzic, wiec nie boj sie pytac o cokolwiek smile
A ja powiem Wam, ze nie cierpie byc dwukolorowa i nie wyobrazam sobie normalnie sie opalac. Poza tym w zimie, na jesieni psychologowie tez zalecaja od czasu do czasu solarium smile plus solarium ladnie przygotowuje do slonca letniego smile ale oczywiscie wszystko z glowa smile

Solarium nie jest złe? Jasne,ze jest. Jest tak rano złe jak słońce. Nieco bardziej. I każdy normalny lekarz Ci to powie,tak samo,ze po 10minutach skóra zaczyna sie spalać,a nie opalac! To samo dotyczy słońca. Piszesz wszystko z głową a proponujesz mu na pierwszy raz 10minut? Na następny tydzien dwa razy w tyg. Po 15 minut? 20później. No bój sie ... Ja,co przez cały rok korzystam z solarium, czasami co tydzien,czasami raz na dwa trzy,po wlasnie dwu ,trzy tygodniowej przerwie idąc na solarium na 8minut ja na drugi dzien płacze... Choć skórę mam szybko opalajaca sie i od razu na brązowo...
Nie słuchaj jej. Chcesz sie opalic,pierwsza wizyta na solarium nie dluzej niz7 minut,zależy tez od lamp.Kolejne,ile chcesz w tyg-to zależy od Ciebie,ale nie wiecej niz na dziesięć. Ze słońcem tez uważaj,krem czy olejej do opalania aplikuj co jakis czas. Zaleca sie co dwie godziny. Koleżanka,ktora wyzej sie wypowiedziała narazie jest zadowolona z tego,ze jest Swietnie opalona razem z chlopakiem bez Zadnych komplikacji. Ale to co robimy wychodzi dopiero pozniej . I zycze jej powodzenia z tak długim opalaniem sie na sztucznych lampach! Heh...

21 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2012-05-01 13:16:44)

anetqueen napisał/a:

Nie uważam solarium za zło wcielone.Ma ono jednak więcej wad niż zalet.Po pierwsze- potworny smród na ciele,po drugie- skóra jakby szybciej się marszczy i wysusza.W efekcie nabiera kondycji starszej niż jest w rzeczywistości.Korzystałam parę razy z solarium i nie pisz proszę,że po solarium masz BRĄZOWĄ opaleniznę niezależnie od karnacji.Ja mam dość ciemną karnację ale zazwyczaj pierwszego dnia mam różową opaleniznę.
Ja chodziłam właśnie zimą lub jesienią gdy dni były pochmurne i zimne,żeby zwyczajnie się rozgrzać i "łyknąc" trochę światła

Kuba93

Co do rozstępów- mam przyjaciółkę z tym problemem.U niej jest tak,że jak się opali to rozstępy pozostają znacznie jaśniejsze niż reszta skóry i wyglądają jak białawe niteczki.

22

anetqueen napisał/a:

chodzę na solarium,ale popieram zdanie że jest złe!
10 min na pierwszy raz?nigdy w życiu max 7 min
i te 20 min to przesada,mnie wieczorem po 10 min wszystko pali a po 20 chyba była bym poparzona

23

Ja tez twierdze że 7 min na poczatek to max dla kogoś kto nie był nigdy na solarium. A 20 min to już wielka przesada. Teraz lampy w solarium są bardzo mocne. Pozniej stopniowo mozna przedlużac o minute. Sam zobaczysz kiedy Ci wystarczy. No i pozniej tylko żeby utrzymać opalenizne mozna iśc raz na jakiś czas....

24

macie strasznie delikatna skore albo uzywacie slabych balsamow do opalania, ja pisze ze swojego przykladu i kilku znajomych. Po 10 minutach skora ''pali''? to chyba w ogole nie powinnas na nie chodzic, albo wybrazc o wiele slabsze lozko bo jak dla mnie cos tu jest nie tak... a co do zapachu to wystarczy wziasc prysznic i po problemie smile

25

Generalnie na solarium byłem raz - z zalecenia dermatologa. Nie wnikając w szczegóły - jest to ogromna dawka promieniowania UV. Niszczy to skórę (która faktycznie śmierdzi później), osłabia kondycję włosów i zwiększa ryzyko raka skóry, jeśli masz dużo tz. "pieprzyków". Światło nie ma witamin - one są produkowane w skórze pod wpływem światła słonecznego. No, ale właśnie - światła słonecznego, które ma inne długości fali niż lampy na solarkach. W dodatku, jak pamiętam, dwa lata temu zrobiono kontrolę wyrywkową łóżek w solariach. Na każde 10 to tylko 2-3 trzymały bezpieczne normy - reszta je przekraczała.

Rozumiem solarium zimą, kiedy to od czasu do czasu, jakieś krótkie wizyty mogą być korzystne, ale wiosną i latem? Wystarczą dwa weekendy na słońcu (i odpowiedni filtr), żeby mieć ładną opaleniznę i widoczny efekt. Ja stwierdziłem, że trochę poleżę na słonku. Nie, żeby jakoś specjalnie się opalać, ale tak, żeby skóra zażyła trochę słońca. W swojej nieskończonej mądrości przysnąłem.....domyślacie się pewnie jaki to dało efekt....

26

okej dziękuje bardzo wszystkim , na razie korzystam ze slonca póki jest ;p zobaczymy jakie będą efekty

27

No ja też mam trochę rozstępy, tyle że na pośladkach i są one o wiele bardziej widoczne właśnie jak się opalę. Dlatego nawet wolę być blada, bo wtedy tego nie widać. Ale skoro dermatolog Ci tak polecił to pewnie wie co robi. Ja Ci w kwestii solarium raczej nie pomogę niestety, bo nigdy nie korzystałam. Ale inne kobietki mają tu doświadczenie, więc możesz się z powodzeniem zastosować do ich rad smile

28 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2012-05-03 16:17:11)

Może wyjdę na nienowoczesną, ale na solarium nie byłam i raczej nie zamierzam. Obecnie, gdy modna jest opalenizna, wolę być blada, bo naprawdę mam bardzo jasną cerę i taką lubię smile. Jeżeli koniecznie bym chciała być nieco ciemniejsza, wyszłabym na słońce. No, ale oczywiście, jak ktoś bardzo chce być ciemniejszy i uzyskać to przez solarium, to nic mi do tego:)
Pamietaj, że rozstępy będą jedynie mniej widoczne, nie da się ich całkiem zlikwidować, więc najlepiej to zaakceptować:). Naprawdę nie są niczym strasznym, to zazwyczaj my widzimy nasze defekty, inni nie zwracają na to uwagi. Ja mam bardzo duże rozstępy, obejmują dużą część mojego ciała, widoczne z daleka, bo takie wiesz, grube, mocno zarysowane, ale zaakceptowałam to.. i dobrze mi się żyję smile.
Z tego co czytam, to solarium maksimum 3 razy w tygodniu można.
Przeciwskazaniem do solarium jest bardzo jasna karnacja (hah, to tak jak u mnie, choć ja mam ciemne włosy, to bardzo jasną cerę), trądzik itp itd.
No i jak będziesz chodził do solarium to badaj skórę, bo zawsze jest to większe ryzyko nowotworów. No i wszystko z umiarem smile.

29

Jeszcze mam takie jedno pytanko, bo te rozstępy są czerwone, a wszędzie piszecie ze u Was są jasne smile To o co chodzi? Jakaś wcześniejsza faza czy co, bo nie rozumiem.

30

Tak, to wcześniejsza faza, więc generalnie masz większą szansę na zminimalizowanie ich, np kosmetykami. Choć oczywiście, całkiem to raczej nie znikną.

31

Właśnie ponoć jak są białe to już nic się z nimi nie da zrobić, więc lepiej smaruj się tym, co Ci dermatolog przepisał, może chociaż częściowo pomoże. Ja przyznam, że swoich początkowo nie zauważyłam nawet, bo za często się na własny goły tyłek nie patrzę wink A i Tobie raczej za często nikt w wewnętrzną stronę ud nie będzie zaglądał...

32 Ostatnio edytowany przez Kuba93 (2012-05-03 21:07:50)

Wiesz, gram w piłkę nożną więc dość tak to widać ;p Jeszcze dorzućmy jakiś basen czy coś.. No cóż spróbuję od nowa smarować tym kremem: Noscar. Dermatolog mówił, że jeśli o rozstępy chodzi to ten jest najskuteczniejszy

EDIT: i tak, mam świadomość tego, że całkiem ich nie wyeliminuję, ale zrobię co sie da:)

33

Rany, jakie głupoty piszecie niektóre, to aż oczy mi wypływają!

Nie, do solarium NIE STOSUJE SIĘ kosmetyków z filtrami UV (dlatego jest ono niebezpieczne), gdyż zaprzecza to funkcji, do jakiej solarium zostało stworzone. Większość kosmetyków do opalania na plaży, może pod wpływem zwiększonej dawki UV ulegać degradacji oraz krystalizacji i przynieść więcej szkody niż pożytku. Do solarium stosuje się kosmetyki specjalnie do tego przeznaczone. Posiadają przyspieszacze opalania, tak, aby zmaksymalizować opaleniznę i odpowiednie tłuszcze, aby naskórek mógł efektywniej wykorzystać dawkę UV. Poszukaj w sklepach internetowych kosmetyków do opalania w solarium- jest ich pełno.

A teraz kilka zasad bezpieczeństwa (i nie obchodzi mnie, ze ktoś idzie na pierwszy raz na 20 minut, taka dawka nigdy nie jest zdrowa):
*Pamiętaj, ze biologiczny proces uzyskania pełnej opalenizny trwa około 48 godzin. Czyli solarium nie częściej (można rzadziej smile ) niż 3 razy w tygodniu na początku do uzyskania pożądanej opalenizny, a pźniej 1-2 seanse w tygodiu wystarczą, by ją utrzymać.
* Zrób sobie plan opalania dostosowany do swojego fototypu skóry, aby zminimalizować ryzyko poparzenia. Jeśli masz jasną karnację na początek 2-3 razy po 3-5 minut, później wydłużaj czas o 2 minuty. Ewentualnie pogadaj z kimś z obsługi.
*Wybierz solarium, w którym pracują profesjonaliści- nie sposób spełnić warunki sanepidu i kupić łóżko. Lepiej najpierw pogadaj z kimś z obsługi- jeśli jego poziom wiedzy jest znikomy daruj sobie ten salon.
* Stosuj kosmetyki przeznaczone do opalania w solarium- mają za zadanie ochronić i pielęgnować opalaną skórę oraz zwiękaszają szybkość, intensywność i skuteczność opalania.  Stosuj je bezposrednio przed opalaniem, zadbaj, aby szczególnie dokładnie zabezpieczyć wrażliwe lub intensywniej opalające się miejsca na ciele-  twarz, klata, kolana, łokcie, wewn. powierzchnie ramion i nóg. Zabezpieczaj oczy smile
*Przed opalaniem nie stosuj dezodorantów i perfum.
*Jeśli posiadasz pieprzyki i inne znamiona- zabezpiecz je przed opalaniem.
*Po opalaniu intensywnie nawilżaj i regeneruj skórę kosmetykami do tego przeznaczonymi.

A poza tym, rozstępy Ci nie znikną po opalaniu, będą albo mniej widoczne, albo na opaleniźnie będziesz miał białawe kreski.

A w ogóle, to żadna opalenizna nie jest zdrowa, a przykrywanie się słoneczną witaminą D jest śmieszne. Ostatecznie, gdy będziemy pomarszczeni i brzydcy od słońca wątpię, ze ktokolwiek powie "Och, jak Ty dużo naprodukowałaś witaminy D" tongue Nie, ja wolę jednak unikać jakichkolwiek promieni UV big_smile Zarówno UVA i UVB i dłużej zachować gładką twarz smile

Dziekuję, dobranoc! big_smile

34

Do anetqueen: spalajaca sie skóra,to nie w twoim znaczeniu płomienie i straż pożarna,tylko rzeczywiście niszczący się naskórek,ktory nie opalasz,a niszczysz ,wiec Twoje chodzenie na solarium "z glowa" nie ma z myśleniem nic wspólnego. Osobiście korzystam z tych lamp,ale wiem ze to nie jest zdrowe i nie jestem przekonania takie jak Ty. 
Do autora wątku, mój chłopak też ma rozstępy na ciele z podobnego powodu co Ty. Żeby kompletnie się ich pozbyć to tylko zabieg laserowy. Jesli chodzi o opalanie,to wcale nie zmniejszy sie ich widoczność.. Conajwyżej możesz zmniejszyć ich widoczność poprzez kremy. Nie dadzą niewiadomo jakiego efektu,tzn nie pozbędziesz sie ich,ale rzeczywiście rozstępy staną sie mniej widoczne. Z autopsji. I polecam Ci krem z firmy eveline,na rozstępy,taki zielony. Stosowanie dwa razy dziennie,regularnie,a sam zauważysz poprawę:) pozdrawiam

35

Teraz często faceci chodzą na solarium . Ale niektórzy przesadzają .

Posty [ 36 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » solarium..facet

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024