hej dziewczyny dziś byłam u ginekologa i dała mi skierowanie na badania morfologia mocz toksoplazmoza ale jeszcze jedno, którego nie moge znaleźć nawet w internecie może wy mi pomożecie. napisane jest URDL co to za badanie?? jak je sie wykonuje?? czy trzeba jakoś się do niego przygotować?? proszę o pomoc
może chodzi o Odczyn VDRL to jest badanie w kierunku kiły
mi również wydje sieze to badanie w kierunku kiły, jest to również pobranie krwi
aaa no to dzieki wielkie bo ta moja ginekolog to pisze jak kura pazurem i moze i tak. a na ten mocz to mam zaniesc im juz w pojemniku czy tam mam zrobic bo nie wiem... nigdy nie robilam
ja zawsze nosze juz w pojemniku. poranny ze środkowego strumienia
aaa no to dzieki wielkie bo ta moja ginekolog to pisze jak kura pazurem i moze i tak. a na ten mocz to mam zaniesc im juz w pojemniku czy tam mam zrobic bo nie wiem... nigdy nie robilam
Najlepiej od razu w sterylnym pojemniku (do kupienia w aptece za parę groszy) i tak jak pisze Kobietka89 - poranny, ze środkowego strumienia, czyli nie od razu jak usiądziesz na ubikację, ale niech trochę go zleci i dopiero do pojemnika. Ten jest najwłaściwszy do badania, bo nie ma w nim bakterii, które mogą się znaleźć w moczu tzw. początkowym.
Witam. Jestem studentką II roku studiów uzupełniających magisterskich na kierunku pielęgniarstwo. Zwracam się do Państwa z uprzejmą prośbą o wypełnienie anonimowej ankiety, dotyczącej wykonywania badań prenatalnych. Ankieta jest dostępna na stronie: ankietka.pl pod tytułem: "Opinia kobiet dotycząca wykonywania badań prenatalnych". Dziękuje bardzo za udzielone informacje i poświęcony czas.