bez środków do życia - co zrobić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » bez środków do życia - co zrobić?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: bez środków do życia - co zrobić?

Zostałam bez pracy, nie mam rodziny, przyjaciół, znajomych. Najprawdopodobniej zostane bez środków do życia. Czy w Polsce młoda, bezdzietna kobieta może liczyć na pomoc w znalezieniu pracy lub pomoc finasową? gdzie zwrócić się o taką pomoc (poza UP ) ? Dodam, że nie jestem w pełni zdrowa- mam lekką fobie społeczną i jestem chorobliwie nieśmiała. Czy te choroby kwalifikują mnie do otrzymania pomocy w przypadku bycia bez srodków do życia?
Prosze o jakieś rady. Każda rada będzie dla mnie cenna. Bardzo boję się wylądować na ulicy, a to mi niestety grozi gdy skończą się oszczędności.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez kasandra1234 (2012-04-19 17:11:56)

Odp: bez środków do życia - co zrobić?

Mysle Eteryczna że powinnas zglosic się o pomoc do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społ.Oni zbadaja Twoja sytuację i tam mozesz uzyskac wsparcie finansowe.Tym bardziej że jestes teraz osobą bezrobotną.\Nikt nie może pozostac bez pomocy!Istnieją zasilki tzw okresowe z tytulu bezrobocia.Poszukaj w necie jaka pomoc  by przyslugiwala Tobie.
Jeśli chodzi o Twoją ,nazwijmy to przypadlość,to zalezy czy masz jakieś orzeczenie lekarskie.Mysle ze MOPS też to uwzględni.nie wiem jednak dokladnie czy mogłabyś ewentualnie dostać rente socjalną w tym urzedzie.Zgłoś się tam a wszystkiego się dowiesz.Od tego są i napewno pomoga.
Pozdrawiam i nie zalamuj się smile
A może przysluguje ci zasilek dla bezrobotnych...Zarejestrowana jestes w Urz.Pracy tak w ogole?

3

kasandra1234    Masz dużo racji w tym co mówisz. eteryczna123 Nie wiem czy kwalifikujesz się na rentę socjalna ale dowiedz się a w MOPSie powinni Ci jakoś pomóc finansowo i możesz też dostawać żywność z Banku żywności , ja kiedyś dostawałam ale teraz chyba tez zapytam czy mogę dostawać .

4

jezeli zglosisz sie do MOPS i bedziesz miec badania lekarskie ,ktore potwierdza stopien twojej niezdolnosci do pracy i uzyskaniu renty wowczas MOPS przesle twoje dokumenty na komisje lekarska,gdzie zostanie podjeta decyzja o uczerbku twoim na zdrowiu do tego czasu MOPS przyzna tobie zasilek celowy na zywnosc jedzenie rachunki i pomoze tobie w uzyskaniu zatrudnienia  na twoje mozliwosci po orzeczeniu komisji lekarskiej jezeli uzna ze calkowicie bedziesz niezdolna do wykonywania pracy wowczas  zglisisz sie do ZUS i przydziela ci grupe tzw.inwalidzka i co miesiac bedziesz miec pobory z ZUS ,moze byc tez tak ze majac rente bedziesz mogla w jakis procencie pracowac ale to wszystko zalezy od orzeczenia komisji lekarskiej  zglos  sie do MOPS a wszelkich informacji i pomocy uzyskasz ww.instytucji glowa do gory zycze pomyslnego zalatwienia sprawy

5

zglos sie do MOPS poniewaz nie wszystkie  adania lekarskie sa refundowane z NFZ wtedy trzeba miec srodki finansowe na pokrycie rachunkow w przychodni lub lekarza specjalisty

6

Witaj Jestem w podobnej sytuacji Wiem ile wysilku kosztuje wyjscie z domu Paradoksem jest to ze musisz walczyc o to co Ci sie nalezy Ale niestety,mimo iz zyjemy w Panstwie Prawa to jednak pozostajemy bez pomocy A Mops najczesciej odpisuje ze nie dysponuje odpowiednia kwota A najwieksze zasilki dostaja ci ktorym najmniej sie naleza Przykro mi ze to pisze ale takie sa realia Ci ktorzy nie mieli do czynienia z podobnymi instytucjami nie powinni zabierac glosu Mam z tym do czynienia juz ponad 20 lat,wiec wiem o czym pisze Wierze,ze Ci sie uda Trzymam kciuki Moze pomoze Ci swiadomosc ze sa inni,ze nie jestes sama Mnie to pomoglo I chociaz bywa bardzo zle to jednak COS nade mna czuwa

7 Ostatnio edytowany przez mimi1234 (2012-07-02 21:43:52)

Ja tez zostalam bez srodkow do zycia i to z małym dzieckiem,na widzimi się męża.Tak dla pocieszenia...

8

jezeli nie ma sie totalnie nic i jest sie na progu wyrzucenia z mieszkania to w opiece spolecznej mozna sie zglosic i starac o doplaty itd. czerwony krzyz rozdaje paczki zywnosciowe ale tego wszystkiego trzeba u zrudla sie dowiedziec czyli w opiece

9

opieka spol tez moze ci niczego nie zagwarantowac,jak sie dowiaduje,ze ktos ci finansowo pomaga bys przezyła....
Piekny mamy kraj

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » bez środków do życia - co zrobić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024