Opiszę swoją historię w skrócie..
otóż 3 lata temu wzięłam prywatna pożyczkę pod cały majątek z przeniesieniem własności ( taka byłam wtedy naiwna i głupia) na kwotę 20 tys zł dałam komuś dom oraz działkę budowlaną z nadzieja że szybko spłacę i dług oddam rzecz jasna tak się nie stało. Po pewnym czasie Pan pożyczkodawca postanowił podzielić działkę budowlana na 2 działki i sprzedać ... Udało mu się na chwilkę obecną sprzedać jedna działkę za kwotę około 70 tys zł , teraz jest do sprzedania jeszcze jedna działka zapewne tez na kwotę 70 tys zł ... Szukam pilnie porady prawnej co ja teraz mogę uczynić aby odzyskać swoja własność, wydaje mi się że dług już dawno został spłacony a owy Pan nie chce mi się odpisać .... Proszę mnie nie potępiać o tą pożyczkę gdyż byłam wtedy w bardzo tragicznej sytuacji i ktoś po prostu moją naiwność i nie wiedzę wykorzystał.. Czy zakładając sprawę w sądzie mam realne szanse?? Jak to zrobić od czego zacząć?? Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)
2 2012-04-12 09:53:17 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2012-04-12 10:03:53)
Anika czegos tu nie rozumiem.Wzięłas pozyczke na 70tys.Wierzyciel spredzal dzialkę za 70tys i chce sprzedac jeszcze jedna?Nie rozumiem jak to się ma do Twojej pożyczki!?Czy nie za dużo wierzyciel wymaga.
Może tu dostaniesz pomoc
Na forum nie wstawiamy linków
nie rozumiem też dla czego pożyczkodawca a nie komornika.możesz jaśniej?
Przeniesienie własności czy po prostu mu sprzedałaś swój majątek za 20 tysięcy? Bo jeżeli tak to nic nie zrobisz.
Ja tez niestety nie bardzo rozumiem co to właściwie była za umowa. Na pewno nie pożyczka. Zgodnie z kodeksem cywilnym pożyczka polega na tym, że pożyczkodawca przekazuje pożyczkobiorcy jakąś rzecz, a pożyczkodawca zobowiązuje się ją oddać (lub jej równowartość) w stanie nienaruszonym. I już. Nie ma mowy o żadnym przenoszeniu własności nieruchomości. Obawiam się, że zwyczajnie miała miejsce sprzedaż. Ale mam za mało informacji. Co jest napisane w akcie notarialnym przekazania nieruchomości?
Przepraszam za link-zapomnialam się ![]()
Witam Was Serdecznie...
Od razu wyjaśniam sprawę. Otóż ja dostałam tą pożyczkę w kwocie 20 tys zł, a nie żadne 70 tys, za te 70 tys Owy Pan sprzedał jedną działkę budowlaną i zamierza sprzedać drugą za tyle samo, ale nie myśli mi zwrócić własności do domu w którym obecnie mieszkam ( na moje szczęście ) chociaż mi to gwarantował i zgadzam z kjersti ja podpisałam umowę kupna sprzedaży taka byłam naiwna .. Po prostu pytam czy zakładając sprawę w sądzie owemu Panu mam szanse na odzyskanie własności do domu???Jeśli ktoś faktycznie zna temat bardzo proszę o radę...
Anikka sprawa jest na prawde skomplikowana-ja wymiekam
Mysle ze ten facet(wierzyciel) wykorzystal Twoją naiwnośc do maksimum.szybko szukaj dobrego prawnika,ktora dokladnie zapozna się ze sprawą i ci pomoże.Umowa ktorą sporządzliście przed laty-szkoda ze wtedy sie kogos nie poradzilaś.w sumie wygląda na to że facet dostal juz to co bylas mu winna w teraz to już cie wykorzystuje.Jakiś cyrograf sporządziliście,czy co!?Ja osobiście nie chce cie wprowadzic w bląd bo to może cię za drogo kosztować.
Pozdrawiam i zycze jak najszybszego rozwiązania problemu.
Kasandra 1234 dziękuję Ci bardzo za zrozumienie, wiem ze byłam głupia i naiwna, teraz mam na ten temat ogromna wiedzę gdybym wtedy miała ten rozum:(( nie było by problemu ... Tak facet ewidentnie mnie teraz wykorzystuje bo za 20 tys zł zyska po sprzedaży działek 120 tys zł interes życia na mnie zrobił... Również serdecznie pozdrawiam i wiem że muszę coś działać.. ale czy mi się uda??
9 2012-04-13 08:40:52 Ostatnio edytowany przez kjersti (2012-04-13 08:42:22)
Przenosząc własność nieruchomości na kogoś innego dokonałaś oświadczenia woli. Zgodnie z kodeksem cywilnym można uchylić się od skutków prawnych oświadczenia woli, jeśli zawierało ono wady, jak również czynność taka może być nieważna z mocy prawa, a to mogło mieć miejsce w Twojej sytuacji. Przeanalizuj poniższe artykuły, być może odnajdziesz w nich okoliczności z Twojej sprawy:
Wady oświadczenia woli
Art. 82. Nieważne jest oświadczenie woli złożone przez osobę, która z jakichkolwiek powodów znajdowała się w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli. Dotyczy to w szczególności choroby psychicznej, niedorozwoju umysłowego albo innego, chociażby nawet przemijającego, zaburzenia czynności psychicznych.
Art. 83. § 1. Nieważne jest oświadczenie woli złożone drugiej stronie za jej zgodą dla pozoru. Jeżeli oświadczenie takie zostało złożone dla ukrycia innej czynności prawnej, ważność oświadczenia ocenia się według właściwości tej czynności.
§ 2. Pozorność oświadczenia woli nie ma wpływu na skuteczność odpłatnej czynności prawnej, dokonanej na podstawie pozornego oświadczenia, jeżeli wskutek tej czynności osoba trzecia nabywa prawo lub zostaje zwolniona od obowiązku, chyba że działała w złej wierze.
Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).
Art. 85. Zniekształcenie oświadczenia woli przez osobę użytą do jego przesłania ma takie same skutki, jak błąd przy złożeniu oświadczenia.
Art. 86. § 1. Jeżeli błąd wywołała druga strona podstępnie, uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu może nastąpić także wtedy, gdy błąd nie był istotny, jak również wtedy, gdy nie dotyczył treści czynności prawnej.
§ 2. Podstęp osoby trzeciej jest jednoznaczny z podstępem strony, jeżeli ta o podstępie wiedziała i nie zawiadomiła o nim drugiej strony albo jeżeli czynność prawna była nieodpłatna.
Art. 87. Kto złożył oświadczenie woli pod wpływem bezprawnej groźby drugiej strony lub osoby trzeciej, ten może uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia, jeżeli z okoliczności wynika, że mógł się obawiać, iż jemu samemu lub innej osobie grozi poważne niebezpieczeństwo osobiste lub majątkowe.
Art. 88. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.
§ 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał.
Pamiętaj jednak, że kluczowe znaczenie ma kwestia dowodowa. Jeżeli twierdzisz, że mogłaś nie wiedzieć, iż podpisujesz umowę sprzedaży, będziesz musiała wykazać, że faktycznie uległaś błędowi czy podstępowi.
No cymes geszeft,nie ma co!
Aniika myslę jednak że masz szanse poradzić sobie z tym problemem.Bez prawnika jednak nie dasz rady(dobrego prawnika)Odżałuj trochę kasy.I tak już tyle stracilas ,a jest szansa że możesz odzyskać.Sprawa trudna,ale do wygrania.Swoją drogą co za drań bez skrupułów!Miejmy nadzieje że popełnil jakiś błąd...
Kjersti troche cie oświeciła zapewne ![]()
Pozdrawiam i nie padaj duchem!