Studia-stracona młodość, czas? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Studia-stracona młodość, czas?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Studia-stracona młodość, czas?

Witam. Zacznę od tego, że jestem nieśmiała i ciężko mi było podjąć studia zaraz po maturze. Przezimowałam rok w studium policealnym, ale czuję jakiś niedosyt, czuję, że stać mnie na coś więcej, ale na drodze stoi mi... nieśmiałość. Rozmawiałam o tym z mamą, twierdzi, że mam się nie przejmować, że ona sama studiowała, ale to były inne czasy, teraz studia to stracony czas, bo już i tak za dużo "naprodukowali" magistrów. Mam mieszane uczucia. Nie wiem, czy ma rację. Z drugiej strony kiedy słyszę, że znajomi robią studia, nieraz po 2 kierunki, do tego jakieś kursy i dodatkowo szkoły policealne, to zaczynam się zastanawiać, czy moja szkoła policealna o kierunku technik administracji będzie wystarczająca, żeby jakoś sobie poradzić na rynku pracy. Może dla chcącego nic trudnego, ale kiedy widzę, jak znajomi się rozwijają, czuję się gorsza i wydaje mi się, że będę miała gorszy start. Co o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Studia-stracona młodość, czas?

Studia dają wiele perspektyw. Zawsze mozesz wybrać sie na zaoczne studia. Nie wymają tyle, co dzienne, a zawsze zdobywa sie wykrztałcenie smile

3

Nie bój się studiować, to nie tylko nauka ale też fajna przygoda. Też byłam nieśmiała, początki były ciężkie, ale teraz jestem nie do poznania, poznałam mnóstwo ciekawych ludzi a obawy o to, że sobie nie poradzę dziś wydają mi się wręcz śmieszne. Czasem aż czuję niedosyt i porobiłabym coś jeszcze ale wolę trzymać poziom na jednym kierunku niż na dwóch, ale oczywiście zamierzam się rozwijać, tylko trochę inaczej. Ba, mam nawet czas, by popracować dorywczo. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym nie studiować, choć jeszcze 2 lata temu miałam większe wątpliwości niż Ty. Oczywiście wiele też zależy od wybranego kierunku, na niektórych może być ciężko ale zazwyczaj wiadomo, które to kierunki. Uwierz w siebie, dasz sobie radę smile

4

Studia, nawet jeśli nie mają obecnie takiego znaczenia jak kiedyś, są potrzebne. Tak mi się wydaje. Studenci to naprawdę fajna społeczność. Lubię chodzić na zajęcia chociażby dla tych ludzi. Piszesz, że jesteś nieśmiała - studia mogą okazać się pomocne w przełamaniu tej nieśmiałości. Poznasz wielu nowych ludzi, będziesz miała okazję zaangażować się w jakoś działalność studencką itd.

Faktem jest, że dostęp do kształcenia wyższego jest teraz niemal nieograniczony - tak na prawdę wystarczy tylko zdać maturę. Skutkiem tego jest "produkcja" magistrów. Rynek pracy jest już zapełniony, mniej lub bardziej kompetentnymi magistrami z wszelkich dziedzin. Studia nie dają gwarancji na lepszą pracę, ale mogą dać szansę jeśli będziesz dobra w tym co robisz.

Moim zdaniem, jeśli tylko masz warunki żeby studiować, to warto. Zawsze to jakaś inwestycja w siebie, rozwijanie zainteresowań i poszerzanie horyzontów a poza tym jest to też świetna zabawa smile

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Studia-stracona młodość, czas?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024