Srebrne obrączki ślubne. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Srebrne obrączki ślubne.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 61 ]

Temat: Srebrne obrączki ślubne.

Witam, wiem że to forum dla kobiet ale jak widziałem nie jestem jedynym facetem na tym forum.

Do rzeczy.

Co myślicie o srebrnych obrączkach ślubnych. Ja z moją K. ustaliliśmy że takowe one będą. Bez żadnych ozdób(ewentualnie na jej). Pytam bo nie wiem czy to tak będzie nie zbyt wyglądało. Pomyślą sobie że jestem sknerą czy tz. złotówą. Nie o to że nie stać mnie na złote (stać mnie było by na pierścionek zaręczynowy za 1000zł, nawet się zastanawiałem ale zrezygnowałem i kupiłem dużo tańszy) ale to że chcę mieś jakieś inne. Nie tyle co wyjątkowe ale co inne od "standardu" na ślubach.

Co o tym myślicie.

Pozdrawiam,

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Srebrne obrączki ślubne.

Nie rozumiem problemu. Bo jesli dobrze zrozumialam: Ty chesz srebrne, przyszla Panna Mloda tez chce srebrne. No i gdzie jest klopot, skoro oboje chcecie tego samego?

3

Problem w tym co zrobić by znajomi nie uznali mnie za sknerę.(choć już mnie tak nazywają) Że na obrączkach oszczędzam.

4

Witaj
co sie przejmujesz co znajomi powiedzą podobają sie Wam i to jest najwazniejsze

5

Też z tego założenia wychodzę. Ale. Żyję w cywilizowanym świecie i czy bym chciał czy nie w jakimś stopniu muszę się liczyć z opiniami innych. Ja robię tak jak mi się podoba i nie patrzę na opinię innych. Ale jak ze wszystkim źle jest czegoś nadmiar i czegoś niedobór. Nie można zbytnio się przejmować tym "co ludzie powiedzą" ale i nie można przechodzić w przeciwstawną skrajność mieć wszystkich gdzieś. Trzeba znaleźć złoty środek.

Mi zależy by nie oceniano mnie jako sknerę. Ale i nie chcę rezygnować z srebrnych obrączek. A może trochę wyolbrzymiam i moje obawy są bezpodstawne?

Ps. Przyznam że wydanie 1000zł na złote obrączki bo w tej cenie kasują się sensowne pod względem trwałości to trochę przesada. Zaś złote za 500zł to nic nie warte. Dlatego obstawiam srebro bo za 300zł dostanie się coś sensownego.

6 Ostatnio edytowany przez sweil (2012-04-01 16:44:35)

Kupcie takie obrączki jakie się Wam podobają. Nigdy nie patrz na to co powiedzą inni, postępuj zgodnie ze swoimi przekonaniami.

Znajomi jeżeli będą chcieli Cię ocenić, bądź obgadać to znajdą tysiąc innych powodów, niekoniecznie obrączki - dlatego nie zwracaj na to uwagi.

7

Krzysztof1988 napisał/a:

Też z tego założenia wychodzę. Ale. Żyję w cywilizowanym świecie i czy bym chciał czy nie w jakimś stopniu muszę się liczyć z opiniami innych. Ja robię tak jak mi się podoba i nie patrzę na opinię innych. Ale jak ze wszystkim źle jest czegoś nadmiar i czegoś niedobór. Nie można zbytnio się przejmować tym "co ludzie powiedzą" ale i nie można przechodzić w przeciwstawną skrajność mieć wszystkich gdzieś. Trzeba znaleźć złoty środek.

No to masz problem. W tym przypadku złotym środkiem jest kupienie jednej złotej i jednej srebrnej obrączki. Wtedy wszyscy będą zadowoleni wink

A na poważnie, to może zastanówcie się nad białym złotem. To dobra alternatywa, dla tych nieprzepadających za złotą kolorystyką.

8

sweil napisał/a:

Znajomi jeżeli będą chcieli Cię ocenić, bądź obgadać to znajdą tysiąc innych powodów, niekoniecznie obrączki - dlatego nie zwracaj na to uwagi.

I tu racja. Będę musiał mieć nadzieje że jednak nie pomyślą tak o mnie.

dorota.f napisał/a:

A na poważnie, to może zastanówcie się nad białym złotem. To dobra alternatywa, dla tych nieprzepadających za złotą kolorystyką

Tylko białe złoto to "srebro w droższym wydaniu" więc szkoda na nie kasy.

Dzięki za rady. Jeszcze będę zaglądał na to forum.

9

Oj Krzysztof. Dotychczas myslalam, ze stawianie wyzej "co ludzie pomysla" od wlasnego zdania i checi, to przypadlosc glownie kobieca wink Przestan sie przejmowac opinia jakis starych ciotek, co z braku glebszych doznan we wlasnym zyciu musza sie cudzym ekscytowac. Bo takie ludzie to zawsze znajda powod, zeby se pogadac.  Jesli Wy chcecie srebro, to niech bedzie srebro. W koncu to Wasze obraczki, wiec wybierzcie takie zeby Wam sie podobaly smile

PS. powiadasz zlote za 1tys? Oj, to jakies bardzo niedrogie salony masz w swoich okolicach. No chyba, ze mowisz o cenie za szt, a nie za pare.

10 Ostatnio edytowany przez Krzysztof1988 (2012-04-01 17:45:19)

1000zł Za parę. smile

Ps. Na stronie Apartu czy W.kruk nie ma ślubnych obrączek srebrnych. Czy te firmy nie bawią się w takie "taniości"

11

No ja widzialam u nas najtansze zlote za ok 1,5 tys. I w sumie gdybysmy nie mieli zlota po dziadkach, ktore przetapiamy, to pewnie bysmy mieli pozlacane, a nie zlote (mi sie na obraczkach podoba zolte zloto). No ale nie o cenach mialo byc.

Nie wiem czy sieciowki maja srebrne. Wiem, ze w Aparcie kiedys byly. Ale moze zobacz w niewielkich salonach jubilerskich? Czesto maja lepsze ceny i sporo ciekawszych wzorow.

12

Krzysztof1988 napisał/a:

,Tylko białe złoto to "srebro w droższym wydaniu" więc szkoda na nie kasy.

A tak sobie obiecalam ze nie nazwe cie sknera... smile
Srebro ma dwie wady:jest miekkie i czernieje smile
Ale skoro oboje chcecie tego samego to nie widze problemu ani powodu do zmartwien smile

13

Krzysztof1988 napisał/a:

Tylko białe złoto to "srebro w droższym wydaniu" więc szkoda na nie kasy.

Kto nosił wyroby z jednego i drugiego metalu widzi różnice...to tak jak brylanty i cyrkonie. Niby to samo a inaczej światło się załamuje, zupełnie inny blask. Srebro z czasem "marnieje" jest mniej trwałe i dlatego pewnie rzadziej spotykane w biżuterii ślubnej, która z założenia ma przetrwać lata.

Osobiście uważam, że powinniście wybrać takie obrączki na jakie macie ochotę, z dowolnego metalu lub tworzywa. Wasz ślub, Wasze święto...Wasze obrączki. smile

14

Srebro rodowane nie czernieje (chyba). Może i jest miękkie ale to kwestia dobrania grubości.

15

My mamy srebrne i są ładne jak pierwszego dnia.....  prawie 2 lata temu big_smile  Kosztowały naprawdę niewiele, ja nie lubię złota, nie pasuje do mojej urody, mój mąż też nie, więc mamy srebrne:)

16

Sadie napisał/a:

A tak sobie obiecalam ze nie nazwe cie sknera... smile

Oj tam, oj tam. Kazdy wydaje kase jak chce. A sa ludzie dla ktorych obraczki nie maja az takiego znaczenia. Sama znam kilka takich malzenstw i o dziwo wszystkie zgodne i szczesliwe - a jedno juz z ponad 40-letnim stazem.

17

Znowu nikt ne zalapal zartu sad

18

to zalezy od pary, ja np nie wyobrazam sobie obraczek slubnych srebnych ale kazdy ma swoje zdanie na ten temat.
nie trzeba kupowac cholernie drogich obraczek, w lombardzie widziałam ładne za 350 zł za dwie sztuki bedzie 700 zl, oczyszczone piekne złoto. nowe sa po 500 zl.

19

szczerze? wolę nowe srebrne niż złote z lombardu- wyglądają po prostu źle.

20

w lombardzie widziałam ładne za 350 zł

Wole srebrne nowe. Za 350zł mam nowe i to para.

21

Krzysztof1988 napisał/a:

Za 350zł mam nowe i to para.

big_smile noo, teraz to sknerstwem pachnie...hehe, a nie wolnym wyborem.

22

Raczej zdrowym rozsądkiem. 700 czy 1000 lub więcej zł za obrączki to przesada.

23

no tez mi sie tak wydaje, a wiesz ze to zloto w lombardzie jest czyszczone i nawet bys nie wiedzial ze jesy uzywane.
ja pewnie bede miec nowe za sztuke 500 zl, wiec tysiac. ale one posluza mi do konca zycia.
ale one posluza do konca zycia, no wybacz ale jestes sknera.

24 Ostatnio edytowany przez Krzysztof1988 (2012-04-01 21:44:11)

Ja bym nie mógł nosić używanych obrączek. A co srebrne nie posłużą do końca życia.

Nie jestem sknerą tylko zdrowo myślącym facetem.

25

no chyba ze od swietnie bedziecie w nich chodzic to Wam posluza do konca zycia;p
partnerka wie ze jestes na forum i sie nas o to pytasz?:) heh i wie ze jestes zdrowo myslacym facetem /;p

26

Nosić będziemy na co dzień.

Moja K. wie że jestem na forum. Czyta właśnie ten temat.

27

Krzysztof1988 napisał/a:

Srebro rodowane nie czernieje (chyba). Może i jest miękkie ale to kwestia dobrania grubości.

To nie jest również kwestia grubości, srebro z racji swojej miękkości znacznie szybciej się rysuje, dlatego po pewnym czasie obrączki będą wyglądać po prostu brzydko. Ja zdecydowanie nie lubię koloru tradycyjnego złota, dlatego zdecydowaliśmy się na obrączki ze złota białego i widzę zdecydowaną różnicę pomiędzy nimi, a srebrną, którą kiedyś nosiłam. Tak naprawdę już sam kolor jest inny, jest odrobinę ciemniejszy, jeśli ktoś się zna, to już na pierwszy rzut oka rozróżni.

Inna rzecz, że uważam iż przy wydatkach związanych ze ślubem i ewentualnie weselem koszt obrączek, które przecież kupuje się raz na całe życie, nie jest wart takich targów.

28

i się wypowie, bo widzi, że ty wrzawa wybuchła.

nie chodzi tak do końca o to, że srebro jest nie wiadomo jak tanie. mój ukochany nie powiedział wszystkiego(sklerozę ma:)) bardziej chodzi o to, że mam uczulenie na nikiel a w Necie przeczytałam, że na złoto też mogę mieć uczulenie. nie jest to powiedziane na pewno, ale gdyby się okazało, że jednak mam uczulenie także na złoto, to musiałabym schować obrączkę do szuflady, a ja bardzo lubię nosić wszelką biżuterię:) poza tym, czemu nie pójść pod prąd i zrobić coś, co przeczy wszelkiej logice??:) ja lubię wyróżniać się z tłumu, więc mi nie przeszkadzają srebrne obrączki:) ale faktycznie zadawałam sobie sama pytanie "co ludzie powiedzą":)

29

wiec nie widze problemu, z partnerka powinienes o tym gadac, tym bardziej ze to Wy bedziemy nosic obraczki a nie znajomi.
skoro jestes uczulona i na srebro nie niech bedzie srebro. to Wam ma pasowac.

30

Małgorzata21 i Krzysztof1988, to co ludzie powiedzą powinno być ostatnim argumentem, który przy wyborze obrączek będziecie brać pod uwagę. To jest Wasz ślub, Wasze małżeństwo, innym nic do tego, a jeśli ktokolwiek będzie miał z tym problem, to będzie to jego problem smile.

31

Również srebra jest wiele rodzajów, my mamy z APART z dosc oryginalnym wzorem, dość twarde.

32 Ostatnio edytowany przez Krzysztof1988 (2012-04-01 22:20:02)

widzę zdecydowaną różnicę pomiędzy nimi, a srebrną, którą kiedyś nosiłam.

Moja K. też: cenę.

A porysować się może naturalna kolej rzeczy. Nie przeszkadzają mi te rysy to tylko pierścionek.

33

dziękujemy za odpowiedzi wszystkim forumowiczom. dały nam one do myślenia:)

pozdrawiamy:)

34

pa ;p

35

Dały do myślenia. Choć lobię takie dyskusje i wymianę zdań.

36

Krzysztof1988 napisał/a:

widzę zdecydowaną różnicę pomiędzy nimi, a srebrną, którą kiedyś nosiłam.

Moja K. też: cenę.

A porysować się może naturalna kolej rzeczy. Nie przeszkadzają mi te rysy.

W takim razie zupełnie nie rozumiem po co zostało zadane pytanie z pierwszego postu - przecież Wy doskonale wiecie czego chcecie smile.

Krzysztof1988 napisał/a:

Nie o to że nie stać mnie na złote (stać mnie było by na pierścionek zaręczynowy za 1000zł, nawet się zastanawiałem ale zrezygnowałem i kupiłem dużo tańszy) ale to że chcę mieć jakieś inne. Nie tyle co wyjątkowe ale co inne od "standardu" na ślubach.

Niestety wbrew temu stwierdzeniu wychodzi na to, że cena jest tu jednak najistotniejszym kryterium wyboru.

37

a czemu cena nie miałaby być kryterium wyboru?

38

Catwoman napisał/a:

a czemu cena nie miałaby być kryterium wyboru?

W żadnym wypadku nie neguję ceny jako kryterium wyboru, ale po co pisać, że najważniejsze, żeby obrączki były inne od standardu, jeśli i tak w końcu wszystko sprowadza się do ceny? tongue

39

Powiem tak: nie lubię nosić biżuterii i dla mnie obraczki miały od początki wymiar totalnie symboliczny, a z doświadczenia widzę, ze.....lubią się gubić jakiś czas po ślubie smile ....i znowuż kupuje się nowe. Trzeba się zastanowić, jaką rolę ma owa obraczka spełniać smile

40 Ostatnio edytowany przez Krzysztof1988 (2012-04-01 22:37:09)

że cena jest tu jednak najistotniejszym kryterium wyboru.

Może nie najistotniejszym ale istotnym.

Dla mnie odgrywa rolę symboliczną. I chyba dla każdego to jest symbol zawarcia związku mał.

Choć nie chciałbym zgubić pierścionka tego co otrzymałem na ślubie.

41

Catwoman napisał/a:

Powiem tak: nie lubię nosić biżuterii i dla mnie obraczki miały od początki wymiar totalnie symboliczny, a z doświadczenia widzę, ze.....lubią się gubić jakiś czas po ślubie smile ....i znowuż kupuje się nowe. Trzeba się zastanowić, jaką rolę ma owa obraczka spełniać smile

Dokładnie tak - dla mnie obrączka również jest głównie symbolem, nie ma jednak wymiaru metafizycznego czy duchowego. Niemniej w przeciwieństwie do Ciebie ja z kolei lubię biżuterię i zależało mi, aby była trwała i ładna. Może dlatego kiedy mąż swoją zgubił, to i ja swoją bez żalu oddałam na wymianę, dlatego teraz oboje mamy nowe, zupełnie inne niż poprzednie, właśnie ze wspomnianego białego złota. Stara obrączka niestety leżała w szufladzie, tę natomiast bardzo chętnie noszę.

42

Ja osobiście jak już wspomniałem nie chciałbym zgubić swojej obrączki. Bo to tę konkretną dostane na ślubie. Ale jak już by się zawieruszyła to rozpaczać nie będę. Kupie nową.

43

Krzysztof - nie przejmuj się opiniami innych osób. Obrączka jest symbolem samym w sobie, bez względu na to z jakiego metalu jest wykonana. smile

44

Dla mnie obrączka ma wymiar symboliczny, ale mimo wszystko nie zdecydowałabym się na srebrną, bo uważam, że jest mniej trwała a nie chciałabym jej wymieniać po jakimś czasie.

Nie przepadam za złotą biżuterią, zwłaszcza za takim typowym, starym złotem. Z mężem mamy obrączki w połowie z żółtego złota a w połowie z białego. Ładnie to wygląda, przynajmniej według nas.

Wybór obrączek jest indywidualną sprawą Młodych i skoro chcecie srebrne to możecie takie kupić. Cena faktycznie jest dużo niższa jednak z trwałością jest pewnie nieco gorzej, ale wybór należy do Was. Ja osobiście polecam złote obrączki, nieważne czy z żółtego, czy z białego złota. A opinią znajomych bym się w ogóle nie przejmowała - co komu do tego ile wydaliście na obrączki?

45 Ostatnio edytowany przez Olinka (2012-04-02 23:27:07)

Jedynie co się obawiam ze srebrnymi obrączkami to to że mogę zrobić z nich "jajko". Czy srebrne obrączki łatwo się odkształcają.

Mi się podobają matowe obrączki coś w ten deseń(nie patrzeć na cenę chodzi tu o wygląd).

http://img138.imageshack.us/img138/9731/2220072096.jpg

Post został edytowany ze względu na naruszenie Regulaminu Forum. Jednocześnie przypominam, że na forum nie umieszczamy treści o charakterze reklamowym, nie wklejamy linków do komercyjnych stron internetowych i innych forów. Dziękuję za dostosowanie się i pozdrawiam, Moderatorka Olinka

46

Krzysztof1988 napisał/a:

Jedynie co się obawiam ze srebrnymi obrączkami to to że mogę zrobić z nich "jajko". Czy srebrne obrączki łatwo się odkształcają.

Nie, myślę, że jeśli obrączki nie będą cienkie (a na takie zdecydowanie nie wyglądają te ze zdjęcia), to nie powinny tracić kształtu. Nawiasem mówiąc wybrany przez Ciebie model jest naprawdę ładny.

47

Olinka napisał/a:

Nie, myślę, że jeśli obrączki nie będą cienkie (a na takie zdecydowanie nie wyglądają te ze zdjęcia), to nie powinny tracić kształtu. Nawiasem mówiąc wybrany przez Ciebie model jest naprawdę ładny.

tak w zasadzie to ja je wybrałam i też się zastanawiałam czy się nie odkształcą, choć miałam wcześniej srebrną obrączkę, to nic się nie działo:)

48

Ok to na czym polega ta miesza trwałość srebra nad złotem. Bo teraz nie kumam.

49 Ostatnio edytowany przez Olinka (2012-04-02 23:30:21)

srebro jest bardziej miękkie. ale szczerze?  nie widze tego....mam obrączke ze srebra . ja mam taką:  niedozwolony link i jest nie dość że śliczna, to jeszcze trwala.tak mi sie wydaje. w kazdym razie sprawdza sie doskonale a na palcu wygląda super.

50

Ja myślę również, że model ze zdjęcia ma taką strukturę, że ewentualne rysy nie będą bardzo widoczne, jeśli już to tylko na tych gładkich brzegach.

51

Posiadam srebrną obrączkę już 6 rok i nic się z nią nie dzieje, nie odkształca się i nawet nie jest mocno porysowana jak na fakt, że jest świecąca.

52 Ostatnio edytowany przez malaOna (2012-04-03 17:34:37)

Ja uważam,że srebro nie jest dobrym pomysłem, ponieważ jest miękkie. Wiem z doświadczenia, bo na srebrnych pierścionkach, które nosiłam porobiły się take "rowki", po prostu widać, że się znosiły... My za nasze płacimy 1800 zł i wcale nie uważam, żeby to było dużo za obrączki, które będziemy nosić całe życie... Jak nie lubicie żółtego złota to jednak polecam białe złoto zamiast srebra. Modne są teraz jeszcze tytanowe, ale cena jest podobna jak złota...
I jeszcze odnośnie zdjęcia obrączek to uważaj też na ten mat, u jubilera dowiedziałam się, że nawet na złocie się wyciera i co kilka lat trzeba odnawiać...
Mimo wszystko zastanów się nad tym... ślub ma się raz w życiu, nie lepiej wydać więcej pieniędzy a przynajmniej mieć solidne obrączki?

53

a ja jak pisałam na swoje nie narzekam smile a ze całe życie....zważając na to, że co druga para się rozwodzi.....:D big_smile

54

malaOna napisał/a:

Ja uważam,że srebro nie jest dobrym pomysłem, ponieważ jest miękkie. Wiem z doświadczenia, bo na srebrnych pierścionkach, które nosiłam porobiły się take "rowki", po prostu widać, że się znosiły... My za nasze płacimy 1800 zł i wcale nie uważam, żeby to było dużo za obrączki, które będziemy nosić całe życie... Jak nie lubicie żółtego złota to jednak polecam białe złoto zamiast srebra. Modne są teraz jeszcze tytanowe, ale cena jest podobna jak złota...
I jeszcze odnośnie zdjęcia obrączek to uważaj też na ten mat, u jubilera dowiedziałam się, że nawet na złocie się wyciera i co kilka lat trzeba odnawiać...
Mimo wszystko zastanów się nad tym... ślub ma się raz w życiu, nie lepiej wydać więcej pieniędzy a przynajmniej mieć solidne obrączki?

1800zł to dla mnie kwota wręcz przerażająca jak na obrączki. Jeśli złote to jedynie zółte. A że złota nawet próby 333 nie dostane w rozsądnej dla mnie cenie(przy szerokości obrączek 4-5mm) więc pozostaje mi srebro. A że "Ślub się ma raz w życiu" do mnie nie przemawia by wydawać więcej kasy niż rozsądek mówi.

55

do mnie osobiście też nie i 1800 zł wolałabym wydać jako kwotę do miesiąca miodowego. Ale, jak już pisałam: nie ma się co obawiać srebrnych obraczek a przejść sie do dobrych sklepów jubilerskich smile

56

Jak wcześniej pisałem moja jedyna obawa to to że zrobię z nich jajko. Ale jak pisano wyżej nie mam się czego bać więc bardziej się przekonałem do srebrnych. Wyjdzie w miarę tanio a spełnią to samo zadanie co złote.

57

A i dodam, że srebrne obrączki kojarzą mi się z zakochanymi nastolatkami, sama z moim narzeczonym kilka lat temu kupiliśmy sobie coś takiego... Mam nadzieję, że nikogo nie urażę, jednak moim zdaniem obrączki to najważniejszy element w całym ślubie. Mogę oszczdzać na wszystkim ale nie na symbolu mojej miłości do małżonka. 1800 zł to sporo, mogliśmy wybrać tańsze, ale woleliśmy grubsze i szersze (5 i 6 mm) a to jak wiadomo, dodatkowy koszt.

58

jednak moim zdaniem obrączki to najważniejszy element w całym ślubie.   A ja myślę, że wyznanie sobie miłości i chęci kontynuowania jej przez całe życie, jest najważniejsze smile

59

Owszem to najważniejszy symbol. Ale zostaje nadal symbolem. Niczym więcej.

60

Mam dylemat z obrączkami. Noszę biżuterię srebrną i z białego złota. I nie mogę się zdecydować czy klasycznie kupić obrączki złote czy Białe. Czy białe złoto z żółtym nie będzie się "gryzło" na codzień ?

61

Jeśli chodzisz w białym złocie to takie tez bym wybrała obrączki. Sama mam tylko biżuterię w białym złocie i nie wyobrażam sobie kupowac obrączek w żółtym. Osobiście denerwowałby mnie chyba miszmasz na rękach, ale tak naprawdę najlepiej będzie jeśli założysz biżuterię, w której chodzisz na codzień i wybierzesz się do złotnika poprzymierzać różne opcje. Wtedy będziesz widziała co i jak. Obrączka oprócz tego, ze ma być ładna to ma być tez praktyczna - często wybiera się coś co nam się podoba, nie biorąc pod uwagę, ze jednak to nie jest zakup na chwile, tylko na całe życie.
Zerknij sobie na biżuterię tutaj https://lian-art.pl/

Zobacz jak można ładnie połączyć ze soba złoto i srebro smile

Posty [ 61 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Srebrne obrączki ślubne.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024