Au Pair - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

1

Temat: Au Pair

Czy są na tym forum dziewczyny które były bądź są au pair? Ja własnie jestem w trakcie "rekrutacji" i wypełniania wszystkich formularzy. Planuję wyjazd do USA na rok w 2013 roku.
Chętnie porozmawiałabym o problemach jakie mogą nas spotkać na świecie (nie koniecznie w USA), jak wam się żyje w obcej rodzinie, jakie macie metody, po prostu o wszystkim co jest związane z au pair smile

Jeśli jest tu jakaś to zapraszam serdecznie smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Au Pair

Po maturze (oj, dawne czasy tongue), żeby zarobić na studia, wyjechałam do USA.
Opiekowałam się domem i 3 uroczych amerykańskich dzieciątek.

Doświadczenie ogromne, wielki stres i wysiłek. Jednocześnie frajda, satysfakcja i niezły szlif angielskiego.

Gratuluję odwagi wink

3

No ja jestem trochę starsza niż po maturze tongue będę mieć 25 lat jak będę jechać - taki jest plan.
Dorota a byłaś z jakiegoś programu czy tak sama zorganizowałaś?

4

Nie korzystałam z programu, sama sobie organizowałam.
Miałam o tyle łatwiej, że miałam wsparcie mojej rodziny mieszkającej w Stanach.

A dlaczego wyjazd jako au pair? Masz doświadczenie w opiece nad dzieciakami?

Ja np. nie miałam - dla młodego, durnego człowieka wszystko się wydaję takie proste wink
Więc generalnie byłam w szoku i szczerze, to myślałam, że zrezygnuję.
Przemęczyłam się jednak, poznałam tajniki "obsługi" dzieciaków i dałam radę.
A jak przyszedł czas, żeby się pożegnać, ryczałam jak bóbr. Tak się bardzo do tych moich dzieci przywiązałam, choć dały mi w kość niemiłosiernie smile

5

Ja jadę przez program rządowy smile

A dlaczego? Głównie dlatego że chcę podszkolić język w szybkim czasie (o ile rok to szybko tongue). Z dziećmi nie mam żadnych profesjonalnych doświadczeń, jedynie opieka nad dziećmi siostry od około 10 lat, jakieś wolontariaty. A w przyszłości chcę pracować z dziećmi właśnie, więc powinno mi się takie doświadczenie przydać.

6

A jak to jest z warunkami pracy? To jedna wielka loteria, do kogo trafisz, czy też określasz np. ilość lub wiek dzieci.
Ciekawe, czy wybierasz też stan, miasto?

No bo jeśli trafisz do takie rodziny, gdzie będziesz siedziała z bobasem, to języka super nie podszkolisz wink
Oczywiście, że jest to wielkie uproszczenie, bo po pracy można korzystać z czasu wolnego i wyjść do kogoś, o wyższym stopniu komunikatywności.

7

Dorota wybieram sobie sama rodzinę, a rodzina wybiera mnie, jeśli obie strony się zgodzą po kontakcie to jadę tam gdzie chcę. Teoretycznie stan tez mogę sobie wybrać, ale wtedy dłużej zawsze będzie się szukało.
Warunki pracy: wyżywienie i mieszkanie za free, do tego kieszonkowe 200$/tygodniowo, przelot w obie strony tez za free
Do tego jeszcze dostaję kasę na studia!!! I muszę zrobić minimum 6 kredytów, także język spokojnie da się szkolić.
Ja zaznaczyłam że chcę dzieci powyżej 2-3 roku życia, poza tym są rodzice też z którymi można pogadać, cały dzień w domu też się nie siedzi więc można kogoś poznać w okolicy smile
Mam zapewnioną opiekę medyczną, ubezpieczenie i opiekę tak jakby rezydenta w razie problemów z rodziną bądź innych. Tak na prawdę wydaje się że totalny ful wypas ;P
Już się nie mogę doczekać kiedy będę szukać rodziny, ale to dopiero po świętach, bo muszę jeszcze rekomendacje zebrać i wprowadzić do systemu - no i musi zostać to zaakceptowane przez biuro w PL i USA smile

8

Madz88 kto Ci naopowiadal, ze bedziesz dostawac 200 dolarow tyg? chyba miesiecznie ;-) Au pair jest glownie po to, zeby podszkolic sie z jezyka, zobaczyc nowy kraj ale pieniadze marne z tego sa. Mam znajomych ktorzy byli, chwala sobie i sama tez chce pojechac.
Wejdz sobie na miedzynarodowa strone au pair world i tam sobie poczytaj :-)

9

saffari wiem o czym mówię, ja jadę przez program międzynarodowy a nie sama także jak pojadę będę tyle dostawać (dokładniej 195,75$/tygodniowo). I też mam znajome które były i tak dostawały i znowu teraz jedna jedzie.

10

Bylam au pair, i nigdy więcej ! smile

11

bounty napisał/a:

Bylam au pair, i nigdy więcej ! smile

Może coś więcej, bo to niedużo mówi tongue

12

Hello, wydaje mi sie,ze to jak juz było napisane wcześniej, wszystko zależy od ludzi i Twojego nastawienia i Twoich umiejętności znalezienia sie w sytuacji. Jeszcze pare lat temu moja koleżanka korzystała z programu dwa razy z rzędu, pierwszy rok trafiła do USA- super wykształcona rodzina, swietnie wychowane małe dzieci, porządek, miłe przyjęcie i nauka języka w parze, do tego pokazali jej USA.
Za drugim razem pojechała do rodziny lekarzy w Londynie, robiła niemal za sprzataczke, były ciagle pretensje i zero inicjatywy z ich strony, dziękowala Bogu za to,ze jeszcze miała zajecia w college'u bo przez to mogła sie troszke wyrwać, obowiązywał ja kontrakt tak więc o wcześniejszym wyjeździe nie było mowy. Albo wyjazd albo kasa krotka piłka, cóż wszystko dobrze na papierze ale pozostaje mi tylko życzyć Ci powodzenia.
To jak z każda praca, zapewniasz sobie najlepsze warunki, płace itp a i tak nie wiesz co zostaniesz na miejscu.

13

Witam!:) Również zainteresowałam się w tym roku wymianą au pair, ale niestety mam jeszcze rok studiów. ale za rok bym chętnie wyjechała. Do Niemiec najbardziej by mi zależało. Chętnie się przyłącze do wątku i poczytam doświaczenia i opinie smile

14

Kaori ja mam jeszcze 3 lata studiów ;p Od czego są urlopy dziekańskie smile

15

no właśnie nie chce korzystać z urlopu, tylko zdam licencjat i sobie wyjadę, magisterke można później zrobić;) już nie dużo mi zostało:)

16

hej smile jestem aktualnie au pair.. mieszkam niedaleko Londynu. Jestem ogolnie zadowolana bo rodzinke mam mila, tylko nie podoba mi sie fakt ze musze pracowac wiecej niz te umowione 5 godz dziennie, rozumiem ze to normalnie bo czasami cos moze wypasc, moga byc zajeci lub cos to wtedy bez problemu moge sie zajac.. tylko ze jest troche inaczej. nawet jak siedza rodzice w domu zajmuje sie dziecmi... bo ona po prostu usiadzie i nic.. a mala do mnie zaraz przybiega.. (2 lata) i co zrobic? Opiekuje sie rowniez chlopcem 7 lat. Dzieci sa grzeczne i kochane ale czasami mam juz dosc.. jestem tutaj ponad pol roku i zamierzam sie wynosic bo po prostu mam juz dosc.. mieszkania z obca rodzina, pytania sie o wszystko. mieszkajac u kogos tzreba sie liczyc z pewnymi ograniczeniami. nie mozesz robic tego na co masz ochote- bynajmiej ja tak mam. masz dzisiaj zly dzien- musisz byc mila i kochana i tak jak codziennie zajmowac sie dziecmi. zaczelo mnie to przytlaczac.
Dlatego zaczynam szukac teraz jakies dodatkowej pracy w weekendy potem szukac mieszkania i stalej pracy bo chcialabym studiowac w angli (przyjechalam zaraz po maturze) mysle ze jakos dam rade. Z rodzinka musze porozmawiac ze tak chce zrobic- mam nadzieje ze nie beda miec pretensji ani nic przeciw. troche sie tego boje. zobaczymy.

jezeli chodzi o rady.. nie pisz ze chcialabys jechac dluzej niz na pol roku. ja napisalam ze na rok (zeby sie dobrze nauczyc) i zaluje. jak rodzinka bedzie mila zawsze mozesz zostac dluzej ale odwrotnie jest juz gorzej.

17

daria14711 napisał/a:

hej smile jestem aktualnie au pair.. mieszkam niedaleko Londynu. Jestem ogolnie zadowolana bo rodzinke mam mila, tylko nie podoba mi sie fakt ze musze pracowac wiecej niz te umowione 5 godz dziennie, rozumiem ze to normalnie bo czasami cos moze wypasc, moga byc zajeci lub cos to wtedy bez problemu moge sie zajac.. tylko ze jest troche inaczej. nawet jak siedza rodzice w domu zajmuje sie dziecmi... bo ona po prostu usiadzie i nic.. a mala do mnie zaraz przybiega.. (2 lata) i co zrobic?

Skoro tak masz zakontraktowane, to musisz wymagać respektowania tych zasad. Może wychodź częściej z domu?
Ja pamiętam, że często zamykanie w pokoju nic nie dawało, dzieciaki i tak mnie dopadały. Maluchy to nie mają pojęcia, że to Twoja praca. Spędzają z Tobą dużo czasu, lubią Cię więc chcą z Tobą przebywać.
Ich rodzice natomiast muszą respektować umowę między Wami. Ustalać dodatkowe ewentualne obowiązki.

daria14711 napisał/a:

Dzieci sa grzeczne i kochane ale czasami mam juz dosc.. jestem tutaj ponad pol roku i zamierzam sie wynosic bo po prostu mam juz dosc.. mieszkania z obca rodzina, pytania sie o wszystko. mieszkajac u kogos tzreba sie liczyc z pewnymi ograniczeniami. nie mozesz robic tego na co masz ochote- bynajmiej ja tak mam.

To też pewno zależy od rodziny. Ja swoją wspominam bardzo dobrze. Typowi amerykanie z kategorii easygoing.
Oczywiście, przez pierwsze dni, musiałam się nauczyć, jak oni żyją, powypytywać o istotne kwestie. Potem jednak to już trochę było jak mieszkanie u dalszych krewnych, nie jak u pracodawców.

18

kaori napisał/a:

no właśnie nie chce korzystać z urlopu, tylko zdam licencjat i sobie wyjadę, magisterke można później zrobić;) już nie dużo mi zostało:)

Ach chyba że tak wink Ja jestem na jednolitych więc jeszcze mam trochę przed sobą, ale w tym roku obrona magistra na drugim kierunku smile

daria14711 napisał/a:

jezeli chodzi o rady.. nie pisz ze chcialabys jechac dluzej niz na pol roku. ja napisalam ze na rok (zeby sie dobrze nauczyc) i zaluje. jak rodzinka bedzie mila zawsze mozesz zostac dluzej ale odwrotnie jest juz gorzej.

Z faktu, że chcę jechać do Stanów i przez program, a nie na własną rękę, to dla mnie rok to minimum. Ale na szczęście zawsze mogę w trakcie zmieć rodzinę bez żadnych konsekwencji smile

19

Hej! Aktualnie jestem au-pair we Francji, niedaleko Paryża. Zostałam au-pair totalnie przez przypadek, w ogóle tego nie planowałam, ale to dość długa historia smile
Jestem już tutaj ponad pół roku, a wyjeżdżam na stałe pod koniec lipca. Jestem bardzo zadowolona, bo trafiłam na super sympatyczną rodzinkę, która naprawdę traktuje mnie jak "swoją" i super się dogadujemy. Opiekuję się 3 małych potworków: 2 dziewczynki 3 i 5 lat i chłopiec 7 lat, które czasami potrafią być naprawdę nieznośne, ale są do "opanowania" smile
Moim zdaniem wyjazd jako au-pair to naprawdę super sprawa. Przede wszystkim podszkoliłam niesamowicie mój francuski i trochę też angielski, co jest zdecydowanie największym plusem. Poznałam inną kulturę, zwyczaje, kuchnię, co też bardzo sobie cenię. Poznałam mnóstwo nowych, wspaniałych ludzi. No i zwiedziłam kawałek świata smile

20

1.06.2014
Witajcie dziewczyny - 
ta informacja jest dla wszystkich dziewczyn które poszukują nowej rodziny-host familly w UK. Byłam przez ostatnie pół roku w rodzinie Mike S, Claudia V. z jednym dzieckiem(Thomas, 4lata)-
Gravesend, Kent POSZUKUJĄ NOWEJ AU PAIR OD 06.2014  <aupairworld>
Na profilu jest o mnie informacja, że opuściłam rodzinę ze względów zdrowotnych. To prawda mam problemy zdrowotne jednak miałam zaplanowany urlop na najbliższe dwa tyg. by pod reperować swoje zdrowie podczas urlopu. Pragnę dodać, że gdyby wszystko było by dobrze wróciłabym po urlopie. Uwierzcie to nie  miałoby sensu.
Uprzedzam UNIKAJCIE WIELKIM ŁUKIEM tej rodziny choćby stawiali Wam jak najlepsze warunki!!!! Mi też wydawało się, że już lepiej nie znajdę. Zdecydowałam się na przyjazd, spędziłam tutaj sporo czasu a z miesiąca na miesiąc było tylko gorzej. Rodzina informowała mnie o kilku poprzednich au pair- BZDURA!!! Kilkanaście jak nie więcej!!!. Pracują od rana do wieczora cały tydzień. Więc rozpoczynając pracę z samego rano 6-7am kończyłam przed 8pm. Liczą się dla nich tylko pieniądze, więc każda okazja jest dobra żeby potrącić cos z au pair kieszonkowego. Uszkodzenia, jakieś bilety cokolwiek...na prawdę...To chyba mentalność włoszek.
Wiec kiedy proponują teraz super ekstra warunki kiedy Thomas pójdzie do szkoły nie wierze w poprawę sytuacji.
Oszustwa, wykorzystywanie to norma. Obiecywanie pomocy, lekarzy, kursów, bzdura...wszystko tylko pod ich interes.
Dałam im bardzo dużo, elastyczność, pomoc wszystko co chcieli, opiekę nad dzieckiem, wychowanie, sprzątanie kiedy ich sprzataczka nie przychodziła...prasowanie koszul, swetrów...w czasie 2 h mojego wolnago czasu a w zamian otrzymałam słowa krytyki, nienawiści i oszustwa. A na koniec słowa manipulacji względem dziecka. A na dodatek zostałam okradziona na koniec i by odzyskać moją  własność musiałam za nią zapłacić.  OPUSZCZAJĄC TĄ RODZINĘ PRZESZŁAM HORROR- ZAMKNELI MNIE W DOMU, by wyłudzić ode mnie pieniądze.
NIE MAM NIC WIĘCEJ DO POWIEDZENIA, JEDYNIE NIE PISZCIE SIE NA NICH!!!!
NIC NIE ZYSKACIE

21 Ostatnio edytowany przez carolina.i (2014-06-05 14:38:14)

Moja koleżanka była Aupair. Trafiła do rodziny w Hiszpani. Zajmowała się 3 dziewczynek. Bardzo dobrze wspomina ten czas,miała dużo wolnego. Mogła zapraszać koleżanki z kraju by do niej przyleciały.Dużo czasu spędzała z hostem lub sama na plaży. Miała duże szczęście,bo host potem traktował jako jedną ze swoich córek tylko straszą big_smile Gotował host,więc nie miała za wiele pracy. Jedynie opiekowała się dziećmi i po jedzeniu zmywała naczynia. Wiem że często ją zabierał na różne wycieczki,zakupy itd Zwiedziła baaardzo dużo miejsc w hiszpani,dodatkowo zabrał ją na wycieczkę do USA i o ile dobrze pamiętam do Paryża (oczywiście razem ze swoimi córkami). Pokój mogła sobie urządzić tak jak chciała (pomalować ściany,wybrać meble itd). Sama myślę nad spróbowaniem moich sił jako aupair.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024