Witam
mam pytanie dotyczace odebrania praw rodzicielskich alkoholikom. a wiec. moi rodzice naduzywaja alkoholu ,moj ojciec ma kuratora(z powodu wczesniejszej kradziezy) .za kazdym razem jak kurator przyjezdzal to moj ojciec byl pijany no i stalo sie to czego sie obawialam,a mianowicie kurator zglosil ta sprawe do sadu aby odebrac prawa rodzicielskie moim rodzicom. Pol roku wczesniej juz byli ostrzegani ze grozi zabranie mej siostry do domu dziecka jednak dopiero teraz sad sie wlaczyl. moja siostra ma 15 lat konczy gimnazjum.w domu oprocz alkoholu jest ok,ma gdzie spac i co jesc.pomozcie mi,powiedzcie co zrobic w tej sytuacji?nie chce by ma siostra trafila do domu dziecka.czy ja moge starac sie o opieke nad nia?prosze o pomoc
z gory dziekuje
Witam .Tak możesz starać się o opiekę nad siostrą w momencie kiedy jesteś pełnoletnia i masz mieszkanie lub wynajmujesz ,i oczywista sprawa dochody. wnosisz wniosek do sądu o ustanowienie Cię jako rodzina zastepcza lub jako prawny opiekun. Dobrze by było abyś na ten temat porozmawiała z kuratorem ojca on musi ci wszystko wytłumaczyć idz do sądu rodzinnego i tam Ci pomogą jeżeli jesteś gotowa walczyć o siostrę . pozdrawiam